www.snlp.ro Web analytics

Intalnire cu ministrul muncii. Solutii pentru diminuarile salariale la asistentii medicali din penitenciare

Luna februarie 2018 anuntata ca un punct de cotitura pentru Guvern, trece intr-o liniste relativa, din punct de vedere al efectelor noii salarizari. Fluturasii cu salariile pentru prima luna din an au venit cu usoare majorari dar si cu cateva diminuari pentru anumite categorii de salariati. Daca ne referim la sistemul public, nu avem argumente contra declaratiei oficiale care indica diminuari doar pentru 3-5% din totalul bugetarilor in timp ce, in sectorul privat asistam la un adevarat genocid salarial, cu doar jumatate dintre contractele de munca modificate in asa fel incat noul sistem de taxare al angajatilor sa nu afecteze veniturile nete aflate in plata. Retinem ca din totalul de 5 milioane de lucratori, 4 milioane se afla in economia reala, adica in sistemul privat.

Acel procent de 3% sau cat o fi el, a atins si o parte dintre membrii federatiei noastre, PUBLISIND, care a centralizat impreuna cu Blocul National Sindical toate situatiile semnalate. Pe baza situatiei realizate a fost solicitata o intalnire cu ministrul muncii, intanire care s-a produs marti 13 februarie 2018, incepand cu ora 10,30 si care a durat aproape doua ore. Delegatia PUBLISIND formata din 3 persoane, incluzandu-l pe presedintele PUBLISIND/SNLP, Stefan Teoroc, a prezentat pe rand toate situatiile in care s-au inregistrat scaderi salariale in luna februarie 2018, propunand solutii pentru fiecare dintre acestea. Mai multe detalii puteti afla de pe pagina PUBLISIND sau studiind petitia depusa imediat dupa intalnire.

Problematica la nivelul intregii federatii este complexa avand in vedere diversitatea domeniiilor de activitate reprezentate, insa vom focusa mai jos strict pe diminuarile salariale din sistemul penitenciar inregistrate numai la o parte din personalul medical. Numarul cazurilor este relativ mic insa pierderile salariale sunt substantiale fiind cauzate pe de-o parte de plafonarea salariului de functie la nivelul din 2022, iar pe de alta parte de o interpretare eronata a DEA ANP care a eliminat din salariile plafonate la nivelul din grila, majorarea de 75%, efect produs prin intermediul aplicatiei de salarizare coordonata de la nivel ANP pentru intregul sistem.

Ulterior sesizarii efective a diminuarilor la data incasarii drepturilor salarialecontacte, cei afectati au contactat SNLP care a preluat problema incepand operatiunea de identificare exacta a cauzelor dar si solutiilor posibile. In unitati personalul afectat a avut intalniri mai mult sau mai putin formale cu conducere, fiind explicate cauzele dar fiind furnizate si anumite informatii eronate cum ar fi aceea ca majorarea de 75% de fapt s-ar fi acordat iar diminuarea este doar efectul plafonarii la nivelul SF din 2022. Aceasta ultima varianta a fost verificata de SNLP la nivelul IT ANP fiind confirmat faptul ca aplicatia de salarizare nu calculeaza acest drept (75%) pentru salariile plafonate.

In cursul zilei de joi 15 februarie 2018, o echipa PUBLISIND a participat la o sesiune tehnica, ca urmare a intalnirii de marti cu ministrul muncii. MMJS a fost reprezentat de sefii structurii juridice si al celei pentru politici salariale, dnii Eduard Corjescu si Gheorghe Ivan. Printre problemele discutate la care au fost setate si solutii de principiu, urmand avizarea de catre ministul muncii a unui document convenit MMJS-PUBLISIND, a fost dezbatuta in detaliu si problema asistentilor medicali din penitenciare respectiv a dreptului la plata majorarii de 75%. Analizand cadrul normativ reprezentantii ministerului muncii au concluzionat fara niciun dubiu ca majorarea mentionata, stabilita fara exceptii pentru anul 2018, trebuie acordata pentru tot personalul mentionat in dispozitiile legale indiferent de nivelul SF si de eventuala plafonare a acestuia la valoarea din grila pentru anul 2022.

