www.snlp.ro Web analytics

Divergenta! Plata orelor suplimentare, care diminueaza salariile. Partea I

Ca sa nu devieze din trendul guvernantilor romani care au diminuat salariile prin cresterea lor cu 25%, ANP a pregatit salariatilor proprii o surpriza de proportii, printr-o interpretare emanata din negura ratiunii ori din naduful razbunarii (ambele probabilitati au fundament si se pot cumula). ANP a inventat institutia muncii in zile de sambata si duminica, peste numarul lunar (!) de ore lucratoare (sau pe scurt – munca suplimentara de weekend). Si foloseste acest concept pentru a taia majorarea de 75% care trebuie platita pentru acele ore.

Nu avem inca ordin de ministru care sa stabileasca modalitatile in care se va realiza plata muncii suplimentara incepand cu 1 aprilie 2018, iar in lipsa unor reguli stabilite de minister, ANP isi permite sa croseteze deja un fel de reguli, eludand Codul muncii si riscand blocarea sistemului. Asta cu blocarea o garantam noi! Pentru ca aceste noi si ascunse de sindicate reguli anepiste, nebazate pe absolut nimic, genereaza scaderi salariale dupa ce noi am luptat in strada pentru cresteri. Pentru ca cele peste 30 de procente cu care au crescut salariile din sistemul nostru in ultimii doi ani sunt aduse in buzunarele oamenilor strict prin actiuni sindicale, iar asta o recunoaste pana si ANP.

MAI si-a publicat deja ordinul pentru plata muncii suplimentare dar a livrat cu nonsalanta o (neuro)toxina catre un ANP pierdut in veneratie pentru cel ce a devenit un guru al finantelor din structura de aparare furnizand expertiza tuturor celor care sunt constienti ca nu o vor detine vreodata. Intelegem ca Razvan Grecu (DGA DGF MAI) i-ar fi transmis Ioanei Serban (DGA ANP) telefonic (sau cel putin asa a inteles Ioana Serban), ca nu se poate suprapune majorarea pentru munca in zile de sambata si duminica cu cea pentru munca suplimentara, iar toxina a blocat neuronul si ANP a plecat pe fenta..

Ce ne trebuie ordin de ministru, daca Razvan asa a zis, asa facem. Nu mai conteaza nici legislatia in vigoare, nici specificul muncii sau programul de munca atipic al schimburilor operative! Nu au relevanta nici intalnirile din cadrul structurii de aparare, derulate in prealabil pe aceasta tema, astfel incat sa existe un mod de lucru unitar. Deja diferentele de interpretare intre institutii transpar din ordinele publicate sau aflate in faza de proiect, pe tema muncii suplimentare. Ramane de vazut daca politistii vor primi majorarea de 75% similar calculului pentru luna martie 2018 sau pe un nou algoritm, ori doar ANP s-a pornit pe rescris Codul muncii.

Am ezitat pana acum sa dam nume insa paharul s-a umplut vineri dimineata cand am fost asaltati de liderii sindicali din unitati, revoltati de noile instructiuni transmise de ANP. Bine ca Ioana Serban este foarte receptiva la opiniile restrictive de drepturi, venite dinspre MAI si nu la practicile libertine (pe care le sustinem total!) ale aceluiasi minister cum ar fi corelarea salariului de functie cu salariul de baza minim brut pe tara cu mult inainte de a se adopta normele legale in acest sens; sau cum ar fi compensarea muncii suplimentare practicata de MAI inca din 2015 prin plata unei majorari de 175% celor cu program de 8 ore care lucrau sambata/duminica si nu beneficiau de timp liber (se lasa o marja de doua luni pana la plata majorarii desi legislatia impunea plata majorarii de 75% in luna imediat urmatoare).  De cateva luni, MAI a modificat aceasta practica, acordand majorare doar de 75%, precum si timp liber in compensare.

La polul opus de practicile MAI care devin brusc inspirationale, dar total diferit chiar si de unitatile subordonate, in aparatul central, in luna aprilie 2017, plata majorarii de 75% a fost blocata de Ioana Serban inclusiv pentru cei care lucreaza in ture, pe motiv ca au beneficiat de timp liber (era vorba de recuperari pentru munca suplimentara). Pur si simplu nu a semnat documentele pentru plata salariilor afirmand ca nu se poate plati majorare pentru munca compensata cu timp liber, chiar daca ordinul de ministru specifica expres ca plata majorarii nu afecteaza totalizarea muncii prestate, cu efect in planul muncii suplimentare, si chiar daca in cazul turelor numarul de ore suplimentare (20 de ore in medie) nu are legatura cu numarul de ore lucrate sambata/duminica (50 de ore in medie).

Am reusit (pana vineri), timp de un an, cu nenumarate certuri si amenintari, sa oprim toxina la iesirea din ANP astfel incat sa nu infecteze si unitatile subordonate, si am deblocat platile pentru ture. Nu se inventase insa solutia muncii suplimentare de weekend. Insa cei cu program normal din ANP trebuiau sa opteze pentru timp liber sau majorare de 75%. In cazul in care optau pentru timp liber, salariatii nu primeau majorarea (chiar daca plata este obligatorie prin lege si ordin!), iar daca optau pentru majorare, orele prestate sambata/duminica nu se reportau ca suplimentare. Se considerau compensate cu bani!  Adica doar cu 75% din salariul cuvenit!

va urma

 

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)