www.snlp.ro Web analytics

Clarificari privind majorarea de 25% (reintegrare sociala)

bar25 2

Informare interna SNLP – 06.01.2016

In urma unei sesizari primite astazi de la Filiala SNLP Gaesti, a fost initiat un dialog cu ANP pe tema acordarii majorarilor salariale angajatilor cu atributii de monitor sportiv si agent tehnic din sectorul reintegrare sociala. Din intentia de a sprijini o interpretare corecta si unitara a legislatiei, transmitem precizarile de mai jos.

Extrase:

 • Conform OUG 70/2014 (majorarea de 100 de lei la salariul brut se acorda pentru): personalul care asigură consiliere educaţională, socială şi psihologică persoanelor private de libertate aflate în custodia sistemului penitenciar.
 • Conform OUG 83/2014 modificata prin Legea nr 293/2015 (majorarea de 25% se acorda pentru): personalul de specialitate din sistemul administraţiei penitenciare care defineşte, coordonează, implementează şi desfăşoară activităţi în domeniul asistenţei educative, asistenţei psihologice şi asistenţei sociale a persoanelor private de libertate.

Interpretari:

Majorarea de 100 de lei poate fi acordata tuturor salariatilor din reintegrare cu exceptia teoretica a agentului tehnic. Cu privire la monitorii sportivi este important ca documentele specifice (fisa postului, proceduri, programe etc) sa fie completate si armonizate corespunzator pentru a se acorda majorarea de 100 de lei in deplina legalitate plecand de la conditia stabilita prin sintagma „asigura consiliere educationala”. In privinta monitorilor sportivi nu toate unitatile din sistem procedeaza unitar. Este raspunderea fiecarui coordonator de a-si organiza activitatile in propriul sector. Liderii sindicali pot solicita si sustine acordarea acestei majorari pentru toti monitorii sportivi. 

Ca exemplu ajutator, daca un detinut nu vrea sa participe la un program de activitati sportive, monitorul il consiliaza explicandu-i efectele benefice ale sportului asupra psihicului, invatandu-l si orientandu-l spre o activitate fizica care ii va creste potentialul de dezvoltare detinutului  etc. Activitatea de consiliere se consemneaza in fisele de consiliere si este destul de facil ca pe parcursul unei luni de zile salariatii sa aiba activitati de acest tip consemnate tinand cont de faptul actul normativ nu contine impuneri cantitative. 

Privitor la agentul tehnic, daca acesta ar primi de exemplu atributii de bibliotecar (din lipsa de personal sau din alte motive obiective) el ar putea face consiliere educationala pe probleme care tin de biblioteca, carti, lectura, studiu consemnand activitatea in fisele specifice. In mod similar se poate proceda daca agentul tehnic primeste (si) alte tipuri de atributii care permit consilierea. Cu privire la aceasta interpretare, ANP manifesta reticenta. 

OMJ nr 2199/C/2011 – extras
Art. 44 – Consilierea educaţională este demersul semistructurat cu caracter specific, proactiv, de orientare şi învăţarea persoanelor private de libertate, susţinut în vederea creşterii potenţialului de responsabilizare şi dezvoltare a individului şi a formării unor repere valorice corecte, la care acesta să se poată raporta ulterior cu uşurinţă.

Majorarea de 25% se va acorda tuturor salariatilor de reintegrare inclusiv monitorilor sportivi si agentilor tehnici textul fiind mult mai larg decat cel din OUG 70/2014 tocmai cu scopul de a cuprinde toti salariatii din acest sector. Acest punct de vedere este ferm sustinut de ANP care s-a angajat pe de-o parte sa verifice situatiile care pot fi similare Penitenciarului Gaesti unde monitorul sportiv si agentul tehnic nu au fost inclusi la majorarea de 25% pentru luna decembrie (situatia se va remedia retroactiv la salariul urmator) si pe de alta parte sa clarifice interpretarea cu ocazia unei videoconferinte care se va organiza in scurt timp. Sintagma „desfasoara activitati in domeniul asistentei educative etc” include fara exceptie si fara echivoc toate activitatile din sectorul reintegrare conform prevederilor legale in vigoare: 

