Reglaj salarial total pentru personalul medical – critici, argumente, CPT, TT (partea II)
Pleacand de la o serie de reactii exprimate inclusiv prin comentarii postate la articolele noastre, ne propunem sa analizam impactul unei decizii care ar duce la desprinderea sectorului medical din coordonarea MJ/ANP, dar ssi a ne lamurim cu privire la riscurile materializarii efective a unei astfel de perspective.
In ultimul timp, elanul luat de salariile din sanatate atrage critici din celelalte sectoare, criticile fiind normale. Am aratat, totusi, in partea I a articolului ca, in realitate, salariile asistentilor medicali, prevazute pentru 2022, nu sunt peste salariile agentilor din penitenciare, doar ca se acorda, accelerat, inca de luna viitoare si nu etapizat pana in 2022.
Pentru a ataca problema din unghiul cel mai potrivit, lasam deoparte partea de salarizare si mentionam un lucru destul de interesant. Inca de la vizitele precedente in Romania, ale CPT, a fost notata concluzia conform careia personalul medico-sanitar din sistemul penitenciar nu ar trebui sa fie subordonat MJ/ANP.
Aceasta opinie a CPT (orientata pe un trend mondial) a fost exprimata si cu ocazia prezentarii concluziilor preliminare ale vizitei efectuate de CPT in Romania in perioada 7-19 februarie 2018. Pe data de 19 februarie 2018, ministrul justitiei Tudorel Toader a coordonat o „reuninune interinstitutionala cu CPT” facand publica o scurta informare despre intalnire, informare din care aflam mai mult detalii despre participanti decat despre temele dezbatute.
Stim ca si la reuniunea susmentionata, ca si la cele similare derulate in anii anteriori, a fost din nou pusa pe tapet problema acestei, sa-i spunem incompatibilitati sau chiar conflict de interese (in viziunea CPT), care consta in pozitionarea personalului medico-sanitar in subordinea MJ/ANP. Atentie, CPT nu este deloc interesat de discriminari salariale ci de o cu totul alta latura a problemei, despre care trebuie discutat pe sleau!
Este vorba despre complicitatea prezumata, dintre medical si operativ, in cazurile de interventie in forta sau similare, in care personalul medical fiind in plan similar de subordonare cu operativul, va fi tentat sa acopere eventuale abuzuri, actul medical fiind in mod evident alterat, cu efecte negative in planul relelor tratamente. Mai clar de atat nu cred ca este necesar sa o spunem. Aviz celor care critica medicalul! Colac peste pupaza, pe vizita CPT se suprapune (sau mai degraba se muleaza perfect) situatia de la Penitenciarul Spital Rahova despre care am mai povestit.
Nu era suficient faptul ca suntem descrisi neoficial ca teroristii Europei, sau ca sistemul celor 1000 cagule (cam atatia salariati avem in grupele de interventie si se mai cer), avand aproape 10% din personal incadrat in structuri destinate interventiei. Acum suntem acuzati de complicitate cu personalul medical la acoperirea unor situatii in care poate fi vorba de rele tratamente. CPT a spus clar la reuniunea din 19 februarie 2018 ca personalul medical trebuie sa treaca la Ministerul Sanatatii. Ce a spus CPT nu ne mira. Am vazut si de ce.
Dar este pentru prima data cand chiar ministrul justitiei impinge catre o astfel de solutie exprimandu-se clar, cum ca prezenta personalului medical in subordinea ANP este gresita si ca acestia trebuie sa fie preluati de MS. De la vorba pana la fapta e cale lunga. Dar pozitia institutiei conteaza. Si aceasta tinde sa se configureze. In trecut, plecand de la idei similare, MS s-a exprimat cel putin informal aratand ca nu are capacitatea sa preia tot ce reprezinta sector medical din penitenciare (6 spenitenciare-spital deloc mici care numai de pacienti normali nu sunt populate, plus cabinetele din penitenciare, nu mai vorbim de cei 56 medici de familie care nu pot fi absorbiti in MS).
Putem afirma ca se percepe o acutizare clara a intentiilor de desprindere a sectorului medical din subordinea cel putin a ANP, una dintre variante fiind de constituire a unei directii de sanatate publica in sistemul penitenciar, cu nivel de ordonator secundar de credite, adica la acelasi nivel cu ANP dar in coordonarea MS. In acest sens, ANP a interpelat deja MS cerand opinii si explicatii intrucat normele in vigoare nu ajuta foarte mult (ordin, regulament privind DSP). Ceva mai trist este faptul ca pentru prima data ANP se exprima in respectivul material in sensul existentei unor intentii concrete de a proceda la aceasta reorganizare.
