www.snlp.ro Web analytics

Divergenta! Plata orelor suplimentare. Razbunare, tupeu, abuz. Partea a II-a

Pe nesimtite, evitand o minima consultare cu salariatii reprezentati de sindicate, ANP a perturbat brutal pontajele pentru aprilie 2018. ANP rescrie regulile chiar in timpul jocului, impunand si o modalitate de interventie a pontatorilor in propria aplicatie online care nu stia sa faca chiar ceea ce-si dorea ANP. Vorba unui membru (pontator), aplicatia centralizata va fi singura vinovata pentru pierderile salariale si singura care va putea fi data in judecata, alaturi de pontatorii care aleg sa respecte instructiunile anepiste. Brutalizarea pontajelor pe luna aprilie a fost facuta pe tacute, neutralizand si posibilitatea de reactie leagala a angajatilor, care ar fi putut refuza prestarea muncii suplimentare in zilele de sarbatoare legala (o conceptie ilegala a ANP!) in care ANP nu vrea sa plateasca majorarea de 75%.

Iata cum vechea divergenta, pe persoana fizica, cu Ioana Serban (2012) imbraca doar alta forma, dar mentine patima la aceeasi intensitate. Tot la fel de adanci vor fi si ranile pe care le va lăsa noua disputa. Ne putem aminti de anul 2012 cand decizia directorului general ANP, aflat atunci in exercitiu (Marian Stancovici), decizie sustinuta de MJ, a permis timp de cativa ani, pana la aparitia majorarii de 75%, compensarea dubla sau chiar tripla cu timp liber a muncii prestate in conditii suprapuse (exemplu: daca un salariat cu program normal muncea 8 ore intr-o zi de sambata care era si zi de sarbatoare legala,  trebuia sa beneficieze de trei zile libere – o zi pentru munca suplimentara, o zi pentru munca sambata si o zi pentru munca in sarbatoare).

Daca premierul de atunci, Emil Boc cel de trista amintire, a ales sa calce Codul muncii in picioare inventand compensarea exclusiva cu timp liber pentru toate cele trei tipuri de munca, atunci, noi am ales sa interpretam asta exact cum am explicat mai sus. Am compensat munca exclusiv cu timp liber, dar am specificat in decizie ca tipurile de compensare corespunzatoare tipurilor de munca prestata, nu se exclud reciproc. Este vorba despre celebra Decizie DG ANP nr 569/2012 supusa unui adevarat tir de artilerie sustinut de contestatari si alimentat de carcotasi, tir format din verificari si controale, ori analize efectuate de directiile de specialitate din MJ, decizie care a stat in picioare peste ani si a facut istorie in sistemul public, fiind singura de acest tip emisa vreodata. Pe atunci Ioana Serban era director DEA ANP.

Ce credeti ca a facut Ioana Serban in vara anului 2012, cand a vazut ca decizia merge spre aprobare contrar pozitiei sale nefavorabile exprimate clar si ferm in sedintele tehnice anterioare? A fugit din ANP inapoi la MJ solicitand incetarea imputernicirii. pentru a evita semnarea deciziei respective, care genera o minima reparatie morala pentru salariatii suprasolicitati. A revenit abia anul trecut pe un post chiar mai inalt si s-a  resimtit imediat interesul si aportul prioritar exact in materiile care au suscitat divergente acute in trecut (munca suplimentara si finantarea penitenciarelor-spital).

SNLP este o organizatie sindicala proactiva care a venit mereu in intampinare cu semnalari argumentate si observatii pertinente. Insa daca asa joaca ANP, atunci putem sa ne adaptam fara probleme si sa trecem de la metodele de bun simt, la lovituri sub centura. Iar forta pe care o avem in astfel de actiuni cred ca este cunoscuta. Paradoxul este ca ceea ce va resimti ANP ca lovituri sub centura nu vor fi decat masuri sindicale prin care vom impune respectarea intocmai a legii. Nimic mai putin! ANP trebuie sa retina un singur lucru: nu vom permite sa plateasca cei ce muncesc, pentru aberatiile legislative ale ultimilor ani si nici pentru imaginatia prea bogata a unor economisti anepisti bantuiti de cosmaruri cu Curtea de conturi ori de vechi rafuieli.

