www.snlp.ro Web analytics

Majorari salariale calculate gresit. ANP – din nou pe banda gresita!

Captura de ecran din 2015.10.17 la 16.39.46Motto: „daca toate masinile vin spre tine, esti pe banda opusa” (legea lui Murphy)

ANP se defineste din nou ca singura institutie care interpreteaza o norma pozitiva, in defavoarea salariatilor. Am amanat devoalarea ultimelor abuzuri comise de ANP in cadrul relatiilor de munca cu proprii salariati, construind de cateva saptamani probabil cel mai documentat demers SNLP din ultimul timp (demarat in luna august 2015), prin care demonstram erori grave in calculul drepturilor cuvenite salariatilor care beneficiaza de majorari salariale.

In spiritul strategiei normale a SNLP, inainte de a publica anumite situatii si de a escalada demersurile noastre, facem tot posibilul pentru incadrarea corecta a situatiilor, informandu-ne corespunzator, precum si pentru solutionarea problemelor. Am sesizat situatia, am depus la ANP adrese prin care am semnalat problemele, am pus la dispozitie cadrul legal, am propus interpretari si am invocat modul de lucru din institutii similare.

In cadrul unei corespondente ample intre SNLP si ANP, administratia a ales sa faca scut in jurul abuzului, protejand cu orice pret neprofesionalismul si pe ai sai exponenti anepisti de seama, printre care celebra doamna Petrovici (care a furat si sarbatoarea de 29 iunie) se regaseste la loc de seama. Am invocat legislatia care reglementeaza accesul liber la informatiile de interes public, am depus reclamatii si am cerut cercetari pentru depasirea termenelor legale de raspuns. Fara niciun succes. ANP este tare pe pozitie, consecvent in eroare si protector cu proprii experti debusolati, prin aceasta impingandu-ne din nou catre masuri extreme prin care ne vom cere public drepturile dar si in instantele de judecata.

Care este de fapt speta in cauza? Ulterior adoptarii legislatiei prin care s-a decis plata majorarilor salariale de 50%, 75% si de 100 de lei, prin adrese transmise in teritoriu, ANP a instructat unitatile subordonate privind modalitatea de calcul, impunand o interpretare eronata asa cum reiese din petitia de mai jos (nr. 385/24.09.2015):

Catre

Directorul General al Administratiei Nationale a Penitenciarelor

Domnul chestor de penitenciare Catalin Claudiu BEJAN

 

Stimate domnule director general

 

Subscrisul Sindicatul National al Lucratorilor de Penitenciare, prin presedinte Stefan Teoroc, cu sediul in Bucuresti, strada Maria Ghiculeasa, nr. 47, et. 7, cam. 710, sector 2, va solicitam aplicarea dispozitiilor legale privind salarizarea personalului platit din fonduri publice a Legii nr. 285/2010 art. 5 alin. 1, respectiv recalcularea drepturilor salariale si plata diferentelor rezultate pentru toti angajatii din sistemul penitenciar care au beneficiat pe parcursul anilor 2014 si 2015 de urmatoarele majorari ale salariului lunar:

  • 75% pentru orele lucrate in zilele de sarbatori legale si repaus saptamanal
  • 50% pentru lucrarile de exceptie sau misiuni speciale
  • 100 lei pentru personalul din sectorul medical din sistemul penitenciar 

In argumentarea solicitarii noastre precizam ca Legea nr. 285/2010 art. 5 alin 1 prevede: “Pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare se majorează valoarea soldei lunare/salariului lunar, determinată potrivit prezentei legi, astfel încât majorarea cotei contribuţiei individuale de asigurări sociale de stat, stabilită prin legea care reglementează sistemul unitar de pensii publice, să nu conducă la diminuarea sau creşterea venitului net realizat lunar din solde/salarii de aceste categorii de personal.” 

