www.snlp.ro Web analytics

Norme salarizare. Cel mai asteptat „50%” din ultimii ani. Modificari prevederi

Multi dintre cei care sunt cu un picior la pensie intreaba insistent de aceasta majorare de 50% care tot intarzie, in speranta ca vor avea sansa de a beneficia de o pensie ceva mai mare daca s-ar regasi printre cei considerati merituosi, ca sa nu intram in prea multe detalii privind misiunile speciale sau lucrarile de exceptie. Pana la publicarea efectiva, punem la dispozitie varianta ordinului care a plecat de la MJ catre Monitorul Oficial al Romaniei (in mod normal este si varianta care va aparea in MO).

Am mai scris ca nu era necesar ordinul nou pentru a se putea plati majorarea, dar ANP a vrut o acoperire mai sigura. Extras din noul ordin: Art. 36 – Prevederile ordinului ministrului justiției nr. 820/C din 27 februarie 2015 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea majorării pentru lucrări de excepţie sau misiuni speciale funcţionarilor publici cu statut special şi personalului civil din sistemul administraţiei penitenciare se aplică în mod corespunzător și în anul 2018, până la intrarea în vigoare a prezentului ordin. Nu reluam subiectul. Ordinul a fost semnat si urmeaza a fi publicat din minut in minut. In acest articol vrem sa subliniem o anumita modificare in procedura care sta la baza acordarii acestei majorari.

De-a lungul timpului, in sistemul nostru, diferit de ceea ce se intampla in politie, am consacrat principiul proportionalitatii pe corpuri (ofiteri/agenti) in privinta numarului de persoane care pot beneficia de acest 50%. Adica 5% dintre agenti si 5% dintre ofiteri. Principiul se regaseste si in noul ordin ce asteapta la publicare dar… restilizat.

Avem de acum o proportionalitate decisa de ANP si obligatorie doar pentru unitati. Sa explicam sau macar sa incercam. extrase din proiect:

Art. 31 – Majorarea prevăzută la art. 28 se acordă pentru cel mult 5% din numărul total de posturi prevăzute în statele de organizare şi în limita a 30% din suma salariilor de bază/salariilor de funcţie, salariilor gradului profesional deţinut, gradaţiilor, salariilor de comandă, cumulat pe total buget al ordonatorului principal de credite.

Art. 32 – (1) Administraţia Naţională a Penitenciarelor stabileşte numărul de persoane care pot beneficia de majorare în conformitate cu art.31, precum şi proporţia acestora pe corpuri profesionale, şi îl comunică fiecărei unităţi subordonate, aceasta având obligaţia de a se încadra în datele primite.

(2) Stabilirea personalului care beneficiază de majorare se realizează trimestrial, majorarea acordându-se individual pentru aceeași perioadă.

Art. 33 – (4) La acordarea majorării se au în vedere toate categoriile de personal şi corpuri profesionale, cu respectarea principiului proporţionalităţii.

Vedem in partile subliniate mai sus cum ANP capata puterea de a stabili o alta proportie pe corpuri decat cea naturala ca sa spunem asa. Mai departe, unitatile au invedere toate categoriile de personal si corpuri (sintagma incerta, pentru ca in statut avem categorii si corpuri dar inseamna acelasi lucru – agenti/ofiteri). Inca din faza de proiect am transmis directorului general ANP ingrijorarile noastre cu privire la riscul de debalansare a acestor procente intre corpuri, pe criterii subiective si am convenit ca in cazul in care se va constata asa ceva, vom stabili de comun acord metoda de interventie. In orice caz, la luarea deciziilor privind acest drept salarial, sindicatele au rol activ. Imediat dupa publicare vom transmite si forma oficiala a ordinului.

8 COMMENTS

  1. Mai bine l-ar anula de tot. Aduce numai certuri și invidii inutile și nici măcar nu-i vreo sumă exorbitantă…vreo 15-20 de milioane vechi pentru un agent, în funcție de vechime, gradație, etc. Este o armă în mâna conducerii, armă pe care unii directori știu s-o folosească foarte abil, cu concursul colegilor care se vând ieftin.

    • Nu mai judecati asa. Sunt multi oameni in sistem care chiar merita si care beneficiaza.Nu in ultimul rand,vorba Domnului Presedinte e un drept castigat si ar fi pacat sa-l pierdem.Perfect de acord cu situatiile enuntate de Dv.Totusi sentimente ca invidia ,pizma,gelozia etc se nasc de multe ori in sufletul omului involuntar,conteaza sa le stapanim,atunci vom da intradevar proba maturitatii noastre.Deci ,mangaiati-va cu gandul ca sunt oameni in sistem care beneficiaza si merita in acelasi timp.

      • Da, chiar sunt colegi care merită. Există însă 50% dat aiurea pe motiv de ”urmează să se pensioneze”, ”săracu de el nu a luat niciodată, e rândul lui” sau eternele ”sifoane” abonate la 50%. Din ce-am observat eu, de fiecare dată când se afișază lista, sunt câteva persoane acolo despre care nu prea are nimeni ce comenta, bravo lor, chiar merită!

  2. Asta înseamnă că la salariul din iulie se va da 50% pt.cei norocoși pe primele două trimestre.Daca se va publica OMJ in MO.

    • De acord cu Dv.Cand o sa va vina randul sa iesiti la pensie, sa refuzati 50% sau sa nu-l solicitati.Fiti imaculat in continuare si bineinteles ,sanatos.

  3. Daca intra in vigoare acest OMJ , de la ce data se pierde sporul de izolare la PPA?

    • nu se trebuie sa se piarda / am reusit cel putin o modificare fata de proiect initial / vedeti la procvent ocupare stat / discutam si despre asta

      • Buna seara, revin cu intrebarea de mai sus, dupa intrarea in vigoare a OMJ( am inteles ca este pe 27.06.18 in dezbatere in Parlament), de la ce data se pierde sporul de izolare la PPA si Sppa ? din ianuarie 2019 cand intra legea de salarizare sau cu data aprobarii OMJ-ului ?

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)