www.snlp.ro Web analytics

Viza CFP – 25% pentru toti. Fara diferente!

Ne amintim toti momentul in care vechile salariile au intrat in era glaciara pe data de 01.01.2010 si s-au intepenit (pana la diminuarile lui Boc) cu ce includeau la acel moment. Cei care pe 31.12.2009 aveau insalariu sporul de 25% pentru viza de control financiar preventiv (viza CFP) au pastrat acest spor in continuare, ceilalti care au primit atributii pe aceasta linie dupa 01.01.2010, nu au mai primit. Gheata la mal!

Imediat dupa acel moment, SNLP a tras sa aduca cat mai multe drepturi dintre cele care nu se puteau da daca nu fusesera in plata in 2009. Invocand un principiu perpetuat apoi in legislatie, al salarizarii la nivelul similar in plata, s-a obtinut de la MJ/ANP, cu forcepsul, o serie de sporuri, care usor usor, ne-au situat salarial peste colegii din structura de aparare nationala.

Astfel a fost mai intai sporul de confidentialitate si imediat apoi cel de fidelitate care nu se acorda nici in prezent corect in restul structurii de aparare si care ne-a facut atat de blamati. Nu ne-am oprit aici. Am presat pentru sporul de studii, sporul pentru proiecte si cel pentru viza CFP.

Cu sporul de studii nu am reusit sa miscam lucrurile pana prin 2015 cand s-a schimbat cadrul legislativ insa am reusit cu greu, abia in 2012 sa convingem MJ ca, daca se incapataneaza sa nu acorde similar tuturor, adica 25% pe acelasi principiu cu confidentialitatea/fidelitatea, se puteau emite ordine de ministru pentru cel putin doua sporuri, in temeiul Legii 284/2010 (vechea lege-cadru). Mai bine 10% decat zero.

Cand aproape ne pierdusem speranta si ne pregateam de actiuni sindicale, in cadrul unei sedinte a Comisiei mixte (tot o inventie sindicala), MJ s-a urnit si a deblocat majorarea pentru  proiecte si sporul pentru viza CFP (spor 10% conform Legii 284/2010). Era anul 2012. Imediat dupa emiterea OMJ 3421/2012 s-a pus problema aplicarii in raport cu salariile in plata care includeau spor de 25%.

S-a decis ca cei care au deja 25% inlcus in salariu, vor pastra acest spor iar ceilalti, vor primi 10%. S-a mers asa pana in prezent, insa ceva s-a schimbat in 2016 si asa cum s-a rezolvat problema sporului de studii, asa ar fi trebuit sa se rezolve si cu viza CFP, in sensul eliminarii inechitatilor si echilibrarii drepturilor salariale la nivelul maxim in plata. Cu toate acestea, lucrurile au trenat in corespondente intre sindicate si ordonatori, intre ANP si MJ.

La Consiliul national SNLP din luna noiembrie 2017, problema diferentelor injuste la plata sporului pentru viza CFP a fost ridicata de colegul nostru Radu Irimus, presedintele Filialei SNLP Penitenciar-Spital Dej. A fost initiata o dezbatere aprinsa in cadrul consiliului, invitat fiind directorul general ANP, Marian Dobrica. Directorul general a inteles exact problema si transmis ca va incerca sa solutioneze revendicarea intrucat era pertinenta si corect sustinuta.

In cursul zilei de vineri 2 februarie 2018, ANP ne-a informat ca problema a fost in sfarsit solutionata in urma primirii unui raspuns favorabil din partea MJ. Trebuie mentionate doua lucruri foarte importante. In primul rand, acela ca eliminarea inechitatii, respectiv acordarea sporului in procent de 25% pentru toti salariatii care pun viza CFP, se va face retroactiv, incepand cu data 15/12/2016 data la care a fost emisa Decizia 795 a ICCJ. Asta inseamna pe rotund, 15% acordat din urma pe 14 luni. Este o suma.

Al doilea aspect de retinut este modul in care MJ a fundamentat acest raspuns favorabil si anume prin necesitatea aplicarii Deciziei ICCJ 794/2016 la nivelul sistemului administratiei penitenciare in cazurile in care se inregistreaza astfel de inechitati salariale. Iar problema vizei CFP nu este ultima situatie inechitabila in plan salarial in sistemul nostru. Acest lucru deschide o cale interesanta de actiune si pentru solutionarea altor probleme similare (diferente de majorare operativ-socio, diferente de coeficienti teritoriu-ANP).

Extras din raspunsul MJ:

16 COMMENTS

  1. Cu tot respectul, o intrebare. La momentul actual care este cuantumul legal pentru sporul cfp? 25% sau 10%? In institutiile publice e un adevarat haos in ce priveste salarizarea! Va multumesc anticipat.

      • conform carei legislatii este 25%, in conditiile in care in legea 153/2017, se mentioneaza ca sporul de cfp este de 10%. cu referire la sporul dupa anul 2010

          • Deci sporul de cfp este 25%?
            Am o problema in sensul acesta deoarece dna de la salarizare spune ca nu-i permite lwgea sa dea un spor de 25% cf legii 153/2027.

          • Sporul se acorda in cuantum de 25%. Nu am inteles despre ce lege este vorba, cea invocata de cei de la salarii ?

  2. Va rog i-mi puteti spune rezolvarea in speta urmatoare ; daca am terminat studiile superioare in drept in anul 2013 si nu am primit sporul de studii decit abia in 2015 ce se intimpla cu perioada restanta de ce nu se acorda sporul ?. Pot sa actionez in instanta?

    • Drepturile in instanta lepoti solicita pe ultimii 3 ani. Daca beneficiezi de und rept si nu ti se acorda in urmatorii 3 ani, acel drept se prescrie.

    • Buna ziua!
      Cum a ramas cu sporul cfp? 25 sau 10%. Care e temeiul legal ca sa fie ignorate prevederile legii 153? Inca la nivel de sistem nu este uniform. Multumesc de raspuns!

  3. Nu credeti ca acest OMJ 399 este depasit acesta nemaifiind actualizat conform C.O.R 2017. La punctul 30.3 din OMJ 399 scrie sec domeniul de activitate :”SDRP” specializarea : „…….,Psiholog,……”. Cuvântul „specializarea” a limitat sferă de aplicabilitate, excluzandu-i pe cei cu studii superioare în domeniul psihologie. Daca nu esti psiholog in operativ nu beneficiezi de spor.

    • ba da este depasit / dar si abrogat din 2010 / si nu pot modifica ceva abrogat care doar ultraactiveaza (nu reiau explicatia)

        • legea 284/2010 a abrofat tot ce era contrar / apoi OUG 1/2010 si celelalte legi tranzitorii anuale au suspendat 284 ultraactivand cadrul anterior desi abrogat 🙂

  4. Felicitări pentru reușitele sindicatului domnule presedinte, dar eu nu pot împărtăși bucuria acordării sporului de studii de 25% deoarece OMJ 399 a limitat acordarea acestui spor pe domeniul de activitate si specializare.

    • da, din pacate domeniile nu au mai putut fi modificate dupa 2010 / exact la acel moment era pe final proiectul de modificare / totul s-a blocat cu legea-cadru 284

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)