www.snlp.ro Web analytics

CPT: cartonas rosu pentru ANP. Daca SNLP nu reuseste, macar Consiliul Europei sa convinga MJ/ANP sa ocupe posturile vacante!

Captura de ecran din 2015.10.12 la 01.53.53Comitetul pentru Prevenirea Torturii al Consiliului Europei cunoscut sub acronimul CPT a publicat la finele lunii trecute mult asteptatul raport adoptat in plenul comitetului, ulterior vizitei din luna iunie 2014 derulata in Romania, inclusiv in sistemul nostru penitenciar. Criticile din raport precum si recomandarile facute sunt deosebit de dure la adresa administratiei penitenciare, fiind probabil cel mai aspru material intocmit cu privire la tara noastra de la infiintarea comitetului in anul 1989.

Fiind un raport destul de amplu publicat pe pagina CPT in format pdf si in limba franceza, am reusit cu destul de multa greutate adaptarea unui text in limba romana, dar avertizam din start ca documentul atasat de noi prezentului articol nu a fost editat in detaliu, ulterior traducerii automate realizate. Cu toate acestea, daca lecturam raportul si ne ajutam pe alocuri de originalul in limba franceza, avem o imagine cat se poate de clara si completa a situatiei in viziunea Consiliului Europei.

Inca din startul raportului, in rezumatul din preambul, CPT subliniaza ca si o constatare cu grad ridicat de gravitate, ingrijorarea cu privire la situatia din penitenciarele vizitate dar mai ales cu privire la amenintarile cu represalii fizice sau disciplinare la care au fost supuse persoanele private de libertate in special la Targsor in scopul de a nu comunica cu delegatia europeana respectiv de a nu furniza date si informatii.

Nu vom insista pe constatarile care vizeaza conditii proaste de detentie, suprapopulare, nerespectarea normelor europene de spatiu, lipsa resurselor, necesitatea unor modificari legislative, violente sau agresiuni. Insa pe langa acestea, care abunda in raport, apar si cateva aspecte interesante care vizeaza inclusiv personalul, grupele de interventie (nelipsite in rapoartele CPT), prioritatea ocuparii urgente a unor posturi vacante, recomandari care se armonizeaza in mare masura cu demersurile SNLP sustinute pe aceasta linie.

CPT reitereaza ferm, cu termen de 6 luni pentru punere in practica recomandarea de a nu se mai folosi grupele de interventie pentru efectuarea altor sarcini decat cele care tin strict de interventie, precum si de a se elimina programul de 24 de ore de serviciu. Ignorand aceasta recomandare, DSDRP ANP a cerut unitatilor subordonate sa enumere activitati in care pot fi implicati membrii grupelor de interventie, demers aflat in plina derulare la acest moment. CPT insista pe recrutarea atenta si pregatirea (initiala/continua) de inalt nivel a membrilor acestor structuri.

In raportul CPT la pct. 69 se recomanda ocuparea urgenta a posturilor vacante de psiholog educator si asistent social, la pct. 79 – ocuparea urgenta a posturilor vacante de medici si asistenti medicali, iar la pct. 84 – asigurarea unui statut profesional si financiar personalului medical similar personalului din Ministerul Sanatatii precum si recrutarea de personal medical

Foarte relevante sunt punctele 108-109 in care se argumenteaza recomandarea privind cresterea urgenta a efectivelor de personal in sectorul de detinere (extras din raport):

(…)

 

108. În opinia CPT, stabilirea de relații constructive între personal și deținuți, bazate pe noțiunile de securitate dinamica și vigilență, nu ajuta numai autoritățile penitenciarului sa lupte împotriva abuzurilor care ar putea fi practicate asupra unor detinuti de catre personal sau de alți deținuți, dar și să faciliteze și să consolideze menținerea ordinii și sigurantei și să se preocupe de satisfacția profesionala a personalului din penitenciare. (…)

 

109. Semnificativele deficiențe de personal operativ în penitenciarele din România nu pot favoriza acest tip de politică. Constatările făcute în cele trei penitenciare vizitate în 2014 arată că situația rămâne foarte îngrijorătoare în această privință.

