www.snlp.ro Web analytics

„Perversa de ANP”. Despre cum se manipuleaza drepturile. Majorarea de 75%

Astazi se va face lumina. Dar pentru moment este intuneric. O noua adresa ANP va ajunge in unitati pentru a corecta ceea ce a stricat Grinch cel care tot fura majorarea de 75%. Am explicat problema in doua articole postate anterior. Dar pana cand vom putea oferi noile instructiuni la care s-a lucrat intens in ultimele zile, vrem sa explicam ce veti observa la salariile care se vor plati astazi si mai ales, de ce.

Sa intelegem toti cum se poate ca printr-o simpla adresa atent mestesugita sa dai o perversa la ficat intregului sistem, lasand mii de oameni fara sume importante de bani la care au dreptul conform legii. Este important sa facem aceasta analiza si pentru a compara cu instructiunile care vor fi semnate azi, facute in mod responsabil si curatate de rele intentii.

Citind rapid adresa atasata, nimic foarte grav nu sare in ochi, asa-i? Dar sa o analizam putin pe parti.

partea I

Mai intai sa ne reamintim ca in martie 2018 am avut un prim clinci cu Grinch, cel care da perverse, si am reusit cu foarte mare greutate sa obtinem o interpretare care a permis incepand cu aprile si lunile urmatoare plata majorarii de 75% pentru toata sambetele, duminicile si sarbatorile legale din luna, fara exceptie si fara limitare pentru cei care lucreaza la 8 ore, chiar daca acea munca prestata reprezenta concomitent si munca suplimentara. Practic a fost o dispozitie a DG ANP, peste ceea ce incerca Grinch sa induca.

In bucata de adresa decupata mai sus vedem cum deranjul pentru aceasta interpretare din martie, smulsa contrar intentiei lui Grinch care tot fură majorarea de 75%, iese prin toti porii si de fapt nu urmareste decat blocarea aplicarii acestei interpretari. Textul de mai sus vizeaza evident munca suplimentara prestata din aprilie si necompensata cu timp liber. Dar ce sa vezi, atat la pct a) cat si la pct b) se vorbeste despre, atentie, „munca suplimentara prestata (sau nu) in zile de repaus saptamanal”.

Nu numai ca am terminat cu acest incert „repaus saptmanal” inca din anul 2015 cand a fost inlocuit de ordinele date in structura de aparare de ordonatorii principali de credite, cu sambete/duminici pentru clarificare, dar a formula de genul „munca suplimentara prestata in repaus” este cea mai toxica incercare de a amesteca regimurile muncii care se poate face si de aici cam pleaca totul. Si iata cum la lit. a) aflam ca daca lucrezi sambata si duminica primesti doar salariul desi muncesti suplimentar, caci asa incepe lit. a)!

La lit. b) incepem sa intelegem ca este de fapt o perversa la ficat, intrucat se precizeaza ca se plateste cu 175% doar munca suplimentara prestata in afara zilelor de repaus saptamanal (care o fi acesta).  Dar ce se intampla mai exact cu orele muncite in plus, in asa-zisul repaus saptamanal resuscitat de Grinch care are un deranj cu sintagma sambete/duminici. Vedem mai jos.

partea a II-a

Pentru acele ore care o deranjeaza pe Grinch, ce vor face pontatorii? Vor intocmi o situatie asumata! Oau! In rest, situatiile pontatorilor nu sunt asumate, bine de stiut. Si ce vor asuma pontatorii? Pai simplu, ca pentru acele ore platite deranjant cu 75% din aprilie pentru ca s-ar fi prestat sambata/duminica peste durata normala a rpogramului de lucru, se va mai primi doar 100% adica strict salariul si nimic mai mult. Ceea ce este pe acea linie de mijloc a interpretarii, consolidata ulterior prin OMJ 2721/2018 care interzice cumularea majorarilor astfel incat sa nu se plateasca 75+175% dar sa se asigure minim 75+100% pentru toata munca suplimentara.

Aceasta a doua parte a adresei este cumva fortata de ceea ce am obtinut noi in martie, cu asumarea directorului general, sustinut de DCEAN (juridicul din ANP), dar fara sprijin DEA caci Grinch vedea altfel salariile noastre. Neavand incotro, cat timp se platise 75% pentru toate sambetele/duminicile atat in cadrul normei de lucru cat si peste aceasta, a fost nevoie de un fel de recunostere a drepturilor care trebuie totusi platite pentru aceasta perioada. Insa, in ultima partea a adresei, Grinch lanseaza o dreapta decisiva in ficatul sistemic, spunand:

Partea a III-a

Deci, din iulie, pa majorare de 75% pentru munca prestata in zile de sambata/duminica, peste durata normala a programului ca sa utilizam o sintagma mai simpla.Deci la salariul de astazi ce veti oberva? Cei care lucreaza la 8 ore primesc zero lei pentru toata munca prestata sambata/duminica pentru ca este declarata strict munca suplimentara fiind ignorate prevederile legale care stabilesc ca noile norme care reglementeaza munca suplimentara nu aduc atingere dispozitiilor care reglementeaza munca sambata/duminica.

La fel si cei de pe ture vor observa ca orele muncite sambata/duminica (si de sarbatori) daca sunt peste numarul de ore lucratoare ale lunii sunt platite cu… zero lei. In schimb, se considera munca suplimentara urmand un timp de 60 de zile pentru compensare (si retinem ca posibilitatile de compensare cu timp cresc de la luna la luna, intrucat plata orelor in plus va scadea restantele). Deci, in cazul compensarii cu timp liber, se va pimi salariul pe durata recuperarii (100%), iar de la majorarea de 75% se poate lua adio, pentru ca … Grinch. Imediat ce se semneaza noua adresa mult mai completa, clara si… normala, va anuntam, iar in perioada imediat urmatoare datei salariului platit pentru iulie 2018, se vor vira sumele corespunzatoare care lipsesc pe data de 10 august.

