www.snlp.ro Web analytics

Legatura dintre bacilul Koch si telefonul mobil: supravegherea permanenta

mobile stethoscope mitStim ca titlul este ciudat dar are un sens. Desi este greu de crezut, aceasta legatura exista si este consacrata prin legislatie dar si prin interpretari absurde in stil ANP si aici nu ma refer doar la aparatul central care cel putin la capitolul spor TBC/HIV-SIDA a dat o mana de ajutor asumandu-si in mod absolut nesperat o interpretare larga care clarifica ambiguitati din legislatie. Interpretarea a fost transmisa unitatilor care au primit o acoperire corecta pentru acordarea sporului pe durate mai mari de timp.

Ca de obicei absurdul unor interpretari este orientat in defavoarea personalului. Cele mai mari traume, in sistemul asta, ni le cam producem singuri. Mai intai bagam in legislatie termeni cum ne vin la indemana si apoi ne lovim de ei si ii interpretam cum ne convine. Beleaua e ca ii mai interpreteaza si altii din afara sistemului si atunci devenim victime. Nu va pierdeti rabdarea, explicam imediat. Este vorba despre o obligatie a supraveghetorului (ocupatia cea mai raspandita din sistemul penitenciar) respectiv cea prevazuta de OMJ 1676/C/2010 – „sa supravegheze in permanenta”.

ORDIN nr. 1676/C din 24 iunie 2010 pentru aprobarea Regulamentului privind siguranţa locurilor de deţinere din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor >> Art. 113 Supraveghetorul are următoarele atribuţii generale: >> f) să supravegheze, în permanenţă, persoanele private de libertate pe care le are în primire, să împiedice stabilirea de legături nepermise cu alte persoane private de libertate şi să prevină abaterile din partea acestora;

Pe baza prevederii susmentionate, zecilor de salariati ridicati de la Penitenciarul Giurgiu cu dubele dupa o perchezitie realizata pe final de 2015, la care au participat 700 de politisti, li s-a imputat ca nu au supravegheat permanent detinutii astfel incat acestia au putut vorbi la telefon din camerele de detinere si au coordonat infractiuni din exterior. Multi alti colegi nu numai din Giurgiu s-au confruntat cu aceasta acuzatie.

Degeaba explicam ca un singur agent neinarmat care lucreaza noaptea pe o sectie cu zeci de camere si sute de detinuti nu poate detecta convorbiri telefonice soptite purtate cu fereala decat daca se fac actiuni inopinate sau „exista informatii”. Degeaba este explicat faptul ca termenul permanent este relativ pentru ca nu poti avea contact auditiv sau vizual, simultan, cu toti cei 200 de detinuti pe care ii ai in supraveghere la un momentdat. Legea e clara. Ai obligatia sa supraveghezi permanent? Ai. Prin urmare esti vinovat ca nu ai observat si nu ai impiedicat abaterea savarsita de detinut.

Cine ii apara pe salariati cand ajung sa faca coada in fata procurorilor explicand ca sunt depasiti de concursul intre prevederile europene avansate si bugetele romanesti retrograde? Cine poate evidentia pornirile la fel de retrograde, cu iz cazon, ale managerilor in goana numai dupa acoperirea proprie prin note-raport si alte hartii pe care le intocmesc non-stop, singurele victime sigure ale acestui sistem ruginit care doar se vrea european fiind exact cei din prima linie, cei care isi asuma cele mai multe riscuri? Este acolo ANP cu juristi si specialisti care sa demonteze acuzele disproportionate? Intra altcineva decat sindicatele la bataie prin comisii si instante? Ce inseamna protectia salariatilor din perspectiva ANP? Pai sa vedem in continuare.

Trecem acum la titlul nostru si ne urmarim ideea. Pentru alte tipuri de riscuri deosebit de periculoase salariatii trebuie sa primeasca un spor daca desfasoara activitati directe cu bolnavi TBC sau daca au contact direct cu bolnavi HIV-SIDA. Ce credeti ca inseamna „activitate directa” in cazul unui supraveghetor daca este sa citim ordinul invocat mai sus si argumentele tocmai enuntate. Este ea, supravegherea permanenta, intermediata de ceva? Nu. Deci este o activitate directa. Daca activitatea directa a agentului este supravegherea iar aceasta prin act normativ se realizeaza permanent, motiv pentru care agentul raspunde cu capul, cu postul sau chiar cu libertatea pentru fiecare secunda din cele 12 ore de serviciu, prin urmare atunci cand un agent are in supraveghere un bolnav TBC se presupune ca il supravegheaza permanent si deci desfasoara o activitate directa permanenta in raport cu acel detinut timp de 12 ore! 

