www.snlp.ro Web analytics

Este aproape oficial. Munca fortata a fost abolita si in ANP!

Au trecut doua saptamani de la articolul in care afirmam ca „astazi se va face lumina” in ce priveste plata majorarii de 75% pentru orele de munca prestata sambata. duminica si in zilele de sarbatoare legala (SDSL) peste norma lunara, ore vazute de DEA ANP ca fiind strict ore suplimentare fara a mai avea regimul muncii in zile de SDSL.  Si s-a facut lumina, insa cineva a tras oblonul. Grinch!

Am postat articolul si afirmatia cu pricina, vineri pe 10 august 2018. In aceeasi zi, a fost gata interpretarea pregatita de DCEAN („juridicul” din ANP) la dispozitia DG ANP. Munca multa, studiu, observatii, corecturi, sa fie cat mai clar pentru toti, evitand expresii prea docte si formulari prea alambicate. Ne-am implicat cu toata forta. Si s-a obtinut un material concis care ar fi fost deosebit de util intregului sistem (incluzand machete explicative la care am ajutat din plin). De ce insa nu a fost trimisa aceasta interpretare in unitati asa cum am promis?

Despre canibalizarea dintre directiile din ANP am mai povestit. Audit, juridic, economic. inspectie… Toate au rol de verificare si toate se baga energic la interpretari care rareori se intampla sa aiba acelasi sens. Un control facut de trei din aceste entitati pe aceeasi tema, va duce in mod cert la trei constatari contradictorii, la confuzie. Cele mai nefericite situatii sunt insa cele de canibalizare cand o directie blocheaza demersul bun al altei directii.

Poate trebuie sa mai rarim din ele. Din entitati, dar si din controale. Ne vom ocupa si de asta in curand. Pana atunci, anuntam deja urmatorul  articol dedicat la modul concret canibalilor din ANP. Cei care si-au asumat prin semnatura aberatii pentru care vor raspunde!

Ne-am chinuit in ultimele doua saptamani sa scoatem la capat o situatie care era simpla si nu trebuia sa consume atata energie. Dupa ce juridicul a terminat adresa clarificatoare, alte doua directii trebuiau sa completeze (daca era cazul) si sa semneze documentul pentru trimitere in teritoriu. Cei de la informatica, influentati de persoana care coordoneaza economicul si informatica, avand functia de DGA, au fost primii care au refuzat sa sustina demersul. Au refuzat practic sa asume o interpretare asumata deja de DG ANP si de juridic, exprimata si sustinuta inclusiv cu scheme la flipchart, in sedinte de lucru!

Pentru cei de la DTI („informatica” din ANP) a fost covenita o cale de mijloc si anume sa isi elaboreze propria anexa la instructiuni, pe care sa o semneze, fara a asuma si instructiunile. Ca prin minune, anexa pe care au elaborat-o era, insa, practic identica cu cea care a generat blocajul. Nu au schimbat nimic. Inlocuitorul sefului DTI care se afla in concediu a demonstrat loialitate pana la capat lui Grinch, si nu respect pentru munca colegilor de sistem sau macar pentru lege.

A urmat, pe pozitii ostile, DEA care nu numai ca nu a semnat adresa sau vreo anexa la aceasta, ci a transmis o opinie pe cat de ferma pe atat de contrara interpretarii DG ANP si a juridicului, opinie asumata prin semnatura. Aceasta este cea mai interesanta manifestare canibaloidă, despre care vom vorbi mai pe larg in articolul imediat urmator, ca sa nu incarcam prea mult subiectul.

Doamna DGA Grinch, parte din echipa de varf care coordoneaza sistemul nostru, stapanind peste DEA, DTI si altele, facand totodata o obsesie din opozitia totala si determinata la interpretarile nostre privind munca suplimentara si munca in SDSL, a organizat un intreg front de lupta menit sa blocheze trimiterea in teritoriu a instructiunilor care ar fi dus la abolirea muncii fortate din sistemul nostru. Par cuvinte mari insa nu este nimic exagerat in ceea ce spunem.

