www.snlp.ro Web analytics

Salarizare 2018. Astazi – ultima ajustare de program. Atentie la spitale!

Asa cum am informat, vineri, la capatul unor dispute in care DEA ANP sustinea o interpretare a legii nefavorabila salariatilor, s-a convenit totusi, cu sprijinul directorului general ANP, asupra unui algoritm imbunatatit de calcul pentru aplicarea noilor norme salariale, urmand ca programul de salarizare sa se modifice corespunzator. Problemele semnalate de noi au fost insa corectate doar partial. Stim ca multi dintre voi vor spune ca deja suntem chitibusari, dar fiecare dintre situatiile obervate si corectate poate salva sute de salariati de la diminuari salariale sau poate asigura cresteri corecte pentru alte mii de colegi.

Ieri am avut informare din partea ANP ca debutantii nu vor mai fi prejudiciati dar abia astazi am putut verifica efectiv rezultatul generat de programul de salarii. Pe langa debutanti (a caror situatie intr-adevar s-a corectat), ne interesa daca structurarea salariului din 2022 era corecta cap-coada. Si bineinteles ca nu era. Am luat-o, deci, de la cap, din nou.

Greseala aparea la compunerea salariului pentru 2022 care nu includea majorarea de 7,5% acordata pentru toata structura de aparare. Dupa o discutie cu directorul general ANP, programul de salarizare a fost modificat din nou, la urgenta. Am incercat sa ne asiguram de alte doua chestiuni si am primit confirmarea ca sunt setate corect, desi astazi dupa-amiaza in unitati nu se receptionasera modificarile semnalate de noi ca necesare. Explicam.

Aplicarea corecta a majorarii de 7,5% se face la SF care include gradatiile din 2022 si nu la SF cu gradatia zero (respectiv sumele prevazute in grila, fara gradatiile calculate si incluse). Prin urmare, trebuie luate SF pe fiecare functie in parte (conform grilei si nomenclatorului de functii) apoi calculate si adunate gradatiile pana in 2022 si rezulta noul salariu de functie. La acest nou salariu de functie se aplica majorarea de 7,5 precum si alte majorari din lege.

In continuare aparea problema sensibila a calculului procentului maximal de 30% sporuri, la SF din 2022. Evident ca procentul se va calcula la SF la care s-au aplicat succesiv, mai intai gradatii si apoi majorari. Majorarile SF se aplica inainte de calculul sporurilor, avand, deci, impact si asupra acestora. Prin urmare am avut aceste ultime doua provocari pentru care atat DG ANP cat si DEA ANP si-au asumat ca au fost reglate in aplicatie. Mai este si maine o zi, mai verificam o data.

Realizand un calcul foarte corect si favorabil salariatilor, al SF din 2022, care ar atinge practic nivelul maxim de cuantum, incluzand absolut toate elementele prevazute/permise de lege, tintim urmatoarele obiective:

 1. un SF 2022 mai mare decat SF in plata majorat cu 25% indica un necesar de crestere etapizata a salariului si nu de diminuare (SF 2022 – SF in plata = diferenta de primit pana in 2022);
 2. cu cat SF 2022 este, in general, mai mare, cu atat scade numarul cazurilor in care SF in plata sa fie mai mare decat SF 2022;
 3. cu cat SF 2022 este mai mare (chiar data acesta este totusi mai mic decat SF in plata), cu atat diferenta care trebuie diminuata este mai mica (SF in plata – SF 2022 = diferenta de diminuat in februarie 2018);
 4. in situatiile de la pct 3, in cazul acordarii SF 2022, cu cat acesta este mai mare, cu atat sporurile (max 30%) reprezinta un cuantum total mai mare; in aceste cazuri teoria ANP indica ca se aplica legea integral (la aceste cazuri apar probleme la plata majorarii de 75%).