Legea 254/2013 – extras

Art. 89: Activităţile educative, de asistenţă psihologică şi asistenţă socială
(1)Activităţile educative, de asistenţă psihologică şi asistenţă socială se organizează în fiecare penitenciar şi au ca scop reintegrarea socială a persoanelor condamnate.
(2)Activităţile prevăzute la alin. (1) se desfăşoară cu un număr corespunzător de specialişti: educatori, preoţi, agenţi tehnici, monitori sportivi, precum şi psihologi şi asistenţi sociali.

22 COMMENTS

 1. Asadar, nu cei de la socio sunt exclusiv responsabili de recidiva. Multumesc. Unde vezi tu asistentii sociali si unde trebuie ei sa fie sunt doua lucruri diferite. Este scris in legislatie. Si nu vorbesc doar despre legea de executare a pedepsei privative de libertate. Cat de eficienti sunt colegii tai de la socio, nu cred ca esti tu in masura sa spui. Este adevarat ca padure fara uscaciuni nu exista si acelasi lucru putem sa il spunem si despre sectorul operativ insa eu una, tot nu as sustine vreodata ca paza este ineficienta desi detinutii parasesc locul de munca, evadeaza, se bat, se taie, introduc telefoane mobile, corup in special agenti din paza etc. Eu imi respect toti colegii, de oriunde ar fi, si daca am reprosuri de facut, le fac cuiva, nu tuturor! Si stiti ceva? In raport cu posibilitatile si conditiile din alte sisteme penitenciare, suntem chiar buni!

 2. [quote name=”socio”]Iti repet: vorbesti despre lucruri pe care nu le cunosti! Eu nu as indrazni sa contrazic cu atata usurinta pe cineva care munceste de 20 de ani intr-un domeniu. Pe colegii tai de la socio nu prea ii vezi pe sectie pentru ca sunt probabil prea putini. Si nu pe sectie este locul lor ci in cluburi, sali de clasa, cabinete, terenuri de sport…Recidiva este problema noastra a tuturor, inclusiv a societatii. Degeaba scolarizezi detinutul si poate il inveti si o meserie daca, dupa liberare, nu va fi angajat din cauza cazierului, nu mai are domiciliu pentru ca familia a emigrat in Spania si nu vrea sa mai auda de el, nu mai are act de identitate valabil, iar banii ii lipsesc cu desavarsire. Recidivismul e o treaba complexa. Asadar, lucrurile sunt simple nu pentru cei fara creier ca nu exista asa ceva ci pentru cei care il au dar nu il folosesc. Si nu sunt ”scumpule” ci ”scumpo” Dar nu pentru tine, evident.[/quote]
  (editat) evident ca lucrurile sunt mai complexe dar sa nu crezi ca nu le intelegem. Nu suntem nici noi luati de pe drumuri sau am facut facultati pe baza de dosar si prezenta. Chiar cu un efort major al societatii lucrurile astea nu s-ar schimba foarte mult. Ar mai scadea procentul dar de schimbat major nu s-ar schimba. Trebuie sa intelegeti si lumea infractionala. Pana la urma nici modelul asta cu asistenti sociali in penitenciare nu e cel mai bun… mai degraba v as vedea pe la primarii si cu atributii si la peniteniare. Ar fi mai eficient. Si lucrez intr o unitate cu vreo 25 la socio cu 1 dir adj si 2 sefi servicii care au cele mai mari salarii din penitenciar cum de altfel are tot sectorul… iar eficienta tinde spre zero. Nici macar la programele lor, toate venite de la Anp, nu participa detinutii.

