www.snlp.ro Web analytics

Sindicatul Național

al Lucrătorilor de Penitenciare

CPT: cartonas rosu pentru ANP. Daca SNLP nu reuseste, macar Consiliul Europei sa convinga MJ/ANP sa ocupe posturile vacante!

Captura de ecran din 2015.10.12 la 01.53.53Comitetul pentru Prevenirea Torturii al Consiliului Europei cunoscut sub acronimul CPT a publicat la finele lunii trecute mult asteptatul raport adoptat in plenul comitetului, ulterior vizitei din luna iunie 2014 derulata in Romania, inclusiv in sistemul nostru penitenciar. Criticile din raport precum si recomandarile facute sunt deosebit de dure la adresa administratiei penitenciare, fiind probabil cel mai aspru material intocmit cu privire la tara noastra de la infiintarea comitetului in anul 1989.

Fiind un raport destul de amplu publicat pe pagina CPT in format pdf si in limba franceza, am reusit cu destul de multa greutate adaptarea unui text in limba romana, dar avertizam din start ca documentul atasat de noi prezentului articol nu a fost editat in detaliu, ulterior traducerii automate realizate. Cu toate acestea, daca lecturam raportul si ne ajutam pe alocuri de originalul in limba franceza, avem o imagine cat se poate de clara si completa a situatiei in viziunea Consiliului Europei.

Inca din startul raportului, in rezumatul din preambul, CPT subliniaza ca si o constatare cu grad ridicat de gravitate, ingrijorarea cu privire la situatia din penitenciarele vizitate dar mai ales cu privire la amenintarile cu represalii fizice sau disciplinare la care au fost supuse persoanele private de libertate in special la Targsor in scopul de a nu comunica cu delegatia europeana respectiv de a nu furniza date si informatii.

Nu vom insista pe constatarile care vizeaza conditii proaste de detentie, suprapopulare, nerespectarea normelor europene de spatiu, lipsa resurselor, necesitatea unor modificari legislative, violente sau agresiuni. Insa pe langa acestea, care abunda in raport, apar si cateva aspecte interesante care vizeaza inclusiv personalul, grupele de interventie (nelipsite in rapoartele CPT), prioritatea ocuparii urgente a unor posturi vacante, recomandari care se armonizeaza in mare masura cu demersurile SNLP sustinute pe aceasta linie.

CPT reitereaza ferm, cu termen de 6 luni pentru punere in practica recomandarea de a nu se mai folosi grupele de interventie pentru efectuarea altor sarcini decat cele care tin strict de interventie, precum si de a se elimina programul de 24 de ore de serviciu. Ignorand aceasta recomandare, DSDRP ANP a cerut unitatilor subordonate sa enumere activitati in care pot fi implicati membrii grupelor de interventie, demers aflat in plina derulare la acest moment. CPT insista pe recrutarea atenta si pregatirea (initiala/continua) de inalt nivel a membrilor acestor structuri.

In raportul CPT la pct. 69 se recomanda ocuparea urgenta a posturilor vacante de psiholog educator si asistent social, la pct. 79 - ocuparea urgenta a posturilor vacante de medici si asistenti medicali, iar la pct. 84 - asigurarea unui statut profesional si financiar personalului medical similar personalului din Ministerul Sanatatii precum si recrutarea de personal medical

Foarte relevante sunt punctele 108-109 in care se argumenteaza recomandarea privind cresterea urgenta a efectivelor de personal in sectorul de detinere (extras din raport):

(...)

 

108. În opinia CPT, stabilirea de relații constructive între personal și deținuți, bazate pe noțiunile de securitate dinamica și vigilență, nu ajuta numai autoritățile penitenciarului sa lupte împotriva abuzurilor care ar putea fi practicate asupra unor detinuti de catre personal sau de alți deținuți, dar și să faciliteze și să consolideze menținerea ordinii și sigurantei și să se preocupe de satisfacția profesionala a personalului din penitenciare. (...)