Reprezentantii MAI aflati la intalnire nu au marșat pe aceasta linie desi CPT are o opinie similara si in privinta internelor. Dimpotriva, afland despre intentiile ANP, au inceput discutii la nivel informal conform carora, personalul medical din sistemul penitenciar ar fi primit de indata la interne sau in aparare, cu promisiunea mentinerii statutului special si a drepturilor specifice. asta daca noua nu ne mai trebuie. La acest tip de discutii s-a ajuns.
Ce trebuie sa retinem in loc de concluzii? In primul rand situatia este departe de a se fi transat. Vom vedea si rapsunsul MS la interpelarea ANP. Apoi, trebuie sa fim constienti ca bolnavii din sistemul nostru (care nu sunt niste bolnavi ca oricare altii) nu ii va prelua nimeni in custodie, facand parte din efectivele noastre. Este doar vorba de cine va subordona personalul si va furniza serviciile. Exista deci perspectiva de a avea in sistem personal medical subordonat altui minister, care nu se va mai supune regulilor de sistem respectand regulile din sanatate ca si un serviciu practic externalizat.
Si atunci CPT se va linisti cu privire la suspiciunile de complicitate dintre medical si operativ. Celor din operativ care se gandesc mai critic la colegii din medical ale caror venituri cresc mai accelerat, spunand „duca-se!”, le recomandam sa se gandeasca de doua ori si nu pentru ca rolul medicalului ar fi sa acopere abuzuri ci pentru ca tipologia situatiilor din sistemul nostru nu poate fi cunoscuta decat de oameni din sistemul nostru si nu de salariati care vin si pleaca pe un program si reguli proprii. Externalizarea componentei medicale va veni la pachet cu multiple efecte colaterale.
La momentul de fata multi ochi sunt pe cresterile salariale ale colegilor de la medical insa trebuie spus clar ca nici macar acestea nu garanteaza pastrarea personalului medical, atat timp cat se poate obtine un salariu cel putin identic intr-o unitate normala cu mult mai putine riscuri. Spunem cel putin identic, intrucat in sanatate sporurile din afara salariului de baza variaza si nu sunt liniare (30%) incadrandu-se in 30% pe ordonator principal (pot fi si de 80% in anumite sectoare). Prin urmare, iata cum impactul unor masuri salariale dar si al unor vizite CPT pe mandatul unui ministru ca TT pot influenta dramatic evolutia sistemului nostru in ansamblu.
27 COMMENTS
Comments are closed.
Nu reusesc sa inteleg un lucru. De ce nu spuneti concret cine din ANP vrea sa elimine medicalul din structura proprie? Ne lasati sa banuim ca o entitate bintuie prin ANP, dirijata de TT si CPT si trimite adrese prin care comunica pe la tot felul de institutii intentia de a renunta la medical. D-le presedinte haideti sa dam contur si substanta acestei entitati. Despre cine e vorba?
in favoarea scoaterii medicalului s-a pronuntat in primul rand CPT si apoi MJ / cu privire la ANP, nu vrem sa dam un anumit nume intrucat nu putem spune ca am avut o discutie clara in care cineva s-a pozitionat ferm pentru eliminare medical din sistem / stim doar anumite opinii si pareri exprimate in timp dar acestea nu sunt suficiente, in opinia noastra, pentru a genera un atac la persoana / de regula nu promovam acest tip de informare
Desi nu e o abordare benefica sistemului , pare ca ea se regaseste in perceptia multor fpss si anume discrepanta substanţiala privind remunerarea personalului medical comparativ cu restul compartimentelor. Nici parerile exprimate din celelalte compartimente pe tema, cat de justificata este raportarea direct la grila salariala din 2022 pentru personalul medical dar nici afirmaţiile unora din medical referitoare la mentalitatea de genul ” Sa moara si capra vecinului’ a celorlalte compartimente nu ne fac cinste.
De avut in vedere ca trecerea la grila de salarizare corespunzatoare anului 2022 a personalului din medical ofera greutate de negociere pentru structurile sindicale pentru eventuale solicitari ulterioare de crestere a venitului pentru toti fpps.
Dar si in ceea ce ii priveste pe lucratorii din paza, pe undeva trebuie inteleasa si frustrarea surda pe care se feresc sa o exprime deschis dar care pluteste in aer la discutii in cercuri restranse referitor la diferenta de salarizare. Au fost discutii si nemultumiri exprimate care mai si corespund realitaţii de genul „pai eu am 20 de ani vechime, ani munciti numai in contact direct cu ppl pe sectia de deţinere iar asistenta X are jumatate vechimea mea, vede ppl 2, maxim 3 ore pe zi si e mai bine platita ca mine!!! Inteleg de asemenea alte categorii de specialisti la fel de importanti si esenţiali acestui sistem (asistenţi sociali, pshihologi, experti contabili…etc) care de asemenea sunt frustrati datorita startului furat de catre personalul medical dar trebuie sa avem in vedere ca sunt bani care se primesc nu se taie, chiar daca deocamdata doar de o mica parte a colegilor nostrii. Singura temere pe care tin sa mi-o exprim e legata de frustrarea crescanda a opiniei publice, a mediului privat in primul rand, frustrare care creeaza presiune pe legiuitor si care pe viitor poate duce la schimbarea radicala a legislatiei in ceea ce priveste salarizarea angajatilor din structura de paya si aparare a tarii
Inca nici nu s-a comunicat nimic oficial despre aceasta marire si totusi toti ne urasc. Daca nu vom primi nimic se vor bucura?
