www.snlp.ro Web analytics

Lupa speciala pentru detectat problemele… din fluturas

Celebrul fluturas de salariu din 10 februarie 2018 a venit fara mari surprize pentru majoritatea salariatilor resemnati sa nu vada mai nimic din mult trambitata majorare de 25% anuntata pentru anul in curs. Fluturasul a venit cu ceva cresteri modeste dar si cu anumite situatii confuze care ar indica diminuari salariale, fara sa fie insa o problema cu palfonarea la grila din 2022.

Diminuarile au aparut din cel putin doua cauze detectate de noi si anume din pricina normelor de hrana si de echipament. Norma de hrana se plateste la zile calendaristice, pentru luna in curs, iar februarie are doar 28 de zile de unde o prima scadere prin comparatie cu luna anterioara.

Iar cu privire la echipament, conform dispozitiilor in vigoare, pentru a putea primi contravaloarea in bani trebuie mai intai sa respecti procedura, indicand intr-o nota cate articole iti sunt necesare in natura. Daca ai consemnat un anumit necesar de articole de care ai nevoie efectiv, contravaloarea in bani a restului normei (cota parte anuala), evident ca va scadea corespunzator.

Cu toate acestea, sunt si o serie de situatii in care salariul a scazut dramatic ca urmare a plafonarii la grila din 2022 si acestea se constata, asa cum am avertizat in special in penitenciare-spital, la angajati care primsec spor TBC-HIV/SIDA. Pe situatia inca incompleta, centralizata de ANP pana vineri, apareau 9 cazuri la Penitenciar-Spital Targu Ocna si 20 de situatii la Penitenciarul-Spital Jilava. Alte diminuari se constata la directia audit din cadrul ANP.

In zilele urmatoare ne vom documenta cu privire la situatiile in care medicii au reclamat diminuari enorme de salariu ca urmare a plafonarii, pentru ca nu ne-am lamurit inca daca plafonarea s-a realizat la grila din aparare nationala sau la cea din sanatate. Reaminitim faptul ca prin Legea nr. 137/2017, medicii din sistemul national de aparare pot opta pentru salarizare din sanatate, cu anumite particularitati:

(1) Începând cu luna iunie 2017, personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare – medici-din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, indiferent de funcţia pe care sunt încadraţi, pot opta, în locul soldei de funcţie/salariului de funcţie, gradaţiilor şi soldei/salariului de comandă, după caz, pentru salariul de bază stabilit pentru o funcţie echivalentă, potrivit prevederilor din familia ocupaţională „Sănătate”, la care se adaugă solda de grad/salariul gradului profesional deţinut.

(2) Ajutorul la trecerea în rezervă sau în retragere ori la încetarea raporturilor de serviciu, pensia şi alte drepturi specifice care se acordă, potrivit legii, personalului prevăzut la alin. (1) se stabilesc în raport cu soldele/salariile lunare brute cuvenite în calitate de personal militar, poliţist sau funcţionar public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, corespunzătoare funcţiilor încadrate, potrivit legii.

De asemenea este de amintit si faptul ca prevederea de mai sus este in vigoare doar pentru medici si ne intrebam, ce anume ar putea sa-i convinga pe asistentii medicali sa mai ramana in sistemul nostru din luna martie 2018 cand salariile din sanatate se vor acorda la nivelul prevazut pentru 2022. Si nu in ultimul rand este de medita cat de corect ar fi sa avem in aceeasi unitate un salariat cu venituri mai mult decat duble fata de un altul, doar pe criteriul apartenentei la o familie ocupationala, indiferent ca amandoi lucreaza in aceleasi conditii de munca.

16 COMMENTS

  1. Dle. Teoroc, sunt încadrat ca agent vizite dar de ceva timp fac tot secții. Am spus șefului meu ca doresc sa merg inapoi la vizite dar mi-a zis ca deocamdata nu se poate. Daca sunt încadrat pe o funcție în stat da ce nu se respecta acest lucru. Nu de alta dar avem o mulțime de noi angajați pentru secții dar nici nu au vazut secțiile. Sunt ținuți tot pe la birouri. Ce pot sa fac?

    • legatura cu liderul de sindicat si escaldata problema prin sindicat / se mai practica tipul asta de indisciplina de stat in special in operativ

    • Aceeasi cu cea din anul 2017. Cei nou incadrati din sursa externa, in anul 2017 spre exemplu, contravaloarea echipamentului este in cuantum de 2008 lei.

