www.snlp.ro Web analytics

Actualizari pensii militare. Majorari de 10-13%

Pensionarii din structura de aparare nationala (implicit din sistemul penitenciar) ale caror drepturi de pensie au fost deschise incepand cu data de 01.10.2017, se pot bucura. Vor beneficia de majorarea pensiilor cu 10% sau chiar cu 13%, depinde de momentul efectiv al deschiderii. Dar mai intai sa vedem ce inseamna „deschiderea dreptului de pensie” o sintagma care incurca pe multi. Explicatia putin mai complicata ar fi ca este acel moment la care se verifica indeplinirea conditiilor de varsta si vechime. Ceva mai simplu spus ar fi ca este momentul de la care se plateste pensia si care este imediat ulterior ultimei zi de plata a salariului ca urmare a incetarii raportului de serviciu.

Iar acum sa vedem de unde provin majorarile. In primul rand, din art 28 (alin 2 si 3) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, care mentioneaza obligatia „actualizarii la data deschiderii dreptului la pensie, actualizare care se face ca urmare a majorarii salariului de functie detinut la data incetarii raportului de serviciu”. In continuarea rationamentului, data de 1 octombrie 2017 este data de la care se aplica majorarea de 10% a salariului de functie brut conform OUG 62/2017, „ordonanta cu o singura fraza” (obtinuta sindicaliceste si dedicata strict personalului din penitenciare).

Astfel colegii care incaseaza pensie incepand cu 1 octombrie 2017, trebuie sa beneficieze de o actualizare a pensiei cu 10%, iar pe aceeasi linie de argumente, colegii care au pensii in plata incepand cu 1 ianuarie 2018 trebuie sa mai primeasca si majorarea de 25% stabilita prin Legea-cadru 153/2017. Aceasta din urma majorare este insa neutralizata aproape integral de celebrul „transfer al contributiilor” astfel incat din majorarea de 25% mai raman aproximativ 3% de incasat efectiv. De aceea am pomenit de majorarea pensiilor de 10-13% (10% de la 1 octombrie 2017 si inca 3% de la 1 ianuarie 2018).

Mai retinem totusi ca demersul nu este finalizat integral, la acest moment aflandu-se in derulare corespondente ANP cu alte institutii. Totusi, din discutiile purtate, intelegem ca pozitia Casei de pensii sectoriale a MAI este destul de clara in favoarea aspectelor susmentionate, iar decizia ANP nu poate fi diferita de a celorlalte institutii (inclusiv case sectoariale de pensii) din sistemul de aparare nationala. SNLP sustine aceasta interpretare si va pleda pentru materializarea cat mai rapida a efectelor acesteia, in planul pensiilor militare din sistemul nostru.

UPDATE:

Pentru ca am primit intrebari pe aceasta linie, mai precizam faptul ca majorarea de 20% (in doua transe) aferenta salariului de merit nu produce efecte in planul pensiilor, similar celor doua majorari susmentionate, deoarece este specificat expres acest lucru, in OUG 57/2015 cu modificarile si completarile ulterioare.

36 COMMENTS

  1. Buna seara,Sunteti amabil cu o parere in legatura cu data cand asi putea iesi la pensie,va rog.Sunt nascut in Iulie 1972,lucrez din anul 1991. 12. 01-1999.05.01 sofer in civilie.din 16 08 1999-31 08 2006 Militar angajat la MApN, din 09 01 2006 Subofiter la pompieri

  2. Am trecut in rezerva cu 1 feb 2010 cu pensie anticipat partial din sistemul penintenciar , acum beneficiez ptr limita de varsta . De la 1 iulie 2018 beneficiez de majorare sau recalculare a pensiei ?

    • Va rog sa-mi spuneti daca am dreptul la actualizare cu 25% baza de calcul pensie MAI.
      Am trecut in rezerva cu data de 31.12.2017.Multumesc anticipat.

      • Te referi probabil, la acest aspect:
        ORDONANTA DE URGENTA nr. 96 din 9 noiembrie 2018 privind prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.
        Articolul VIII
        In aplicarea art. 59 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificarile si completarile ulterioare, termenul pana la care se poate realiza actualizarea cuantumului pensiilor militare de stat este data de 31 decembrie a fiecarui an. Cuantumul pensiilor militare de stat nu se actualizeaza daca media anuala a inflatiei inregistreaza valori negative.

