ANP ascunde sporul de studii superioare la un loc cu ziua de 29 iunie furata si cu majorarile calculate gresit
In setul de probleme prioritare a caror solutionare este urmarita de SNLP cu determinare, va prezentam evolutia demersurilor derulate de SNLP in vederea platii sporului de studii superioare si de doctorat salariatilor care au obtinut diplome incepand cu anul 2010, an in care acest drept a fost eliminat din legislatie.
Imediat dupa publicarea normelor care reglementează începând cu anul 2015 plata sporurilor susmentionate, SNLP a solicitat administrației punerea in aplicare a noilor dispoziții legale si a recomandat membrilor de sindicat care indeplineau conditiile sa depuna solicitari in acest sens. La prima interpelare inaintata ANP ne-a informat ca va solicita o interpretare initiatorilor legii, iar ultima adresa depusă de noi împlinește in scurt timp 30 de zile fara sa se fi transmis vreun răspuns.
Interpretarea susmentionata despre care ANP a afirmat ca o va solicita, a fost formulata si înaintata MJ inca de la începutul lunii curente. Am obținut-o si noi in urma unei simple solicitări verbale. Ne vine greu sa credem ca ANP nu o deține daca nu cumva atat de nerelevanta a ajuns aceasta institutie inclusiv in raport cu ordonatorul principal; ori mai exista posibilitatea ca ANP sa-si fi rezervat un interval mai lung de timp pentru procesarea informatiei, de altfel foarte clara si detaliata.
Luând in considerare noile interpretări (C.Dep si MFP) am revenit si am completat solicitarea noastră inițială reformulata in consecință asa cum reiese din petiția depusă astăzi (toate demersurile SNLP sunt formulate in pregatirea unor actiuni ulterioare):
33 COMMENTS
Comments are closed.
http://www.snlp.ro/stiri-si-noutati/articole-publicate/584-micul-sistem-din-marea-structura-si-sporul-pentru-studii-superioare.html#comment-4474
Buna ziua
Unde pot gasi o lista cu facultatile cu care pot prii sporul de studii?
Am administratie publica fac drept si stiinte sociale
Si nu stiu daca pot beneficia de spor…
Perfect…dar exista ceva de mare interes in punctul de vedere trimis de MJ si anume ca „Dispozitii similare se regasesc si in legile de salarizare anterioare” si recunoaste chiar ca MJ a aplicat aceste prevederi legale….adica ei in fiecare an ..incepand cu 2010.. au acordat acest spor …personalului nou incadrat, numit/incadrat si promovat in anul la care se refera legea. Cred ca cei de la MJ nu cunosc ca ANP nu a respectat pana in prezent aceste dispozitii legale. Prin urmare noi putem cere acordarea sporului nu de anul acesta ci din anul in care am fost promovati si nu ni s-a acordat sporul respectiv. E corect?
Ne asteptam la interpretarea asta / daca cititi atent materialele deja postate pe site veti vedea ca era previzibil / ce nu inteleg este de ce a durat atat ca ANP sa ia o decizie in mod evident inevitabila / pentru restul de cazuri se vor face procese / ANP nu va da mai mult de atat / in OUG 83 modificata prin L 71 sunt doua conditii – (pe scurt) licenta si modificarea raportului de serviciu (nou incadrat, promovat, numit); problema era cand sa se fi modificat raportul, oricand pana acum sau doar anul asta / raspunsul e dat chiar de legiuitor si e postat aici pe site din 20 oct / trebuie doar citit
http://www.snlp.ro/_files/Parlamentul_Romaniei-_pdv-_Legea_nr._71_-_septemrie__2015.pdf
Ce parere aveti domnule Teoroc de modul de acordare a sporului de studii? Unde scrie in lege ca doar cei carora li s-a modificat decizia de incadrare in anul 2015 trebuie sa beneficieze de spor …si ceilalti nu? Efectiv sunt uluit de modul de interpretare a actelor normative. Ce aveti de gand sa faceti in continuare? Sau considerati ca adresa ANP este corecta?
Din pacate, potrivit adresei ANP transmisa in unitati, sporul de studii superioare nu se va acorda tuturor agentilor cu studii sup. care au obtinut diploma dupa 2010, ci doar celor nou incadrati in 2015 (promovati, detasati, mutati, avansati…). 🙁 asa ca discriminarea creste.
