www.snlp.ro Web analytics

„Ti-am trimis un SMS”. Metoda de constientizare a riscurilor

 Lipsa unei strategii de implementare a unui program de formare profesionala eficient genereaza, cateodata, metode alternative prin intermediul carora consideram ca am rezolvat probleme precum cele de integritate sau risc profesional. Pe stilul asta a aparut SMS-ul cu rol de constientizare a riscurilor la care se pot expune salariatii, in special cei noi incadrati, lipsiti de experienta practicii penitenciare.

Concret, mesajele contin informatii sau recomandari referitoare la riscurile profesionale si la conduita de urmat in anumite situatii. Referitor la mesajele privind riscurile profesionale sa spunem ca sunt digerabile ca si concept insa, mesajele referitoare la conduita, regasite in Ghidul elaborat la nivel ANP si care urmeaa fi transmise prin SMS, unii dintre colegi le-ar resimti ca un afront la propria educatie. Pentru multi colegi, apelativele “gardian” sau “paznic” au o conotatie incidenta lipsei de ducatie. Fix in conjunctura asta, ANP ar plusa cu unele mesaje care ar mentine acest nivel de stigmatizare.

Suntem de acord cu faptul ca sistemul a asimilat, probabil, si colegi care nu-si constientizeaza postura pe care ar trebui sa o adopte in relatia cu societatea, mai ales prin prisma ocuparii unei functii in administratia penitenciara. Nu acestia sunt reprezentativi si pe seama acestora sa inventam “constientizarea de masa”. Rolul de a identifica aceste elemente cangrenare si de a le trata corespunzator, pentru a izola si elimina cat mai mult din aspectele care fac rau sistemului, revine tuturor colegilor.

Pe de alta parte, suntem si vom fi de acord cu masuri de implementare macar a unor norme pe linia protectiei personalului daca, in realitate nu exista posibilitatea fizica de prelucrare a fiecarui salariat prin programe de formare. In parte, modalitatea de transmitere a unor mesaje cu texte din Ghid pare in regula, insa nu putem admite ca suntem prezumati la un comportament paralel normelor de conduita in societate.

 

7 COMMENTS

  1. Hmmm….ma gandesc oare ce-ar fi sa blochez primirea de apeluri si/sau SMS de la respectivul nr de telefon? Sau mai bine , sa fac acelasi lucru pt toate numerele de telefon care nu se regasesc in agenda telefonului meu.

  2. și dumneavoastră, Aida Ciobanu, cam ce strategii ați elaborat/implementat în sistemul penitenciar?!!

    • Cei care exprima opinii sunt supusi obligatiei de a implementa vreo strategie in sistem? Aida este un lider de sindicat dintr-un angrenaj sindical care a implementat cu varf si indesat in acest sistem orice strategie la care te-ai putea gandi si pe care ANP nu visa vreodata a le duce la bun sfarsit. Nu departe este strategia de resurse umane aplicata de SNLP (cu toti liderii, inclusiv cu Aida) in urma careia a rezultat necesarul real de personal in sistem si care a concurat la posibilitatea incadrarilor din sursa externa pe criterii reale pentru orice penitenciar.
      Carcoteala asta trebuie sa aiba un fundament. Il ai ?

  3. Ce sa trateze psihologii de personal când nici macar nu se discuta cu persoana testată rezultatul testării, ești chemat la resurse umane pentru a semna de luare la cunoștință a rezultatului testării și cu asta problema se consideră rezolvată. Nu exista consiliere sau cel puțin în cei 20+ ani de când lucrez in acest sistem nu am cunoscut o persoana consiliată, doar suntem testați și aceste testări se aștepta să fie oracol, vraci și medic, cam că și cafeaua 3 in 1….

    • Domnule Asclepios, gandindu ma ca aveti 20 de ani in sistem sunt sigur ca plecati de la acea cutuma cum ca, in urma testarii psiho daca sunteti identificat cu ceva “defectiuni”, redirectionarea dvs va fi direct pt Rahova pt ca, odinioara, asa se practica. As fi curios sa aflu de cate ori v ati spus pasul unui psiholog?! Si, ca sa lasam la o parte ce trebuie sa identifice psih de personal din sistemul penitenciar, cred ca ar trebui sa aiba la dispozitie teste etalonate si un plan bine pus la punct si, abia apoi, sa fie blamati. Dar asta nu se vrea, vor teste etalonate pt detinuti pt ca ei sunt cei care fac plangere si nu umili de ai nostri colegi. Va urez sanatate psihica si fizica si Paste Fericit!

      • Personal pe mine ma deranjeaza aceste asteptari ireale ale societatii romanesti si in special ale mediei noastre de la aceste testari, la orice eveniment gen militarul care si-a injunghiat concubina se precizeaza ca „acesta este cu testarile psihologice la zi si le-a trecut pe toate”?! In plus suntem si noi cei din sistemul de aparare nationala doar oameni cu problemele noastre si nu de putine ori am avea nevoie de o consiliere psihologica si a avea angajati psihologi pentru personal DOAR pentru testare mi se pare ca noi angajatii suntem priviti cam ca si mijloacele fixe din inventar, cand ne imbolnavim suntem inlocuiti cu altul mai tanar si mai sanatos!

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)