 

109. Semnificativele deficiențe de personal operativ în penitenciarele din România nu pot favoriza acest tip de politică. Constatările făcute în cele trei penitenciare vizitate în 2014 arată că situația rămâne foarte îngrijorătoare în această privință.

 

CPT a remarcat demult ca efectivele mici din zonele de detenție pot crește riscul de violență și intimidare între deținuți și de tensiuni între personalul penitenciarului și acestia. (...)

 

Această situație afectează, de asemenea, calitatea și nivelul activităților detinutilor. De asemenea, asigurați-vă că relațiile pozitive dintre personal și deținuți, depind în mare măsură de prezența, în orice moment, de personal în număr adecvat în zonele de detenție și in locurile de muncă frecventate de deținuți. (...)

 

De asemenea, este clar că această situație a favorizat o politică de recurgere sistematică la grupele de interventie pentru a menține ordinea în penitenciarele vizitate. CPT recomandă autorităților române să ia măsuri urgente pentru a crește efectivele semnificativ în zonele de detenție.

 

(securitatea dinamică reprezinta dezvoltarea de către personal a unor relații pozitive cu deținuții, bazate pe fermitate și corectitudine, împreună cu o cunoaștere a situației individuale a deținuților și a riscului fiecaruia dintre acestia conform art 51 din Regulile europene pentru penitenciare și pct. 18.a din Recomandarea Rec (2003) 23 a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei).  

 

 

Document atasat

Linkuri utile

Comentarii  

0 #51 gavril 20-10-2015 06:01
Citez pe nu contează:
pentru "Nu contezi" - Nu știu care dintre noi este frustrat... eu doar am expus cum se procedează la colegii din MAI și cum personal aș vrea să fie și în ANP... dacă te deranjează este strict problema ta.


Caraghios este faptul ca cei de la MAI incearca sa ne copieze pe noi (MJ-ANP) si ai nostrii copiaza modelul de la MAI.
Citat
0 #50 nu contează 19-10-2015 17:02
pentru "Nu contezi" - Nu știu care dintre noi este frustrat... eu doar am expus cum se procedează la colegii din MAI și cum personal aș vrea să fie și în ANP... dacă te deranjează este strict problema ta.
Citat
0 #49 Ștefan Teoroc 19-10-2015 16:13
pentru "nu contezi" - cat timp un utilizator isi expune decent opinia, aceasta trebuie respectata chiar daca nu este agreata. Este de preferat sa pastram tonul dialogului in limite decente si sa convingem prin forta argumentelor si nu a invectivelor. Deci, ajusteaza putin tonul, indiferent de iritarea cu care scrii comentariul si care este poate justificata.
Citat
0 #48 Nu contezi 19-10-2015 16:02
Pentru nu conteaza:
Ofiter frustrat sau ce ? Despre ce cariera vorbesti tu acolo ? Sunt o gramada de gramezi de ofiteri pusi in functii de conducere la un an - doi dupa ce au absolvit academia. Crezi ca sunt mai buni decat un agent cu state vechi si educatie in ce priveste munca de puscarie ?

Majoritatea comnetariilor tale aduc in discutie problema asta a avansarii agentilor la statutul e ofiter. Te deranjeaza cu ceva ? Te deranjeaza ca esti persiflat si injosit de capacitatea reala profesionala a unor agenti comparativ cu tine ?