  3. De ce nu s a majorat pensia acum in iulie? Am iesit la pensile la 56 ani si 3 luni,avand vechime 32 ani,in data de 30 .11.1996.Sunt bolnav ,am suferit un AVC grav in anul 2011,am o pensie destul de mica in comparatie cu cheltuielile necesare.Va rog sa ma informati despre acest lucru.Multumesc.

  4. Pensionarii militari nu sunt tot pensionari? Ei nu au nevoie de hrana,medicamente,bani pentru facturi?Dna.Olguta Vasilescu a spus mereu ca nu se mai majoreaza pensiile cu rata inflatiei,ca acel procent va fi inclus in punctul de pensie incepand cu 1.07.2017.Poate ca a spus adevarul,dar eu,la pensia mea de urmas nu am primit nimic,nici punct majorat in iulie 2017,nici in 2018,nici procentul pentru inflatie.Ce asteptari mai avem? Ne mai maresc si noua pensiile,sau trebuie sa murim? Astept si eu un raspuns.

  5. Bună ziua, aș avea două întrebări la dvs. în numele tatalui meu, în vârstă de 83 de ani, pensionar (MApN) din anii ’90 (colonel în rezervă):

    1. În contextul în care pensiile militare nu s-au mai mărit (n-au fost indexate) ca măsură generică de ani buni (nu ne referim la reașezări în grila de pensii), iar recenta mărire cu 10% (un procent substanțial) a pensiilor civile este justificată de factorii de conducere ȘI prin cresterea inflației, a cotației ROBOR, a prețului la combustibili (cu creșterea accizelor), DECI PRIN CREȘTERE COSTURILOR VIEȚII DE ZI CU ZI, cum anume se justifică neincluderea în majorare a pensiilor militare? Aceasta cu atât mai mult cu cat, în ultimii ani, declarativ dar și (măcar în parte) bugetar, sectorul apărării naționale a devenit unul prioritar? Să înțelegem că pensionarii militari, odată „resursa consumată”, sunt buni de repudiat sau aruncat la cos? Eu n-au facut parte din sistemul apărării țării, ori guvernanții (inclusiv cei de la MApN) consideră ca viața lor de pensionari nu se desfășoară în România, și nu e afectată de costurile cotidiene crescute?

    2. Sunt asemenea măsuri de creștere generică a pensiilor avute în vedere pentru ȘI pensionarii militari? Dacă da, știți cumva procentul vizat, este 10% sau un altul? Există un orizont de timp prevăzut pentru o asemenea masură?

    Vă mulțumesc mult!

  6. Punctul de pensie marit de la data de 01.07.2018 nu este valabil si pentru pensile militare, de la 01.01.2017 nu am mai primit 1 leu la pensie… . Poate explica cineva situatia?

  7. M-am intors in tara recent. Stiam ca de la 1 iulie 2018 se maresc pensiile cu 10%. Ieri am primit in cont pensia dar fara nici o majorare. Care ester ealitatea ?
    Cu respect deosebit

  8. Din data de 31 iulie 2017 am iesit la pensie la limită de vârsta beneficiind de o pensie militară după douăzeci de ani si nouă luni .În perioada 07iulie 1979 până la 01 octombrie 1996 am lucrat in viața civilâ cu carte de muncă pe bază de contributivitate ,unde mă pot adresa să-mi primesc pensia din viata cibilâ pt acesti ani care iam lucrat si am contribuit la pensie .Vă mulțumesc.

  9. Buna ziua! Sunt nascut in 23-01-1976 si lucrez in MAPN din 2002, incadrat ca militar angajat pe baza de contract. Am 15 ani de misiuni la Capu Midia. Imi puteti spune ,va rog, cand ma pot incadra sa ies la pensie?

    • Daca munca ca MAC ti-a fost incadrata cu grupa I, la fiecare an ai sase luni castig. Dai jos din 60 anii castig si-ti rezulta varsta minima la care poti indeplini conditiile de pensionare. Asta la prima strigare. Deci, nu mai devreme de 47 de ani cand ar trebui sa ai peste 26 de ani de munca in sistemul de aparare. Cu cat ai mai putini ani de vechime in sistemul de aparare, cu atat iti creste si varsta la care te poti pensiona, evident.

    • Ma numesc Raftopol Gheorghe si am lucrat in MAI timp de 16 ani si 4luni dupa anii 1990 fiind reincadrat in politie ,vechimea totala in civilie si politie ete de 44 de ani ,iesit la pensie in baza art.53 din legea 164/2001 privind pensii militare si actual am o pensie de 2000, i52 lei Mai am dreptul la actualizare in 2018 ?

