www.snlp.ro Web analytics

Spor pentru risc și suprasolicitare neuropsihică. La politisti da, la noi nu

Din pacate „sporul de incordare neuro” cum este botezat popular, este un spor pe care nu prea avem cum sa-l agatam pentru simplul motiv ca nu avem unde sa-l introducem, in structura salariilor din sistemul penitenciar. El a fost ciugulit de interne pentru politisti, pe vremea generalului Oprea care l-a gasit prin anexa salariala a justitiei. Si plasat in plafonul de maxim 30% sporuri, in afara salariului functiei de baza.

S-a utilizat un principiu din vechea lege-cadru (284/2010), principiu existent si in legea noua (153/2017), repectiv cel prevazut de art 13 din anexa noastra:

„dispoziţiile legale prin care sunt stabilite sporuri, indemnizaţii şi alte drepturi de natură salarială pentru personalul din alte domenii de activitate din sectorul bugetar se aplică şi personalului militar, poliţiştilor, funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalului civil care se află în situaţii similare, indiferent de tipul unităţii în care îşi desfăşoară activitatea, cu avizul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale; normele de aplicare se stabilesc prin ordin al ordonatorului principal de credite.”

Pe baza acestui principiu utilizat pe dos, Mona Pivniceru pe cand fu dumneaei ministresă vreo 6 luni, ne-a tamponat sporul TBC-HIV/SIDA. Adica, in loc sa utilizam prevederea ca sa obtinem mai mult, am utilizat-o ca sa dam mai putin, ca in domeniul sanatate, cica. Degeaba am facut procese peste procese. Incepand cu 2014, cu Oprea pe val, s-au dat mai multe norme bune pentru salariatii din structura de aparare printre care si aplicarea art 13 de mai sus pentru politisti, pentru care s-a realizat aplicarea urmatoarelor prevederi existente in alta anexa (justitie), la art 5:

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de la curţile de apel, tribunale, tribunalele specializate şi judecătorii, procurorii de la parchetele de pe lângă aceste instanţe, membrii Consiliului Superior al Magistraturii, personal de specialitate juridică asimilat magistraţilor, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, asistenţii judiciari, inspectorii judiciari, personalul auxiliar de specialitate, personalul de specialitate criminalistică şi personalul auxiliar de specialitate criminalistică din cadrul Institutului National de Expertize Criminalistice şi al laboratoarelor de expertize criminalistice, ofiţerii şi agenţii de poliţie judiciară, precum şi specialiştii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Direcţiei de Investigarea Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, personalul de probaţiune beneficiază şi de un spor pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică de până la 25%, respectiv de un spor pentru păstrarea confidenţialităţii de până la 5%, aplicate la salariul de bază lunar, respectiv la indemnizaţia lunară de încadrare.”
Practic, s-a ajuns la acest spor mai mare, de pana la 25%, prin alunecare pe langa sporul mai mic, de 15% din anexa noastra care, care este de fapt acel spor de incordare despre care se vorbeste in practica; deci din 2015 (si in continuare) la politie se acorda sporul de suprasolicitare de la justitie:
Art 12
(2) Personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil beneficiază de următoarele sporuri, în funcţie de condiţiile de muncă:
c) pentru activităţile care solicită o încordare psihică foarte ridicată, un spor de până la 15% din solda de funcţie/salariul de funcţie/salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective.
(3) Locurile, condiţiile de muncă şi operaţiunile, precum şi procentele de acordare se stabilesc prin ordin al ordonatorului principal de credite, în limita prevederilor din Regulamentul elaborat potrivit prezentei legi, având la bază buletinele de determinare sau, după caz, expertizare, emise de către autorităţile abilitate în acest sens.

Pe langa faptul ca MAI a acordat acest spor din 2015, incepand cu 2018 se comporta curajos (in avantajul salariatilor) si maresc atat procentele cat si plaja de aplicare a sporului. Citim ce au decis, in comunicatul MAI. Dar pentru a pune in practica aceasta decizie interesanta, trebuie emis un ordin nou in baza legii-cadru noi care nu prea se aplica. Nu si la interne. Insa la ceea ce e bun pentru angajati nu vom gasi niciodata chichite de Gica contra. Dimpotriva, am intentionat sa utilizam si noi, inca din 2015.

Insa necazul noastru si de fapt motivul pentru care nu putem trage si noi acest spor din justitie este ca plafonul nostru maximal de 30% de sporuri este prea-plin nu doar plin. Daca politistii au in afara salariului functiei de baza sporuri de 15% sau ceva mai mult, in sistemul penitenciar nu exista niciun salariat care sa aiba sub 30%. Si atunci chiar daca am obtine un OMJ pentru acordarea sporului pentru suprasolicitare, nu am avea posibilitatea sa-l acordam efectiv, pentru ca s-ar incalca prevederile deosebit de rigide din legislatie care ulterior datei de 01.01.2010 nu permit un procent total de sporuri mai mare de 30%.