 3. Iti repet: vorbesti despre lucruri pe care nu le cunosti! Eu nu as indrazni sa contrazic cu atata usurinta pe cineva care munceste de 20 de ani intr-un domeniu. Pe colegii tai de la socio nu prea ii vezi pe sectie pentru ca sunt probabil prea putini. Si nu pe sectie este locul lor ci in cluburi, sali de clasa, cabinete, terenuri de sport…Recidiva este problema noastra a tuturor, inclusiv a societatii. Degeaba scolarizezi detinutul si poate il inveti si o meserie daca, dupa liberare, nu va fi angajat din cauza cazierului, nu mai are domiciliu pentru ca familia a emigrat in Spania si nu vrea sa mai auda de el, nu mai are act de identitate valabil, iar banii ii lipsesc cu desavarsire. Recidivismul e o treaba complexa. Asadar, lucrurile sunt simple nu pentru cei fara creier ca nu exista asa ceva ci pentru cei care il au dar nu il folosesc. Si nu sunt ”scumpule” ci ”scumpo” Dar nu pentru tine, evident.

 4. [quote name=”Ștefan Teoroc”]ghe – da, se ponteaza
  andrei – afirmatia este hazardata / este normal deranjul privitor la plati dar critica este exagerata si denota lipsa de respect pentru proprii colegi care nu au nicio vina pentru niste nedreptati legislative / sanatatea si asistenta socio primesc 25%, educatia 15% si restul bugetarilor 10% prin act normativ adoptat de parlament si promulgat de presedinte / sigur cei din operativ au colege tinere si fara mare experienta la socio care stau singure cu detinutii in cluburi sau la alte activitati si totusi nu incaseaza spor de supraveghere pentru ca nu au astfel de atributii / sigur ai colege si colegi de la medical care insotesc sau chiar escorteaza detinuti din lipsa de personal la operativ si asa mai departe / toti acesti colegi merita respect pentru riscurile asumate fara bani si fara ezitare[/quote]
  Sa nu devenim patetici pentru ca gresim. Nu am nicio o colega de la socio si nici de la cabinetul medical care face insotiri. Abia de ii vezi pe sectie… Sincer! Legat de sporul de supraveghere n-au cum sa-l primeasca. Ei desfasoara niste activitati ca profesorii si colaboratorii care vin prin penitenciare nu aplica regulamentul si legea asa cum o face un supraveghetor care are statut special si care are tot dreptul de a avea statut special pentru ca face „politie penitenciara” daca vreti. Ei nu fac niciodata asta si una e sa aplici legea, si sa suporti riscurile meseriei, si alta e sa vii sa vorbesti despre sanatate si educatie cu niste detinuti. Ba mai mult de multe ori cer supraveghere la activitati de la paza sau scot detinutii la activitati si pleaca la birou pt ca nu au spor de supraveghere… Imi pare rau dar nu cunoasteti foarte bine realitatea. In legatura cu faptul ca nu au nici o vina, sa fim seriosi am vazut atitudinea la majorarea de 100 de lei… In celelalte privinte nu ati raspuns. Sefii de tura sunt fara subordonati dar pastreaza functii de conducere, sefii de sectie au functie de conducere dar nu au subordonati iar instructorii au preluat totul si au ramas instructori cu salarii mai mici decat majoritatea agentilor. Nu inteleg cum vi se pare ca exagerez cand spun ca salarizarea este dezastroasa…

 5. [quote name=”socio”]Adrian, nu stiu in ce penitenciar lucrezi sau cat stii tu despre cei de la socio insa sa spui ca e cel mai ineficient sector demonstreaza ca ai chiar tu insuti nevoie de putina educatie! Si nu doar in sensul ca esti nepoliticos ci si cam neinstruit. Am mai vazut eu pe unii (am 20 de ani vechime in socio) de prin paza vorbind de rau pe aia de la ”reeducare” si dupa ce au ajuns temporar sau definitiv pe la socio, si-au schimbat impresia. Poate ar trebui sa treci pe la noi si sa vezi ce responsabilitati mari au psihologii atunci cand scot un detinut din criza sau asistentii sociali cand reunesc o familie si previn abandonul detinutului prin puscarie sau educatorii cand conving un detinut ca e mai bine pentru el si si pentru noi toti sa mearga la scoala decat sa se uite la manele! Vorbesti despre lucruri pe care nu le cunosti dar ar trebui sa stii ca educatia este esentiala, oriunde s-ar petrece ea! Cat despre bani, e alta poveste si cred ca toti meritam mai mult![/quote]
  Nu ma asteptam la altceva de cineva de la socio. Scumpule… ca tot ma faci needucat, lucrurile sunt simple atat de simple incat chiar si fara creier poti sa le deslusesti. Mai pe scurt si ca sa evit frazele lungi arunca un ochi pe rata recidivei si e suficient. Poate prea mult…