Faptul ca Grinch si-a organizat trupele din ANP contra DG ANP si a celor de la juridic nu este chiar o problema. Adresa ar fi plecat oricum in unitati cel tarziu luni pe 13 august 2018, daca acest Grinch decis inca din 2012, sa fure din banii cuveniti legal angajatilor pentru tipurile specifice de munca, nu ar fi facut chiar mai mult (rau) de atat. A dat alarma in MJ si a sesizat riscul ca in ANP sa se produca o mare incalcare de lege. Legea lui Grinch, evident.

Intamplator DG ANP a aflat si a contactat MJ pentru clarificari, la inceputul saptamanii trecute. A avut loc o discutie telefonica care s-a purtat pe speaker cu reprezentantii de varf ai juridicului din MJ si ANP, precum si cu DG ANP. Au fost atinse toate aspectele tehnice ale problemei iar reprezentantii MJ s-au exprimat clar in favoarea interpretarii impinse de SNLP. Aparent lucrurile erau clarificate in mare masura si adresa a fost la un pas de lansare. Insa Grinch a actionat din nou si a parut sa reuseasca o rasucire de opinii la nivel MJ.

DG ANP a primit un feedback informal care genera din nou ambiguitati. Astfel incat, pentru a nu lasa nicio umbra sa planeze asupra situatiei, a fost necesara decizia de transmitere catre MJ a unei solicitari de opinie. Ulterior acestui moment, bineinteles ca liniile telefonice au continuat sa se incinga, Grinch incercand cu disperare sa evite o adresa scrisa din partea MJ care ar plasa in ilegalitate interpretarile lui Grinch impuse si aplicate inca din aprilie 2018 in aparatul central, cu risc de extindere in tot sistemul.

Am mai informat ca in aparatul central, cu exceptia celor cativa salariati care lucreaza in ture si pentru care am obtinut cu greu si cu amenintari o „dispensa”, pentru ceilalti salariati compensarea muncii in SDSL se face aternativ: fie majorare de 75% fie compensare cu timp liber. Daca in cazul compensarii cu timp liber (platite) se pierde „doar” majorarea de 75%, in cazul platii strict a majorarii, se pierde jumatate din salariu.

Pentru ca angajatul in discutie, primeste doar 75% din salariul de functie pentru numarul de ore muncite suplimentar si atat (fara vreo datorie de timp liber). Iar 75% din salariul de functie inseamna cam 50% din salariul integral datorat pentru orele respective. Restul de bani datorati reprezinta… MUNCA FORTATA (NEPLATITA)! Pentru care Grinch va raspunde in fata oamenilor si a legii!

MJ a lucrat la raspunsul pentru ANP si am primit indicii contradictorii care duceau inclusiv catre o opinie nefavorabila. Aceasta ne-ar fi dus instant pe pozitii de lupta. Atat contra ANP cat si a MJ si am avertizat cu privire la aceasta perspectiva. Situatia era absolut identica cu cea care ne-a scos in strada pentru salariul de merit sau majorarea de 10% (in total 30%), drepturi care au fost initial gandite doar pentru politisti.

Efectiv, pentru noi nu există optiunea de a nu se rezolva aceasta speta. Ea se poate rezolva armonios, cu greu sau cu sange. Alegerea nu este a noastra, dar reacția, da. Insa proiectul opiniei MJ nu doar ca ne-a linistit dar ne-a entuziasmat. Nu pentru ca ar fi o realizare enorma ci pentru ca in forma in care a fost asumat de MJ (mai lipseste o semnatura), reprezinta cel mai clar si asumat punct de vedere transmis in favoarea salariatilor, dinspre ordonatorul principal, in 14 ani de activitate sindicala din sistemul penitenciar.

Plecand din start de la premisa ca ministrul Toader s-a exprimat ferm contra suprapunerii 175%+75%=250% pentru orele suplimentare muncite in zile de SDSL, trebuia totusi asigurat minimul de 175% pentru acele ore, altfel, in opinia lui Grinch, compensarea lor cu timp liber (100%) stergea orice datorie, la fel cum in aparatul central, plata strict a majorarii de 75% stergea datoria legala de plata a muncii efectiv prestate. Nu era de ajuns ca Tudorel Toader s-a speriat de suprapuneri, ne-am trezit si cu hotul de majorari, pe cap!

