Noul tip de pontaj, lansat in „silent mode”
Incepand cu luna ianuarie 2016 in sistemul penitenciar a inceput implementarea unui nou tip de pontaj denumit „pontaj online”. Prin adresa ANP nr 69079/30.12.2015 toate unitatile subordonate au fost instructate in acest sens. Intr-un mod destul de silentios, astfel incat noutatea nu a fost inca sesizata de majoritatea salariatilor, lucrurile se schimba din mers destul de radical si nu numai pentru pontatori.
Asa cum ii spune si denumirea, noul pontaj se completeaza online prin intermediul unei aplicatii informatice realizate de specialisti din sistem, aplicatia fiind angrenata cu programul de salarizare astfel incat sa usureze munca de preluare a unor date pentru calcularea salariilor. In plus, aplicatia realizeaza singura si destul de eficient socotelile (total munca prestata, munca suplimentara, majorari, sporuri etc) daca primeste informatii corecte. Si poate genera situatii complete si actualizate in orice moment, privitor la tipuri de munca pe categorii de salariati, zile de concediu sau invoire, recuperari etc.
Dupa ce aplicatia a fost testata timp de o luna pana la jumatatea lunii decembrie 2015, ulterior au avut loc intalniri pentru dezbaterea constatarilor si finisarea pontajului in noul format. Decizia ANP luata pe 30 decembrie, de a activa aplicatia incepand cu ianuarie 2016 pare putin pripita insa programul este perfectibil iar ANP accepta in continuare observatii din teritoriu.
Desi intentiile sunt bune, noi am detectat si cateva efecte neplacute ale noului pontaj, efecte pe care SNLP le-a discutat in detaliu cu DMRU ANP care a coordonat comunicarea pe acest subiect, urmand o intalnire aplicata pentru identificarea de solutii cat mai bune la aceste probleme sesizate de noi. Din pacate problemele sunt destul de tehnice si nu avem posibilitatea de a le reda intr-un stil mai jurnalistic sau mai atractiv, insa acestea trebuie totusi transparentizate pentru ca vor iesi la iveala in scurt timp si pot genera tensiuni.
Principala provocare este pontarea corecta a turei de noapte la schimburile operative, tura care incepe intr-o zi si se termina in ziua urmatoare. Aceasta complicatie a generat divergente de fiecare data cand a fost conceput un model de pontaj. In sistemul de pontaj anterior orele prestate in tura de noapte erau pontatate integral in ziua in care se intra in serviciu. Acest lucru justifica acordarea sporului de noapte (pentru care trebuie lucrate minim 3 ore in intervalul 22,00-06,00) insa genera probleme in situatiile in care ziua urmatoare celei in care se intra in serviciu era zi de sarbatoare sau sambata/duminica. Desi din pontaj nu reiesea ca salariatul ar fi lucrat in acea zi, primea totusi 7 ore de compensare pentru munca in sarbatoare sau repaus saptamanal.
In sistemul actual s-a optat pe fragmentarea turei de noapte raportat la cele doua zile intre care „traverseaza” tura respectiva, urmand ca pontajul sa evidentieze 5 ore de munca in prima zi si 7 ore in ziua urmatoare (sau mai multe, dupa caz) pentru un total de 12 ore (ca ex.) prestate pe o tura de noapte. Acest tip de pontaj faciliteaza evidentierea si compensarea muncii in zile de sarbatoare insa creeaza probleme privitor la sporul de noapte pentru prima zi a turei in care se lucreaza doar 2 ore de noapte in intervalul orar 22,00-00,00 (minimul pentru acordarea sporului fiind de 3 ore). Problema sporului de noapte este reglata prin asumarea platii de catre ANP, continuitatea muncii fiind usor de evidentiat chiar daca tura este pontata fragmentat. Prin urmare nu aceasta ar fi problema ci alta, respectiv la ultima noapte din luna.
Fragmentarea noptii care face trecerea intre o luna si alta este o problema in special pentru luna ianuarie 2016 cand se trece de la tipul vechi de pontaj la aplicatia noua. Orele prestate in noaptea de 31 decembrie au fost pontate integral in 31 decembrie 2015 conform modelului vechi, in timp ce orele prestate in noaptea de 31 ianuarie 2016 vor fi fragmentate conform schemei susmentionate astfel incat din ianuarie 2016 „se pierd” 7 ore care vor fi pontate pe 1 februarie (retinem si faptul ca pe 1 ianuarie nu va fi pontata nicio ora de munca pentru noaptea dintre ani pentru ca toate au fost pontate pe 31 decembrie). Exista deci riscul ca la finalul lunii ianuarie unii salariati sa nu realizeze numarul minim de ore lucratoare conform legii si algoritmului specific de calcul, iar aceasta situatie trebuie gestionata foarte atent fiind strict un efect tranzitoriu care trebuie eliminat.