 6. Adrian, nu stiu in ce penitenciar lucrezi sau cat stii tu despre cei de la socio insa sa spui ca e cel mai ineficient sector demonstreaza ca ai chiar tu insuti nevoie de putina educatie! Si nu doar in sensul ca esti nepoliticos ci si cam neinstruit. Am mai vazut eu pe unii (am 20 de ani vechime in socio) de prin paza vorbind de rau pe aia de la ”reeducare” si dupa ce au ajuns temporar sau definitiv pe la socio, si-au schimbat impresia. Poate ar trebui sa treci pe la noi si sa vezi ce responsabilitati mari au psihologii atunci cand scot un detinut din criza sau asistentii sociali cand reunesc o familie si previn abandonul detinutului prin puscarie sau educatorii cand conving un detinut ca e mai bine pentru el si si pentru noi toti sa mearga la scoala decat sa se uite la manele! Vorbesti despre lucruri pe care nu le cunosti dar ar trebui sa stii ca educatia este esentiala, oriunde s-ar petrece ea! Cat despre bani, e alta poveste si cred ca toti meritam mai mult!

 7. D-le presedinte,de ce nu se mai baga banii de haine in salariu?de ce suntem prostiti in halul asta de ministreasa?

 8. [quote name=”Yo”]Am lucrat si la reeducare la Codlea, in prezent lucrez in pază, serviciu de tură, insa pot spune ca majorarea de 25 % nu este justifficata. Responsabilitatea in pază este mult mai mare, răspunzi pentru orice, in timp ce la reeducare, presiunea impusa de volumul de munca este mult mai mica. O.s. Nu este corect…dar trăim in Romania si asta este cea mai buna explicatie[/quote]

  Parca dai bani de la tine, cata invidie si rautate…

 9. Am purtat azi o discutie pe tema noului pontaj. Dedicam urmatorul articol si niste intalniri in continuare. Intentiile sunt bune dar e perfectibil. Apar niscai efecte neplacute

 10. cum mai e cu biletul de invoire? se recupereaza? o sa stea seful de birou, ca are sigiliul, cheia biroului, dupa agent sa isi recupereze orele? nu era mai bine sa lase naibii, biletul asta asa cum era……si sa il reglementeze in ROI, prin acordarea limitata a unui nr de ore invoire pe luna? oricarui muritor i se iveste o problema in rimpul programului. ori, poate voi in ANP nu aveti probleme! sau nu folositi….biletul de invoire-voie!

 11. De ce nu le explici Stefane, ca 25 % la salariul functiei e cam cat 10% la functia de baza? a fost din octombrie 25% pt medical la salariul functiei de baza…..dar s-au mai gandit si legiuitorul ca un asistent militar lua cat un medic sef de sectie din spitalul civil!

 12. S-a auzit la noi, la PPA, ca am ramas fara director Anp…..stie cineva mai multe? Aici toat lumea merge chitara, oficial nu spune nimeni nimic.