Ne asumam ameteala care poate surveni imediat dupa citirea rapida a punctelor de mai sus, dar lasam scrise aceste observatii pentru cei care vor pati lucruri mai putin placute si vor simti nevoia sa le si inteleaga macar dupa ce le simt efectiv. Si este cazul unei parti dintre colegii nostri in special cei care lucreaza in penitenciarele-spital si au in SF aflat in plata sporul de TBC care, impreuna cu majorarea de 25%, poate ridica SF-ul in plata, peste nivelul prevazut in gilele pentru 2022. Noi am incercat pe cat posibil sa asiguram conditii de evitare a unor astfel de plafonari/diminuari salariale. Mai este putin si ne vom lamuri cum stam exact. Marea cotitura guvernamentala, respectiv salariul pentru ianuarie 2018, este la doi pasi.

39 COMMENTS

 1. Din pacate cine se aseamana se aduna. Cum vinde mister D membrii si interesele lor privind plata maj de 75% pt o cotizatie babana si o portita de manevre??? Atat de orbi sa fie membrii afiliati ai federatiei dl.D incat sa nu observe ca in perioada trecuta dl d si dorothy dar si ceilalti lideri ai lor din tara o sustineau pe dna Joana taie tot in conditiile in care observau lupta snlp si fssp pt acordarea drepturilor legale pt lucratori printre care si majorarea de 75% , cat dualism si perversitate conduc acesti lideri de cascaval, care pana acum urlau ca doar ei sanctioneaza si actioneaza, acum s-a vazut adevarata lor fata , MINCINOSI SI PEEVERSI !!!!

 2. Buna ziua, avem o dilema la CE Tg.Ocna cum s-au făcut Determinările pentru sporuri!? Pt ca la determinări au ieșit mai mulți fungi in foișoare și in mijloacele de transport decât la birouri?! Ca pe cei de la DSP nu i am văzut prin birouri la recoltarea cum veneau de obicei… ! Tot respectul pt colegii din foișoare ! Se fac Determinările preferențial ?!

 3. D-le presedinte se vehiculeaza ideea externalizarii unor servicii-asistenta medicala,sociala,psihologii,financiarul…..Cum ar fi oare daca ar fi modernizate penitenciarele si usile camerelor sa fie inchise/deschise automat?Atunci ar fi necesari doar 2-3 agenti care sa actioneze” din buton”,si astfel ar fi evitat contactul direct cu detinutul si implicit evenimente negative gen Rahova.Gardurile perimetrelor ar putea fi electrificate,pentru ca ,din pacate nu pot fi sapate santuri care ulterior sa fie populate cu crocodili-zona geografica nu permite decat paza cu…..ursi!
  Pe de alta parte vad lamentari din partea celor de la medical…..nu-i opreste nimeni sa plece din sistem in cel public de sanatate la salariu si conditii mai bune.Cei din spitale(medici si asistente) pot fi detasati in penitenciarele unde nu sunt acoperite”schemele” de personal.Si acuma ca nu se mai acorda sporul TBC probabil ca toti tebecistii si sidosii vor fi trimisi la….. casele lor,adica n-o sa mai stea in spitale ci in penitenciarele de domiciliu?

  • noi nu sustinem exxternalizari de servicii ci actionam pentru protejarea posturilor existente in sistem si chiar cresterea nr acestora

   • Lipsa de asistenți medicali în penitenciare este o problema veche,dincolo de plata se pune problema de calitate umana, rezistenta la condițiile de munca ,asumarea unor responsabilități (se lucrează în momentele cele mai dificile fără doctor ).Cândva am participat la un curs organizat de anp cu doctori din penitenciarele din Spania și spuneau ca la ei medicina penitenciara este o specializare .Deci nu ai cum sa lucrezi cu oameni care sa nu cunoască sistemul. Eu am lucrat 18 ani și pot sa spun ca nu am cunoscut sistemul

 4. Lucrurile eru clare de la bun început. De altfel adresa de îndrumare transmisă în unități în urmă cu mai bine de două săptămâni conține în clar modul de calcul. Nici o noutate. Problema e doar de punere în plicare!!!