 

Contrar prevederii susmentionate, Directia Economico-Administrativa din ANP a emis adrese prin care s-a impus unitatilor subordonate sa incalce dispozitiile legale si sa nu aplice majorarea CAS, ceea ce a condus la o diminuare a venitului salarial net al salariatilor carora li s-au achitat majorari. In cuprinsul adreselor nr. 29518/30.03.2015 (majorare 75%), 30135/02.04.2015 (majorare 100 lei) 50228/25.08.2015 (majorare 50%) a fost inclus textul: „asupra acestei majorari nu se aplica majorarea CAS, cuantumul acesteia fiind cuprins in salariul brut realizat la care se calculeaza cotele contributiilor aferente, conform metodologiei prezentata in macheta atasata.“

 

Avand in vedere prejudiciul material pe care l-au suferit o mare parte dintre angajatii din sistemul penitenciar  ca efect al adreselor susmentionate transmise de catre DEA ANP, actiuni in mod evident deliberate si asumate desi contrare legii, solicitam incetarea imputernicirii directorului Directiei Economico – Administrative din ANP  dna Petrovici Gabriela si sesizarea comisiei de disciplina pentru  abaterile disciplinare savarsite de dna Petrovici Gabriela conform Legii 293/2004 republicata, art. 69 lit. b) si p), respectiv art. 48 lit. a), d) si g). Totodata ne aratam convingerea ca veti adopta masurile necesare pentru corectarea de urgenta a situatiei in privinta drepturilor care urmeaza a fi acordate personalului in viitor.

 

Prezenta constituie procedura prealabila conform legii.

Meciul de ping-pong cu adrese intre SNLP si ANP s-a prelungit deja prea mult. SNLP a decis astfel transmiterea de petitii catre alte institutii, decizie pusa deja in practica, precum si escaladarea modalitatilor de actiune sindicala de la nivel moderat la nivel de urgenta, urmand a se stabili organizarea de proteste daca ANP merge pe aceeasi linie de opacitate, de autism institutional aratand ostilitate la orice sesizare sau initiativa SNLP, indiferent de forta argumentelor.

Nu reusim nicicum sa ne convingem angajatorul ca greseste chiar daca este evident si chiar daca toate celelalte institutii similare inclusiv MJ au o interpretarea contrara modului de lucru al ANP. Legea nr. 285/2010 reglementeaza, teoretic, salariazarea pentru anul 2011 insa include mai multe tipuri de prevederi respectiv prevederi a caror aplicare este limitata in timp prin formularea stricta a textului sau prevederi care au aplicare nelimitata in timp cum este cea la care ne-am referit cand am sesizat eroarea comisa de ANP.

Daca modul de calcul al drepturilor salariale (inclusiv a cotei contributiei individuale de asigurari sociale de stat) stabilit prin Legea nr. 285/2010 ar fi fost valabil doar pentru anul 2011, asa cum sustine ANP, incepand cu anul 2012 aceasta cota a contributiei ar fi trebuit calculata pe principii diferite care insa nu au mai fost reglementate prin alte acte normative care sa abroge regula stabilita prin Legea nr. 285/2010. Situatia este clara din punctul nostru de vedere iar ANP ar trebui sa procedeze de indata la corectarea greselii si la completarea platilor catre salariati, conform legii. Stim insa ca nu este usor sa recunosti o astfel de greseala cu un impact consistent si ca se va incerca consolidarea actualei interpretari anepiste chiar daca este complet razna. Insa nici noi nu ne vom lasa!

Corespondenta SNLP-ANP

 

32 COMMENTS

  1. Da, stii gresit. Insa articolul de fata vizeaza totusi cu totul alt subiect. Codul muncii prevede aceste „alte zile libere” la capitolul sarbatori legale si permite negocierea. Negocierea este legea partilor iar partile sunt tinute sa faca exact conform dispozitiilor negociate. Regimul pe care noi il atribuim acestor zile este clar prevazut de acordul colectiv si trebuia respectat. Nu l-am obligat noi pe ministru sa formuleze astfel si sa semneze. A acceptat si a semnat. Dar vom documenta si problema asta pana la capat. Deocamdata prim-planul a fost luat de alte 3 prioritati. Internetul e mare si ofera raspunsuri chiar si in acest plan. Insa vom cere oficial de la alte institutii. La noi in curte gasim doar muschi si pozitii de forta. Insa nimic spre binele salariatilor ci doar al bugetului si al sigurantei posturilor politice.