Cu siguranta esti un novice in sistem, un ofiteras abia scos de pe bancile scolii. Ofiterii buni si vechi nu ar avea astfel de opinii. Ei cunosc realitatea. Se mai trezeste cate un "nu conteaza" care sa-si etaleze pe aici frustrarie. Mi-ar face placere sa-ti etalezi frustrarile nu numai in mediul online ci si fata de agentii din puscaria unde muncesti. Dar nu au cum ! Sau daca o faci, cu siguranta esti considerat un (editat)

Mi-ar face placere sa vin sa te cunosc. Sa te am in fata cand ignori cu atata (editat) o parte dintre colegii agenti.
Citat
0 #47 nu contează 19-10-2015 11:29
Pentru Nikolae: Este normal ca un agent să nu aibă dreptul sa concureze direct pe funcție de conducere, așa cum este normal ca agenții să aibă posibilitatea de trecere în corpul ofițerilor. DAR trebuie să existe o lege clară și corectă (o ierarhie bine prestabilită). Luați exemplu MAI-ului (poliție,jandar mi etc.), aici agenții pot trece în corpul ofițerilor doar dacă promovează examenul de admitere la Academia de Poliție din București - filieră indirectă (frecvență redusă). După absolvire, agenții devin SUBINSPECTORI - funcție de execuție (indiferent de vechimea avută anterior ca agent). Personal consider că este o lege corectă și bine pusă la punct. În plus n-ar mai exista mâncătoria dintre agenți și ofițeri, bineînțeles daca ANP-ul ar face demersuri să scoată la Academia de Poliție locuri la FR pentru agenți (ceea ce nu ar fii greu deloc...trebuie doar să se vrea!).
Citat
0 #46 agent7 18-10-2015 18:19
Mare greutate si f.greu se misca acesti grei ai ANP-ului.
Citat
0 #45 Ștefan Teoroc 18-10-2015 18:02
Speram ca se va intampla pe mandatul dlui Cazanciuc...
Cine sa ne dea noua stiri?! Doar secretizari si ostilitate. Atat primim
Citat
0 #44 agent7 18-10-2015 17:58
Aveti vreo stire cam cat dureaza si aceasta? Multumesc.
Citat
0 #43 Ștefan Teoroc 18-10-2015 17:04
transferurile de la craiova asteapta mai intai aprobarea noului stat al pms craiova de catre mj
Citat
0 #42 Ștefan Teoroc 18-10-2015 16:05
Cresterea de 25% in structura de aparare dar in diferite procente si in alte sectoare de activitate ar trebui sa se produca odata cu intrarea in vigoare a noii legi privind salarizarea unitara a bugetarilor aflata inca in faza de proiect. Stim de acest angajament asumat de guvernanti la nivel de discutii insa nu avem certitudini inca. Aceasta majorare ca efect al noii legi nu are legatura cu ce s-a realizat in ultima perioada in edicatie si sanatate.
Citat
0 #41 alexinho 18-10-2015 11:42
exista o informatie publicata de un sindicat din politie, conform careia din decembrie cresc salariile cu 25%. puteti confirma/infirm a?
Citat
0 #40 Cosmin Matei 18-10-2015 07:50
Luna cadourilor ?? :)) Vrei si tu sa umpli cosul la Kaufland sa vada lumea ce bine iti merge :))
Citat
0 #39 Nikolae 17-10-2015 21:31
Si eu consider ca dl bejan se deconsidera prin faptul ca s-a exprimat candva ca un agent nu poate candida ls un concurs pe o functie de conducere,dar prin DZU sau din sursa externa care nu stiu ce este acela mediu penitneciar ar putea,sper ca si-a schimbat gandirea un pic deraiata si mai vreau sa cred ca nu este interesat de mita pe care o dau si au dat-o majoritatea celor care au intrat in sistem pe functii de ofiter.SPER !!! Dar dupa cum spunea un coleg mai jos privind comportamentul domniei sale fata de (editat) cred ca ma insel. :-*