OMJ 2721/2018 interzice suprapunerea de 250% care nu se produce nici in politie de unde vine acest model al majorarilor, dar perspectiva de a regla si acest aspect ramane un obiectiv sindical, mai sigur de realizat prin actiuni in instanta, desi instantele din Romania nu s-au aratat prea generoase in aceasta materie, in timp. Insa ordinul mentionat nu numai ca nu facilita aplicarea Legii lui Grinch ci din contra indica incompatibilitatea dintre majorarile de 75% dar obliga la plata vechii majorari de 75% si a salariului aferent (deci 175%).

Pe aceasta linie merge si opinia MJ care accentueaza in explicatie ca nu poate exista situatia sustinuta de Grinch in care salariatul nu primeste majorarea pt toate zielele de SDSL din luna, impreuna cu drepturile salariale aferente (100%) fie sub forma de compensare cu timp, fie in bani, altfel acea munca ar fi… MUNCA FORTATA (NEPLATITA)!

Adresa se afla azi la semnat la directia economica din MJ fiind deja semnata de celelalte directii de resort. Inca nu putem garanta 100% ca adresa ramane cum a fost elaborata, pentru ca Grinch vegheaza si pentru ca provine din directia care urmeaza sa semneze speram maine. Insa inclinam sa credem ca nu se mai poate rasturna situatia. Indiferent de finalizare, suntem pregatiti!

Pana atunci sa revedem titlul articolului si sa realizam impreuna in ce punct critic dar si penibil poate duce ambitia unui singur om, un intreg sistem. Acelasi lucru s-a intamplat in 2012 cand Grinch a fugit inapoi in MJ ca sa nu semneze Decizia 569/2012 care permitea compensarea dubla cu timp liber a muncii atunci cand se suprapunea munca suplimentara pe munca in SDSL.

Recomandam in final, managerilor de unitati, prudenta in compensarea cu timp liber a muncii prestate in zile de SDSL pana la clarificarea situatiei. Aceste ore pot fi putin conservate de la compensare pana avem adresele (ANP, MJ). Si tot pe final ne intrebam cum isi va mai privi in ochi Grinch, colegii din sistem, dupa aceasta poveste.

3 COMMENTS

  1. Un penitenciar din Romania care are si o sectie exterioara sunt in serviciu opt asistenti medicali mari si lati fiind plina vara si perioada de concediu patru dintre acestia sunt in CO, cei opt sunt in mod obisnuit repartizati :1 la sectia exterioara in program de 8 ore si sapte pe ture, pe patru ture in program de 12 cu 24 si 12 cu 48.Igienistul care lucra in mod normal la program de opt ore a fost „nevoit” sa intre in ture in momentul in care un „tzunami” a indisponibilizat o treime dintre asistentii medicali, doi dintre cei opt inca in serviciu vor indeplini la finele anului/inceputul lui 2019 conditiile pentru pensionare la limita de varsta cu scaderea aferenta grupei de munca.Deci august de foc, omul si tura iar unuia dintre cei patru asistenti ii moare o ruda, nu e o ruda de gradul care sa ii acorde o invoire platita dar este o ruda la care cultura noastra romaneasca impune a fi prezent la priveghi si inmormantare asa ca ne ajutam intre noi, unul dintre cei patru asistenti face „schimb de tura”, asta insemnand ca iese dimineata din tura de noapte si dupa DOAR 12 ore de odihna revine la serviciu pentru a doua tura de noapte consecutiva.In consecinta respectivului asistent ii ies in aceasta luna august mai multe ore suplimentare decat daca acesta ar fi lucrat strict in tura sa. Cu noile modificari ale aplicatiei de pontaj primele ore suplimentare se vor efectua in aceasta noapte 24/25 august, o noapte de week end sambata/dumineca si surpriza in centralizatorul RSL aceste ore nu apar, ca si cum acest coleg nu ar lucra in aceasta noapte de sfarsit de saptamana !!!

    • Exact / este tema urmatorului articol / plus inca ceva, bonus de la Grinch / rezolvam

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)