10 COMMENTS

 1. Ce s-ar întâmpla dacă noi am spune că nu acceptam să mai facem ore suplimentare și în zile RSL plătite doar cu 175% ca și un RSL obișnuit?! În septembrie vor fi doar 20 de zile lucrătoare adică 160 de ore și ultima zi a lunii este dumineca, în marea lor majoritate cu aceste ultime modificări făcute la pontaj orele suplimentare vor fi in ultimele zile ale lunii deci și în sâmbătă de 29 septembrie și dumineca de 30 septembrie și cei de pe schimburi vom pierde 7 ore, 17 ore sau 12 ore care vor fi plătite doar 175% adică că un RSL obișnuit și nu cu 250% cum ar fi normal?! Dacă am refuza sa le facem după îndeplinirea celor 160 de ore cu cine vor lucra in ultimele zile ale lunii?! Vine luna decembrie cu și mai multe sărbători și în ultima săptămână vor fi majoritatea acestor sărbători, se vor suprapune din nou orele suplimentare cu RSL-urile cine va vrea sa lucreze de Crăciun și să fie plătit 175% și nu 250% dacă acestea sunt și ore suplimentare. Acum nu nu ne mai rămâne nici șansa unei planificări corecte!!!!

 2. Nu exista posibilitatea de a contesta in instanta aceasta interpretare ilegala si abuziva a legii?! Si in actiunea in instanta sa fie acuzata si personal doamna in cauza pentru ilegalitatile pe care le face.

  • Teoretic exista aceatsa posibilitate dar s-ar consuma prea multi neuroni pentru cineva vremelnic in fruntea ANP. Dupa cum s-a constatat, intervenim si corectam.

 3. Niciodata nu vei avea o formula de calcul clara. Nici macar in 2022. Incertitudinea naste greseli iar Curtea de Conturi creaza, in baza acestor greseli, vasali pentru partid. Aceasta este politica de stat in Romania anului 2022

 4. In mai luna lucrata in plin am avut un salar iar in iulie o luna lucrata tot in plin cu un week end facut in plus (schimb cu un coleg pt probl pers),plus vreo 400 pt ore suplim si am luat cu foarte putin peste salarul din luna mai.
  Ce sa mai inteleg????? Sper sa se corecteze

 5. Dacă tot suntem așa de importanți și ne plângem, de ce nu am participat ieri 10 august la un miting? De ce suntem obedienti șefilor? Un sindicat adevărat ieri trebuia să fie în stradă, nu doar sa manipuleze oameni care contribuie cu bani lunar la acest sindicat,bani pt.care nu spune nimeni ce se întâmplă cu ei.altii merg in concediu pe banii noștri, să meargă nu-i problema, problema este că merg întotdeauna aceleași persoane. La un calcul simplu pe o unitate, calcul pe medie, 200persoanex30lei=6000 lei. Nu da nimeni o dare de seamă anual ce se întâmplă cu atâția bani. Cunosc persoane care merg in concediu și le este decontat integral concediu de sindicat. Am crezut că acest sindicat face lucruri serioase, dar se pare că mă dezamgeste total. Fac parte din acest sindicat dar imi este scârbă!

  • Nu am inteles ce trebuia sa facem noi pe 10 august? Sa furam actiunea organizata de diaspora? Sa ne bagam in seama? Multi dintre membrii si liderii de sindicat au fost poate in strada fara sa conteze nicicum aceasta calitate. Nu are legatura. Anual SNLP face aceasta dare de seama in cadrul organelor colective de conducere si depune la fisc documentele necesare. Orice organizatie sindicala cxare ar fi incercat sa arboreze insemne la mitingurile din Piata Victoriei ar fi dezavuata si apreciata ca manata de oportunism. Nu putem face asa ceva, iar lucrurile trebuie intelese corect. Pentru o perturbare de perceptie nu trebuie sa ne trezim cuprinsi de scarba. Avantajele obtinute prin actiuni sindicale nu au fost primite cu scarba ci cu drag si nu facem liste aici, ar trebuie sa fie conoscute

  • Domnule Mihai, fă politică în altă parte și aruncă piatra în altă direcție. Aici se poate să fim suparăți, dar membrii altui sindicat sunt îndemnați să arunce cu … șapca (bine că nu mai avem în dotare, deoarece era „pro chelie”, ca să zic așa!). Se pot spune cele care ne pricinuiesc durere și cu gentilețe. Pentru scârbă, folosiți … lămâie sau cerere de retragere. Noi preferăm bunul simț și măsura în toate, ca-ntr-o familie. Să nu vă fie cu supărare, dar noi suntem dincoace de … gratii.
   P.S.: Persoanele care merg în concediu pe banii sindicatului nostru au nume și prenume și fac parte dintr-o organizație. Spune-ți-le / făceți-le cunoscute, dacă nu sunt în imaginația dumneavoastră. Așa ați fi corect până la capăt.

 6. Ce măriri ca de la luna la luna iau mai puțini bani nu stiu cum calculează financiarul dar am luat cu 200 de lei mai puțin ca acum 2 luni cu acelaș număr de ore. Cand o sa avem si noi o formulă de calcul sa intelegem ceva din ea si salarii la fel pentru fiecare sector

  • De ce ai impresia ca financiarul calculeaza, cand e acelas program de salarizare in toata tara, doar ca unii mai uita ca au fost in concediu si vor sa ia acelasi bani :))

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)