 5. Nu stiu daca poate cineva sa-mi explice cum se poate ca eu care am lucrat luna ianuarie intreaga sa iau salariu mai mic decat o colega care a lucrat jumatate de luna…E posibil sa fie salariul brut 0 asa cum apare la mine pe fluturas?

 6. Respecte domnule Stefan Teoroc pentru toate eforturile depuse pentru bunul mers a acestui „apendice” a structurii de aparare, dupa cum ne vad unii. Referitor la salarizarea pe anul 2018 trebuie sa va spun ca din pacate totusi s-a pierdut la salarii daca e sa confruntam fluturasul estimativ primit la Gherla si cel real desi pe cel estimativ calculele (in cazul meu dar cred ca asa a fost pt toti) s-a facut la 18 zile lucratoare iar cel real e pt 20 de zile lucratoare. Diferenta intre cele doua (chiar daca compensam din pix diferenta la norma de hrana intre cele 2 luni care e de 96 lei) e destul de insemnata cel real ramanand in minus cu aprox 80 lei (din nou, in cazul meu). Mai ciudat e ca nimeni, din cei specializati, nu stie sa imi explice de unde diferenta ?

 7. Ma scuzati, la capitolul ” cadre medicale” intra si asistentii medicali, care nu au aceeasi posibilitate legala , ca cea a medicilor, de a opta pentru modalitatea de plata a salariului.Ei cum vor fi platiti de la 01.03.2018: dupa grila de la sanatate sau dupa cea de la justitie ca toti agentii? Multumesc

 8. Reincadrarea se va face pe legea 153? Pe gradele de acum ? Pe minimul sau maximul coeficientilor de grad? Daca un fpss are coeficientul maxim al functiei acum dar nu are gradul maxim al functie cum va fi reincadrat?

  • conform nomenclator si stat de functie / e pus pe grila exact conform acestora / adica i se stabileste un salariu de functie la gradatia zero / apoi se calculeaza gradatie si majorare 7,5% / coeficientul se aplica din 2023

   • Salariul de functie se calculeaza pentru nivelul anului 2022 la gradatia 0 fata de minimul sau maximul gradului de acum sau de atunci? Asta pentru a se putea determina cu exactitate cresterea care se va acorda anual din 2019 ca procent de 25% din diferenta rezultata din salariul aflat in plata in decembrie 2018 si cel din decembrie 2022 ?

 9. Domnu presedinte luati va rog masuri urgente cu privire la salariile agentilor din Spitalele Penitenciar se pare ca vor scadea. Se pare ca au fost calculate gresit. Doamna Olguta a spus foarte clar ca vor fi afectate salariile celor care depasesc 6000 ron salariu baza fara sporuri. Multi colegi ameninta cu refuzul intrari in serviciu dupa primirea fluturasilor daca acest lucru se confirma.

 10. Dragi colegi. Pierderea despre care se vorbeste cu trecerea impozitelor in sarcina salariatului ESTE REALA (a se vedea simularea). Noi castigam ceva in plus doar datorita reducerii impozitului de la 16% la 10%. Daca peste 2-3 luni vor spune ca se revine la impozitul de 16%? Vom pierde sau nu bani?
  DE VERIFICAT PE FLUTURASE VENITUL NET DUPA SCADEREA CAS SI CASS.

 11. Buna ziua d-le Teoroc s-a marit cu 25% si majorarea (compensarea) CAS individuala, pana la 01.01.2018 care facea parte din „total brut”? Va multumesc!!!

 12. Multumim SNLP mereu ca vă faceti mereu datoria și pentru că ne tineti mereu informati

 13. Colegii, cadrele medicale, beneficiaza din 01.03.2018 de salariul de baza din 2022 asa cum prevede legea pentru toate cadrele medicale din unitatile sanitare publice? Sau noi suntem unitati private?

  • prevederea legala care permite medicilor sa opteze intre cele doua sistem (aparare/sanatate) se mentine activa

   • D-le presedinte ,cu siguranta colegul(a) nu intreba daca medicii pot opta sau nu pentru un anumit sistem:)……
    Mai degraba cred ca se referea la agenti….

