www.snlp.ro Web analytics

Plata muncii suplimentare. Interpretari, limite, grila din 2022. Partea I

Legea-cadru a adus, in 2018, falsa majorare de 25% iar OUG 79/2017 – modificarile fiscale care ne-au facut unici in lume la capitolul taxe (angajatul suporta tot). Din 4 milioane de angajati privati, pentru jumatate nu s-au modificat contractele de munca, astfel incat au pierdut la salariu. Multi alti angajati din sectorul public au inregistrat diminuari bugetare. Cum o veni si asta – se majoreaza salariile cu 25% dar de fapt se diminueaza netul prin efectul plafonarii la grila din 2022? Made in Romania.  Nu ne mai miram, ca pierdem timp.

Indiferent de frustrarea celor care au pierdut bani, dupa primele doua luni din 2018, incasarile la bugetul de stat au crescut simtitor fata aceeasi perioada din 2017. Sau cel putin asa se afirma. Cu toate astea… sanatatea ia totul. Nimic in afara sanatatii. „Nu avem bani pentru alte sectoare”, „Ne-au plecat 15.000 de medici!” se tot spune la TV.

De aceea, orice incercare de a urgenta aplicarea grilei in structura de aparare, a fost sortita esecului. Ministrul muncii afirma ca pentru aplicarea a 85% din grila in familia noastra ocupationala (similar aplicarii a 100% din grila in sanatate, din martie 2018) ar fi necesari 500 mil de Euro si ca Ministerul Finantelor Publice nu isi da avizul pe aceasta suma intrucat nu exista resurse.

Prin urmare, noile salarii din grilele noastre vor fi implementate nu chiar din luna martie anul acesta ci etapizat, abia in 4 ani de acum incolo. Primul an de aplicare efectiva a legii-cadru este deci 2019. Pentru a apropia efectele de crestere salariala in zona militara si de statut special, organizatiile sindicale din domeniu si-au dat mana si au semnat un protocol care vizeaza actiuni comune. Acestea devin indispensabile scopului cu atat mai mult cu cat prima incercare (Legea de aprobare a OUG 91/2017) tocmai a esuat. Ramane de vazut daca acest protocol va functiona, daca el va fi de natura sa stearga orgolii, concurențe si asperitati. Avem indoieli.

Federatia PUBLISIND care include SNLP dar si alte 5 sindicate din sistemul penitenciar (Satu-Mare, Braila, Margineni, Satu-Mare, Iasi, Pelendava) precum si Sindicatul EUROPOL din Politie, este semnatara a protocolului susmentionat si prin urmare sustinem orice demers orientat in directia cresterilor salariale si imbunatatirii conditiilor de munca, inclusiv prin participare la actiuni de protest.

Dar totusi, o parte dintre obiectivele importante pentru salariatii din aparare, ordine publica si securitate nationala, s-a realizat. Este vorba despre plata orelor suplimentare. Prin legea de aprobare a OUG 91/2017 care a fost adoptata in Parlamentul Romaniei si urmeaza sa intre in vigoare (atasat – varianta pentru promulgare), la pct 18, art IV, se prevede un drept nou pentru salariatii mentionati, respectiv dreptul la plata muncii suplimentare necompensate cu timp liber. Spune drept nou, intrucat legea-cadru prevede un spor de 100% (care intra in plafonul general de 30% din salariul de functie) in timp ce Legea de aprobare a OUG 91/2017 prevede o majorare de 75% care este exceptata de la acest plafon.

Textul in discutie include anumite ambiguitati si ne-a dat ceva dureri de cap in incercarea de a clarifica interpretarea pentru o aplicare corecta si conforma cu prevederile legislatiei muncii. Astfel, pe finalul saptamanii care tocmai s-a incheiat, au fost derulate, impreuna cu FSSP, mai multe discutii inclusiv cu presedintele Comisiei de munca din Camera deputatilor, Adrian Solomon care ne-a explicat cum ar trebui interpretate prevederile recent adoptate, in opinia sa. Apoi, in relatia cu ANP au fost facute calcule si stabilite anumite variante de lucru, dreptul fiind plafonat.

SNLP a transmis un punct de vedere informal privind aplicarea corecta a noilor prevederi care urmeaza sa intre in vigoare, urmand ca saptamana viitoare sa inceapa lucrul la proiectul ordinului de ministru necesar pentru acordarea dreptului. De ce ne apucam de ordin inainte sa apara legea? Pai, pentru ca… Tudorel Toader. Si pentru ca am mai trecut prin tergiversari de emiteri a unor ordine si cu alti ministri. Si mereu s-a intamplat cu ordine care reglementau drepturi salariale. Ne amintim de Robert Cazanciuc, de plata cu o majorare de 75% a orelor lucrate sambata, duminica si in sarbatori legale, precum si de procesele pe care le-a generat ambitia lui Cazanciuc de a nu emite la timp ordinul necesar pentru activarea dreptului.

va urma

2 COMMENTS

  1. Domnule Stefan va rog sa-mi spuneti daca am 200 ore prestate pana la aceasta data vor fi platite retroactiv incepand cu 1 aprilie? Va multumesc

    • nu / orele trebuie sa fie prestate dupa 1 aprilie / am explicat in articole / merita o citire completa / daca problema se intelege bine din start, reducem din tensiuni si buimaceala

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)