www.snlp.ro Web analytics

Actualizari pensii militare. Majorari de 10-13%

Pensionarii din structura de aparare nationala (implicit din sistemul penitenciar) ale caror drepturi de pensie au fost deschise incepand cu data de 01.10.2017, se pot bucura. Vor beneficia de majorarea pensiilor cu 10% sau chiar cu 13%, depinde de momentul efectiv al deschiderii. Dar mai intai sa vedem ce inseamna “deschiderea dreptului de pensie” o sintagma care incurca pe multi. Explicatia putin mai complicata ar fi ca este acel moment la care se verifica indeplinirea conditiilor de varsta si vechime. Ceva mai simplu spus ar fi ca este momentul de la care se plateste pensia si care este imediat ulterior ultimei zi de plata a salariului ca urmare a incetarii raportului de serviciu.

Iar acum sa vedem de unde provin majorarile. In primul rand, din art 28 (alin 2 si 3) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, care mentioneaza obligatia “actualizarii la data deschiderii dreptului la pensie, actualizare care se face ca urmare a majorarii salariului de functie detinut la data incetarii raportului de serviciu”. In continuarea rationamentului, data de 1 octombrie 2017 este data de la care se aplica majorarea de 10% a salariului de functie brut conform OUG 62/2017, “ordonanta cu o singura fraza” (obtinuta sindicaliceste si dedicata strict personalului din penitenciare).

Astfel colegii care incaseaza pensie incepand cu 1 octombrie 2017, trebuie sa beneficieze de o actualizare a pensiei cu 10%, iar pe aceeasi linie de argumente, colegii care au pensii in plata incepand cu 1 ianuarie 2018 trebuie sa mai primeasca si majorarea de 25% stabilita prin Legea-cadru 153/2017. Aceasta din urma majorare este insa neutralizata aproape integral de celebrul “transfer al contributiilor” astfel incat din majorarea de 25% mai raman aproximativ 3% de incasat efectiv. De aceea am pomenit de majorarea pensiilor de 10-13% (10% de la 1 octombrie 2017 si inca 3% de la 1 ianuarie 2018).

Mai retinem totusi ca demersul nu este finalizat integral, la acest moment aflandu-se in derulare corespondente ANP cu alte institutii. Totusi, din discutiile purtate, intelegem ca pozitia Casei de pensii sectoriale a MAI este destul de clara in favoarea aspectelor susmentionate, iar decizia ANP nu poate fi diferita de a celorlalte institutii (inclusiv case sectoariale de pensii) din sistemul de aparare nationala. SNLP sustine aceasta interpretare si va pleda pentru materializarea cat mai rapida a efectelor acesteia, in planul pensiilor militare din sistemul nostru.

UPDATE:

Pentru ca am primit intrebari pe aceasta linie, mai precizam faptul ca majorarea de 20% (in doua transe) aferenta salariului de merit nu produce efecte in planul pensiilor, similar celor doua majorari susmentionate, deoarece este specificat expres acest lucru, in OUG 57/2015 cu modificarile si completarile ulterioare.

Dacă ți-a plăcut articolul, ajută-ne să-l distribuim sau apreciază-ne cu un Like 🙂

16 COMMENTS

 1. Anii lucrați în viața civilă se valorifica la împlinirea vârstei de pensionare conform Legii unitare a pensiilor. In concluzie veți beneficia de încă o pensie din sistemul public. La împlinirea vârstei dacă aveți cel puțin 15ani de cotizație mergeți la Casa de pensii și depuneți cerere(dosar) de pensionare.

 2. Buna ziua,
  Sunt proaspat pensionara din sistem, cu o problema cat casa . Am intrat prin concurs la PSBJ in anul 2007, dupa 5 ani facultate la zi si 22 ani de munca in sistemul civil.In 2017 a trebuit sa ies la pensie la limita de varsta, iar la calculul pensiei militare nu mi s-au luat in considerare decat cei 10 ani de sistem. Prin urmare pensia e mica si restul vechimii e degeaba. Cum pot proceda si cand ,pentru valorificarea intregii vechimi ?
  As aprecia orice sugestie de la cineva care se pricepe. Multumesc.