O alta problema identificata ar fi aceea ca noul pontaj nu permite evidentierea invoirilor acordate pe celebrele „bilete de voie” pentru durate reprezentand fragmente de 8 ore (durata normala a unei zile de munca). Biletul de voie este consacrat la noi in sistem din vremuri cazone si reprezinta un instrument simplu si rapid de flexibilizare a programului si sprijin al salariatilor care insa nu este bine fundamentat pe legislatie si creeaza riscuri profesionale in cazul unor accidente de exemplu, petrecute pe durata acestor invoiri. Invoirile platite sunt reglementate de HG 1946/2004 si au un regim strict care nu este respectat decat in mica masura prin biletul de voie si doar in cateva unitati.
Pentru ca totusi acest sistem permite o dinamica a raportului munca/odihna utila deopotriva salariatilor cat si angajatorilor, SNLP va propune o solutie adaptata la legislatie care sa nu creeze riscuri juridice. Nu vom fi de acord cu eliminarea totala a invoirilor pe fragmente de zile atat timp cat legislatia nu stabileste decat un maxim al invoirilor per eveniment respectiv cel mult 5 zile sau cel mult 10 zile in functie de tipul de situatie. Vom concepe si vom sustine un formular-tip de invoire platita conform HG 1946/2004 superior biletului de voie si cu o forta juridica clara, dar diferit de o nota-raport supusa unei birocratii excesive.
In continuare au fost observate de liderii SNLP din teritoriu si alte omisiuni ale aplicatiei care vor fi sesizate ANP cum ar fi anumite sporuri care se acorda mai rar in sistemul nostru dar totusi se acorda insa nu apar in aplicatie si probabil ca vor aparea si alte efecte neprevazute ale operarii cu aplicatia care nu se pot constata decat dupa o perioada mai indelungata de introducere/generare date. Daca la nivelul unitatilor exista propuneri si observatii, va rugam sa le exprimati pentru a reusi impreuna sa avem in final, cu sprijinul specialistilor care au lucrat la aplicatia noua, un pontaj compatibil cu al altor sisteme similare europene.
click pe imagine pentru adresa completa
17 COMMENTS
Comments are closed.
O Întrebare ? Turele de vineri când întram de noapte și cele de duminică tot de noapte în cursul luni le împărțim în două.
deja am inteles cum merge pontajul. artificii cu ”+„ si ”-„, ore Cs date in zile libere de drept (unele dintre acestea, sunt zile de repaus saptamanal acordat in alte zile decat cele stabilite, chiar daca nu sunt …..2 zile consecutive – in fapt, al doilea liber de 24 ore dupa fiecare tura de noapte din serviciul 12/24-12/48)! nu poti sa acorzi doua tipuri de drepturi intr-o singura zi, dar ca sa iasa ”verde” pontajul nu mai conteaza. astazi am aflat ca ordine neabrogate, dar desuete si perimate nu mai ”acorda” zilele de concediu platit pt situatii deosebite civililor. invocam codul muncii cand ne convine si bagam o decizie sub nasul fraierilor, cand legislatia specifica nu e in ton cu …..cerintele mai-marilor! varza de brussel, degerata, perimata si….desueta. dar totusi ramane o….varza!
Din punctul meu de vedere acest tip nou de PONTAJ ON LINE trebuia trimis in unitati cu un „Manual de utilizare” atasat la el, asa cum aveau vechile pontaje in excel, ca sa stim cum sa procedam noi cei care am terminat liceul inainte de 1990, am facut scoala postliceala sanitara in anii 1990-1993 cand in Romania nu exista internet si PC-uri, deci nu am facut nici o ora de informatica in toata curicula mea de pregatire profesionala.Eu imi notez in agenda cu liniuta ca pt. copii prosti”-cilck pe pischeta; deschizi…;enter/accepta”si asa mai departe…Cam asa merg lucrurile cand ai o varsta de 50+ si astia vor sa ne tina activi pana la 60…
Pt CT exact de aceasta situatie m-am lovit eu in luna decembrie, colega care a facut de serviciu in noaptea de Revelion daca ii pontam toate cele 12 ore in luna decmbrie iesea cu un plus de 4 ore, asa pontand 5 ore in decembrie si 7 ore in ianuarie, ca sunt dupa ora 24 si trebuiesc platite cu spor de 75% iar pontajul ON LINE nu recunoaste aceste ore in tura de noaspte, colega a iesit cu 3 ore minus!!!In data de 23 decembrie colega si-a luat compensare pentru orele suplimentare din lunile anterioare si in loc sa-i pun 12 ore compensare i-am pus 15 ca sa-i iasa luna completa.Ma intreb insa cum as fi procedat daca respectiva colega nu avea mai mult de 12 ore suplimentare nereuperate din lunile anterioare?!