    Inca ceva – nu guvernul stabileste sarbatorile legale ci chiar parlamentul prin lege si tot prin lege s-a stabilit si ce am scris eu mai sus.

  2. Doar o intrebare: poate ANP si sindicatul sa decida ca o zi trebuie tratata ca o sarbatoare legala?
    Eu stiam ca e doar atributul guvernului si aceste zile apar in codul muncii.
    Poate stiu gresit.

  3. delia – este cazul cel mai bine incadrat si motivat pentru sporul de 50%, un caz care nu ar trebui sa existe daca ar fi sa aplicam legea strict

    iceman – ne bucura si vorbele si sustinerea

    ag – probabil ca aici vom ajunge din nou in cel mai scurt timp

    deleanu (comentariu eliminat) – tu chiar existi?? oare daca nu ai citi aici pe site aceste detalii, cum altfel le-ai afla, astfel incat sa ne dai noua sfaturi? in alta ordine de idei, sa stii ca nu trebuie sa te simti obligat sa accesezi aceasta pagina pentru a te informa. poti folosi sursele proprii. pe noi nu ne intereseaza ce demersuri nu faci tu, in afara de faptul ca ai intors o unitate pe dos ca sa obtii un birou caldut doar pentru tine si ignoranta ta. somn usor

  4. Va multumim d-le Teoroc (dvs si echipei din conducerea SNLP) pentru eforturile pe care le faceti pentru a intra in normalitate…
    Da` e greu cu anepeu!!!!
    Chiar daca din anonimat -ca asa-s vremurile- aveti sustinerea noastra neconditionata..
    Pe de alta parte, unu`nu vrea judecata,da` vrea „plangere penala” ,altu` vrea miting si presa…ciudate si incurcate sunt mintile oamenilor…

  5. Domnul Stefan, un agent imputernicit prin DZU pe o functie de ofiter poate fi incadrat pentru acordarea sporului de 50% pentru misiuni speciale?
    Legal are sarcini si reponsabilitati suplimentare fata de fisa postului ocupat iar moral masura ar compensa diferenta de coeficient.
    Credeti ca indraznesc prea mult daca afirm ca acest lucru ar trebui sa fie o regula? Vorba aia, la munca egala, plata egala.
    Multumesc mult pentru un eventual raspuns.

  6. Va fac eu o propunere: sa facem cateva mitinguri in fata ANP-ului in fiecare luna cate unul pana cand se va schimba ceva, pentru ca in definitiv ei sunt vinovati de aproape tot ce se intampla. Haideti sa incercam si varianta asta sa atragem atentia si mass-mediei cu cateva mitinguri, poate se va seziza cineva din guvern, parlament etc.,…..Pe ei trebuie sa ii schimbam pe cei din conducerea ANP-ului, si daca suntem uniti si insistenti o putem face…….

  7. DL TEOROC va rog sami spuneti daca este adevarat circula un zvon ca daca se fac mariri salariale din decembrie cei care au vechime mare sa nu beneficieze de marire multumesc

  8. Eu cred ca ori dai anp-ul in judecata si poate obtii ceva,dupa 10 ani{la Al Dumas,tatal,era dupa20].ori nu-l dai si nu obtii nimic pana nu se consuma generatia asta,adica tot dupa 20 de ani. Merg pe mana ta,Stefane!

  9. Stai liniștit Alecule, va fi cu tot tacâmul si inca ceva in plus (sesizări comisie disciplina Mj, avertizări de integritate). Însă nu poti soluționa o astfel de speța fara o încadrare corecta nici macar in instanța unde oricum un proces de acest tip poate dura ani de zile iar noi vrem banii mâine. Si avem încredere ca ii vom obține.