Concluzia de mai sus se va regasi in materialul care urmeaza sa fie avizat de MMJS. Cu privire la aceste aspecte SNLP a informat ANP urmand sa punem la dispozitie si documentul care se va asuma in urma discutiilor. Pe langa aceasta solutie care va atenua substantial pierderile salariale suferite de personalul medical din sistemul penitenciar, fiind stiut cuantumul in bani al acestei majorari pentru personalul care munceste in ture,  se are in vedere si o solutie legislativa care sa permita asistentilor medicali din sistemul penitenciar sa opteze pentru salarii din sanatate, similar medicilor, cu mentiunea ca aceasta optiune nu poate fi de natura a solutiona in totalitate problema diminuarilor salariale, avand in vedere nivel salariilor din grila, prevazute pentru asistentii medicali din familia ocupationala sanatate.

Extras din petitia PUBLISIND – referitor la diminuarile salariale din sistemul penitenciar

Problema: Diminuari salariale la nivelul functiilor de asistent medical din sistemul administratiei penitenciare

 • ca urmare a aplicarii prevederilor Legii-cadru nr 153/2017, in contextul modificarilor salariale/fiscale aplicabile de la 01.01.2018, salariile de functie ale unor asistenti medicali din sistemul administratiei penitenciare au suferit diminuari in urma comparatiei cu valorile prevazute in grila corespunzatoare din Legea-cadru nr. 153/2017, Anexa VI;
 • conform Legii nr. 137/2017, medicii din sistemul national de aparare (inclusiv penitenciare) pot opta pentru salariul de baza prevazut in grila corespunzatoare familiei ocupationale „sanatate si asistenta sociala”, in timp ce asistentii medicali nu au aceasta optiune;
 • din perspectiva impactului bugetar, totalul asistentilor sociali din sistemul penitenciare nu depaseste 400 de salariati, in timp ce la nivelul intregului sistem de aparare nationala aproximam un total de 1000 de salariati.
 • plafonarea salariilor unor asistenti medicali la nivelul salariilor de functie prevazute pentru anul 2022, atrage in interpretarea ordonatorului secundar de credite (ANP) aplicarea integrala a legii-cadru, cu mentiunea ca nu au fost inca aprobate normele de acordare a sporurilor permanente sau pentru conditii de munca; prin urmare angajatorul a ales sa plateasca in situatiile respective un spor de 30% pentru risc si pericol deosebit, care in Anexa VI a legii-cadru este prevazut intr-un procent maxim de pana la 30%;
 • diminuarea salariilor asistentilor medicali din sistemul administratiei penitenciare este cauzata si de interpretarea ordonatorului secundar de credite conform careia acestor salariati nu li se mai poate plati si majorarea de 75% prevazuta de OUG 90/2017 care se acorda si in anul 2018 conform legislatiei in vigoare in luna iunie 2017; precizam faptul ca este vorba despre o norma derogatorie de la regula generala prin care se stabileste pentru anul 2018, modul de compensare a muncii prestate in acest regim:
  • „Art. 10 (3) Prin excepţie de la prevederile art. 8, în anul 2018, pentru activitatea desfăşurată de personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, se acordă drepturile prevăzute de legislaţia în vigoare în luna iunie 2017. Baza de calcul pentru acordarea acestor drepturi o reprezintă solda de funcţie/salariul de funcţie cuvenit(ă).”

