www.snlp.ro Web analytics

Vie sau decedată? Majorarea pentru permanenta la domiciliu

LiveDead-Tree-logo.jpgPolitistii aveau planificat si pontat acest tip de activitate la data la care a intrat in vigoare Legea 115/2017. Actul normativ respectiv a nascut dreptul la o majorare de 40% din salariul de functie, pentru „planificarea in asigurare continuitatii activitatilor specifice in afara programului de lucru” sau pe scurt, „permanenta la domiciliu”. Iar faptul ca politistii aveau reglementata activitatea respectiva, chiar si numai prin simple planificari, a permis activarea, cu operativitate, a dreptului. 

Legea 115/2017

Art I

2.La articolul 1, după alineatul (3) se introduc două noi alineate, alineatele (31) şi (32), cu următorul cuprins:

„(31) Personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil din cadrul instituţiilor publice din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, planificat să asigure continuitatea îndeplinirii atribuţiilor specifice, în afara programului normal de lucru, de la domiciliu, beneficiază pentru această perioadă de o majorare de 40% din salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie, acordată în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

(32) Condiţiile de acordare a majorării prevăzute la alin. (31), inclusiv activităţile pentru care se asigură continuitatea îndeplinirii atribuţiilor specifice, se stabilesc prin ordin al conducătorilor instituţiilor publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională.”

Legea 115/2017 a fost publicata pe 29 mai 2017 iar timpul de activare a dreptului susmentionat era foarte scurt, respectiv pana la aplicarea art 38 alin 2 din Legea nr 153/2017 (salarizarea-cadru) care stabilea ca ceea ce se va plati pentru luna iunie 2017, va ingheta pana la sfarsitul anului:  

Legea 153/2017

Art 38

(2) Începând cu data de 1 iulie 2017:

a) se menţin în plată la nivelul acordat pentru luna iunie 2017, până la 31 decembrie 2017, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie şi indemnizaţiilor de încadrare, precum şi cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, indemnizaţia brută de încadrare, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii;

Deci ordinea fireasca a lucrurilor ca sa se poata beneficia de acest drept era urmatoarea: 

  • luna mai 2017 – publicarea majorarii in L.115/2017
  • luna mai 2017 – emitere ordin ministru care stabileste conditiile de acordare a majorarii, inclusiv activitatile
  • luna mai 2017 – elaborare si asumare planificari pentru activitatile respective
  • luna iunie 2017 – realizare efectiva a permanentei la domiciliu stabilite prin OMJ
  • luna iunie 2017 – pontare activitati
  • luna iulie 2017 – includere in salariul lunar pentru luna iunie a majorarii de 40%
  • iunie-decembrie 2017 – mentinerea majorarii de 40% inclusa in salariul lunar, ca urmare a publicarii L.153/2017
  • din ianuarie 2018 – pierderea dreptului daca nu este prevazut in alt act normativ de nivel corespunzator (L.153/2017 nu il prevede)

Revenind la politisti, aveau planificarile semnate iar activitatile deja se produceau, ordinul de ministru a fost emis rapid iar plata s-a realizat in luna iulie pentru luna iunie (nu conteaza pentru ce perioada / o singura ora platita ar fi fost suficienta pentru inghetarea dreptului in salariu, conform legii-cadru). Prin urmare salariatii respectivi au incasat majorarea care in practica a fost calculata destul de rigid in stilul MAI, cuantificandu-se in sume foarte mici. Dar chiar si colegii din Politie, pierd dreptul incepand cu anul urmator avand in vedere faptul ca temeiul dreptului (L.115/2017) expira la 31.12.2017. In continuare, nici L.153/2017 si nici OUG 90/2017 (salarizarea pe 2018) nu mai includ prevederi referitoare la majorarea pentru permanenta la domiciliu.  

In sistemul nostru nu ne-a ramas decat sa presam MJ sa emita rapid ordinul de aplicare astfel incat sa incercam sa activam si noi dreptul desi erau foarte putine sanse sa ne incadram cu toate etapele de mai sus chiar si in contextul in care MJ chiar ar fi aprobat ordinul la timp. Asa cum am informat anterior, Tudorel Toader, insa, a emis ordinul, dupa 5 luni (OMJ 2876/C/16.11.2017). Dreptul era decedat de 4 luni deja. Cu toate acestea ANP trimite in unitati o adresa cu instructiuni care, similar celei referitoare la norma de echipare, a dat sperante. 

 Captură de ecran din 2017.12.10 la 19.38.44.png

Sperantele dureasa insa pana citesti cu atentie ultima fraza din instructiuni (citim ceva mai sus ce spune art 38 alin 2):

Captură de ecran din 2017.12.10 la 19.41.46.png

Cu toate acestea, intelegem ca sunt angajatori merituosi (si nu suntem ironici) care s-au decis sa puna in plata aceasta majorare pe principiul unui soi de reconstructie salariala plecand de la un ordin emis tardiv dar dat in aplicarea unei legi venite la timp. In mod cert, sindicaliceste, sustinem orice demers in favoare salariatilor, insa cu sinceritate o spunem, nu sunt prea multe argumente pentru a da acum acest drept in mod legal, fara teama unor popriri ulterioare. Cat despre viitor, nu are rost sa ne mai batem capul.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)