  10. Ce nu inteleg eu,este de ce ne chinuim sa explicam anp ca greseste uneori. Daca a fost confiscata ziua de 28 iunie,da-i in judecata,daca s-a gresit calculul salarizarii,da-i in judecata….si tot asa ptr cele 75 de puncte propuse spre realizare.Probabil ca baietii stiu ca….cainele care latra,nu musca.Nu mai are rost sa le arati blana ursului,ca nu se mai sperie.Si apoi,daca nu poti fi ANP,stai acasa!Eu nu cred ca anp-ul sta sa-mi explice ca am gresit,ci, ma „arde” cu o asa o placere,ca ajung si eu la extaz!Priveam cu admiratie la logica unora-sa facem mai multe puscarii ,sa oferim conditii mai bune in puscarii…etc.E mai usor decat sa oferim un nivel de trai decent si o educatie mai buna!O tara cu nivel de trai scazut,are si o infractionalitate mai mare.Deci,eu combat criminalitatea cu saracie si conditii misto la puscarie.Asa da!

  11. Personal consider ca in Romanica s-a gresit mult cand s-a vorbit de salarizarea prin comparatie.Dascalii au concediu de odihna cam 4 luni pe an si 4-6 ore pe zi,dar gardianul?Unii vor spune ca de ce nu s-a facut dascalul gardian si gardianul,dascal?La”carte’ ,dascalii nu-i mai intrec pe gardieni,ca acum si ei sunt toba de carte.in alta ordine de idei ,nimeni nu e multumit de salariu si vrea cat mai mult.Unii dascali spun ca n-au bani de carti si garderobe,iar unii gardieni ca n-au bani de rate la case si masini;fiecare cu nevoile lui.Stiu,si eu „vreau o tara ca afara,dar si romani ca nemtii sau „nordicii”.Nu,asta de la urma ,nu o doresc,ca nu m-as simti in Romanica,ci, as fi strain in tara mea.

  12. moromete – sumele [i]furate[/i] difera de la caz la caz; cat timp nu reusim sa convingem ANP ca a gresit este greu sa ajungem la calcule; greseala se poate repara simplu prin recunoastere si prin recalculare apoi plata diferentelor.

  13. Pai pentru Schiopu nu ai prea nimerit site-ul. In ce ma priveste, ai spus singur esenta. In prezent un profesor debutant din invatamantul superior are un salariu brut penibil, sub jumatate din cel al unui agent debutant (pe care noi vrem sa-l dublam prin noua lege). Este normal ca cea mai numeroasa categorie salariala din Romania (educatia) sa incerce sa repare putin dezastrul in care se afla.

  14. Hancescu (FSLI): Sperăm ca noua lege a salarizării să aducă un salariu de 2.600 lei pentru un debutant în învăţământ
    „Sperăm ca prin noua lege a salarizării, un debutant să plece undeva de la 2.600 lei salariu brut şi să ajungă, spre final de carieră, la peste 6.000 de lei salariu de încadrare. Ar fi un salariu care i-ar permite unui dascăl să trăiască decent. Aceste propuneri au fost făcute în urmă cu aproximativ o săptămână şi jumătate, sunt discutate cu Ministerul Muncii, însă trebuie să vedem ce se întâmplă mai departe, în Parlament”, a menţionat preşedintele FSLI.
    vREM SA AUZIM CE SPUN TEOROC SI SCHIOPU !!

  15. Bine ca ne-ai trezit altfel dormeam. Am mai informat ca s-au dublat cuantumurile intiale prevazute in structura de aparare si putem confirma intentiile de crestere a veniturilor cu 25% incepand cu luna decembrie (deci la salariul din ian 2016).

  16. Proiectul noii legi a salarizării ar urma să ajungă pe masa Guvernului în şedinţa de miercuri de săptămâna viitoare. Potrivit ultimei forme a proiectului, obţinută de România TV, un profesor universitar ar putea câştiga chiar şi peste 9.500 de lei, în timp ce un medic ar putea să ia şi peste 7.000 de lei. În schimb, salariul unui prefectul poate ajunge până la 14.000 de lei.
    Profesor universitar: 4.170 lei – 9.578 lei
    Rector: 12.059 lei
    Inspector şcolar: 7.272 lei
    Profesor, studii superioare, grad I: 2948 – 6167 lei
    Medic primar: 5.636 lei – 7.018 lei
    Medic specialist: 3.664 lei – 4.563 lei
    Asistent medical principal: 2.990 – 3.464 lei
    Sidicalisti ANP , trezirea ….ca ramanem de ..caruta !! 😡

  17. Eu de cand tot zic ca anp nu are nici o treaba cu noi pe ei ii intereseaza doar scaunele incalzite pe angajati dai in p……la eu cred ca ar fi timpul sa iesim in strada in nr mare si sa ii dam jos sa punem pe altcineva care este competent .aDl Teoroc va multumim ca ne aratati fata celor care ne conduc.