 13. [quote name=”Ștefan Teoroc”]ghe – da, se ponteaza
  andrei – afirmatia este hazardata / este normal deranjul privitor la plati dar critica este exagerata si denota lipsa de respect pentru proprii colegi care nu au nicio vina pentru niste nedreptati legislative / sanatatea si asistenta socio primesc 25%, educatia 15% si restul bugetarilor 10% prin act normativ adoptat de parlament si promulgat de presedinte / sigur cei din operativ au colege tinere si fara mare experienta la socio care stau singure cu detinutii in cluburi sau la alte activitati si totusi nu incaseaza spor de supraveghere pentru ca nu au astfel de atributii / sigur ai colege si colegi de la medical care insotesc sau chiar escorteaza detinuti din lipsa de personal la operativ si asa mai departe / toti acesti colegi merita respect pentru riscurile asumate fara bani si fara ezitare[/quote]….şi atunci dacă stimabililor asistente încasează 25%, să nu mai chirăie că vin hoții neînsoțiți la cabinet…apropo,acestea încasează sporul de periculozitate?-Mulțumesc

 14. ghe – da, se ponteaza
  andrei – afirmatia este hazardata / este normal deranjul privitor la plati dar critica este exagerata si denota lipsa de respect pentru proprii colegi care nu au nicio vina pentru niste nedreptati legislative / sanatatea si asistenta socio primesc 25%, educatia 15% si restul bugetarilor 10% prin act normativ adoptat de parlament si promulgat de presedinte / sigur cei din operativ au colege tinere si fara mare experienta la socio care stau singure cu detinutii in cluburi sau la alte activitati si totusi nu incaseaza spor de supraveghere pentru ca nu au astfel de atributii / sigur ai colege si colegi de la medical care insotesc sau chiar escorteaza detinuti din lipsa de personal la operativ si asa mai departe / toti acesti colegi merita respect pentru riscurile asumate fara bani si fara ezitare

 15. Nu am crezut ca o sa prind vremurile in care socio o sa castige substantial mai mult. Nici nu incape discutie de riscurile la care se supun cei din operativ fata de cei din socio si chiar la volumul de munca. Nu am crezut ca se poate mai rau dar din rau in mai rau mergem. Fie ca recunoastem fie ca nu salarizarea la puscarie este dezastroasa! Ce mai ineficient sector castiga cel mai mult (Substantial), sefi de tura nu mai au nici o legatura cu functiile de conducere, instructorii au preluat toti subordonati si atributiile seflor de tura dar raman pe functii de executie cu salarii mai mici decat ale agentilor (fara gluma). Dezastru!

 16. va salut dl Stefan, doar o intrebare: orele petrecute la alarma de exercitiu sunt considerate ore suplimentare sau nu?
  va multumesc mult

 17. Situatia asta cu majorari diferite pe categorii de salariati este in mod clar subiectiva si bazata pe oportunitate si nu pe o fundamentare profunda. Nu voi face o analiza a acesteia pentru ca nu are rost. In loc de o lege unitara si corecta avem pliciuri salarial-electorale care intorc o ocupatie contra alteia. Orice ar fi nu trebuie sa criticam alta profesie. Este sumplu cat timp nu o exerciti. Multi din paza au trecut la socio si nu se simt neaparat confortabil, mai ales in unitati mari cu multe activitati. Dar nu asta este ideea. Suntem de aceeasi parere ca este frustrant sa muncesti cot la cot cu un om aparent in aceleasi conditii de risc si stres iar acela sa primeasca niste bonusuri pe care tu nu ai nici o sansa sa le primesti doar pentru ca niste deputati presati de un context politic atat au putut face. Dar asta nu trebuie sa ne invrajbeasca. Suntem si trebuie sa ramanem o echipa si sa incercam impreuna sa ne asiguram un trai mai bun.

 18. Daca intre colegi nu ne intelegem,vezi comentariul de mai jos,atunci ne plîngem de ANP ca nu ne respecta.Apropo si eu in pauza lucrez.

 19. Am lucrat si la reeducare la Codlea, in prezent lucrez in pază, serviciu de tură, insa pot spune ca majorarea de 25 % nu este justifficata. Responsabilitatea in pază este mult mai mare, răspunzi pentru orice, in timp ce la reeducare, presiunea impusa de volumul de munca este mult mai mica. O.s. Nu este corect…dar trăim in Romania si asta este cea mai buna explicatie

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)