Este adevarat ca aceasta parte a legislatiei muncii este poate cea mai complexa. Insa cateva lucruri sunt foarte clare. Salariatii trebuie intrebati in prealabil daca sunt de acord sa presteze munca suplimentara asa cum este aceasta definita de Codul muncii si nu de Ioana Serban. Lipsa refuzului expres prezuma acord tacit, se arata in doctrina. Tocmai de aceea vom identifica acea metoda prin care, din start, munca suplimentara va fi refuzata expres de toti salariatii, angajatorii fiind astfel obligati sa le ceara acordul expres.  Munca suplimentara va fi planificata conform legii, va fi pontata conform legii si va fi platita exact cum spune legea.

Daca ANP crede ca se pricepe atat de bine la jocuri de-a legislatia muncii, le vom arata ca limitele de toleranta nu trebuie niciodata fortate. Serviciul in sistemul penitenciar se presteaza prin compromis acceptat de cei care muncesc in prima linie. O stim toti. Indiferent de dinamica recenta a efectivelor de detinuti. Daca nu acceptam un milion de ore suplimentare pe an, nu se poate face serviciul!. Daca nu acceptam detinuti in posturile de paza, nu se pot pazi perimetrele. Daca nu acceptam lipsa de dotari si conditiile precare de munca, nu putem functiona. Iar acestea nu sunt reguli! Dar asa au devenit prin incapacitate manageriala, ministeriala si guvernamentala. Iar acum rezolvam tot prin scoaterea infractorilor in strada. Dar pana golesc guvernantii puscariile, noi vom munci in ele si vom fi platiti corect!

In luna mai 2018 vom avea cel putin trei tipuri de situatii in sistem. Salariati care vor primi banii normal si corect pe baza unor pontaje neafectate de imaginatia anepista (instructiunile ANP sunt ignorate); salariati care isi vor primi banii corect dar ca urmare a unor artificii ingenioase practicate in unitati ca sa fie evitata acumularea de ore suplimentare in zilele de sambata si duminica de pe finalul lunii (se bifeaza ore suplimentare de luni pana vineri); si salariati care vor primi bani mai putini pentru ca au fost respectate instructiunile ANP (probabil aceasta e categoria cea mai extinsa).

Vor aparea acum tot felul de artificii in programele unor unitati sau structuri, in modul de completare a pontajelor si in documentele specifice (regulamente interne, decizii anuale de stabilire a programului etc). Cei care lucreaza la program de 8 ore si care au activitati sambata sau duminica, nu vor mai fi planificati in serviciu o zi din saptamana urmatoare (atentie – nu recuperare ci planificat liber) pentru a nu mai acumula munca suplimentara prestata in zile de sambata duminica.

Dar peste toate, va aparea reactia sindicala. Cea mai simpla dintre acestea este facilitata chiar de inventia ANP care segmenteaza munca suplimentara in munca suplimentara de L-V si munca suplimentara de S-D. Personalul va fi incurajat sa refuze munca suplimentara sambata si duminica adica exact in acele zile pe care ANP decide sa nu plateasca majorarea de 75% impusa de lege. Sa pazeasca perimetrele in weekend, cei care au inventat gogomania!

va urma

13 COMMENTS

  1. Cred ca trebuia sa explicati mai clar. de exemplu pemtru luna mai.Sa zic ca am FTI sau norma legala 160 ore. Pana pe 22 mai am realizat norma legala si mi se vor plati toate orele lucrate S<D si SL.Pana aici am regimul normal al muncii. Tot ce voi face din 23 mai sunt considerate ore suplimentare care vor avea regimul juridic al muncii suplimenatare,chiar daca am lucrat S<D si SL. Ca urmare,ele se vor compensa cu timp liber in urmatoarele 60 zile.Daca angajatorul nu poate compensa cu TL, va plati cu spor de 75%. Deci ,orele prestate S,D si SL dupa data de 22 mai nu vor mai beneficia de majorarea de 75 %,chiar daca s-a lucrat pe wee-end si sarbatoare,regimul fiind acela al orelor suplimentare.Deci, nu benefiez de majorare de 75%pentru orele de week-end de dupa FTi(norma legala) si de compensare cu timp liber si,eventual ,de inca un spor de 75%,daca nu de vor compensa in urmatoarele 60 zile.Cam asa vad anp-istii situatia. Care ar fi reactiile/solutiile de neutralizare? Una singura- sa se ia timp liber in cursul lunii astfel incat sa nu se faca ore suplimentare,iar acest liber sa fie in zilele lucratoare iar lumea sa vina la serviciu in week-end. Si sa nu se mai ia CO.Cam greu. Sau imposibil.