      • Nenea Gică , te-am găsit aici din intâmplare ….dar mă bucur .trimite un sms cu numarul dumitale de telefon și te contactez eu. Nr .meu este +86 130 2760 7157 sau un email la adresa stefan777net@yahoo.com . Eu am iesit la pensie și am plecat definitiv din România

  10. Buna ziua,
    Poate cineva sa imi recomande un avocat cu experienta in procese pe pensii militare/ calcul/ actulizare?
    Multumesc.

  11. pensiile nu se mai majoreaza automat in 2018 cu 5,25% cum prevedea L223/2015 inainte de modificarea prin OUG 59/2017

    pensiile se actualizeaza din oficiu corelat cu rata inflatiei la 1 ianuarie

    insa sintagma „din oficiu” nu rezolva automat speta / banii in plus nu apar „din oficiu” / cineva trebuie sa faca ceva si inca nu a facut / casa de pensii sectoriala sustine ca inflatia este negativa si deci pensiile nu au cu ce sa fie actualizate
    aflam asta si de la cps mapn
    https://cps.mapn.ro/app/webroot/fileslib/upload/files/Anunturi/ANUNT%20din%2003.04.2018.pdf

    poate fi util si acest anunt
    http://www.mai.gov.ro/documente/structuri/Actualizare.pdf

    retinem ca aceasta actualizare cu rata inflatiei nu are lagatura cu tema articolului

  12. Am iesit la pensie incepand cu data de 30. 06. 2017 de la IGSU. Cei de la financiar m-au chemat pentru actualizarea bazei de calcul a soldei de functie cu 15 la suta. Per total brutul s-a marit cu 300 lei. Asta s-a intamplat acum 2 luni. Trebuie sa astep de la casa de pensii o noua decizie de recalculare a pensiei? Multumesc anticipat.

    • in mod normal modificarile se opereaza ca urmare a unor decizii, chiar daca este vorba de o actualizare din oficiu

  13. AM ONOAREA Dle. STEFAN. Sunt un pensionar STS, trecut in rezerva in 2001, vechime 27 ani, grupa de munca speciala, 13 ani si 5 luni, plus 3 la Academia Militara Transmisiuni, cu toate acele trei Ordine Militare primite, cu pensia la MAI pentru ca STS nu avea casa de sine statatoare.
    Am copiat art.59, modificat din lege. Am in memorie si declaratia Olgutei cu actualizarea
    pensiilor militare de la 1 iulie . Intrucat am vazut ca sunteti bine informat, am mai multe intrebari, dar va voi pune doar trei :
    – 1. rata medie a inflatiei este acel 5,25 la suta de anul treacut de la 1 ian.?
    – 2. este o alta constanta , iar daca da, cu ce anume se inmulteste ca sa dea actualizarea ?
    – 3. care ar putea fi r.m.inflatie luata in calcul : cea de la 1 ian. sau cea de la 1.iulie a.c.?

    „Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea și comunicat de Institutul Național de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă un cuantum al pensiei mai mic, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată.”
    Va multumesc anticipat. AM ONOAREA !

  14. Am ieșit la pensie (mapn) în 1998 . Majorarea cu 10 % este valabilă și pentru noi ?

  15. Anii lucrați în viața civilă se valorifica la împlinirea vârstei de pensionare conform Legii unitare a pensiilor. In concluzie veți beneficia de încă o pensie din sistemul public. La împlinirea vârstei dacă aveți cel puțin 15ani de cotizație mergeți la Casa de pensii și depuneți cerere(dosar) de pensionare.

  16. Bună ziua. Ce se întâmpla cu mărirea salariilor medicilor și asistenților din sistemul penitenciar?

    • este reglata similar celor din sanatate / am postat articol dedicat / cu 10 aprilie trebuie sa se simta

  17. Buna ziua,
    Sunt proaspat pensionara din sistem, cu o problema cat casa . Am intrat prin concurs la PSBJ in anul 2007, dupa 5 ani facultate la zi si 22 ani de munca in sistemul civil.In 2017 a trebuit sa ies la pensie la limita de varsta, iar la calculul pensiei militare nu mi s-au luat in considerare decat cei 10 ani de sistem. Prin urmare pensia e mica si restul vechimii e degeaba. Cum pot proceda si cand ,pentru valorificarea intregii vechimi ?
    As aprecia orice sugestie de la cineva care se pricepe. Multumesc.

