www.snlp.ro Web analytics

Operatiunea „Descatusarea” si efectele ei dubioase. Detentia la domiciliu

Din nou se asteapta o decizie a CCR care privitor la detentia la domiciliu. Am detaliat anterior cu privire la posibilele efecte ale noii legi care se tot impiedica de Curtea constitutionala in drumul spre iesirea din Parlament. Dar de data aceasta curtea are o misiune ceva mai grea pentru ca forma adoptata acum este ajustata chiar pe baza argumentelor utilizate de CCR la prima respingere.

Dar ce se va intampla mai exact daca legea va scapa de filtrul constitutional si se va publica in aceasta forma? Pentru a estima efectele, deosebit de sugestiva este chiar una dintre imaginile incarcate pe pagina ANP (click pe foto articol). exact deasupra efectivelor custodiate in prezent. Avem astazi in sistemul penitenciar putin peste 21.000 de detinuti.

Dincolo de reconfigurarea profunda a sistemului (o parte din unitatile cu regim inchis se vor reprofila pe semideschis), noua lege trimite in detentie la domiciliu condamnatii la pedepse de pana la un an (exceptie facand faptele savarsite cu violenta), precum si pe cei care mai au 18 luni pana la indeplinirea fractiei minime obligatorii.

Am cerut ANP un calcul chiar si nefinisat al totalului detinutilor eligibili si avem un numar aproximativ de 4.800 de persoane care ar pleca acăsică. Am ramane asadar cu putin peste 15.000 de detinuti in custodie, in contextul in care avem peste 13.000 de salariati pe 16.000 de posturi prevazute, cifre menite sa starneasca ingrijorare.

In plus, tocmai a fost aprobat un imprumut de 177 milioane de Euro, bani pe care Romania ii va primi si pe care ii va da inapoi Bancii de Dezvoltare a Consiliului Europei, pentru a construi doua noi penitenciare si un institut. In prezent avem un deficit de cazare la 4 mp de 4300 de locuri cu tot cu spitale.

Amelioram 2.000 din acestea cu cele doua unitati noi, dar… trimitem la domiciliu doar in prima faza 5.000 de detinuti ca sa avem practic o rezerva de 3500 de locuri!? Nu pare un non-sens? Sa nu uitam ca este vorba despre un imprumut european care se cheltuie similar unui proiect cu finantare (rambursabila), etapizat, fara posibilitatea de a mai da inapoi indiferent de modificarile in plan politic sau decizional.

8 COMMENTS

  1. Astazi in ritmul asta in tara asta a noastra Romania, este bine sa fi hot sa nu furi mult, cate putin dar de mai multe ori , repetat, victimile dale dracului sa scape cine trebuie … rusine sa va fie guvernantilor si parlamentului si presidentiei ca dati legi de genul asta. RUSINE !!!!

  2. Domnule Stefan, despre concursurile de sef tura stiti ceva ,se vor sustine pana la sfarsitul anului ? (Nu s-au afisat nici macar rezultatele la testarile psihologice desi s-au terminat de mult,nu mai vorbesc de verificarea dosarelor).
    Va multumesc!

  3. Cred ca m ar fi interesat mai mult drepturi si măsuri de protecție în caz de ”doamne fereste”decat o denumire pompoasa. Salarii compensatorii , o pensionare partial anticipată la 15 ani vechime in sistem in caz de desființare/ reorganizare unitati sau alte chestii de genul asta ar parea mai potrivite ptr timpurile astea.

    • Denumirea a fost dorita in majoritate insa, la pachet cu aceasta doleanta, cel putin noi, am avertizat si asupra riscurilor cand supui o lege modificarii in Parlament.

      • Ai vazut gardieni someri?Pensionare pe caz de boala,paznici pe la magazine…etc sau …la cules capsuni. Ce salarii compensatorii cand astia doresc sa nu mai faca nimeni inchisoare,poate sclavii!. Vrei sa traiesti asa,bine,daca nu,du-te pe Marte!

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)