www.snlp.ro Web analytics

Sistemul penitenciar inainte si dupa 6 februarie 2018. Asaltul de la Spitalul Rahova

Pe 6 februarie 2018, suprapus pe debutul vizitei CPT in Romania, la prima ora a diminetii, o echipa coordonata de Parchetul de langa Judecatoria Sectorului 5, a descins la Penitenciarul-Spital Rahova deruland o actiune ampla si dura in cadrul careia personalul din unitatea mentionata a trecut prin reale momente de stres.

Comunicatele de presa emise indica faptul ca la data de 06.02.2018 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de 14 inculpaţi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de rele tratamente, lovire sau alte violenţe, fals intelectual, favorizarea faptuitorului si influenţarea declaraţiilor. Ulterior, lista acuzatiilor s-a extins (mărturie mincinoasă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, omisiunea sesizării organelor judiciare).

Daca este sa continuam pe linia informarilor oficiale, aflam ca „in cursul anilor 2015, 2016, 2017, 2018, angajaţi ai Penitenciarului Spital Rahova Bucureşti au supus la rele tratamente 4 persoane vătămate aflate în stare de detenţie, după care prin falsificarea unor documente şi influenţarea declaraţiilor au încercat să împiedice tragerea la răspunderea penala a autorilor faptelor.” Aveti la dispozitie si seria de comunicate actualizate succesiv de ANP: link 1 / link 2 / link 3 / link 4.

Depasind informarile oficiale, sarcina noastra, ca organizatie sindicala, devine dificila. Avand in vedere faptul ca cercetarile sunt in plina derulare, franchețea uzuala a pozitiilor exprimate de noi este intr-o anumita masura limitata de riscul de a perturba demersul parchetului prin detalierea unor aspecte specifice. Nu intentionam sa periclitam cercetarile dar totodata niciunul dintre noi nu este strain de preluarile mediatice care ne aseamana cu Guantanamo. Iar asta ne doare. Asa cum ne dor si detaliile pe care salariatii ni le-au transmis, din cursul nefastei zile de 6 februarie 2018.

Nu suntem un sistem perfect, este clar. Nici sistemele cu buget exponential mai mare decat al nostru nu se pot lauda ca sunt impecabile. CPT are de treaba in orice stat, cat de avansat ar fi. Insa, cu putinul buget si cu dotari precare, ne straduim. Muncim in plus ore fara numar, in conditii improprii, si ne uitam cu lehamite cum an dupa an, guvernanti si parlamentari promit personal suficient si penitenciare noi, cat sa putem respecta normele europene.

Insa evident ca nimic nu poate justifica tortura si exact acest aspect este evidentiat in presa. Adevarat sau fals, nu putem trage noi concluziile. Insa, cel putin atat timp cat opereaza prezumtia de nevinovatie, vom trata salariatii implicati ca pe niste colegi si membri de sindicat, care merita suport, in limitele legale si statutare, si care vor beneficia de acest suport din partea noastra. Ne exprimam speranta ca acele aspecte care au legatura cu relele tratamente sau chiar cu tortura, nu se vor confirma. Una este o interventie cu forta disproportionata, cauzata de o tulburare raportata la situatia din teren sau de lipsa de experienta ori de profesionalism si alta este ceea ce presa descrie ca s-ar fi intamplat.

Interventiile in forta din sistemul nostru sunt foarte bine incadrate prin proceduri si mijloace tehnice, fiind totodata necesare deseori, daca nu vrem sa auzim de evenimente de tipul celor din America Latina. Nu lucram cu copii de gradinita. Interventiile sunt filmate, se utilizeaza camere video corporale (body-cam), in incinte sunt plasate camere de supraveghere, in masura in care au existat fonduri pentru achizitionare. Lucratorii din grupele de interventie sunt profesionisti si isi fac treaba in mod corespunzator. Pe criterii de intimitate a pacientilor dar si de confidentialitate a actului medical, aceste masuri sunt restranse in spitalele din sistem. Iarasi, un aspect evidentiat in media, ca fiind favorabil abuzurilor, la fel cum este evidentiata si ideea ca, daca intr-un spital se intampla asa ceva, este clar ce orori se petrec in restul sistemului…

