www.snlp.ro Web analytics

Reglaj salarial total pentru personalul medical – critici, argumente, CPT, TT (partea I)

Personalul medical din sistemul penitenciar se imparte la acest moment in trei categorii: medicii care au optat, conform Legii 137/2017, pentru salarii din sanatate, asistentii medicali care nu au avut posibilitatea legala sa opteze pentru salarii din sanatate, iar din aceasta ultima categorie se detaseaza si cea de a treia, respectiv asistentii medicali care au depasit grila de salarizare pentru anul 2022 si au suferit diminuari incepand cu salariul platit pe 10 februarie 2018.

Stim ca diferentele salariale dintre domeniul sanatate si restul lumii starnesc deja iritare si genereaza inclusiv acuze de discriminare. Odata cu salariul din luna viitoare, se va clarifica totul. Insa trebuie sa incercam sa vedem problema pe cat de limpede posibil si sa avansam intr-o directie santoasa atat ca strategie cat si ca perspective concrete. Sunt multe alte probleme la orizont. Iar teoria ca salariile personalului medical sa explodeze in comparatie cu ale celor din operativ, de exemplu, nu se sustine. Mai riscanta pentru intreg sistemul este varianta de a pierde complet din coordonare intreaga componenta medicala. Iar efectele sunt multiple si apasa pe toate sectoarele dar in special pe operativ. Vom explica de ce.

Salarii mai mari sunt la medici, insa marea majoritate a sectorului nostru medical este formata din asistenti medicali. Maximul salariilor asistentii medicali din sanatate nu depaseste maximul salariilor prevazute pentru agentii/subofiterii din structura de aparare. In cifre concrete, avem in sistem 632 de asistenti medicali si 136 de medici. Tot in cifre concrete, salariul (brut) de functie al unui agent, prevazut pentru  anul 2022, in structura de aparare nationala, este de maxim 5400 de lei (incluzand gradatia care se aduna la SF, precum si majorarea de 7,5% pentru prerogative de aparare nationala).

Prin comparatie, salariul de baza prevazut pentru anul 2022, al unui asistent medical este de maxim 5400 lei (cu maxim de vechime si cu studii superioare / in sanatate, salariile de baza includ gradatia, iar majorarea de 7,5% nu se acorda). Deci avem o egalitate intre maxim ca agent (inclusiv asistent medical) in penitenciare si maxim ca asistent medical in santate. La medici salariile sunt mai mari, dar nu acesta este subiectul principal. Diferenta majora o face faptul ca in sanatate grilele se aplica integral inca din luna martie 2018 in timp ce in restul sectorului public grilele se aplica etapizat pana in 2022.

Dar in structura de aparare opinia generala era ca doar pentru medici exista optiunea de salarizare conform domeniului sanatate. Pana saptamana trecuta, cand s-a conturat un punct de vedere acceptat unitar la nivelul sistemului national de aparare, conform caruia intreg personalul medico-sanitar din aparare poate opta pentru salarii lunare brute (nu doar salariul de baza, conform Legii nr. 137/2017) la nivelul personalului similar din sectorul sanatate. As spune ca aceasta opinie de structura este oarecum neasteptata raportat la rigiditatea cu care era privita problema acum cateva luni, insa exista o serie de argumente in acest sens.

Sa aruncam o privire cadrului legal (referirile la HG 584/2005 reies din sentintele SNLP inserate mai jos):

Legea 153/2017 art 38 alin 3

b) prin excepţie de la lit. a), începând cu 1 martie 2018, salariile de bază ale personalului care ocupă funcţiile de medici şi de asistenţi medicali din unităţile sanitare publice, prevăzute în anexa nr. II cap. I, se majorează la nivelul salariului de bază stabilit potrivit prezentei legi pentru anul 2022;

Legea 153/2017 anexa VI art 92 

(1) Personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare care deţin grad didactic şi îşi desfăşoară activitatea în instituţii militare de învăţământ sau în instituţii de învăţământ pentru formarea poliţiştilor ori în instituţii de învăţământ pentru formarea funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, precum şi personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare – personal de specialitate medico-sanitar – din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, indiferent de funcţia pe care este încadrat, pot opta, în locul soldei lunare brute/salariului lunar brut, pentru salariul lunar brut stabilit potrivit prevederilor din familiile ocupaţionale învăţământ şi Sănătate şi asistenţă socială, la care se adaugă solda de grad/salariul gradului profesional deţinut.
(2) Pensia şi alte drepturi specifice care se acordă, potrivit legii, se stabilesc în raport cu soldele lunare brute/salariile lunare brute cuvenite în calitate de personal militar, poliţist sau funcţionar public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, corespunzătoare funcţiilor încadrate, potrivit legii.

Deosebit de interesant este faptul ca in argumentatia pe care ANP se bazeaza pentru a putea pune in practica prevederile de mai sus, un punct forte il reprezinta o sentinta smulsa de SNLP in trecutul apropiat, intr-un proces contra ANP (unul din sutele de procese puse pe rol in utlimul timp de SNLP), in care ANP a argumentat feroce contra unor definitii ale sintagmei unitati sanitare. Acel proces a fost castigat definitiv de Filiala SNLP ANP iar acum sentinta respectiva este foarte utila pentru ANP, ca sa evite urecheli viitoare de pe la Curtea de conturi, precum si prejudicii enorme de platit daca s-ar fi dovedit ca interpretarea a fost gresita. Aveti mai jos sentinta de la fond in care actiunea se respinge pe lipsa calitatii procesuale si setinta de la recurs care da castig de cauza SNLP:

 .   

Paradoxal este ca desi asistentii medicali din penitenciare vor fi platiti (plecand de la premisa ca, evident, isi vor exprima optiunea) la nivelul din sanatate inca de luna viitoare, acest lucru nu rezolva integral problema diminuarilor salariale pe care le-au inregistrat deja un numar de 30 de salariati din sistemul nostru care au depasit maximul grilei din 2022. Am explicat mai sus ca salariul maxim din 2022 al unui asistent medical este 5400 lei. Exact de acest plaxon maximal  pentru un agent s-au lovit cei 30 de salariati ai nostri, in februarie 2018.

Salariul in plata ca asistent medical (agent de penitenciare) depasea la comparatia din 10 frebruarie 2018, cu o medie de 600 de lei maximul salariului din sanatate pentru 2022 („de vina” fiind sporul TBC-HIV/SIDA acordat ca suma compensatorie introdusa in SF). Singurul reglaj care se mai poate face pentru aceste 30 de cazuri este acordarea majorarii de 75% pentru munca in zile de sambata, duminica si de sarbatoare, drept taiat in mod eronat de ANP (problema pe cale de a fi rezolvata). In partea a II-a pe care o publicam imediat vom ataca probleme mai interesante pentru intreg personalul cu CPT, Tudorel si impactul unei posibile perderi a componentei medicale din sistem.

3 COMMENTS

  1. Motive ar fi si anume :indicii de salarizare din 2022 sunt mai mici in sanatate fata de cei din sistemul de aparare.
    O alta temere ar fi incadrarea salariala din sanatate,pentru ca aceasta este diferita in functie de profilul unitatii medicale(spitale,alte unitati clinice altele decat spitalele cum ar fi cab. med) fiind diferente pe aceeasi funtie.

  2. In functie de cum se va opta ,ce se va intampla cu salarizarea asistentilor medicali ,vor ramane pe grila din sanatate defininitiv?

    • optiunea nu este limitata in timp prin urmare se interpreteaza ca se si poate renunta la optiune insa este posibil sa nu existe niciun motiv pentru revenire

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)