  18. Ne-am gandit si noi de ex la Curtea de conturi dar astia stiu doar sa constate cand angajatii primesc in plus nu in minus, ca atunci cand bugetul de stat castiga e bine din pct de vedere al CCR… Si pe interpretarea ANP, se fac economii la buget. Pe buzunaru nostru

  19. Si chiar nu exista o institutie abilitata care sa fie sesizata ca anp-ul greseste? Noi am spus de mult cs 75% la noi e mai mic decat la MI, dar nu ne-a bagat nimeni in seama. Dc mai este acea cucoana, Petrovici, acolo unde este? Pt ea si toata clica aia de la centru nu exista nimeni sa le dea de cap?…. Asa ceva este inadmisibil!!!! Rusine anp!

  20. Stiu ca ceea ce am postat generează iritare. Noi ne iritam de doua luni mâine poimâine. Doar pe subiectul asta. Dar mai avem o lista. Ca doar nu asta e singurul nostru demers. De dormit nu dormim. Abia am facut publica treaba. Bineînțeles ca luam in calcul proteste. Dar tot îmi spun ca se vor mișca. Ca nu sunt rău intenționați. Doar nepricepuți. Etc. Mai așteptam doua răspunsuri si speram sa putem orienta spre o decizie de corectare. Totuși e vorba de bani iar oamenii nu au atât de mulți încât sa si permită sa piardă pe calcule greșite.

  21. Stefan, gluma-i glumă ,dar ăștia chiar sunt bu….ii.Hai ,frate, baga un protest Ultras , chiar așa bătaie de joc eu chiar nu o mai suport. Când vrei, eu sunt primul, mai da-i încolo de pupincuristi și de jegoși, hai peste ei , ca la greci,ca nu se mai poate! UE Petrovici și Bejan, pe ei, pe mama lor !

  22. Putin off-topic, dar are cineva idee ce s-a intamplat luna asta, pe 8 oct, cu salariile din ANP ? Unora le-au intrat salariile altora, altii nu au primit sporurile etc ..

  23. Pai finule da-ți seama ca numai de de-astea avem parte in orice direcție am încerca sa mergem. Si noua ne-a ajuns in gât dar tot încercam si speram. Nu suntem decidenți si nu putem decat sa facem ceea ce deja facem. Acum, chiar sa facem un miting pentru fiecare speța din asta ar ajunge sa fie neproductiv pentru noi. Asta e sistemul in care muncim. Am întrebat informal la MAI, SRI, MJ (culmea, MJ ar fi dat 50% pentru misiuni speciale in 2014!) si toți aplica prevederea care vizează plata contribuției crescute fara afectarea venitului net, numai ANP are alta viziune. Mai precis nu are niciuna si nici nu s-a obosit sa se consulte cu celelalte instituții macar dupa ce am țipat noi ca e greșit!

  24. Si pe urma sa-i ajutam sa plece! Si eu vreau un servici unde sa nu fac nimic si in orice situatie sa intreb in stanga si in dreapta..pt ca avand legea in fata…nu stiu sa citesc…Nu ma pricep la economie/marketing/contabilitate…deci ma consider nedreptatit daca nu sunt numit urgent in ANP macar..membru in comisia de cenzori 😉

  25. Si, totusi , nu e abuz sau neglijenta in serviciu?De ce trebuie sa rabdam astfel de oameni?

  26. Deja s-a dat drumul la asta. Am trimis si noi. ANP nu mai are coloana vertebrala. isi cauta prin vecini… Ii ajutam, ce putem face!?

  27. Vor urma probabil un sir de intrebari pe la toate ministerele pentru a se aplica legea si la noi…alte ministere au specialisti in domeniu..noi nici macar clone 😆

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)