reactiile sunt normale / nu este vorba de ura, nici pe departe / insa inechitatile salariale genereaza frustrare si este omeneste / toti ar vrea sa aiba salarii corecte / insa prioritatea nr 1 in Romania sunt medicii si asta este / 15.000 de medici plecati din tara / iata ca exodul s-a oprit si se estimeaza ca foarte multi vor reveni / ramane de vazut daca si serviciile medicale vor ajunge la un nivel decent vreodata, acum ca salariile cresc la un nivel european
Exista riscul unei incriminari generalizate. Din nou se va spune ca ANP este de vina pentru ceva sau altceva… Din nou ANP va fi incriminat generic pentru esecul unui singur decident. Al citelea esec? Deja ne obisnuim cu status quo -ul asociat posturii ingrate de „vinovat de serviciu”;desi nu ar trebui sa ne obisnuim cu asta. Nu este vorba despre un atac la persoana. Este vorba despre circumstantierea unui status de institutie captiva. Caci invariabil asemenea optiuni (fara medical, fara Sovata, fara inspectie, fara popota) transforma ANP in institutie captiva a unei entitati care bintuie si decide de o maniera anormala
pare ca stiti deja raspunsul / cine a spus ceva de popote sau Sovata? 🙂
Pe ordinea de zi a sedintei de guvern de azi nu am vazut niciun proiect referitor la Statutul nostru desi era vorba ca va fi. Ce sa intamplat?
am fost avertizati de TT ca posibil sa intarzie avizele MFP MM si sa intre sapt viitoare
https://m.stirileprotv.ro/lbin/mobile/index.php?article_id=3775546
D-le Stefan Teoroc,
am înțeles că la poliție este un proiect de lege, in care se prevede, dacă se aprobă, in Parlament , ca compensatia chiriei să poată fi folosită pentru a putea plăti rata la bancă, în condițiile în care îți cumperi un imobil …. pe perioada contractarii creditului !
Suntem bănuiesc și noi , penitenciarele, cuprinsi in proiectul de lege ?
la politie dreptul la chirie este mult mai restrans decat la noi / acum se creeaza o alternativa doar pentru cei care pot beneficia de chirie (cam 15% din salariati) prin modificare de statut / la noi dreptul de chirie este pentru toti iar sprijinul la cumparare/construire locuinte este prevazut corect de statut numai ca trebuie activat prin HG / am discutat saptamana trecuta cu ministrul justititiei si am (re)stabilit ca pornim totusi cu acest proiect la drum cu adevarat / in ce-l priveste pe Tudorel Toader nu avem cum sa fim altfel decat sceptici din pacate, iar fara ministrul de resort, niciun act normativ nu poate ajunge si iesi cu bine in/din guvern
Problema nu e ca ia medicalul acum bani , problema e ca restul nu au siguranta ca vor primi aceiasi bani in 2022.De ce? 2022 e departe tare.
De proiectul de ordin cu privire la domeniul studiilor pentru posturile de agent prevazute cu studii superioare ce se mai stie?
ordinul nu produce efect mai devreme de 2019 cand incepe aplicarea etapizata a grilei
Domnule presedinte, dupa trecerea personalului medical in subordinea MS se pregateste si desfiintarea grupelor de interventie ca urmare a criticele din partea CPT ?
personalul medical nu va trece in subordinea MS / este parerea mea / iar cu grupele nu exista niciun demers (sau idee) spre desfiintare sau reducere
d.na Carmen Dan a vorbit azi de plata orelor suplimentare din aprilie 2018?
Din declaratiile ei se intelege ca celelalte sute de ore suplimentare acumulate pana acum se sterg cu buretele? Dumneavostra ce informatii aveti?