    • in conceptia ANP, daca ai lucrat 160 de ore in aprilie, tot ce lucrezi peste e munca suplimentara care se va urmari ca atare doua luni / in lipsa compensarii cu timp (stai acasa si primesti salariu 100%) se va plati salariul majorat cu 75% deci 175%!!! Dar s-a pierdut majorarea de 75% pentru orele lucrate peste cele 160 in S/D pe final de luna / s-a explicat destul de clar in articole / nu trebuie decat citit atent / nu pe diagonala / evitarea integrala a muncii suplimentare este imposibila / ne mai trebuie 1000 de oameni

  2. Avem si alte soluții la fel de bune. Pontati daca doriți dupa cum vi se pare Ok, respectiv cu ore suplimentare si in week end dupa ajungerea la FTI pe luna Aprilie, dupa criteriul cronologic, însă faceti o anexa la pontaj cu eventualele ore in care sporul de 75% nu a fost evidențiat, desi omul a fost efectiv in serviciu, in vederea plății integrale a sporului de 75% pentru activitatile prestate efectiv in week end si sărbători legale. Nu s-a schimbat nimic fraților, din acest punct de vedere, deci găsiți soluția respectării legii. Eu V-am dat doua variante însă mai sunt si altele.

    Pontatorilor, lăsați aruncarea vinei pe o aplicație abstractă si care nu poate fi trasa la răspundere si procedați in asa fel încât pe luna Aprilie, funcționarii care au prestat activități in sărbători legale, sambata si duminica sa își primească drepturile, in conformitate cu legislația in vigoare.

    Eu , in calitate de pontator asa voi face. Voi întocmi pontajul in asa fel încât munca suplimentară efectuată in luna Aprilie 2018 va fi evidențiata (la nivelul global al lunii Aprilie) iar orele lucrate efectiv in sărbători legale si week end vor fi evidențiate in totalitate, la fel ca si pana acum. Daca avizatorul nu va dori sa semneze pontajele, va trebui sa găsească pe cineva care sa le întocmească in acest mod ilegal, pentru ca eu nu o voi face, sub nici o forma.

    Apropo, rog ANP ul sa ne comunice care sunt efectele juridice si financiare diferite sau ilegale, la nivelul lunii Aprilie in cazul in care munca suplimentară e evidențiata in timpul săptămânii, datorită lacunelor aplicației de pontaj? Va spun eu, nu exista efecte juridice, in sensul ca vor exista același număr de ore suplimentare, însă oamenii vor fi platiti cu sporul de 75% in mod legal, Adica pentru timpul efectiv lucrat in aceste condiții.

    Probabil însă, unii, veți acționa fara demnitate profesională preferând sa respecatati o eventuala dispoziție verbala ilegală a avizatorilor, Adica a șefilor direcți, in loc sa respectați normele legale.

    Nu uitați ca suntem, într-adevăr, o instituție care in care exista subordonare ierarhica însă nu uitați ca aceasta subordonare este condiționata de respectarea legii.

  3. Dorel-a asta de la Olt o fi (editat) de a pierdut simtul realitatii evidente.Se crede un Zeus al finantelor ANP. Este de datoria sindicatelor sa se mobilizeze si s-o aducem la realitate pe aceasta (editat) a timpurilor care credeam sa fi apus:anii ’90.Suntem totusi in 2018…sic.

  4. Până la urmă ce se va întâmpla cu acest nou mod de pontare.Vom primi mai puțini bani la salariul din 10 daca am făcut ore suplimentare în aprilie și astea au fost făcute în SDSL,,??.Explicați!!

  5. Deja am fost informați sa nu zic amenințati ca daca vom refuza munca suplimentară s a dus concediul pe vara deja planificat, ca vom ajunge sa stam câte unul pe secție , ca nu vor mai exista schimbători pe timpul nopții la foișoare.