Penitenciarul-Spital Rahova este o unitate mica, cu detinuti putini. O astfel de situatie ca cea care s-a instalat incepand cu 6 februarie 2018, poate fi de natura a traumatiza psihic personalul si toti putem deduce ca situatia este departe de a se fi oprit din evolutie. Zeci de salariati au o anumita calitate procesuala (martor, suspect, invinuit, inculpat); 4 angajati au fost arestati preventiv; 4 sunt arestati la domiciliu; capetele de acuzare formeaza o lista lunga; toti cei arestati si-au pierdut drepturile salariale. Mesajul transmis intregului sistem nu poate fi ignorat. Unii dintre detinutii din Spitalul Rahova exprima ironii intrebandu-se cu voce tare „care urmeaza”.

SNLP va actiona in limitele prevazute de propriul statut si de hotararile interne, sprijinind salariatii care au calitatea de membri de sindicat, prin sustinerea apararii cu avocati alesi, precum si prin alte modalitati impuse de situatiile diferite in care se afla familiile acestora sau persoanele din intretinere. Este regretabil ca suntem in acest punct care traseaza o linie de referinta pentru sistemul penitenciar din Romania impartind istoria noastra in doua – inainte si dupa 6 februarie 2018. Este opinia noastra, iar viitorul o va demonstra sau nu.

3 COMMENTS

  1. Ce ne facem dacă vor fi achitați toți colegii de la Sp. Rahova? Prea mare coincidența cu vizita CPT-ului…pare că trebuia musai să avem și noi niscai ”torționari” ca să aibă ăștia ce luptă cu tortura și tratamentele inumane cu cine să se ia la trântă. Realitatea o știm cu toții: e bine la pușcărie! Hoții o duc mai bine ca oamenii săraci, afară e greu, 1 leu pâinea, în penitenciar au căldură, tv, 3 mese pe zi, merg la cabinet medical și spital la cea mai mică durere, pe când omul cinstit care n-a omorât/violat/înșelat o duce pe picioare din lipsă de timp și bani. NU EXISTĂ tortură și tratamente inumane în penitenciarele României, ba chiar nivelul este foarte ridicat față de media țării.
    Părerea mea: dacă vor fi achitați colegii, să meargă la CEDO să ia despăgubiri, iar cei care au formulat denunțurile mincinoase să facă pușcărie și mai multă!
    Nu e nicio noutate, practica de-a da vina pe ”majori” și pe ”mascați” pentru automutilările și bătăile primite de la alții de-ai lor e ceva uzual. problema e că presa difuzează toate mizeriile scornite de ei, deși uneori nici ei nu cred. Odată pentru raiting, a doua pentru că au patronii în pușcărie.
    Poate n-ar fi rău ca dezinformarea prin presă să fie pedepsită cum trebuie, să vadă domnii ziariști din interior pușcăria, nu în vizitele pe care le fac mult prea des, ci realist, ca hoț, cum merită!

  2. Domnule Teoroc, cine si CPT-ul asta??? Niste fosti detinuti sau persoane bagate la inaintare de fosti detinuti cu bani si influenta…de ce in alte tari din UE nu se duc? Exemplu Ungaria! Sau Franta, sau Danemarca ? Acolo nu li se permite. Nu au ce cauta. Noi de ce trebuie sa ” intoarcem fundul” si sa asteptam ” suturile ” ??? Suntem sadomasochisti ? Ca sincer nu pot sa imi explic.

    • CPT este al CE adica… este Europa / vrem in UE, luam si CPT la pachet, adica ne asumam respectarea unor norme setate de unii mai destepti si cu ceva istorie in asta / ne place, nu ne place / un ochi pe site -ul lor si se pot vedea vizitele si rapoartele / nu stiu sa poata sa-i ocoli cineva din UE / insa ce ar putea gasi in Danemarca sau in Olanda care isi vand puscariile golite la novergieni sau au standardele proprii mult peste medie, asa cum le sunt si bugetele

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)