www.snlp.ro Web analytics

Obiectiv prioritar: protectia politistilor de penitenciare!

In continuarea demersurilor despre care am mai scris (link 1/link 2), ANP trimite in unitati doua materiale care vin in sprijinul angajatilor, respectiv  “Masuri care sa vizeze personalul de penitenciare, dupa fiecare incident in care a fost implicat un angajat al sistemului penitenciar” si un “Ghid de recomandari pentru personalul de penitenciare privind prevenirea/gestionarea situatiilor in care sunt victime ale unor agresiuni in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu.”

De asemenea  a fost continuat demersul initiat de un grup de judecatori de supraveghere din penitenciare, in sensul ca ANP a solicitat in scris Ministerului Justitiei, sprijinul  necesar in vederea includerii  functionarilor  publici cu statut special din sistemul administratiei  penitenciare, in categoriile de personal avute in vedere pentru acordarea unei protectii sporite, prin modificarea art. 257 (ultraj) alin.(4) din Legea nr 186/2009 (Codul penal). Ministerul Justitiei  a transmis faptul ca „a fost demarat un proces de analiza cu privire la aceasta problematica, iar aspectele transmise de ANP urmeaza a fi avute in vedere cu ocazia procesului de evaluare a aplicarii celor patru coduri.”

Ghidul de recomandari pentru personalul de penitenciare este un material  foarte util, ce cuprinde o gama larga de aspecte ce trebuiesc avute in vedere de catre angajatii sistemului penitenciar. De la masurile preventive si cele ce trebuiesc luate dupa un incident, pana la asigurarea asistentei psihologice si indicatii pentru intocmirea unei plangeri penale. Sunt amintite si posibile situatii in care angajatii nostri ar putea fi victime.

In Romania nu avem unitati de tip Supermax. Muncim in contact direct cu detinutii, in majoritatea timpului. Iar agresivitatea reprezinta o exceptie, indiferent de care parte. Insa muncim in penitenciar, iar presiunea acestui mediu este demonstrata si explicata stiintific. Nu avem psihologi de personal decat in cateva unitati, dar sunt implicati mai mult in testarile periodice sau pentru concursuri. Iar resursele si dotarile sunt cum sunt. Macar norme care sa vizeze protectia, sa incepem sa avem.

8 COMMENTS

 1. Sintagma „suntem considerati tortionarii Europei”/”suntem spaima Europei” din cauza grupelor de interventie le auzim destul de des, lansate cu precadere dinspre numerosii habarnisti din ANP (mai ales când se apropie vizita CPT-ului) si rostogolite de multi ”colegi binevoitori” si ”bine informati”. Pentru toti acestia si pentru CPT: 1. aproape jumatate din sistemele penitenciare di UE au structuri de interventie specializate (cateva dintre ele: Franta – ERIS, Anglia – NTRG, Austria – JEG, Polonia – GISW, Portugalia, Cehia, Slovacia si altele pe care nu mi le mai amintesc acum); 2. SASS-ul a luat fiinta in urma unui proiect european, manualele de gestionare a incidentelor (unde sunt prevazute si structurile de interventie specializate) si procedurile acestora fiind elaborate in colaborare cu experti de la Bruxelles.
  Problema este modul ”original romanesc” de folosire a acestora (insotitori/supraveghetori cu cagule) 😉

 2. Care politisti de penitenciare domnule Teoroc?
  Poate cei din Italia……
  Noi suntem ,,no name”

  Va saluta cu respect un coleg de arme sindicalist!

 3. Ale dracu masuri psiho-comportamentale de atitudine și reacţie! Dar în brate nu ar trebui luat D-nul Detinut!?!?!?!? Mai lasati-ma cu chestiile astea! Sunt bune ele dar problema sta în masuri de siguranță luate la nivelul fiecărui penitenciar: purtaţi în cătușe, centuri, „T -uri”, sa fie scoși din camera numai cu Grupa de intervenție ( după ce au fost încătușați prin grilaj s-au chiar vizetă, conducere dirijată în permanentă, la apel imobilizaţi după care se verifica camera și introduși înapoi, tot la fel în prezenta grupei! Nu spun ca trebuiesc bătuţi, Doamne ferește! Dotarea supraveghetorilor cu pistoale cu electronic tip Traser! Și mai e loc de masuri de preventie, luate de la prima amenințare cat de violată! Nu cu o sută de mii de declarării și probe, de parca noi suntem niște mincinoși iar ei niște sfinți, și trebuie demonstrat totul cu probe! Nu moare DC merge încătușat! Garantat!

  • cu cat mai multa determinare in aplicare de masuri coercitive se va percepe in ce ne priveste, cu atat mai rapid avem „sansa” sa pierdem si grupele existente / si-asa suntem considerati tortionarii Europei – avand aproape 10% din personalul sistemului – in grupele de interventii sau echipe operative

   • Si daca pierdem grupele care este problema? Masurile coercitive trebuie sa existe cu sau fara grupe. Este o inchisoare, loc unde unii oameni au incalcat legea grav! Masura coercitiva nu este o tortura. Tind sa cred ca noi nu intelegem substratul problemei. Aceast corp doreste sa creeze haos, este mai mult decat evident. Mai intai de toate ei au venit cu idei premeditate. Ne-au pus eticheta de tortionari de cand au intrat in tara. Daca noi ajungem sa ii ascultam pe astia si sa inclinam balanta foarte mult in favoarea detinutilor, inseamna ca noi avem o problema! Intelegem ca aparatul central se afla intre ciocan si nicovala. Situatia este delicata dar noi chiar nu avem nici macar un singur cuvant de spus??? Chiar asa de inlantuiti am ajuns. Ce facem? O sa stam sub piciorul detinutului? O sa plecam la serviciu cu gandul ca poate nu ne mai intoarcem acasa sau daca ne intoarcem nu ne intoarcem cum am plecat? Sa nu uitam ca atunci cand problemele apar, tot noi le rezolvam, nu CPT.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)