Stimate domnule Teoroc, referitor la adresa dvs. 399/20.10.2015 ce sa intelegem? Ca urmeaza ca ANP/ul sa puna in aplicare punctul de vedere al Camerei dep. si al Ministerului Finantelor prin acordarea unor sume compensatorii? Sau ca urmeaza o actiune in instanta din partea SNLP, pentru aplicarea L.71/2015? Ne/am saturat sa fim dusi cu vorba de atatia ani, in timp ce noi agentii ducem de ani de zile functii de ofiteri. Vrem doar dreptate:LA MUNCA EGALA PLATA EGALA!
Vrem sa avem aceleasi drepturi ca si colegii nostrii! Exista temeiul legal,deci vrem sa fim pusi in drepturi! Atat! Nu vrem favoruri, nu chirii,nu deconturi de transport,etc.Vrem ca elementele care compun salariul:functii,grad ,gradatii,studii etc sa fie la fel pentru toti!
Va multumesc pentru toate eforturile pe care le-ati depus pana la ora actuala!Sunteti singura noastra speranta ca se va face dreptate si in aceasta speta!
In niciun caz nu trebuie sa ne gandim la mai rau.
[quote name=”Ștefan Teoroc”]Aceasta majorare Andrei a fost un surogat, un drept temporar necesar din cauza suspendarii sporurilor. Daca noua lege va intra in vigoare se vor reactiva drepturile prevazute de codul muncii si legi speciale inclusiv plata muncii suplimentar nu doar in repaus si sarbatori. Se va modifica cadrul integral. Lucrurile inca nu sunt complet clare dar vor deveni in scurt timp. Legea noua nu se va aplica total fiind iar nevoie de acte tranzitorii pentru o aplicare in 3 etape.[/quote]
Sper din tot sufletul ca eu, palmasul de pe schimb, sa fi inteles gresit cele spuse mai sus si ca o sa fiu platit si in anii urmatori cu un spor consistent la salariu pentru orele lucrate sambata si duminica… Dupa atatea lupte pentru acest spor sa revenim la ” ciclicitatea muncii” si la asa zisul „” repaos saptamanal””, mi se pare un mare pas inapoi. Cu respect!
Atunci inseamna ca o mare problema va fi daca noua lege nu va intra in vigoare moment in care o sa pierdem si acest drept temporar
Aceasta majorare Andrei a fost un surogat, un drept temporar necesar din cauza suspendarii sporurilor. Daca noua lege va intra in vigoare se vor reactiva drepturile prevazute de codul muncii si legi speciale inclusiv plata muncii suplimentar nu doar in repaus si sarbatori. Se va modifica cadrul integral. Lucrurile inca nu sunt complet clare dar vor deveni in scurt timp. Legea noua nu se va aplica total fiind iar nevoie de acte tranzitorii pentru o aplicare in 3 etape.
Am inteles…insa intrebarea era daca aceasta majorare se va acorda si dupa 1 ian 2016??? Cu stima
Andrei – sporul de care pomenesti este de fapt o majorare adica un drept nou creat pe fondul suspendarii sporurilor din codul muncii si statutul nostru special suspendate prin legi anuale incepand cu 2010. Odata cu noua lege aceste suspendari trebuie sa dispara si sa reintram intr-un cadru legislativ normal de care e drept ca ne-am dezobisnuit
moromete – astazi totcmai s-a rezolvat una dintre ele
cu putina perseverenta si energie, mutam muntii
detalii in urmatorul articol
Imi este imposibil ca prin simple raspunsuri la comentarii sa ating o problematica vasta dezbatuta pe larg in articole anterioare. Nu inteleg afirmatiile cu facultatea de fizica si nici ceata totala privind noua lege de salarizare. Va puteti informa chiar pe acest site
Cu privire la sporul de studii superioare
http://www.snlp.ro/stiri-si-noutati/articole-arhivate/2012.html?view=archive&month=11
Cu privire la legea unitara
http://www.snlp.ro/stiri-si-noutati/articole-publicate/952-salarizare-unitara-pentru-la-anul-evolutie.html
Domnule Teoroc sporul de 75% sambata si duminica o sa fie platit si dupa 1 ian??? Exista vreo hotarare ca acesta nu se da doar pe durata anului 2015???
