Potrivit legislatiei in vigoare, Sindicatul National al Lucratorilor de Penitenciare apara drepturile si libertatile salariatilor care au statutul de mebru de sindicat.
Aceasta conditie este, practic, o conditie „sine qua non” care elimina posibilitatea Sindicatului National al Lucratorilor de Penitenciare de a interveni in apararea drepturilor si libertatilor salariatilor care nu au solicitat si obtinut aprobarea de a deveni membri de sindicat.
Primul pas pe care trebuie sa-l faci in dobandirea calitatii de membru de sindicat este sa verifici daca Sindicatul National al Lucratorilor de Penitenciare (SNLP) are constituita grupa sindicala in unitatea ta. Liderul grupei sindicale iti poate da toate amanuntele legate de inscrierea in sindicat.
Un lucru absolut necesar este sa citesti Statutul Sindicatului si Regulamentul de Organizare si Functionare. Numai dupa ce esti sigur ca ai inteles care sunt drepturile si obligatiile membrului de sindicat poti sa treci la pasul urmator.
Exprimarea dorintei de a deveni membru de sindicat si, implicit, de a respecta prevederile Statului Sindicatului si a regulamentului de Organizare si Functionare a Sindicatului National al Lucratorilor de Penitenciar se face prin completarea Cererii de Aderare la sindicat.
Cererea de aderare la sindicat poate fi obtinuta de la liderul grupei sindicale sau poate fi descarcata de aici. Dupa completare, cererea de aderare la sindicat va fi inmanata liderului de grupa sindicala.
Prin completarea cererii de inscriere iti dai acordul si asupra retinerii, pe statul de plata, a cotizatiei de sindicat. Cuantumul cotizatiei de sindicat este de 0,8% din salariul brut sau, 20 lei in cazul fostilor salariati..
Este bine sa stii ca, potrivit legislatiei fiscale in vigoare, cotizatia de sindicat este considerata cheltuiala deductibila. Astfel, valoarea cotizatiei de sindicat se scade din valoarea salariului brut supus impozitarii. Practic, o parte din cotizatia ta de sindicat este suportata de catre Bugetul de Stat prin diminuarea corespunzatoare a impozitului pe salariu datorat. Cotizatia de sindicat evidentiata pe fluturasul de salariu este cotizatia bruta, inainte ca aceasta sa devina suma deductibila.
Statutul de membru de sindicat cu drepturi depline il ai asigurat numai dupa aprobarea cererii in cadrul Biroului Executiv al Sindicatului National al Lucratorilor de Penitenciare.
Un bun punct de pornire in activitatea sindicala ar trebui sa fie si consultarea celor 10 reguli de aur pe care trebuie sa le respecte un bun sindicalist.
Desigur, nu este pierdere de timp nici consultarea legislatiei specifice sistemului penitenciar, precum si a legislatiei care reglementeaza activitatea sindicala.
In apararea drepturilor si libertatilor membrilor sai de sindicat, Sindicatul National al Lucratorilor de Penitenciare face uz si de legislatia internationala la care Romania a aderat prin ratificarea prevederilor acesteia.