 3. Buna ziua!
  Poate fi ridicata in instanta exceptia de neconstitutionalitate referitoare la prevederile O.Ug. nr 59- 2017 avand in vedere regimul discriminatoriu de acordare a indexarii cu 5,25% a pensiei de serviciu pentru cei care au iesit la pensie ulterior datei de 08.08.2017!
  Va multumesc!

  • D-na potrivit legii 223/2015 art.16, de pensie pentru limita de varsta (cum d-voastra spuneti) beneficiaza cei ce indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii ,25 ani vechime efectiva dintre care 15 vecime in serviciu (vezi definitie art.3 litera e) la cei zece ani vechime in serviciu ai d-voastra nu va confera dreptul de pensie de serviciu pentru limita de varsta ci probabil beneficiati de pensie anticipata partial art.18 unde intradevar vi se ia in considerare doar vechimea in serviciu (art.18 al.2) si la 10 ani….!

  • nu / deschiderea dreptului (data de la care se primeste pensie) trebuie sa fie dupa data de la care este activa majorarea / sau cel mult in aceeasi zi – 1 oct 2017 / am explicat in articol / daca majorarea a devenit activa DUPA data de la care se primeste pensie – nu face obiectul acestor prevederi / ar fi facut obiectul actualizarii pensiei care insa este interzis de lege ca sa zic asa / prevederile de fata vizeaza “actualizarea bazei de calcul al deschiderea dreptului”

 4. Ordonanța 59 /2017, limitează pensia la salariul net, deci pot sa zică ca cresc pensiile cu nu știu ce procente nemaipomenite că nu cresc pt. că le limitează la salariul net, 52% .

  • gresit / am tot explicat / nu pot repeta la nesfarsit / cititi atent / sunt probleme diferite / actualizarea bazei de calcul la deschidere drept sau actualizarea pensiei dupa stabilire drept / putina atentie! / nu scriem doar de dragul de a scrie

 5. Avem o problema majora prin care actualizarea poate fi visata dar nu realizată, chiar si numai pentru cei care au deschis dreptul de pensie începând co 01.10. si se refera la prevederile OUG nr. 59/2017 care modifica Legea 223, inclusiv art. 28 la care se face referire si stabileste clar ca pensiile militare se actualizează numai cu inflatia medie anuală.
  In acest context militarii care au iesit pana la 15.09.2017 pot primii 15% dar politistii nu primesc 10%.
  Stimati domni cei care au iesit la pensie dupa 05.08.2017 nu au primit nici indexarea din 2017 de 5,25%, iar acum treceri direct la 20% si ulterior la 25%. Sa fim seriosi si sa asteptam scris negru pe alb o noua legislatie. Mulțumesc.

  • Nu are legatura cu acel articol / acela vizeaza actualizarea pensiei / noi vorbim aici de actualizarea bazei de calcul la deschiderea dreptului – am explicat!

 6. pentru ca momentul decisiv este cel al deschiderii dreptului / am explicat / daca acest moment este dupa actualizare, atunci se beneficiaza / daca este pana in actualizare, nu se poate beneficia / asa specifica L223

 7. Păi bine dle Stefan, dar cei pensionati dinainte de 1 oct de ce nu beneficiază? Cei mai năpăstuiți sunt cei pensionati între 1 iulie și 1 oct. Nu beneficiem de ajutoarele compensatorii, nu ni se mai da 5,25%, nu ni se majorează nici cu inflația si acum nu primim nici aceste actualizări. Vai si amar. Numai pensionar sa nu fii. Ce sa mai zic de impozitarea decontului de medicamente si de neplata ochelarilor (ochelari port din cauza muncii a 8 h pe zi la calculator la pnt si nu din alte motive) .

  • Degeaba!!!
   1.Totul se rezuma dupa15.09.2017 la media celor 6 salarii nete care trebuiau sa fi fost actualizate la momentul deschiderii dreptului de pensie!
   2.Vedeti toti cei care ati iesit sau veti iesi in 2018 si ati ales salarii din 2017 daca v-au facut actualizarea pentru ca cei de la casa de pensii a MAI nu actualizeaza. Asta este treaba celor de la financiarul unitatilor din care faceti parte,insa multi sustin ca nu au “softul” de actualizare. Altfel o sa asteptati mult si bine decizia de pensionare, sau apoi trebuie sa o contestati.Si asa pensia nu mai este ce era!!! Multumim L. O. V.!!!!!!!

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)