www.snlp.ro Web analytics

Si trosc! Inalta curte da de pamant cu ajutoarele pentru pensiile militare

Pe cand incepuse sa curga cu sentinte care dadeau castig de cauza rezervistilor care si-au revendicat ajutoarele legale si meritate ce trebuie platite la pensionare (suspendate prin lege de vreo 8 ani), Inalta Curte de Casatie si Justitie, bucurandu-se de recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Suceava, tranteste o decizie care face liniste.

Decizia integralaaici

Extras:
Decizia 5/2018 [A] referitoare la examinarea recursului în interesul legii privind competenţa de soluţionare în primă instanţă a litigiilor având ca obiect acordarea ajutoarelor salariale de care beneficiază cadrele militare, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special la trecerea în rezervă sau direct în retragere, în temeiul art. 20 alin. (1) din capitolul II al anexei nr. VII din Legea nr. 284/2010, respectiv prematuritatea/admisibilitatea acţiunilor având ca obiect acordarea ajutoarelor salariale de care beneficiază cadrele militare, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special la trecerea în rezervă sau direct în retragere, în temeiul art. 20 alin. (1) din capitolul II al anexei nr. VII din Legea nr. 284/2010 formulate în perioada de suspendare a exerciţiului dreptului la acordarea de ajutoare/indemnizaţii
Dată act: 5-mar-2018
Emitent: Inalta Curte de Casatie si Justitie
(…)
97. Totodată, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 90/2017 (care a intrat în vigoare la data de 7 decembrie 2017) a dispus că, în anul 2018, nu se acordă ajutoarele sau, după caz, indemnizaţiile la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori trecerea în rezervă (art. 11), însă, este de menţionat că efectele acestor ultime modificări legislative nu au putut fi analizate de instanţele ce au pronunţat soluţiile ataşate recursului în interesul legii, întrucât abrogarea Legii-cadru nr. 284/2010 şi adoptarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 90/2017 au intervenit la o dată ulterioară şi nu au fost evidenţiate hotărâri care să valorifice noul cadru legislativ.
98. Chiar dacă, în întreaga perioadă în care Legea-cadru nr. 284/2010 a fost în vigoare, dispoziţiile privitoare la aceste drepturi nu au fost abrogate în mod expres, nu se poate susţine că acestea s-au născut efectiv în patrimoniul beneficiarilor avuţi în vedere iniţial, în condiţiile în care valorificarea lor a fost în mod repetat suspendată şi nicio altă dispoziţie legală sau soluţie de jurisprudenţă nu a diminuat efectul actelor normative reţinute a fi suspendat exerciţiul drepturilor pentru a concretiza o speranţă legitimă pentru viitor.
99. Cât timp nu se poate reţine o vătămare a unor drepturi fundamentale, iar statul a acţionat normativ în limitele dreptului său de apreciere cu privire la beneficiile ce ar trebui să fie plătite angajaţilor săi din bugetul de stat, suspendările repetate nu pot fi analizate din perspectiva cerinţelor instituite de art. 53 din Constituţia României, republicată, referitor la restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi.
100. Prin urmare, având în vedere că exerciţiul dreptului la acordarea ajutoarelor prevăzute de art. 20 din anexa nr. VII la Legea-cadru nr. 284/2010 a fost suspendat prin prevederi legale succesive, speciale şi derogatorii, începând cu anul 2011 şi până la finele anului 2017, acţiunile promovate în această perioadă sunt prematur formulate, dreptul nefiind actual. Pentru a se bucura de protecţia juridică a acţiunii în justiţie, dreptul subiectiv, pe lângă condiţia de a fi recunoscut şi ocrotit de lege, trebuie să îndeplinească şi condiţia de a fi actual.
101. Niciun temei de drept substanţial intern sau convenţional nu justifica, la momentul formulării cererilor, instituirea în sarcina pârâţilor a unei obligaţii executorii de plată a drepturilor pretinse, iar exercitarea dreptului înscris în art. 20 alin. (1) din capitolul II al anexei VII la Legea-cadru nr. 284/2010 rămâne subsumată politicii financiare a statului, care se bucură de o largă marjă de apreciere pentru a determina oportunitatea politicilor sale.
Pentru considerentele arătate, în temeiul art. 517 cu referire la art. 514 din Codul de procedură civilă,

ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE

În numele legii

DECIDE:

Admite recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Suceava şi, în consecinţă, stabileşte că:
Litigiile având ca obiect acordarea ajutoarelor salariale de care beneficiază cadrele militare, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special la trecerea în rezervă sau direct în retragere, în temeiul art. 20 alin. (1) din capitolul II al anexei nr. VII din Legea-cadru nr. 284/2010 sunt de competenţa în primă instanţă a secţiilor/completurilor specializate în soluţionarea litigiilor de muncă, respectiv raportat la calitatea de funcţionar public a reclamanţilor, a secţiilor/completurilor specializate de contencios administrativ.
Acţiunile având ca obiect acordarea ajutoarelor salariale de care beneficiază cadrele militare, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special la trecerea în rezervă sau direct în retragere formulate în temeiul art. 20 alin. (1) din capitolul II al anexei nr. VII din Legea-cadru nr. 284/2010 introduse în perioada de suspendare a exerciţiului dreptului la acordarea de ajutoare/indemnizaţii sunt prematur formulate.
Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă.
Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 5 martie 2018.

5 COMMENTS

  1. dl. Stefan, aveți pe undeva un formular de decontare medicamente, nu de alta dar macar sa merg cu el completat de acasa, ca si asa ne tin pe la poarta impreuna cu vizitatorii. Am cautat si pe pagina la ANP si pe asta de sindicat si nu inteleg de ce nu se posteaza un formular si pe internet ca oricum nu s-a mai schimbat de ani de zile. Sunt pensionara si nu am de unde sa fac rost de formular si la unitate daca merg si asa ma tin la poarta pana vine de la secretariat dupa acte, m-a mai si intrebat, pai nu aveti formular? Pai de unde sa am?

  2. Buna ziua!
    Incetati domne sa mai dati stiri alarmiste. Zici ca e sfarsitul pamantului la cum prezentati problema.
    Ce e asa de grav ce stabileste ICCJ. Din contra, e de bine. Cine are dreptul poate face actiune. Cam asta e pe scurt.
    Actiunile introduse în perioada de suspendare a exerciţiului dreptului la acordarea de ajutoare/indemnizaţii sunt prematur formulate, adica prea devreme. Asta nu inseamna ca „Si trosc! Inalta curte da de pamant cu ajutoarele pentru pensiile militare”

    • Ai citit macar o parte din cele 101 considerente? Pai dreptul este tot suspendat de maine poimaine un deceniu. Prematur inseamna oare cu un alt deceniu prea devreme? De ce crezi ca s-a simtit nevoia acestei decizii?

      • Si trosc vine Legea 153/2017 care nici macar nu le mai prevede, doar daca dai coltu iti da 12 solde…… asa ca dl. Gogu ori sunteti extrem de calm ori sunteti cu aia… Mai judeca-te cu ei acum. Mama lor de nesimtiti.
        Ma intalnesc u unii care s-au resemnat efectiv… eu nu pot. Si-au batut joc de noi.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)