Propunere: operarea unei modificari legislative (ex: legile de aprobare a OUG 90/201 si respectiv a OUG 91/2017) prin care asistentii medicali din familia ocupaţională de funcţii bugetare „Aparare, ordine publica si securitate nationala” sa poata opta similar medicilor din aceasta familie pentru salarii de baza din Familia ocupaţională de funcţii bugetare „Sanatate si asistenta sociala”; elaborarea si transmiterea unei note de indrumare catre Ministerul Justitiei (ordonator principal) si ANP (ordonator secundar), prin care sa se clarifice cu privire acordarea in anul 2018, a majorarii de 75%, categoriei de salariati susmentionate, chiar daca beneficiaza de salariul de functie prevazut pentru anul 2022.

16 COMMENTS

 1. La inceputul carierei mele de asistent medical am lucrat intr-un centru de hemodializa, medicul sef (Dumnezeu sa ii dea sanatate) un OM exceptional, de la care am invatat cel putin cat am invatat in cei trei ani de scoala postliceala spunea ca scopul activitatii noastre este binele bolnavului dar ca acest bine se obtine DOAR daca noi personalul medical formam si muncim in ECHIPA, singuri nu putem obtine binele bolnavului ci doar impreuna: infirmieri+asistenti+medici=ECHIPA! Acest lucru este valabil si in penitenciare, ne-ar fi tuturor mult mai bine daca am constitui si am munci cu totii in echipa, daca am lasa deoparte vendeta dintre diferite compartimente si noi cu totii cei care constituim categoria personalului de penitenciar am forma si am munci impreuna ca o ECHIPA!!!

  REPLY

 2. Sa pus problema că cei de la cab.medical nu primesc sporul de 15% de praf.Stati liniștiți că au sporul de infecțioase care este tot de 15% .Despre ce vorbim???.

  • Sporul de infectioase este concurential cu sporul de antena deci daca seacorda (editat) spor de contagioase se taie (editat) sporul de antena!!! In plus sporul de contagioase se acorda DOAR pentru timpul efectiv cat se lucreaza cu bolnavul sau bolnavii contagiosi deci 1-2 ore din cele 12 ore de serviciu! La toate celelate compartimente exceptand blocurile alimentare si popotele sporul de praf se da pe langa sporul de antena! Daca nu ma crezi consulta draga IONUT pe cineva care face pontaje sau salarii in unitatea in care lucrezi sau chiar platforma de pontaje on line.

  • Nu crezi ca este pacat sa minti in post? In penitenciare nu ia nici un cadru medical spor de infectioase.

 3. D-le presedinte,e adevarat zvonul ca s-ar mari varsta de pensionare de la 47,48 la 52 ani???Ar fi un clip pe youtube cu (editat) si (editat),care ar confirma aceste …porcarii!Ce ne puteti spune?

  • asta ne-=ar mai trebui.Sa ne scoata la 100 de ani la pensie.Sa lucreze (editat) lu Toader pana la 52 de ani pe sectie cu toti psihopatii.Uuuuuaaaa sistem de (editat),de-aia pleaca pe rupte toata lumea…mi-e scarba…

 4. Invatati domnilor, puneti mana pe carte, apoi faceti tranzitia la o viata ca „afara”.
  Cum au reusit sa le micsoreze si asistentilor medicali salariile? Nu pleaca destui din tara?

 5. si ei sunt colegii nostrii
  eu lucrez in operativ dar nu am o pb cu alti colegi din alte compartimente.

 6. Neati înnebunit cu salariile celor din sectorul medical.Daca nu le ajung salariile pe care le primesc după măririle din ultimi doi ani sa meargă să lucreze în spitale din rețeaua națională și atunci vor beneficia de toate drepturile acestora

  • Ionut chiar nu inteleg de ce atata rautate la adresa colegilor de la medical?! Stiai ca la medical nu se primeste sporul de praf 15%?! Si nu este singurul spor ca re nu se primeste, noi primim doar sporul de antena si cand avem cazuri de TBC sau HIV primim aceste sporuri cu condicuta cate 1-2 ore si in aceste ore se taie sporul de antena ca sunt sporuri concurentiale, din aceeasi categorie?!Asemenea atutudine de genul paza contra medical si contra SRS ne face vulnerabili pe toti in fata detinutilor, in fata sefilor si in fata autoritatilor statului si in concluzie pierdem toti!