 

CPT a remarcat demult ca efectivele mici din zonele de detenție pot crește riscul de violență și intimidare între deținuți și de tensiuni între personalul penitenciarului și acestia. (…)

 

Această situație afectează, de asemenea, calitatea și nivelul activităților detinutilor. De asemenea, asigurați-vă că relațiile pozitive dintre personal și deținuți, depind în mare măsură de prezența, în orice moment, de personal în număr adecvat în zonele de detenție și in locurile de muncă frecventate de deținuți. (…)

 

De asemenea, este clar că această situație a favorizat o politică de recurgere sistematică la grupele de interventie pentru a menține ordinea în penitenciarele vizitate. CPT recomandă autorităților române să ia măsuri urgente pentru a crește efectivele semnificativ în zonele de detenție.

 

(securitatea dinamică reprezinta dezvoltarea de către personal a unor relații pozitive cu deținuții, bazate pe fermitate și corectitudine, împreună cu o cunoaștere a situației individuale a deținuților și a riscului fiecaruia dintre acestia conform art 51 din Regulile europene pentru penitenciare și pct. 18.a din Recomandarea Rec (2003) 23 a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei).  

 

 

Document atasat

Linkuri utile

51 COMMENTS

 1. [quote name=”nu contează”]pentru „Nu contezi” – Nu știu care dintre noi este frustrat… eu doar am expus cum se procedează la colegii din MAI și cum personal aș vrea să fie și în ANP… dacă te deranjează este strict problema ta.[/quote]

  Caraghios este faptul ca cei de la MAI incearca sa ne copieze pe noi (MJ-ANP) si ai nostrii copiaza modelul de la MAI.

 2. pentru „Nu contezi” – Nu știu care dintre noi este frustrat… eu doar am expus cum se procedează la colegii din MAI și cum personal aș vrea să fie și în ANP… dacă te deranjează este strict problema ta.

 3. pentru „nu contezi” – cat timp un utilizator isi expune decent opinia, aceasta trebuie respectata chiar daca nu este agreata. Este de preferat sa pastram tonul dialogului in limite decente si sa convingem prin forta argumentelor si nu a invectivelor. Deci, ajusteaza putin tonul, indiferent de iritarea cu care scrii comentariul si care este poate justificata.

 4. Pentru [b]nu conteaza:[/b]
  Ofiter frustrat sau ce ? Despre ce cariera vorbesti tu acolo ? Sunt o gramada de gramezi de ofiteri pusi in functii de conducere la un an – doi dupa ce au absolvit academia. Crezi ca sunt mai buni decat un agent cu state vechi si educatie in ce priveste munca de puscarie ?

  Majoritatea comnetariilor tale aduc in discutie problema asta a avansarii agentilor la statutul e ofiter. Te deranjeaza cu ceva ? Te deranjeaza ca esti persiflat si injosit de capacitatea reala profesionala a unor agenti comparativ cu tine ?

  Cu siguranta esti un novice in sistem, un ofiteras abia scos de pe bancile scolii. Ofiterii buni si vechi nu ar avea astfel de opinii. Ei cunosc realitatea. Se mai trezeste cate un „nu conteaza” care sa-si etaleze pe aici frustrarie. Mi-ar face placere sa-ti etalezi frustrarile nu numai in mediul online ci si fata de agentii din puscaria unde muncesti. Dar nu au cum ! Sau daca o faci, cu siguranta esti considerat un (editat)

  Mi-ar face placere sa vin sa te cunosc. Sa te am in fata cand ignori cu atata (editat) o parte dintre colegii agenti.

 5. Pentru Nikolae: Este normal ca un agent să nu aibă dreptul sa concureze direct pe funcție de conducere, așa cum este normal ca agenții să aibă posibilitatea de trecere în corpul ofițerilor. DAR trebuie să existe o lege clară și corectă (o ierarhie bine prestabilită). Luați exemplu MAI-ului (poliție,jandarmi etc.), aici agenții pot trece în corpul ofițerilor doar dacă promovează examenul de admitere la Academia de Poliție din București – filieră indirectă (frecvență redusă). După absolvire, agenții devin SUBINSPECTORI – funcție de execuție (indiferent de vechimea avută anterior ca agent). Personal consider că este o lege corectă și bine pusă la punct. În plus n-ar mai exista mâncătoria dintre agenți și ofițeri, bineînțeles daca ANP-ul ar face demersuri să scoată la Academia de Poliție locuri la FR pentru agenți (ceea ce nu ar fii greu deloc…trebuie doar să se vrea!).

