www.snlp.ro Web analytics

Majorare munca suplimentara – ne incadram in limita de 3%

Ieri a avut loc Consiliul de conducere al ANP, in cadrul caruia au fost discutate propunerile de avansare in gradul profesional urmator, inainte de implinirea stagiului minim. Pe langa acest subiect, in CC ANP au mai fost discutate si alte probleme. Referitor la majorarea pentru munca suplimentara, ANP a informat ca desi sumele transmise de unitati inregistreaza depasiri punctuale ale plafonului maximal de 3% din bugetul centralizat ANP, per sistem sumele se incadreaza in plafon. Mai precizam si faptul ca de la unitati au fost transmise la ANP situatii contradictorii din perspectiva numarului de salariati si al numarului de ore suplimentare prestate.

Dar cum de s-a reusit aceasta incadrare in plafonul de 3% care era cu mult sub necesarul calculat in functie de numarul de ore si de cuantumurile salariale din sistemul nostru? Trebuie spus ca aici juridicul din ANP are un aport decisiv. S-a realizat o analiza atenta a textul actului normativ si s-a observat un aspect interesant. In cursul saptamanii trecute presedintele SNLP a discutat pe aceasta tema cu directorul DCEAN ANP. Extras din Legea nr 79/2018:

Art. IV

(1) Prin derogare de la prevederile art. 8 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 90/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, munca suplimentară prestată începând cu 1 aprilie 2018 peste programul normal de lucru de către personalul cu statut special care are atribuţii pentru desfăşurarea activităţilor deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut în domeniul ordinii şi siguranţei publice, în respectarea regimului frontierei de stat a României, în situaţii de urgenţă, în personalizarea, emiterea şi evidenţa generală a documentelor de identitate şi a paşapoartelor simple, în emiterea şi evidenţa permiselor de conducere şi a certificatelor de înmatriculare ale autovehiculelor rutiere, precum şi de către funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, care nu se poate compensa cu timp liber corespunzător, se plăteşte cu o majorare de 75% din solda de funcţie/salariul de funcţie, proporţional cu timpul efectiv lucrat în aceste condiţii. Plata majorării se efectuează în cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în următoarele 60 de zile după prestarea muncii suplimentare.

(2) Plata majorării prevăzute la alin. (1) se efectuează astfel încât să se încadreze în limita de 3% din suma soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deţinut, gradaţiilor şi a soldelor de comandă/salariilor de comandă.

Asa cum vedeti in sublinierile de mai sus, la alin 1 este prevazut dreptul (plata cu o majorare) iar la alin 2 este prevazuta limita (3%). Dar limita nu vizeaza fondurile necesare pentru plata cu o majorare ci strict plata majorarii. Un detaliu fin pentru a carui observare juristii din ANP merita evidentiati. Bineinteles ca SNLP imbratiseaza aceasta interpretare care rezolva toate grijile ce au stat la baza sesizarilor pe care noi le-am facut. Intrucat una este sa incadrezi in plafonul de 3% fondurile pentru 175%, alta este sa incadrezi doar majorarea de 75%. Diferenta este evidenta.

In cursul acestei saptamani, insa, factorii de raspundere de nivel maxim au lipsit din ANP si se asteapta o decizie pentru aplicarea acestei interpretari. In cazul in care ceva va perturba aceasta decizie, situatia redevine periculoasa asa cum am explicat anterior. Daca se va merge totusi pe fondurile integrale necesare acordarii noului drept (175%) atunci nici solutia sugerata de SNLP nu stim daca este acoperitoare si anume raportarea fondului necesar pentru plata noului drept, pentru perioada iulie-dec 20018 (6 luni),  la o limita 3% din bugetul centralizat al ANP pentru intreg anul 2018 (12 luni) si nu lunar cum se calculeaza in prezent.

DEA ANP este incurcata de aceasta raportare anuala insa aceasta este oarecum similara cu majorarea de 50% limitata si aceasta la o anumita parte a bugetului MJ. In prima faza se poate constata incadrarea per sistem raportat la anul 2018, apoi se trece la distributia lunara a sumelor monitorizand totodata lunar evolutia acestora in functie de limita calculata. Solutii juridice si tehnice exista. Mai trebuie ceva asumare insa daca mergem pe ideea ca dreptul a fost creat pentru a fi acordat si nu de admirat la altii, atunci este nevoie de aceste decizii.

Pentru clarificarea pozitiilor in vederea adoptarii de catre Ministrul Justitiei a unui ordin care sa nu limiteze ci sa garanteze aplicarea noilor prevederi de natura salariala, directorul general ANP a convenit cu MJ temporizarea semnarii normelor pana la o ultima discutie mai intai cu sindicatele si apoi intre ANP si MJ la inceputul saptamanii care urmeaza. Cele doua aspecte ramase in discutie sunt exact limita de 3% dar si suprapunerea de majorari (75% pentru sambata/duminica si 175% pentru munca suplimentara).

9 COMMENTS

  1. Domnule presedinte daca ma pensionez in luna septembrie mi se vor acorda banii pt.orele suplimentare efectuate in lunile iulie,august si septembrie? bineinteles daca nu vor fi recuperate cu timp liber???

    • plata nu se poate face mai devreme de 60 de zile / vei primi bani in iulie pentru mai > in august pentru iunie > in septembrie pentru iulie

  2. Oricum pontatorul va avea grija sa scada, in momentul pontarii unei recuperari, in primul rand a orelor ce ar putea fi platite!!!

    • nici vorba / ordinul prevede ceva in acest sens / urmariti urmatorul articol

    • Domnule presedinte art.11 nu l-as putea interpreta in favoarea mea .Adica daca raporturile de serviciu inceteaza plata orelor suplimentare se face odata cu ultima plata?

  3. In situația mea ,in care mai am 25 de zile din concediul pe 2017 , pot solicita plata orelor suplimentare pe care le fac luna de luna in detrimentul liberelor astfel încât sa pot beneficia de concediu?mentionez ca am planificat un concediu de 6 zile in August , și de un altul nu mai pot beneficia anul acesta cnf planificării, prioritar fiind acordarea liberelor provenite din munca suplimentară.

    • plata nu se solicita / este obligatorie dupa 60 de zile daca nu s-a realizat compensarea cu timp liber / daca iei concediu evident ca nu poti lua si recuperari

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)