   • Draga Ionut
    Pentru linistea ta, te informez ca eu, asistent medical cu 22 ani vechime, am 3800 lei salar, in conditiile in care lucrez in ture si am avut 60 ore prestate in week-end.De multe ori sunt doar eu la serviciu..lucrez pentru 11oo de ppl, ingrijesc si colegi, nu am timp sa mananc, sunt injosita incepand de la ppl si pana la supraveghetori, sefi si bucatar..Dar pentru cei care au calificare de sculer-matriter sau sapator de santuri, dar care ajuns in acest sistem se crede buricul pamantului, care nu foloseste cratima cand scrie <>…nu mai e nimic de spus.. Sa ai o viata frumoasa…sigur voi pleca din sistem..

    • Neata d-le Ionut, ca asta se scrie fara cratima, ca noi asistentii am facut 3 ani de scoala postliceala sanitara si stim sa scriem, nu am fost incadrati direct de pe bancile liceului ca multi dintre voi. Si majoritatea avem si o facultate absolvita pentru care, fiind la medical, nu vom primi niciodata nici un fel de spor, cum poate vei primi d-ta daca ai absolvit Spiru Haret. Daca vrei ca sa noi plecam in civilie, sa te gandesti ca roata se intoarce si poate vei fi si d-ta inlocuit pe sectii noaptea cu camere de luat vederi si butoane de panica in camere, in week-end cu alte camere de luat vederi pe sectiile de deschis, cu firme de paza in foisoare, la escortare si in PC, si poate te va trimite si pe d-ta cineva sa-ti cauti loc de munca la firmele de paza…nimic nu este imposibil, mai ales daca lasam ura sa ne dezbine. Si, da, cu nopti si multe ore in week-end, cu vechime peste 25 de ani, salariul meu, cu tot cu norma de hrana, nu a depasit nici macar acum dupa marire cei (ediatat) de lei despre care ti-a scris si colega mea.

 7. Salarii ca in Sanatate=fara grade profesionale=alt statut=alta varsta de pensionare!!Mi se pare normal, toti vrem o viata ca „afara”!!!

  • Draga asistenta. Sa spui persoanelor din afara sistemului ca tu ai (editat) lei dupa n ani de munca este oarecum o (editat). Stim cu totii cat este un salariu. Faptul ca tu la calculul salariului nu adaugi norma de hrana sau hainele este problema ta. Si acei bani sunt considerati de multi ca fiind parte din salariu.

   • Pentru George..
    3846 lei, mai exact…Inclusiv cu norma de hrana, cu 22 ani vechime,din care 20 in UPU si doar 2 in sistem..deci sunt debutanta din punctul de vedere al ANP-ului.De ce am plecat din UPU? Doar aveam salar mare..Pentru ca nu mai puteam vedea zilnic suferinta, moarte…Si am dat- cu unele exceptii- de prostie, care e vesnica…Nu ma deranjeaza salariul din sistem, doar am muncit ca un sclav pe plantatie la vechiul loc de munca. Ma deranjeaza aici ca toata lumea stie mai bine ce are de facut celalalt, ca toti cred ca muncesc mai mult in comparatie cu altul si nu se poate lucra in echipa.Am tot respectul pentru colegii mei, sunt de parere ca toti merita salar mare, deoarece conditiile de aici te epuizeaza psihic si nu fizic. Doar va aduc la cunostinta faptul ca salariile astronomice de care credeti ca beneficiem, nu sunt chiar asa.

  • Cand o sa veniti sa spuneti ca ati absolvit 4 ani de liceu sanitar cum era candva si se facea pregatire pe bune, atunci mai vorbim.Asistentii care sunt bine pregatiti si mai exista in sistem si deia de acolo provin.Ca acum pe toti stalpii gasesti anunturi cu tot felul de postliceale pe baza de bani.Ai bani termini scoala.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)