Citat
0 #38 Pescarul 17-10-2015 19:36
DESFINTAT ANP !!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!
Citat
0 #37 Navala 17-10-2015 18:49
Personal consider ca dl. Bejan ar trebui demis și argumentez prin faptul ca în ultimul timp intervine și avantajeaza sub diferite forme,(editat), face jocul unor politicieni dar tocmai aceste jocuri o sa-l traga în jos.DEMISIA
Citat
0 #36 agent7 16-10-2015 23:14
NICI RAPOARTELE NU AU PLECAT CATRE CRAIOVA.
Citat
0 #35 agent 16-10-2015 23:12
Despre transferurile la garnizoana Craiova mai stiti ceva , cam pe cand avem si noi o veste BUNA?
Citat
0 #34 viitor pensionar 16-10-2015 19:57
True..eu am mari semne de intrebare cu privire la neuronul tau pe care cred ca nu il ai deloc dar nu sunt suparat pe tine ,sunt suparat pe cel care ti-a facut dosarul deoarece nu a vazut cit de (editat)
Citat
0 #33 Navala 16-10-2015 16:12
Dar pe dl Bejan cand il remaniaza,cred ca ar fi timpul,are atitudini despotice,agent ii nu pot concura pe functii de conducere dar pot tine locul prin DZU cu succes,MAXIMA DIN GANDIREA PERSOANEI SUS-MENTIONATE, mai bine ar iesi la pensie e depasit! :oops:
Citat
0 #32 Good News - TODAY 15-10-2015 21:08
Remaniere guvernamentală. :cry: În PSD există voci care susţin o remaniere a Guvernului condus de Victor Ponta. Pe listă s-ar afla cel puţin patru miniştri, potrivit România TV. Senatorul Daniel Savu este unul dintre cei care consideră că este nevoie de o remaniere şi spune că un ministru care trebuie schimbat este Robert Cazanciuc, ministrul Justiției :lol: .
Citat
0 #31 Good News - TODAY 15-10-2015 21:06
Cadrele didactice primesc statut de polițișt!!!
Prin această inițiativă cadrele didactce primesc statutul de autoritate publică. Acest statut permite ca organele judiciare să se autosesizeze imediat ce un cadru didactic este agresat fizic sau verbal. :P
Citat
0 #30 TRUE 15-10-2015 16:52
SA NU CUMVA SA SE IA IN DISCUTIE INCADRARILE DIRECTE, ALTFEL, VOM AVEA INCA O GENERATIE DE SPAGARI PRECUM CEI CARE URMEAZA ACUM SA IASA LA PENSII...
Citat
0 #29 finul Alecu 15-10-2015 15:30
www.evz.ro/.../
Cica la ei art 26 al3 din statutul lor ar fi de vina.Si la noi,tot asa?
Citat
0 #28 finul Alecu 14-10-2015 16:59
Io zic ca ar trebuie sa se sesizeze si dl advocat al poporului cu lipsa de personal de la operativ si sa intrebe unde ieste acest personal din 90 incoace.So fi terminat asa deodata ?Pai daca personalul e pe sfirsite... si viata lui e in pericol de moarte,poate si a altora.Poate advocatul asta ar trebui sa vada daca nu cumva gardienii sint abuzati de hoti,violatori, cremenali si spagari.
Citat
0 #27 ppa 13-10-2015 23:14
Am si eu o intrebare de ce la pen spital poarta alba toti au beneficiat de ambele norme de hrana marite si la pen poarta alba nu au beneficiat ?
Citat

Google Translate

Cauta in site

 • ppa 17.12.2017 12:07
  Dragi colegi chiriași va rugam sa ne lăsați cu atâtea plângeri luați ...

  Read more...

   
 • Ștefan Teoroc - Mobil 17.12.2017 09:34
  Taz - așa este. Tocmai aceasta plafonare se preîntâmpina prin actul ...

  Read more...

   
 • Raul 17.12.2017 09:20
  Respect!

  Read more...

   
 • Aaa 17.12.2017 08:35
  Corect ar fi suma fixa pentru chirie, atunci nu mai exista discuții.500 ...

  Read more...

   
 • Taz 17.12.2017 00:00
  Hg 90 limitează unele drepturi cum e norma de hrana, la nivelul ...

  Read more...

Google AdS