Totul pare clar, nu? Deci agentul este expus riscului de imbolnavire conform normelor pe toata durata activitatii directe si ar trebui sa primeasca sporul pentru toate cele 12 ore de serviciu sau cate or fi ele. Pai daca este atat de clar si ANP clarifica interpretarile astea (la insistente sindicale repetate), trimitand adrese in teritoriu (despre care SNLP a informat) prin care instructeaza directorii corespunzator si daca suntem un singur sistem in cadrul ministerului aflat in cea mai stransa relatie cu legea, atunci de ce la Spital Poarta Alba sporul de TBC se acorda numai pentru 10 minute? Doar pentru 10 minute raspunde agentul respectiv? Daca detinutul evadeaza in minutul 11, stam linistiti?

Sa nu cumva sa credeti ca aceasta unitate este singura cu probleme. La Botosani nu se da deloc. Si mai sunt cazuri. Ne-am intoxicat de adrese si corespondente, de intalniri si interpretari. Dati cuiva putina putere si vedeti cum, atunci cand ii sta in pix acordarea unui drept, brusc isi aminteste doar de Curtea de conturi si devine imun la orice argument legal. „Dati-ma in judecata!” auzim foarte des. „Daca va dau banii ma ia auditul, daca nu vi-i dau ma dati in judecata si oricum nu patesc eu nimic. Banii ii primiti de la unitate daca aveti sentinta”. Atitudine de super-manageri obsedati doar de pastrarea ciolanului cu orice pret. Exact asa vor ramane in memoria personalului si a institutiei. Evident nu toti sunt asa. Sunt si unitati care platesc corect. Pentru acestea din urma: RESPECT!

Am atacat porcaria de OMJ 3544/c/2012 in instanta si ne-am batut ani de zile insa fara succes. Cadoul dnei Pivniceru, ca si coafura domniei sale, rezista. Vom lupta sa modificam ordinul. Alte demersuri similare au durat insa ani si ani. Nu suntem noi puterea dar va spunem ca nici nu suntem de ignorat. Treziti-va dragi manageri!. Cat mai aveti timp. Cat mai avem rabdare. Sau vorba colindului: „Daca stau la poarta si nu zic nimica / Domnilor de astazi, sa v-apuce frica!” Nu ne faceti sa ne asezam in porti!

 

17 COMMENTS

 1. [quote name=”Gigi”]Ai dreptate Florine….dar totusi poate exista o solutie ca domnul Teoroc sa-l determine pe Nea Gigi sa o faca. Doar nu e stat in stat precum Vaticanul. :lol:[/quote]
  S-a trimis în unități comunicare privind începerea concursurilor după bilanțurile regionale. Graficul de desfășurare îl stabilește fiecare comisie în parte. Dar asta o știți, cu siguranță.

 2. [quote name=”Gigi”]Negrule…tu de unde sti? Ori esti Nea Gigi sub acoperire. Domnule Teoroc va rugam sa interveniti la DMRU sa afiseze un grafic orientativ de desfasurare a acestor concursuri. Multumesc.[/quote]
  E chiar negru il recunosc dupa stil si cred ca ce scrie e adevarat 100%,vb scrie rar dar documentat.Sa dai o bere As. Dorele.

 3. Ai dreptate Florine….dar totusi poate exista o solutie ca domnul Teoroc sa-l determine pe Nea Gigi sa o faca. Doar nu e stat in stat precum Vaticanul. 😆

 4. Cum mama naibii sa iei 12 ore TBC la Spital Poarta Alba cand in ultimii ani la conducere au fost numai imputerniciti cu frica de D-zeu?? Pardon vroiam sa zic de ANP-eu!!

 5. Tot respectul pentru munca depusa la varful SNLP. Insa suntem constienti cu totii ca nu numai la varf trebuie sa se munceasca. Fara sprijin din teritoriu este extrem de greu. Presedintii locali trebuie sa se implice activ n absolut toate proiectele si sa angreneze mai multi oameni in munca asta care ne priveste in fond pe toti. Pentru ca drepturile si siguranta locurilor noastre de munca depind de aceasta implicare.
  Nu e demagogie ceea ce spun ci doar o realitate pe care vrem sa o ocolim de fiecare data.
  Mi-as dori ca de maine, in toate unitatile, presedintii de filiale sa depuna adrese catre directorii de unitati cu fiecare ocazie cand se lanseaza astfel de provocari de la centru, legate de drepturile oamenilor.
  Cum bine spune domnul Stefan in articol, directorii se acopera cu hartii cu ocazia oricarui fleac intamplat in unitate. Noi suntem invatati sa privim numai la consecinte, fara sa avem initiativa de a-i pune pe ei sa ne dea raspunsuri in scris la problemele cu care ne confruntam.
  Ne temem de presiuni, ne temem de faptul ca atunci cand se iveste cate un post pe care ni-l dorim nu vom primi sprijin sa-l ocupam daca apelam la lucrurile de mai sus.
  SA NU VA FIE TEAMA ! Uniti si intr-un mod bine organizat putem sa detronam astfel de mentalitati si sa indepartam acele tumori dornice doar sa tina acest sistem intr-o continua stare bolnavicioasa.