 6. Speram ca se va intampla pe mandatul dlui Cazanciuc…
  Cine sa ne dea noua stiri?! Doar secretizari si ostilitate. Atat primim

 7. transferurile de la craiova asteapta mai intai aprobarea noului stat al pms craiova de catre mj

 8. Cresterea de 25% in structura de aparare dar in diferite procente si in alte sectoare de activitate ar trebui sa se produca odata cu intrarea in vigoare a noii legi privind salarizarea unitara a bugetarilor aflata inca in faza de proiect. Stim de acest angajament asumat de guvernanti la nivel de discutii insa nu avem certitudini inca. Aceasta majorare ca efect al noii legi nu are legatura cu ce s-a realizat in ultima perioada in edicatie si sanatate.

 9. exista o informatie publicata de un sindicat din politie, conform careia din decembrie cresc salariile cu 25%. puteti confirma/infirma?

 10. Luna cadourilor ?? :)) Vrei si tu sa umpli cosul la Kaufland sa vada lumea ce bine iti merge :))

 11. Si eu consider ca dl bejan se deconsidera prin faptul ca s-a exprimat candva ca un agent nu poate candida ls un concurs pe o functie de conducere,dar prin DZU sau din sursa externa care nu stiu ce este acela mediu penitneciar ar putea,sper ca si-a schimbat gandirea un pic deraiata si mai vreau sa cred ca nu este interesat de mita pe care o dau si au dat-o majoritatea celor care au intrat in sistem pe functii de ofiter.SPER !!! Dar dupa cum spunea un coleg mai jos privind comportamentul domniei sale fata de (editat) cred ca ma insel. :-*

 12. Personal consider ca dl. Bejan ar trebui demis și argumentez prin faptul ca în ultimul timp intervine și avantajeaza sub diferite forme,(editat),face jocul unor politicieni dar tocmai aceste jocuri o sa-l traga în jos.DEMISIA

 13. Despre transferurile la garnizoana Craiova mai stiti ceva , cam pe cand avem si noi o veste BUNA?

 14. True..eu am mari semne de intrebare cu privire la neuronul tau pe care cred ca nu il ai deloc dar nu sunt suparat pe tine ,sunt suparat pe cel care ti-a facut dosarul deoarece nu a vazut cit de (editat)

 15. Dar pe dl Bejan cand il remaniaza,cred ca ar fi timpul,are atitudini despotice,agentii nu pot concura pe functii de conducere dar pot tine locul prin DZU cu succes,MAXIMA DIN GANDIREA PERSOANEI SUS-MENTIONATE,mai bine ar iesi la pensie e depasit! 😳

 16. Remaniere guvernamentală. 😥 În PSD există voci care susţin o remaniere a Guvernului condus de Victor Ponta. Pe listă s-ar afla cel puţin patru miniştri, potrivit România TV. Senatorul Daniel Savu este unul dintre cei care consideră că este nevoie de o remaniere şi spune că un ministru care trebuie schimbat este Robert Cazanciuc, ministrul Justiției 😆 .

 17. Cadrele didactice primesc statut de polițișt!!!
  Prin această inițiativă cadrele didactce primesc statutul de autoritate publică. Acest statut permite ca organele judiciare să se autosesizeze imediat ce un cadru didactic este agresat fizic sau verbal. 😛

 18. SA NU CUMVA SA SE IA IN DISCUTIE INCADRARILE DIRECTE, ALTFEL, VOM AVEA INCA O GENERATIE DE SPAGARI PRECUM CEI CARE URMEAZA ACUM SA IASA LA PENSII…

 19. Io zic ca ar trebuie sa se sesizeze si dl advocat al poporului cu lipsa de personal de la operativ si sa intrebe unde ieste acest personal din 90 incoace.So fi terminat asa deodata ?Pai daca personalul e pe sfirsite… si viata lui e in pericol de moarte,poate si a altora.Poate advocatul asta ar trebui sa vada daca nu cumva gardienii sint abuzati de hoti,violatori,cremenali si spagari.