Parerea mea este ca Ana si Rodica sau Rodica si Ana…..au dreptate.Sunt lucruri mult mai importnte de rezolvat iar noi ne infruntam pe dreptul oportunistului sau al businessmenu-lui ori al yesmen-ului.Concret,fisa postului si specificul muncii cer ptr postul respectiv studii medii sau postliceale.Romanull face o facultate ca asa e trendul,ca spera el ca hartia din rama ii va aduce candva beneficii,fara a profesa o secunda in specialitatea ultimelor studii.Si unde este el apreciat ptr atata carte-doua facultati, doua masterate..etc?Ati ghicit,la parnaie.Aici se primeste orice.Repet,si cer scuze ,n-am vazut inspector de politie sef de sectie sau de inspectorat iar chestorul subordonat.;n-am auzit de locotenent sef de unitate sau garnizoana iar generalul subordonat,etc.In viata civila,dupa ce termini dreptul….esti necalificat,ce poti profesa? La privat iti cere experienta si pricepere in domeniul studiilor.La parnaie ne ascundem dupa degetul mic de la picior si spunem ca avem studii superioare si sistemul nu mai e in colaps datorita noua.Ghidul carturarului e altul- vrei agent,mergi la studii in oraselul de provincie;vrei ofiter,hai la Bucale!Vrei pe ocolite….nu se stie unde ajungi!Cam asa stau lucrurile cu diplomele astea.Nu mai spun ca iar s-ar crea o discriminare-ne numim gardieni,pazim ppl dar eu iau lovele mai putine ca tine …ca n-am hartia care face „diferenta”! 😆 Hai sa ne preocupam de conditiile grele de munca si salarizare, de drepturile reale confiscate!Hai romanica!
Este greu de crezut că se va da sporul de studii superioare la toți agenții din paza de exemplu, dacă au Facultatea de Drept… sau la agenții din financiar, dacă au Facultatea de Științe Economice.
Dar haideți să fim serioși…Să pui facultatea de sport la Director Adjunct…suntem dea dreptul penibili…și nu e singura facultate ce nare nici o treaba cu atribuțiile postului…toată lumea știe asta…numai ANP-ul NU.
În opinia dumneavoastră, domnule Teoroc credeți ca se va rezolva odată problemele astea ? Sistemul ANP a rămas ancorat în vremuri de mult apuse … Încă mai bântuie fantomele fostului DGP…
Perfect de accord cu Ana. Daca fisa postului prevede studii superioare de specialitate(drept,a.s.e.) este ok, dar daca nu?, de ce trebuie sa ne batem cu pumnii in piept ca vrem bani pe studii superioare pentru ca am absolvit facultatea de educatie fizica…
Sa ma lamureasca si pe mine cineva
[quote name=”Ștefan Teoroc”]Noua lege schimba structural lucrurile. Se mentin principiile de transferare a drepturilor din trecut in noua etapa doar daca acestea ar fi mai mari decat cele rezultate prin aplicarea legii noi ceea ce este destul de greu de crezut. Sporul de studii superioare nu mai este reglementat distinct in lege. In prezent se discuta pe marginea nomenclatorului de functii in cadrul procesului de reorganizare aflat in derulare. Inca nu exista o viziune clara a modului in care se vor modifica nomenclatorul si statele de functii in raport cu noua lege de salarizare care schimba destul de dramatic lucrurile la nivel de concept (dispar coeficientii de ierarhizare si valoarea de referinta/baza de raportare iar functiile sunt prevazute cu nivel de studii mediu-superior si au cuantum minim si maxim adica sume)[/quote]
nu am inteles nimic:dispar coeficienti,dispare sporul de studii…si ce va fi in loc?cred ca un ghiveci de salariu,din care nu va mai intelege nimeni nimic/
Ana si Rodica
Nu inteleg exact contestarea acestui drept legal de catre o parte din salariati. Bine ca ne zbatem sa-l activam.
Legea si nu vreo decizie ANP stabileste ca un agent care lucreaza intr-un anumit domeniu daca obtine o diploma de licenta acceptata in acel domeniu ca „studii de specialitate” va primi un bonus stimuland astfel perfectionarea agentilor care au o cariera derizorie daca stam sa ne gandim nitel. ANP si altii au ales sa nu mai dea sporul din 2010.
Ca agent intri in sistem la 20 si ceva de ani dupa scoala si primesti un coeficient poate de 2,70 ca sa iesi la pensie tot agent dupa 30 de ani de munca cu un coeficient de maxim 2,90 in cel mai bun caz.
Fantastica cariera. Posturi vacante de ofiteri mai numeri pe degetele de la o mana intr-o regiune si se pastreaza pentru absolventi de academie. Ce alte sanse sa obtii ceva in plus indiferent de dorinta de pregatire, rezultate, performanta etc, ai ca agent?