  18. Buna ziua!
    Poate fi ridicata in instanta exceptia de neconstitutionalitate referitoare la prevederile O.Ug. nr 59- 2017 avand in vedere regimul discriminatoriu de acordare a indexarii cu 5,25% a pensiei de serviciu pentru cei care au iesit la pensie ulterior datei de 08.08.2017!
    Va multumesc!

    • păi inițial nu trebuia contestată decizia de pensionare și apoi la instanță ?

    • D-na potrivit legii 223/2015 art.16, de pensie pentru limita de varsta (cum d-voastra spuneti) beneficiaza cei ce indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii ,25 ani vechime efectiva dintre care 15 vecime in serviciu (vezi definitie art.3 litera e) la cei zece ani vechime in serviciu ai d-voastra nu va confera dreptul de pensie de serviciu pentru limita de varsta ci probabil beneficiati de pensie anticipata partial art.18 unde intradevar vi se ia in considerare doar vechimea in serviciu (art.18 al.2) si la 10 ani….!

  19. SA INTELEG CA CEI CARE S-AU PENSIONAT ANTERIOR ACESTEI DATE NU VOR PRIMI MAJORAREA?

    • nu / deschiderea dreptului (data de la care se primeste pensie) trebuie sa fie dupa data de la care este activa majorarea / sau cel mult in aceeasi zi – 1 oct 2017 / am explicat in articol / daca majorarea a devenit activa DUPA data de la care se primeste pensie – nu face obiectul acestor prevederi / ar fi facut obiectul actualizarii pensiei care insa este interzis de lege ca sa zic asa / prevederile de fata vizeaza „actualizarea bazei de calcul al deschiderea dreptului”

  20. Ordonanța 59 /2017, limitează pensia la salariul net, deci pot sa zică ca cresc pensiile cu nu știu ce procente nemaipomenite că nu cresc pt. că le limitează la salariul net, 52% .

    • gresit / am tot explicat / nu pot repeta la nesfarsit / cititi atent / sunt probleme diferite / actualizarea bazei de calcul la deschidere drept sau actualizarea pensiei dupa stabilire drept / putina atentie! / nu scriem doar de dragul de a scrie

  21. Avem o problema majora prin care actualizarea poate fi visata dar nu realizată, chiar si numai pentru cei care au deschis dreptul de pensie începând co 01.10. si se refera la prevederile OUG nr. 59/2017 care modifica Legea 223, inclusiv art. 28 la care se face referire si stabileste clar ca pensiile militare se actualizează numai cu inflatia medie anuală.
    In acest context militarii care au iesit pana la 15.09.2017 pot primii 15% dar politistii nu primesc 10%.
    Stimati domni cei care au iesit la pensie dupa 05.08.2017 nu au primit nici indexarea din 2017 de 5,25%, iar acum treceri direct la 20% si ulterior la 25%. Sa fim seriosi si sa asteptam scris negru pe alb o noua legislatie. Mulțumesc.

    • Nu are legatura cu acel articol / acela vizeaza actualizarea pensiei / noi vorbim aici de actualizarea bazei de calcul la deschiderea dreptului – am explicat!

  22. pentru ca momentul decisiv este cel al deschiderii dreptului / am explicat / daca acest moment este dupa actualizare, atunci se beneficiaza / daca este pana in actualizare, nu se poate beneficia / asa specifica L223

  23. Păi bine dle Stefan, dar cei pensionati dinainte de 1 oct de ce nu beneficiază? Cei mai năpăstuiți sunt cei pensionati între 1 iulie și 1 oct. Nu beneficiem de ajutoarele compensatorii, nu ni se mai da 5,25%, nu ni se majorează nici cu inflația si acum nu primim nici aceste actualizări. Vai si amar. Numai pensionar sa nu fii. Ce sa mai zic de impozitarea decontului de medicamente si de neplata ochelarilor (ochelari port din cauza muncii a 8 h pe zi la calculator la pnt si nu din alte motive) .

    • Degeaba!!!
      1.Totul se rezuma dupa15.09.2017 la media celor 6 salarii nete care trebuiau sa fi fost actualizate la momentul deschiderii dreptului de pensie!
      2.Vedeti toti cei care ati iesit sau veti iesi in 2018 si ati ales salarii din 2017 daca v-au facut actualizarea pentru ca cei de la casa de pensii a MAI nu actualizeaza. Asta este treaba celor de la financiarul unitatilor din care faceti parte,insa multi sustin ca nu au „softul” de actualizare. Altfel o sa asteptati mult si bine decizia de pensionare, sau apoi trebuie sa o contestati.Si asa pensia nu mai este ce era!!! Multumim L. O. V.!!!!!!!

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)