 20. Am si eu o intrebare de ce la pen spital poarta alba toti au beneficiat de ambele norme de hrana marite si la pen poarta alba nu au beneficiat ?

 21. Domnule Teoroc,daca s-a aprobat marirea de salarii la invatamant cu 15% la toate cadrele didactice si la personalul auxiliar,se v-a acorda aceeasi marire de 15% si la educatorii din penitenciar ca si maririrea de 25% acordata asitentilor si medicilor ? Daca nu se va acorda,va rugam sa faceti demersurile necesare,chiar trimiterea ANP in judecata ca si noi,sa primim aceasta marire ca si colegii de la cabinetele medicale si sa se aplice acelasi principiu,altfel ni se face din nou o nedreptate.

 22. Emi – s-a schimbat un pic strategia / mai intai se fac propuneri pentru membrii din conducerea unitatilor care se trimit la ANP pentru decizie si apoi ceea ce ramane (propunerile respinse) se redistribuie in unitate / se vor da, stati linistiti

  Pescarul – daca se aproba noua lege de salarizare incepand cu 1 decembrie se schimba multe / practic se ridica toate blocajele si suspendarile de drepturi practicate prin legi tranzitorii anuale / insa cresterile efective rezultate din noile cuantumuri salariale se vor face in etape

 23. DECIZIE fără PRECEDENT: Nu vei mai avea voie să FUMEZI la LOCUL de MUNCĂ!!
  Proiectul a fost adoptat de Senat şi se află, în prezent, la comisiile din Cameră, unde a primit undă verde cu mai multe amendamente. Printre acestea şi prevederea că fumatul este interzis „în spaţiile închise de la locurile de muncă”. :zzz

 24. Dl Teoroc circula un zvon prin puscari ca anul acesta ar fi posibil sa ne dea al 13 salar si prima de concediu ,dv ati auzit ceva in legatura cu aceste zvonuri.

 25. Domnule Stefan,ce se aude cu majorarile de 50%?Nu a venit nimic in unitati.Se mai dau sau nu?A trecut data salariului si nimic.De ce nu se acorda la timp si tot timpul trebuie sa se acorde cu intarzieri daca s-a cerut ca serviciile financiar sa solicite fonduri si pentru acesta.

 26. Astazi s-a tinut sedinta despre reorganizarea Craiova agentii din Craiova au vreo sansa sa plece si ei de sarbatori

 27. Dl Teoroc am inteles ce ati spus dar asa sa fie cum spuneti ca vom avea mariri de salari in momentul ce se va aproba legea salarizari sper sa fie asa cum spuneti dv.iar in legatura cu posturile vacante eu cred ca nu vor angaja nimic fiindca ANP nu are coloana vertebrala si le este frica sa ceara fonduri pentru angajarea de personal.normal fiindca ei nu lucra cu hoti ei lucra cu mausul pe solitare.Va multumesc.

 28. [quote name=”SASS”]Prietene 00000×0. Eu zic sa desființeze G.O. Sa dormi tu liniștit.[/quote]
  ………………………………………………..