Astazi in audioconferinta pe pontaj m-am procopsit cu un raspuns de ma jur ca-l las draq de pontaj, sa se ocupe cine-o vrea de el.
La intrebarea cum procedez in situatia cand, din cauza faptului ca rup tura de noapte in doua la sfarsit de luna (fiind tura de noapte) nu-mi ies orele lucratoare necesar a fi platite (Fti) mi s-a sugerat ca intr-una din zilele in care imul este liber sa-i acord Cs (compensare cu timp liber). Am replicat ca e o chestiune ilegala acordand compensare intr-o zi libera de dupa serviciu si ca acea compensare trebuie sa se identifice cu ziua in care este planificat in serviciu.
Raspunsul lor a fost sec: „Preferati ca omul sa nu-si ia banii in luna respectiva neprocedand in acest fel „?
Eu intreb altceva: Preferati sa adopt o modalitate stramba si ilegala de planificare in serviciu numai pentru a rezolva aceasta speta sau trebuie umblat un pic la abordarea acestei particularitati din care sa gasim de comun acord o solutie corecta pentru oameni ?
In fine, vreau doar sa mai precizez faptul ca pe considerentul lor, intr-o luna pot planifica oamenii fictiv in serviciu in toate zilele care beneficiaza de libere d dupa serviciu si astfel scap foarte repede de restante generandu-le artificial pe anul asta. Asa e bine, ANP ?
O situatie particulara ne aduce spre exemplu in postura de a nu ne iesi orele necesare platii daca intri in tura de noapte in ultima zi a lunii curente si esti nevoit a „rupe” in doua aceasta tura.
Paradoxal, sunt situatii cand intrand in tura de noapte in ultima zi a lunii si esti prezent toata luna la munca conform graficului schimbului/plutonului nu-ti ies orele pentru plata, in schimb, daca in acea ultima zi se identifica cu una de luni pana vineri si incepi concediul cu acea data, iti ies chiar ore suplimentare. E un paradox insa situatia este reala.
1.ce e asa de greu ca in formularul notei de invoire, aia specificata in HG 1946, in loc sa cer 5 zile ca mi-a murit ….amanta, sa solicit 2 ore ca s-a spart teava in bucatarie!? ce e asa greu sa adaugi un articol in ROF in care sa poti reglementa regimul unui bilet de voie? La cate decizii da generalul, care nu abroga nimic din urma, chiar daca se refera la acelasi lucru ca una anterioara, care modifica modificarea dintr-o alta….e al naibii de usor sa ti, sa iti freci proprii oameni.
2 de ce valoarea orara a sporurilor de prezenta difera de la o luna la alta? pt ca e mai usor sa-ti furi oamenii la salariu! de ce nu se foloseste media orelor lucratoare lunara la stabilirea valorilor sporurilor de prezenta, care o comunica Guvernul la inceputul anului? asa e corect si asa trebuie sa fie. Pt ca in acest fel, si solda lunara, raportata la ziua lucratoare va avea aceiasi valoare in orice zi, din orice luna din an!
Cred ca se exagerează cu acest tip de pontaj,parlamentarii dorm sau sun absenți la lucru și ei ia banii intregi,numai la noi se vrea sa se taie biletul de voie din orele lucrate,parca sunt nebuni sefii ăștia cu idei trasnite,ia luat strechia,bai parvenitilor când nu pontati corect și se pierd multe ore în dezavantajul angajatilor nu v-ati gândit sa remediati și acest aspect.Acum vă fi mai greu pt cei de la 8 ore, escorte,administrativ etc…
As dori sa se precizeze totusi cum ar trebui corect pontate turele:12 ore/12,5 ore/13 ore in tura de noapte sau tura de zi ?!La noi in unitate se fac presiuni sa pontam STRICT 12 ore, ceea ce mi se pare profund incorect cei de la birouri au un program de la 7:30 la 15:30 si ei intra in unitate cu maxim 5-10 minute inainte de 7:30 si ies la 15:30, noi turantii intram la ora 7 sau 19 si nu iesim din tura niciodata inainte de pra 19:30 sau 7:30 , ba chiar de multe ori mai tarziu decat aceste ore?!
La noi in unitate s-a primit un mail cu instructiuni privitoare la PONTAJul ON LINE in care nu se cerea expres ca si formatul Excel sa fie identic cu cel ON LINE, prin urmare am impartit noaptea de revelion si in pontajul excel !
#5 pescarul Partial ai dreptate: dar daca eu iti imprumut cardul, iar tu il inregistrezi si ma treci ca prezent? Eu poate sunt contabil sef / Director adjunct ec-adm, sunt la o cafea in oras, iar pontajul merge in continuare.
