www.snlp.ro Web analytics

Decalogul sindicalistului

Inainte de a cere ajutor, trebuie sa stii ca…

  • Trebuie sa iti cunosti drepturile. De multe ori problemele apar si pentru ca membrii de sindicat nu isi cunosc drepturile pe care le au. Tocmai de aceea este bine sa verifici orice informatie, pentru ca de multe ori aceasta poate fi incompleta sau chiar gresita.
  • Neacordarea unui drept nu este intotdeauna rezultatul relei intentii – ea poate fi o greseala a unui coleg. De aceea, de multe ori o simpla cerere adresata conducerii, atunci cand un drept iti este incalcat, este suficienta.
  • Sindicatul poate sti cand drepturile la locul de munca sunt incalcate colectiv, dar nu poate ghici cand un drept individual este incalcat. Sesizeaza organizatia sindicala atunci cand nu poti rezolva singur problema.
  • Nu lasa totul doar pe seama organizatiei sindicale care te reprezinta. Sindicatul te poate ajuta, dar nu te poate inlocui in toate situatiile. In majoritatea cazurilor, angajatorii profita de teama salariatilor de a-si revendica personal drepturile si considera ca sindicatele nu ar trebui sa reclame ceea ce salariatul insusi nu reclama.
  • Majoritatea problemelor individuale care nu se rezolva pe cale amiabila pot fi solutionate in justitie. Sindicatul are dreptul legal de a promova actiuni in justitie in numele si in interesul tau. Solicita sindicatului sa te reprezinte si imputerniceste-l sa o faca. Daca sindicatul tau nu poate el insusi sa iti promoveze actiunea, o poate face federatia sau, la nevoie, chiar si confederatia.
  • Nu trece nepasator pe langa cei care au nevoie de ajutor. Daca observi ca drepturile unui coleg sunt incalcate ia atitudine. Nu te baza pe faptul ca „mie nu o sa mi se intample niciodata”. Politica strutului este cea mai proasta varianta. Daca te faci ca nu observi o problema, asta nu inseamna ca problema nu exista.
  • Participa la actiunile initiate de sindicat. Nu uita ca scopul in care a fost infiintat sindicatul este tocmai acela de a ne manifesta solidaritatea. Chiar daca ai impresia ca actiunea nu vine, in mod direct, in sprijinul tau poti ajuta in felul acesta colegi aflati in dificultate. Nu se stie niciodata cand vei avea nevoie de solidaritatea lor.
  • Fi curajos. Nu te lasa prins in jocul pedeapsa-recompensa: esti docil – primesti prima, te mangai pe crestet, esti ghimpe – te sanctionez cu prima ocazie. In acelasi timp nu uita ca nu e suficient sa fi cu gura mare, sa te revolti atunci cand crezi ca ai dreptate, ci trebuie sa fi principial, perseverent, cinstit cu tine insuti si cu ceilalti si mai ales vertical. Daca esti genul care „sopteste” la urechea sefului vrute si nevrute despre colegul de munca asta nu inseamna ca esti curajos! Acelasi lucru se poate spune si despre cel care incearca „sa acopere” cu orice pret greselile profesionale ale acestuia.
  • Sindicatul te poate ajuta cu privire la toate problemele legate de serviciu si cu privire la unele probleme ce tin de comunitatea locala in care traiesti, dar nu poate interveni in problemele personale pe care le ai in afara unitatii.
  • Daca ai savarsit o abatere disciplinara, sindicatul poate urmari ca angajatorul sa respecte intocmai prevederile legale intr-o astfel de situatie, dar nu te poate scuti de raspunderea personala pe care o ai.
error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)