 6. Standardele sunt orientative pentru proiectia statelor de functii nu pentru a limita nr de detinuti pe care ii supraveghem. Mai e pana la incadrarea perfecta in standarde. Este in functie de tipul unitatii

 7. dl. Teoroc , un supraveghetor cati detinuti de regim inchis poate avea in supraveghere ,sa stabilit , ceva , va multumesc ?

 8. Neea Jiji nu o sa iti puna niciun grafic, momentan. de ceva timp, el e specialistul in …..pontaje online.
  a tinut o teleconferinta intreaga, fiind pe rand, pontator, verificator, avizor, contabil la salarii si…..informatician! nu a fost insa si palamasul pontat de la paza, sa simta si el efectul celor 12-13 ore de foisor sau de supraveghetor in misiune …permanenta! si chiar daca nu a auzit in viata lui de ”bilet de voie” (aroape ca s-a si jurat ca habar nu are ce e ala), pun pariu ca daca i-a crapat closetul acasa, el a plecat sa si-l inlocuiasca, invocand o ….misiune, acolo, poate la casa de pensii a MAI!

 9. e la moda acum sa fi….jurist! fara jurist nu se mai misca nimic in puscarie: nu tu decizii de numire, acordare drepturi, proceduri de achizitii…nimic, nimic! te doare mintea cand vezi ca dom jurist, (nu avocat, doar jurist) are atata ”escperienta” si limbaj ”adecvat” ca te duci pe burta la vale. dar deh, e jurist. iti taie macaroana cand iti ceri un drept, iti inventeaza o suta de acte de depus sa il obtii…..dar, la un moment dat, cand isi pune coada pe spinare si pleaca (in cel mai fericit caz, daca e si mare natarau), ca a facut o ”sama” de magarii ca sa obtina si el….drepturi nemeritate. acum, stimabilii de ei sunt mai elaboratori de acte normative. vai de mama noastra, ca si de aici ni se trage!

 10. [quote name=”Gigi”]Negrule…tu de unde sti? Ori esti Nea Gigi sub acoperire. Domnule Teoroc va rugam sa interveniti la DMRU sa afiseze un grafic orientativ de desfasurare a acestor concursuri. Multumesc.[/quote]
  stie Negru ce stie! e foarte buna ideea ta, Gigi. crezi ca nea iftinca burta mare are timp de grafice? merge si el ca tot omu la bilant la gherla. de ce nu si la dej, bistrita si ce mai e prin zona. ca ar sta si omu’ acasa, pe banii statului, fiind considerata misiune! weekend placut tuturor!

 11. Dar situatia in care e descoperit in ppl cu tbc si am luat toti supraveghetorii contact cu el fara sa stim?nu Mai calculeza a nimeni nimic,nu Mai intereseaza pe unde a fost cazat,ci e dus imediat pe Spital si SE uita cazul.se Pune problema cat stau fata in fata cu ppl.pai bacilul sta in ochii lui?plus ca aparatele UV nu rezolva speta in totalitate.bacilul ramane in pereti….la cursuri SE preda…asadar problema e destul de serioasa …..bizaaar

 12. Negrule…tu de unde sti? Ori esti Nea Gigi sub acoperire. Domnule Teoroc va rugam sa interveniti la DMRU sa afiseze un grafic orientativ de desfasurare a acestor concursuri. Multumesc.

 13. Felicitari dl Teoroc ati pus punctul pe i aproape toti menegeri ameninta cu procese si asta din cauza ca vor sa tina cu orice pret de scaune.Acum este momentul sa iesim in strada sa blocam toate intrarile din penitenciare eu unul deabia astept sa vad atuncia ce vor face? Ne vor ameninta cu comisile de disciplina?s-au se vor conforma cu vocea strazi si isi vor da demisia.

 14. Să nu uităm că cei care iau contact cu TBC ul intra în contact zilnic și cu cei care nu au contact cu secțiile respective.In autobuzul care ne duce acasă, prin secretariat, pe la popota și prin curte.Sau bacilul Koch decedează brusc la momentul părăsirii secției? Dar, ăsta este alt subiect. Și noi mergem acasă la copii și…

 15. au fost amânate până cel puțin la jumătatea lui februarie, că trebuie să ținem stalinistele bilanțuri în care se laudă conducerea că a făcut cincinalul în patru ani jumate, în care ni se spune ce bine e în sistem dar noi nu vrem să pricepem ș.a.m.d.

 16. stie cineva ceva de concursurile din sursa interna? alea pt sef serviciu, sef tura, sef sectie?

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)