Ce te faci daca eu sunt director si mai mult sunt plecat prin oras, ma obliga cineva sa trec cardul la intrare / iesire? Si uite asa, eu sunt plecat, dar sunt pontat automat ca fiind prezent.
inca niciun ordin nu s-a semnat dintre toate cele depuse inca din decembrie la MJ / nu vor fi probleme / pana in februarie este exclus sa nu se rezolve
Pentru a de putea gestiona cel mai bine orele lucrate de fiecare Politist de Penitenciare ar trbui sa avem carduri de acces care la intrarea in unitate il scanezi si apoi la iesirea din unitate ,parerea mea este ca atunci nu o sa mai plece in oras toti jmecheri la cafele iar ei in acel timp sunt pontati ca si cum ar fi la serviciu.Asa o sa se gestioneze cel mai bine orele .Va multumesc.
dl TEOROC sa semnat ordinu ptr simbete si duminici vrem sa stim si noi si daca de luna viitoare februarie luam si bani de echipament la salar multumim asteptam raspuns
Vandalu / am propus un formular nou / nu bilet de voie pentru ca in general (cu cateva unitati care fac exceptie) biletul nu include solicitarea asumata prin semnatura a salariatului si de multe ori se confunda cu recuperarea. Invoirea are un regim, recuperarea altul. Iar biletele actuale nu au un regim clar peste tot. Termenul exceptional din HG inseamna „exceptie de la regula” conform DEX. Regula ar fi tot ce e enumerat deja in HG ca motiv. Ca intrebare ajutatoare, crezi ca ceea ce avem in prezent arhivat ca note-raport pt invoiri sunt temeinic motivate si insotite de documente care sa dovedeasca caracterul exceptional al evenimentului?
1. In luna in care din prezenta efectiva la serviciu imi reies mai putin de 8 ore suplimentare (luand in considerare ca pontez fiecare tura cu 12,5 ore – exemplu: 15 ture x 12.5 = 187.5 ore total ore lucrate iar luna e de 184 ore lucratore), daca ultima tura se identifica cu tura de noapte si ultima zi a lunii si daca e vineri spre sambata, pe formatul asta nu pot ponta decat 4,5 ore pentru a „prinde restul de 8 ore la prezenta in prima zi a lunii urmatoare – in ideea de a inregistra si MRS 8 ore). In cazul asta [b]nu-mi ies orele[/b] lucratoare pentru a putea fi platit in consecinta (184 ore), mai putin cu 4.5 ore (179.5 ore in loc de 184);
O varianta de rezolvare a acestei situati este aceea de a se ponta integral ultima zi din luna (tura de noapte) cu orele aferente acelei ture si daca e caz particular in sensul ca prima zi a lunii urmatoare este S/D sau sarbatoare legala, la intocmirea pontajului pentru una urmatoare, la nr. de ore lucrate s/d/ si SL sa se adauge nr. de ore lucrate in aceste conditii in prima zi a lunii – provenite din tura de noapte din ultima zi a lunii precedente. Aceste ore nu se adauga si la prezenta in prima zi a lunii !! Adaugarea celor 8 ore lucrate s/d/ sau SL sa se realizeze in baza unei note sau adnotari distincte in pontaj.
2. [b]Pentru a imprima filele de pontaj, exportul se realizeaza defectuos[/b], in sensul ca la vizualizare nu se incadreaza in pagina, atat in excel cat si in word. Trebuie muncita aranjarea asta in pagina, setarile dupa export fiind destul de alambicate.
3. [b]Propunere: [/b]Atunci cand introduc o activitate lucrativa sa am posibilitatea, prin prezenta unui calendar in aceeasi pagina, sa adaug acea activitate la toate zilele pe care le bifez in acel calendar.
Momentan am posibilitatea sa adaug activitatea lucrativa pentru urmatoarele zile, ori schimburile presteaza in ture, prezenta nefiind consecutiva. Si oricum, daca introduc activitatea lucrativa in urmatoarele 7 zile spre exemplu, imi ignora zilele de sambata si duminica. Ori schimburile chiar presteaza sambata si duminica 🙂
4. [b]Nu am posibilitatea de a selecta compensarea muncii (Cs) pentru anul restant 2014[/b]. Poate ANP nu stie ca inca mai sunt mii de ore suplimentare necompensate din 2014 !! 🙂 Si poate, avand posibilitatea sa evidentiez ca recuperez ore inca din 2014, va exista si o situatie centralizata privind aceste ore la nivel de unitate si nu numai.
”Invoiri plătite cu durata de cel mult 5 zile calendaristice”, adică de la 1 la 5 zile calendaristice. Interpretarea dumneavoastră e cel puțin forțată.
”pentu situații și evenimente excepționale, de natură să justifice învoirea solicitată” – pe un bilet de voie????