www.snlp.ro Web analytics

Cine din ANP a furat majorarea de 75% pentru sambete si duminici? Partea I

Pe finalul saptamanii trecute SNLP a primit sesizari privind instructiuni eronate ca sa nu spunem abuzive, transmise unitatilor,, de la nivel ANP, privitor la pontarea muncii prestate sambata si duminica precum si de sarbatorile legale (pe scurt SDSL). Practic prin aceste instructiuni se elimina majorarea de 75% pentru SDSL din pontajul salariatilor cu program de 8 ore dar si partial de la ture (SDSL lucrate peste norma lunara). Noua bomba tocmai fusese detonata, fara consultarea noastra dar am preluat problema si am trecut de indata la dezamorsare.

Desi, in cadrul unei intalniri sindicate-ANP. au fost stabilite clar atat pozitia sindicatelor cat si modul in care ANP va face plata urmand modelul colegilor din politie, saptamana trecuta ne trezim cu un pontaj care, in loc sa genereze cresteri avand in vedere noul drept (plata muncii suplimentare cu o majorare de 75%) care nu aduce atingere vechiului drept (plata unei majorari de 75% pentru munca prestata in SDSL), a generat diminuari salariale. Acestea nu au fost inca percepute de angajati, dar aberatia se va resimti la buzunare la data salariului.

Pe baza legislatiei in vigoare interpretarea sindicala indică posibilitatea suprapunerii celor doua drepturi in punctele in care munca este prestata deopotriva suplimentar dar si in SDSL. Asta ar insemna plata majorarii de 75% pentru orele din SDSL care sunt si ore suplimentare, urmand apoi doua luni in care orele respective pot fi compensate cu timp liber, in caz contrar fiind platite cu 175%. Rezultatul ar fi plata acelor ore cu 75%+175%=250%. Acesta fiind sensul strict al urmatoarelor prevederi din cadrul normativ, suprapuse pe normele care reglementeaza cele doua drepturi pentru personalul din sistemul penitenciar:

Legea 79/2018În anul 2018, dispoziţiile prezentului articol nu aduc atingere prevederilor art. 10 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 90/2017, care se aplică în mod corespunzător.

OMJ 2721/2018: Plata muncii suplimentare în condiţiile legii şi ale prezentului ordin nu aduce atingere drepturilor prevăzute de lege pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează.

Interpretarea extrema a ANP este de a separa cele doua tipuri de munca, implicit tipurile de compensare si plata. Cu alte cuvinte, daca muncesti in zile de SDSL, peste numarul de ore lucratoare din luna respectiva, acea munca prestata se va trata strict ca munca suplimentara, fara a se mai acorda majorarea de 75% pentru SDSL. Ori aceasta interpretare este ilegala, exact evitarea ei fiind urmarita prin dispozitiile invocate mai sus.

Luna iulie ar fi trebuit sa vina cu clarificari si cu platile mult asteptate de oameni. Trebuie spus ca la acest moment (cand mai este putin pana la salariul din august) inca sunt unitati care nu au facut platile pentru munca suplimentara prestata in aprilie 2018. Printre acestea este si aparatul central! ANP a tot transmis in unitati adrese peste adrese corectand regulile de pontare din mers. Aplicatia se tot ajusteaza pana va crăpa. Pontajele s-au tot refacut pana nu mai intelege nimeni nimic. Insa cu una dintre adrese, ANP a festelit-o grav (vedeti pct 3 din adresa atasata)!

Nu stim daca mai are rost sa nominalizam persoana din ANP care si-a facut un scop in viata din a nu plati cum trebuie munca suplimentara si munca in SDSL. Dar acea persoana a reusit sa-l intoxice si pe DG ANP, chiar si dupa intalnirea cu sindicatele in care am stabilit anumite reguli clare si interpretari. Dezintoxicarea nu a fost chiar usoara dar cand ai un creier deschis si logic nu ai cum sa nu accepti evidenta argumentelor legale.

Vineri, organizatia noastra a provocat o intalnire la nivel ANP cu participarea directorului general precum si a sefilor directiilor juridic si IT. Pe parcursul a doua ore in care din nou a fost pusa pe masa toata legislatia si s-au completat pagini la flipchart, am reusit sa (re)clarificam toata materia, la nivel de interpretare. SNLP a publicat articole tehnice pe acest subiect si nu intentionam sa reluam explicatiile. Muncim mult pentru ca la final o doamna aroganta de prin varful ANP sa stearga tot cu buretele si sa faca cum vrea ea. Vedeti aici si aici studiul comparativ si explicatii privind pontarea acestor tipuri de munca:

va urma

2 COMMENTS

  1. In prezent nu este nevoie de precizări din partea anp ului, deja au modificat programul de pontaj astfel încât toți funcționarii de pe tura vor pierde orele muncite in zilele de sâmbătă și duminica . Ioana Serban a solicitat aceste modificări, fiind suparata probabil, de câți bani cheltuie statul cu salariile . Sa nu uitam ca aceasta doamna, parvenita politic in sistemul penitenciar, a procedat la fel și in anteriorul mandat din anp .

    • Ff buna observatia / aplicatia a fost oricum modificata si nu permite pontarea / adresele macar explica de ce

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)