  Buna asta! 🙂

 29. ANP se misca de parca sta, in privinta ocuparii posturilor vacante.

  Privitor la majorarile din educatie, e bine de stiut ca un profesor debutant din invatamantul univesitar are un salariu de 1300 de lei care creste la fantastica valoare de 1500 lei dupa majorare si maximul in domeniul mentionat dupa zeci de ani de activitate atinge aprox 3500 lei. Nu cred ca ne putem compara… Evident ca ne dorim toti cresteri si acestea speram sa se produca din decembrie prin noua lege de salarizare insa cei din guvern au urmat strict linia sanatatii si educatiei la capitolul cresteri. Mai sunt cateva sectoare in care este dezastru la capitolul drepturi cum ar fi asistenta sociala unde salariile sunt sub minimul pe economie. Cei din aparare nu avem nicio sansa pentru cresteri salariale anterior legii unitare. NU strica sa cerem si o vom face dar trebuie sa fim realisti. Daca se apreciaza ca merita sa cerem acum cresteri salariale in strada, o putem face dar trebuie observat ca in ultima lunga perioada de timp singura organizatie care a miscat prin actiuni de protest in aceasta structura a fost SNLP si imediat am fost clasificati ca angrenati politic si instigatori ai maselor. Oare de ce? Teoria e ca este nevoie de liniste pentru a reusi modificarile legislative pozitive care vizeaza domeniul nostru (pensii speciale, majorari de 50-75% pentru munca in sarbatoare si misiuni speciale si apoi cresteri salariale consistente prin legea unitara de salarizare conform unei anexe secretizate). Macar sa iasa acest plan… Noi nu ne simtim in largul nostru intr-un mediu secretizat si opac. Preferam riscurile transparentei decat promisiunile secretizarii.

 30. Pe profesori iau lovit cu 15%pe noi cred ca ne loveste cu un picior in fund.Eu cred ca trebuie sa iesim in stradâaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.

 31. Ce are da gand ANP sa faca in privinta lipsei de personal? Exista sansa ocuparii din sursa externa?

 32. Majorările din educație, date prin ordonanță de urgență. Urmăm noi sau ieșim în stradă?

 33. UN CPT AL OAMENILOR CINSTITI DIN TARA ASTA NU EXISTA?
  UN CPT AL ANGAJATILOR CARE ASTEAPTA DATA DE 10 ALE LUNII CA SA ISI I-A SALARIU SI SA PLATEASCA IMPOZITUL SI DARILE CATRE STAT EXISTA?

 34. Ceva noutati privind reorg penitenciarului craiova???
  Ne mai discuta si noua rapoartele de mutare???

 35. [quote name=”ooooooo”]da sa soata programul de noapte al grupelor ca stau si dorm (editat) noaptea si isi iau banii degeaba[/quote]
  ……………………………………………………………
  ”Câinele moare de drum lung şi prostul de grija altuia!”. Cand iti baga (editat) nu comentezi si lasi capul plecat, nici macar Raport de incident nu-i faci dar de colegii tai (indiferent unde lucreaza-Adminstrativ sau Operativ) te intereseaza.Eu zic sa-ti vezi de lingura ta si sa nu te mai intereseze de castronul altuia.Cand au fost locuri libere la E.O.S. nu ai candidat, de frica sa nu-ti ameninte hotii familia.Inainte sa scoti (editat) pe gura, gandeste!

 36. [quote name=”ooooooo”]da sa soata programul de noapte al grupelor ca stau si dorm (editat) noaptea si isi iau banii degeaba[/quote]
  De ce nu te bagi la grupa,să iei sporul de noapte degeaba,nebunule?

 37. da sa soata programul de noapte al grupelor ca stau si dorm (editat) noaptea si isi iau banii degeaba

 38. Acest CPT ar trebui sa stea o saptamana in penitenciare si sa vada cum muncesc gardienii.Am citit pe EVZ ceva de Giurgiu,referitor la „custile” aflate pe cladire ptr plimbare.Sa plangi de mila si nimic altceva! Romania,cand vei plange de mila saracilor,flamanzilor,analfabetilor,bolnavilor care nu au bani de leacuri si a tuturor victimilor de mai sus ,la care se adauga victimile ppl-ilor!

 39. Desfintati fratilor Prevenirea (SIPA) sunt subiectivi si fac jocurile directorilor,ii platim degeaba. 😳

 40. Saracii detinuti injositi si tratati inuman. In Ungaria administratia penitenciara a transmis clar CPT faptul ca apreciaza constatarile facute de catre acestia dar ei isi fac singuri ordine la ei in penitenciare pentru ca atunci cand au evenimente negative nu vine CPT sa ii ajute sa se descurce cu detinutii. Noi suntem sclavii Europei, nu putem sa ne facem o ordine in tara sa se lucreze in mod unitar, se lucreaza cu frica. De la ANP in loc sa vina solutii pentru rezolvarea problemelor, vin doar amenintari si pedepse.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)