In fapt, totalul; sporurilor pe care noi le primim in prezent este mai mare de 30%, dar tot ceea ce reprezinta elemente care duc la depasirea acestui procent au intrat in salariul de functie ca sume cmpensatorii corespunzatoare unor sporuri acordate pana la data de 31,12,2009. Avand in vedere ca sporul de de suprasolicitare nu a fost acordat anterior acestei date, el nu a putut fi constituit ca suma compensatorie din 2010. La politisti fiind loc suficient in plafonul de sporuri, el este acordat practic ca drept nou, beneficiind de un fel de prelungire cu bataie intre Legea 284/2010 si Legea 153/2017. Pentru acesta realizare, ultimul ingredient a fost forta celui mai mare minister din Romania, care si-a asumat aceasta decizie, pentru salariatii sai.

12 COMMENTS

  1. Bună ziua!Functionarii publici care muncesc în autoritae tutelara și au preluat conform prevederilor Legii 71/2011 actualizată, activitatea instantei de tutela în ceea ce priveste numirea curatorului special, pot beneficia de spor de stres neuropsihic? Avand in vedere si faptul ca efectuuează sute de anchete psihosociale la divorturi, dar si anchetele sociale pentru bolnavii ce urmează sa fie pusi sub interdictie, activităti care implica intradevar stres?

  2. si ma gandesc ca pentru lucratorii de la evidenta ( unde nu mai vrea nimeni sa lucreze ) ne-am putea lega de ordonanta celor de la socio si medical avand in vedere faptul ca se aplica si consilierilor de probatiune care tot cu aplicarea hotararilor judecatoresti se ocupa . dl. Dobrica la bilant a spus sa se gaseasca solutii dar nu vad pe nimeni sa se zbata sau sa initieze vreun demers . nimeni nu realizeaza ce responsabilitate este in sectorul evidenta si cat de mult se munceste mai ales daca suntem la 50 % din personal.Eu astept un punct de vedere din partea dvs si apoi voi initia eu demersuri insa as vrea sa o faca sindicatul din care fac parte adica dvs . multumesc

  3. eu conaider ca pentru lucratorii de la evidenta s-ar putea asimila acest spor avand in vedere munca pe care o presteaza si responsbilitatea locului de munca . mai mult aplicarea efectiva a dispozitiilor legale cade in sarcina lor si ar putea fi macar asimilati personalului auxiliar . sa nu mai vorbim de raspundere si ca toti evita sa lucreze la acest sector . ganditi-va ce efort depune un lucrator de evidenta in conditiile in care legislatia a triplat volumul de munca . chiar consider ca trebuie macar inaintata o exceptie de noconstitutionalitate a legii . astept un punct de vedere. multumesc .

  4. DE NU SE APLICA INDEXAREA CU RATA INFLATIEI A PENSIILOR MILITARE INCEPIND CU 1 IANUARIE?

    • niciun spor nu va ramane exact in forma in care este acum / indiferent in ce procent vor fi toate, maximul tuturor sporurilor adunate nu poate depasi 30% / am explicat

  5. Buna seara. Dar despre OG 59/2017, prin care se plafoneaza pensia neta la nivelul soldei nete si se introduce indexarea DOAR cu rata inflatiei,nu se discuta nimic? Sindicatele activilor chiar nu fac nimic???…..vom deveni si noi pensionari curand si atunci chiar nimeni nu ne mai baga in seama!

    • plafonarea la net este o perspectiva dar nu cea mai dura / neturile urca / insa nimeni nu poate garanta ca situatia va ramane cel putin asa / modificari in acest plan si revenirea la baza de calcul neplafonata la net au fost respinde categoric inclusiv de fostul premier in intalnirea de anul trecut

  6. Buna seara.dar cu norma de hrana se mai intampla ceva?am inteles ca ar trebui sa fie actualizata cu 2 lei pe zi

    • Nu se poate decat prin ordin MApN avizat de toate institutiile din structura iar MAI s-a opus pe criterii bugetare si deocamdata este blocat / in principiu trebuia retroactiv cu nov 2017 ca sa putem sa luam majorat in 2018 / nu reiau explicatia / mai impingem si om vedea

  7. Domnule președinte,sunt locuri în penitenciar unde,prin natura muncii nu se poate primi sporul pentru microflora de 15%:cab. medicale,bl.alimentare și poate că mai sunt și altele. Nu se poate suplini acest spor cu cel pentru suprasolicitare sau încordare psihică?

    • Nu / toate sporurile pontate pentru conditii de munca sunt in sume compensatorii in salariul de functie / in afara SF avem un singur spor de fix 30% – „pericol ano” / deci procentul de 30% este full / daca „pericolul ANP” era sa zicem 20%, mai era loc de 10% suprasolicitare

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)