se discuta despre plata orelor prestate de la momentul in care se va adopta un act normativ in acest sens, in viitor / cu orele acumulate pana la acel moment este o alta poveste / se pot compensa cu timp liber in timp ce se platesc cele nou prestate / acesta este un detaliu / macar sa ajungem in acest punct / niciun drept nu se prescrie mai devreme de 3 ani
Marturisesc ca intentionam sa mai stau, daca sanatatea imi permite, inca cativa ani in serviciu dar in eventualitatea unei externalizari a medicalului voi opta pentru pensionare, nu ma atrage nici perspectiva apartenentei la MI sau MAPN si continuarea muncii intr-un penitenciar pentru ca o asemenea perspectiva nu mi se pare ca medicalul ar suge la doua mame ci mult mai asemanatoare cu situatia celor doua mame care isi revendicau in fata imparatului David unul si acelas copil, mi s-ar parea ca de acest medical vor trage doi stapani si ca un asemenea medical va fi intr-o formula foarte acuta dar permanenta intre ciocan si nicovala si asta mult mai mult decat pana acum.Se pare ca idealul meu ca intreg personalul din penitenciar sa formam, sa gandim si sa actionam ca o ECHIPA este subminat atat din afara (CPT) cat si din interior (ANP si TT), pacat. Ceea ce ma doare insa cel mai mult este ca noi romanii lasam sa ne dicteze ce si cum sa facem in ograda noastra unii veniti de la Bruxeles care nu stiu dar nici nu vor sa stie nimic despre cum traieste romanul cetatean simplu, platitor cinstit de taxe si impozite acestui stat cand de fapt si de drept acesta este standardul la care ar trebui sa ne raportam.
D-le presedinte as avea trei intrebari ,la care va rog sa-mi raspundeti(dvs sau cineva de la D.M/ANP poate….)
1.Cadrele medicale din sistemul ANP trec din oficiu pe grila de salarizare din 2022 sau trebuie sa -si exprime optiunea?
2.Carei categorii de salariati din M.S.am putea fi asimilati-spital,medicina de urgenta.cabinet medic de familie,medicina sportiva?:))sau ……anatomie patologica?:):):)
3..La ce riscuri ne expunem daca am opta pentru noua grila de salarizare?
Pentru ca dupa aproape 20 de ani in sistem(am prins si vremuri grele si foarte grele-bune nu cred ca au fost niciodata:):)),n-as vrea sa risc sa pierd anumite conditii favorabile(varsta de pensionare spre exemplu….)
Partea asta e doar pentru d-voastra!!!:):) Daca doriti puteti s-o editati!!Nu ma pot orienta deloc dupa flash news-urile de pe site-ul celuilalt sindicat:):)!!
Personalul din operativ nu ar considera aceste cresteri ca fiind discriminatorii decat in contextul in care se inregistraza o diferenta enorma de bani dintre cele doua categorii de salariati ai aceleiasi institutii. „Furatul startului” in astfel de situatie consta in sume extrem de consistente , cei 4 ani pana cand se vor echilibra aceste lucruri fiind o perioada lung de timp cu multe semne de intrebare. Oare va mai putea fi aplicata aceasta magnifica lege a salarizarii peste 4 ani ?Clasa politica ce va urama dupa Psd isi va asuma aplicarea acestei legi?? Sunt tot atatea motive de ingrijorare pentru toti cei care nu fac parte din medical si educatie!!!!
O intrebare de bun simt! Toti ne temem de un esec in implementarea legii. De bine de rau, daca ne uitam totusi atent, au fost asigurate niste supape bugetare pentru sustenabilitate. Chiar daca e sa privim doar catre celebrul „transfer al contributiilor”. in absenta acestei smecherii, efortul bugetar era mai mare cu minim 22,5%, dar pe alocuri economiile create au fost substantial mai mari (exista categorii salariale cu diminuari de 50% – se incearca corectare)
Domnule presedinte
Trebuie sa ajutam ca aceste cadre medicale care sunt ale noastre sa fie ajutati sa ramana in sistem. sa nu plece nici la Ministerul Afacerilor Interne si nici la Ministerul Sanatatii.
Sa ramana la noi tot in cadrul Adminitratiei Nationale a Penitenciarelor. Nu este corect sunt colegii nostrii. Pe mine personal nu ma deranjeaza ca vor lua bani mai multi de acum. Ar trebui sa lasam rautatea deoparte chiar daca unii colegi sunt suparati ca cei din medical vor lua majorarile de la 1 martie 2018.
Va multumesc pentru informarile prezentate si va rog sa ne ajutati sa pastram in sistem ul nostru personalul medical.
Politistii s-au unit si in perioada 22-24 martie vor face miting .Nu putem sa-i sustinem si noi ca multe din revendicari sunt valabile si noua!
Care politisti s-au unit? Este un miting SNPPC (Cartel Alfa) din cate stiu; in general avem energie pentru actiunile proprii. Sigur ca sustinem orice revendicare in interes comun. Insa noi avem o alta linie de deranj social si aia duce direct sub geamul lui Tudorel Toader nu la Carmen Dan
Personalul din alte sectoare decat cel medical , care isi desfasoara activitatea in spitale penit. ar trebui să si faca griji privind stabilitatea locului de munca?
bravo / buna intrebare / nu am vrut sa o punem chiar noi / in opinia noastra, nu / dar poate cineva sa estimeze care e opinia TT ului?