www.snlp.ro Web analytics

SNLP: sarbatorile se scad din concediu!

Ministrul Muncii raspunde unei solicitari SNLP confirmand interpretarea noastra conform careia perioadele de concediu de odihna nu trebuie sa includa zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza. Acest demers SNLP se adauga la altele similare pe linia aplicarii corecte a prevederilor legislatiei muncii cum ar fi plata indemnizatiei de concediu cu toate sporurile (similar MJ) sau plata cumulata a sporului de antena cu cel de TBC-HIV/SIDA.

ANP dezvolta instant o imunitate puternica la astfel de initiative care tulbura monotonia astfel incat am ajuns prin instante, cu practici neunitare si posibile variante spre un recurs in interesul legii in loc sa avem o practica simpla si clara cu atat mai mult cu cat modelul este dat chiar de ordonatorul principal (MJ) care plateste si concediile cu sporuri de prezenta dar le si intrerupe pe durata sarbatorilor legale (avem confirmarea certa a practicilor interne).

Efectul demersului SNLP nu este de ignorat avand in vedere numarul de zile de sarbatoare la care s-a ajuns in prezen conform Codului muncii in vigoaret:

  • 1 şi 2 ianuarie;
  • 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
  • Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paştelui;
  • prima şi a doua zi de Paşti;
  • 1 mai;
  • 1 iunie;
  • prima şi a doua zi de Rusalii;
  • Adormirea Maicii Domnului;
  • 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
  • 1 decembrie;
  • prima şi a doua zi de Crăciun;
  • două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.

Documente atasate

 

 

8 COMMENTS

  1. Dl Teoroc, cu respect intreb, de ce nu suntem la proteste in februarie? Nu avem destule motive?

    • In februarie doua organizatii din cartel alfa au anuntat proteste. Nu avem actiuni comune pe acea linie si nu tulburam strategia niciunei organizatii. Cand vom decide actiuni, acelea vor fi actiunile noastre si am aratat ca le putem facem chiar bine. Nu avem o tinta fixa pe proteste in februarie dar nici nu excludem optiunea; in primul rand trebuie sa ne lamurim cu bugetul pe 2019 si cu efectul real al cresterilor. Apoi definim eventuale tinte la concret.

  2. Domnule președinte în unități a venit o adresa ANP. În care ni se cere să semnam ca suntem de acord sa ne luam concediu în 18 luni …adică sa ne luam concediu pe 2019 pînă în iunie 2021…..si mai nou dacă solicitam concediu ni se dau cs-uri…… asa cica sunt dispozitiile de parca sunt eu devina ca am 400 ore suplimentare ..

    • acordarea concediului restant intr-un interval de 18 luni este prevazuta de legislatie / nu vad ce anume sa semnati – ca legea se aplica !?! / in rest, de la unitate la alta – se incearca reducerea impactului pe plata orelor in plus pentru ca nu este inca asigurat bugetul pe 2019

  3. Cu tot respectul! De cand se aplica? Eu spre exemplu sunt in CO,prind data de 24 ianuarie,mi se aplica treaba asta? Adica ma intorc cu o zi mai tarziu din concediu? Multumuesc

      • In HG 1949/2004 este reglementat clar dreptul la zile de concediu calendaristice pentru fpss. In Codul Muncii, dreptul la concediul de odihna este reglementat in zile lucratoare. Puncul de vedere al MM mi se pare o ineptie juridica….cum sa spui ca nu e clar reglementat dreptul la co pentru fpss??? Domnul secretar de stat nu intelege termenul ”calendaristic” sau il ignora in mod deliberat! Acest drept in zile calendaristice este valabil in legislatia interna a tuturor structurilor din sistemul national de aparare, ordine publica si siguranta nationala! Vrem cu Codul Muncii, vrem drepturile celor din viata civila? Aveti grija ce va doriti, s-ar putea sa ni se intample!

        • Sa ne para rau ca am obtinut un punct de veere echitabil pentru colegi? Spun echitabil numai daca ne gandim la ingealitatea aplicarii acestei prevederi intre categoriile de personal. Pe scurt, cei de la schimburi ȚbeneficiazaȚ din plin de precderile care statueaza concediul calendaristic, nu si categoria de personal care presteaza la program normal. Nu raportat la categoriile de personal s-a initiat acest demers ci pentru a obtine ce este CORECT pentru personal. Si nu pentru a crea idei unora ca nu ar trebui sa fim in sistemul de aparare ci pentru ca sarbatoruile legale sunt zile expres mentionate de legislatia in vigoare ca fiind zile libere. Acele zile de care beneficiaza intreaga masa de romani indiferent de ce sistem aparitin sau pentru cine presteaza munca.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)