Remedii compensatorii pe raspunderea noastra
Cu promptitudinea deja consacrata Ministrul Justitiei a semnat ordinul prin care este stabilita lista locurilor de detinere cu conditii necorespunzatoare care activeaza sanctiunea auto-impusa prin lege, a remediilor compensatorii.
In urma cu cateva minute ordinul a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei avand nr 2002/C/2018. Are vreo importanta oare aceasta prevedere din ordinul initial:
Art. 2. – (1) Situația prevăzută la art. 1 se actualizează anual, până la data de 1 mai a fiecărui an, locurile de deținere având obligația de a formula propuneri către Administrația Națională a Penitenciarelor până la data de 1 februarie a fiecărui an.?
Ordinul trebuia semnat pana pe data de 1 mai. Suntem usor depasiti… cu aproape doua luni, timp in care s-au acordat sau nu s-au acordat remedii si pe a cui raspundere? Lasam loc de meditat…
4 COMMENTS
Comments are closed.
Este vorba de o prelungire tacită a efectelor legii. Nu este nimic illegal. Amintiți-vă de situația Legii nr.254 și a regulamentului de aplicare a ei. În lege scria că în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii, va intra în vigoare un alt regulament. Timp de un an și jumătate a funcționat vechiul regulament pt.că nu se adoptase unul nou. Abia prin HG 157/2016 a fost abrogată expres HG 1897/2006.
daca nu as sti discutiile din spate, as zice ca tine 🙂
nu efectele legii sunt o problema / remediile se acorda / asta e clar
dar pentru care spatii???
daca pana da ministrul ordin ai acordat remedii pentru un spatiu care prin noul ordin a devenit corespunzator?!
liberezi detinutul mai devreme si vei spune ca… ai luat de bune spatiile din ordinul vechi insa chiar acel ordin este limitat in timp ca aplicabilitate > nu mai tarziu de 1 mai!
Legea nu retroactivează, ea produce efecte pentru viitor. La intrarea în vigoare a noii legi se specifică faptul că vechea dispoziție își încetează activitatea. Chiar dacă spațiul respectiv a devenit corespunzător între timp, el TREBUIE declarat așa prin noua dispoziție. Dvs. știți că spațiul a devenit corespunzător, dar nu puteți să-l considerați așa pt.că aplicați legea în vigoare, chiar dacă e depășit termenul până la care trebuia reînnoită legea. Până la apariția noii dispoziții, spațiul va fi necorespunzător.
Este considerată o prelungire tacită. Promisiunea de a da un nou ordin de la 1 mai exista din ordinul 2773 /2017. Așa a fost și cu regulamentul de aplicare a legii 254/2013. În lege scria că în termen de 6 luni de la aparția legii, va intra în vigoare un nou regulament. După expirare acelor 6 luni, în lipsa unui nou regulament, a funcționat tot cel vechi, timp de un an și jumătate. Înseamnă că HG 1897 nu mai era valabilă, că fusese abrogată? Abia prin noul regulament a fost abrogată expres HG 1897/2006. Așa se întâmplă și acum.