   • Ma scuzati, la capitolul ” cadre medicale” intra si asistentii medicali, care nu au aceeasi posibilitate legala , ca cea a medicilor, de a opta pentru modalitatea de plata a salariului.Ei cum vor fi platiti de la 01.03.2018: dupa grila de la sanatate sau dupa cea de la justitie ca toti agentii? Multumesc

   • Daca opteaza pt sanatate de ce sa mai ia bani de tinuta,norma hrana, deconturi chirii,medicamente ,concedii ???????? Pana la urma tot acolo se va ajunge,adica medicii vor trece la sanatate……iar restul psihologi,asist soc,contabili instalator,electrician etc vor fi separati de siguranta nationala,si vor ramana acolo doar OPERATIVUL. Cred ca asta se urmareste intr-un final nu stiu cat de indepartat!

    • se poate opta doar pt sal de baza din sanatate / sporuri din sistem / pensie din sistem corespunzatoare unui salariu de sistem / in rest, drepturile specifice se primesc

  • Domnule Presedinte
   Cadrelor medicale medici si asistenți la civili se va acorda cu 01 martie toata marirea din 2022.
   Nu se poate interveni ca si in trecut cu cei 25% sa beneficieze si ai nostri FPSS si militari. Si ei sunt tot medici si asistenți. Tot in sistem medical lucrează dar sistem militar. Ar fi o discriminare fata de cei care sunt civili si beneficiaza de aceasta mărire. La Aparare tot asa este doar personal civil beneficiaza .
   Poate putem obtine sprijin.
   Mulțumesc.

   • Parerea mea …. sda se externalizeze acest serviciu daca tot se jongleaza intre aparares si sist. de sanatate publica .

 14. Felicitări S.N.L.P. pentru eforturile depuse in sprijinul notru și atenția acordată când este vorba de salariile din sistemul nostru!
  D-le Președinte, se va reuși corectarea si în unități , până in data de 10 februarie a constatărilor identificate de dumneavoastră?
  Respectiv aplicarea corecta a majorarii de 7,5%care se face la SF care include gradatiile din 2022 si nu la SF cu gradatia zero ?
  Mulțumim!

 15. imi cer scuze de oftopic, dar am incercat sa vad daca sunt noutati sau nu, pe sait in priviinta contractului de munca nivel de unitati al personalului contractual si nu am reusit sa aflu absolut nimic. Mai exista acest contract??? Parca legea obliga angajatorul la negocierea in regim de urgenta a noilor contacte de munca sub sanctiunea unor amenzi deloc mici!! S-a semnat acest tip de contract si daca da cum il pot obtine ?? Daca nu din ce cauza??? Chiar nu ne sustinem de loc colegii civili care chiar nu sunt multi si chiar muncesc cot la cot cu noi dar in priviinta drepturilor iau muult mai putin sisalariu dar si altele de genul decontari sau drepturi de deconta bani concediu, tinuta cu toate ca le cerem sa fie decent imbracati dar nu le asiguram absolut nimic!! Mai continui????

  • Am profitat de prevederile OUG 82/2017 si am finalizat si CCM pentru contractuali / negocierea se blocase anul trecut pe niste divergente cu MJ / dar acum s-a semnta / au fost probleme cu FSANP/FSSP la semnaturi si de aceea noi, PUBLISIND, am acceptat o amanare a semnarii pentru rezolvarea problemelor celorlalte parti / mai mult de inca o saptamana nu se va amana / vom informa si cu privire la acest aspect

  • Siiiii …… sa migreze , care este problema , daca as fi in locul ANP as externaliza acest serviciu . Numai pentru faptul ca este asistent nu vad de ce ar trebui sa aiba un salariu mult mai mare decat un agent din operativ ? . Aaaa , are scoala de asistent !!! , pai ce , si agentul are scoala de lucrator de penitenciare , deci este pe meserie .

 16. Mulțumim mult pentru efortul depus, ar trebui ca toți sa fim mândri și sa înțelegem ceea ce faceți pentru noi.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)