Critica pare sa fie ca se da un spor de studii superioare cuiva care ocupa un post prevazut cu studii medii. Pai tocmai asta e beleaua. Omul ala ar vrea sa ocupe un post cu studii superioare si invata pentru asta insa sistemul asta nu-i poate oferi acest post. Vrem sa avem in sistem numai agenti cu studii medii pentru ca nu reusim nicicum sa stimulam dorinta de studiu?
[quote name=”Ana”]Mi se pare absurd că toți cu facultăți de educație fizică şi geografie să ceară spor de studii superioare dar funcția lor cere doar diplomă de bacalaureat… trăim în România şi asta ne ocupă tot timpul…[/quote] Ana esti tare! Dureros adevar ai grait!
(editat) bejan trage de timp sa intre in vigoare noua lege de salarizare sa nu plateasca acest spor, e clar pentru toata lumea?
Jos, jos, jos (editat)!
Demisia, huooooooooo.
de ani buni tot apar ,,alte prioritati,, in detrimentul unui statut modern al lucratorului de penitenciare, cam cati ani au trecut de la initierea demersului?3 – 5 ani? mai luna trecuta se spunea ca proiectul va fi depus in prima sesiune de toamna, nu?
Noua lege schimba structural lucrurile. Se mentin principiile de transferare a drepturilor din trecut in noua etapa doar daca acestea ar fi mai mari decat cele rezultate prin aplicarea legii noi ceea ce este destul de greu de crezut. Sporul de studii superioare nu mai este reglementat distinct in lege. In prezent se discuta pe marginea nomenclatorului de functii in cadrul procesului de reorganizare aflat in derulare. Inca nu exista o viziune clara a modului in care se vor modifica nomenclatorul si statele de functii in raport cu noua lege de salarizare care schimba destul de dramatic lucrurile la nivel de concept (dispar coeficientii de ierarhizare si valoarea de referinta/baza de raportare iar functiile sunt prevazute cu nivel de studii mediu-superior si au cuantum minim si maxim adica sume)
Domnule presedinte,daca v-a intra in vigoare noua lege a salarizarii se va mai acorda sporul de studii ? Din cate stiu eu noua lege a salarizarii prevede si functii de agenti cu studii duperioare, care ulterior intrarii acesteia in vigoare probabil sporul de studii v-a disparea si il vor primii doar cei care vor fi incadrati in unitati pe aceste functii de agenti cu studii superioare.Daca ne puteti da mai multe informatii cu privire la care functii vor fi incadrate de agenti cu studii superioare.Daca pana la urma se va acorda sporul de studii superioare cine il va primii si pe ce perioada?Va multumesc!
Mi se pare absurd că toți cu facultăți de educație fizică şi geografie să ceară spor de studii superioare dar funcția lor cere doar diplomă de bacalaureat… trăim în România şi asta ne ocupă tot timpul…
Sunt total de acord cu dumneavoastra. Totusi nu inteleg de ce oamenii care conduc acest sistem nu lupta pentru drepturile personalului. Din ce am vazut… practic dvs. sunteti intr-un continuu „razboi”, daca se poate spune asa. Se trage de timp cat se poate de mult pentru orice chestie. Aceasta tergiversare a lucrurilor irita pe toata lumea.
La fel. Multumim de aprecieri. In general lupta sindicala seamana cu bataliile lui Don Quijote pentru ca noi nu putem legifera sau decide ci doar presam angajatorii, ii sanctionam cand gresesc si influentam decizii atat cat putem. Normal ar fi sa fim acceptati ca parteneri si sa mergem in aceeasi directie pozitionand corect sistemul asta batut de soarta, dar daca nu putem fi parteneri ne asumam si un rol ceva mai ostil, asta e… Cumva trebuie sa schimbam ceva
Va multumesc pentru raspunsul prompt. Personal apreciez foarte mult ce faceti pentru acest sistem…desi va cam luptati cu morile de vant de multe ori…din pacate! O seara buna!
Nu este chiar in regula ca primul comentariu la un articol cu tema de interes sa vizeze un cu totul alt subiect. Dar de dragul comunicarii raspundem: este setata o lista finala de divergente pe care incercam sa le solutionam prin dialog. Putem posta un articol si cu aceasta tema desi s-a tot vorbit pe subiect. Tot apar alte prioritati care surclaseaza demersul acesta in nivel de importanta.
Domnule presedinte va rog sa-mi spuneti ce se mai aude de Noul statut al FPSS din ANP?