    • Nu cred ca au inteles exact perspectiva / daca intreg schimbul planificat de ex sambata dupa ce s-au totalizat orele lucratoare din luna, refuza acea munca identificata chiar de anp ca suplimentara, sistemul nu mai functioneaza / tura aflata in serviciu de vineri seara va fi tinuta pe loc (ne asumam toti impreuna) dar pana cand? Pana se vor mobiliza 4500 de jandarmi si militari care sa pazeasca perimetrele in locul nostru in ultimele zile de sambata/duminica din luna? Hai sa vedem. Alarma „de exercitiu” trebuie si aceasta pontata si tot in suplimentare se ajunge. Deci nu merge nici cu asta. Balariile lor cu concedii si alte alea sa si le spuna in oglinda. Daca avem in sistem astfel de sefi decisi sa faciliteze abuzul, atunci vom protesta si contra lor. Duca-se!

  6. Raminem la stadiu de comentarii,sau o sa urmeze actiuni sindicale?

    • Cite unul pe sectie stam deja de ani buni…cit despre concediul de vara,sint curios sa vad cine nu o sa aprobe aceste zile din moment ce lucratorul are biletul la mare cumparat deja din iarna…

      • suspendarea concediilor nu face decat se comprime problemele intr-un alt punct temporal / ar fi o imbecilitate / si nu vad cum ar rezolva speta / daca un schimb intreg pe definitia ANP ar fi in munca suplimentara sambata si zice pas, cu cine inlocuiesti un schimb intreg fara ca cei care inlocuiesc sa presteze si ei munca suplimentara? ca nu inteleg

    • Dle Presedinte, dl Cristi Tudorache ce spune?Care ar fi raspunsul dansului la faptul ca orele prestate S si D sau SL nu pot beneficia de doua plati-majorare 75% si spor de 75-100%?Deci, anp-ul spune asa- daca lucrezi S si D nu poti sa fii platit cu majorare 75% si sa ai si liber,orele fiind considerate ca fiind suplimentare?Ei forteaza nota, in sensul de a nu mai solicita compensarea cu timp liber a orelor lucrate S si D sau SL.Adica, spor la munca suplimentara,in ideea de a avea spor la treaba peste norma legala de ore!Eu zic sa mobilizati oamenii si sa incepem actiuni de protest si procese. eventual sa ne inspiram din trecutul recent .Nu mai cred ca Ardealul e fruncea! Poate cu transpiratii reci ! Eu astept raspunsul dvs fara emotie si cu transpiratii calde.De nervi .'”Suparat,suparat sunt doamne iarasi,suparat/Mult venin este in jur,multa minciuna/iar se-aduna norii a furtuna/Multi ma-ntreaba ,ce-i cu mine/Parca -ar fi totusi loc de mai bine….”(L Dragan)

  7. Cu doamna de la Olt trebuie sa fim foarte atenți și spun asta cu argumente . E suparata ca fpss au salarii foarte mari mai ale de salariile celor de pe tura . Nu de putine ori a spus-o : “dacă ar fi angajații mei nici jumătate din cât câștiga nu le-aș oferi “. Sa nu uitam ca pe timpul crizei financiare împărțea bugetele unităților pe ochi frumoși, total discriminatoriu, acțiuni care au condus de multe ori la dificultăți in funcționarea unităților . Erau directori economici ( ex: (editat) la mioveni ) care obțineau bugete prin telefon ( foarte ușor ) ca de, era feblețea doamnei, iar alții ( (editat) de la Giurgiu ) care se ruga pentru buget . Cam asta e pe scurt doamna de la Olt, dansa vine pe la noi când sunt roșii la putere .

  8. Îmi place enorm că dumneavoastră domnule Teoroc aveți coloană vertebrală, sper că și noi cei din unitățile subordonate ANP să rămânem la fel de uniți în următoarea perioadă. Părerea mea e că anul 2018 o să-si lase amprenta pe mai mulți ani de acum încolo. Prevăd că și presiunea pe umerii directorilor de unități o să crească, presiune care apoi o să se răsfrângă asupra tuturor angajaților din subordine, cărora o să li se ceară și mai mult efort fizic,psihic,etc dar nu o să li se ofere nimic în schimb, o să primească doar amenințări de tot felul. Punct.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)