  2. Domnule STEFAN, am o întrebare privitoare la majorarea de10% de la 1 oct. 2017.
    Nu toate elementele salariale au fost majorate cu 10 % (gradațiile de vechime, SG. și IC ), puteți afla daca la poliție s-au majorat cele trei elemente din paranteză, dacă da la noi de ce nu s-au aplicat, sau așa este prevăzut pentru toți în acea ordonanță?

  3. Domnule presedinte, la cd craiova conform fluturasilor de salariu venitul net din 2018 este mai mic decat cel din 2017 , toti colegii se confrunta cu aceasta problema. Va multumesc

    • daca este al motiv decat norma de hrana si echipament, trebuie identificata problema / utilizati si mailul arganizatiei (la contacte pe site) si trimiteti detalii

  4. Buna seara.sunt asistent medical la SPBJ.Si eu am sesizat o scadere semnificativa a venitului din luna februarie.cui as putea sa ma adresez pt a se recalcula sper corect de data aceasta.mentionez ca nu lucrez pe sectie cu spor

    • scaderea vine din depasirea salariului 2022 care a generat o plafonare? aveti SF in plata mai mare decat SF 2022?

  5. Buna ziua. Medic primar care a optat pentru “civil” am luat cu aproximativ 800 RON mai puțin! Unde e majorarea și cum de am luat mai puțin ? Chiar nimeni nu știe nimic la unitate!

    • verificati fluturasii / vedeti comparatia SF in plata cu SF 2022ndaca se depaseste grila desi ar fi cam ciudat sa depasiti grila din sanatate !!
      ne puteti trimite detalii pe email

  6. O precizare: art. 92 din Legea nr. 153/2017 prevede ca poate opta pentru salariul din sanatate, personalul de specialitate medico – sanitar din sistemul de apararae ordine publica, schimbandu-se si baza pentru care opteaza – salariul brut. Atasez prevederea:
    ART. 92
    (1) Personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare care deţin grad didactic şi îşi desfăşoară activitatea în instituţii militare de învăţământ sau în instituţii de învăţământ pentru formarea poliţiştilor ori în instituţii de învăţământ pentru formarea funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, precum şi personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare – personal de specialitate medico-sanitar – din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, indiferent de funcţia pe care este încadrat, pot opta, în locul soldei lunare brute/salariului lunar brut, pentru salariul lunar brut stabilit potrivit prevederilor din familiile ocupaţionale Învăţământ şi Sănătate şi asistenţă socială, la care se adaugă solda de grad/salariul gradului profesional deţinut.
    (2) Pensia şi alte drepturi specifice care se acordă, potrivit legii, se stabilesc în raport cu soldele lunare brute/salariile lunare brute cuvenite în calitate de personal militar, poliţist sau funcţionar public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, corespunzătoare funcţiilor încadrate, potrivit legii.

    • corect insa pana la aplicarea integrala a legii, avem o prevedere sa i spunem tranzitorie, in L137 mentionata in art

  7. Suma lunara platita de angajat ptr echipament este fixa,impartita pe 12 luni ,in mod egal,dupa procedura de care aminteati.De altfel „,fluturasul’o indica ca fiind constanta.Da,a scazut norma de hrana cu 100 lei,desi ptr 3 zile lipsa (31-28) e cam mult. In ceea ce priveste plafonarea la grila din 2022…e greu de spus ptr ca salariul net din 2022 creste odata cu salariul de functie si nu cred ca stie cineva cu exactitate.Deci,mai curand sunt erori de calcul legate ,asa cum spuneati si dvs, de raportatea componentelor salariale .Cred ca salariul net a scazut la toti, cu sume mici de 10-30 lei si care nu se observa sau cu sume mai mari la cei cu sporuri mari,in functie de timpul efectiv lucrat

  8. Vrem sa stim si noi in legatura cu sambetele si duminicile se pot lua in calcul la calcularea contravaloarea chiriei sau nu?

    • in principiu nu dar exxista si o interpretare mai extinsa care ar permite includerea / insa avem in primul rand problema salariului de merit care noi spunem ca in mod clar trebuie inclus in baza de calcul in timp ce ANP sustine contrariul / am postat un articol pe acest subiect / este o problema pe lista noastra

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)