www.snlp.ro Web analytics

Ministrul Muncii cere pauza de proteste

Dupa 2 zile de proteste organizate de BNS si Cartel-ALFA in fata Ministerului Muncii, liderii confederatiilor au fost invitati la discutii. Raportul complet al sedintei:

Raport intalnire lideri confederatii cu Ministrul Muncii,
doamna Sulfina Barbu

Data: 22.09.2011

La intalnire au participat:

 • Ministrul Muncii, doamna Sulfina Barbu
 • Secretarul de stat, domnul Valentin Mocanu
 • 4 presedinti ai confederatiilor sindicale : Dumitru Costin, Bogdan Hossu, Samoila (CNSLR Fratia), Iacob Baciu (CSDR)
 • Ion Albu (C.S.N. Meridian)

Prioritatile comunicate de ministru sunt urmatoarele:

 1. Aprobarea Legii cadru a Asistentei Sociale pana la sfarsitul lunii septembrie, urmata de lucrul in comun cu sindicatele si patronatele privind legislatia subsecventa.
 2. Finalizarea in regim de urgenta a sistemului informatic unic care sa asigure fluxul de informatii necesar pentru alocarea resurselor financiare pentru masurile de protectie sociala.
 3. Crearea de locuri de munca
 4. Cresterea gradului de cheltuire a fondurilor europene si eficientizarea activitatilor pe proiecte
 5. Elaborarea legii economiciei sociale si a Legii mestesugurilor
 6. Modificarea Legii Zilierilor
 7. Promovarea Legii Uceniciei
 8. Intarirea componentei numita Inspectia Sociala
 9. Evaluarea periodica a modului in care functioneaza institutiiile din subordinea ministerului (cu accent pe Inspectia Muncii)
 10. Reluarea dialogului social cu patronatele si sindicatele

Temele propuse de confederatiile sindicale au fost urmatoarele:

 1. Aprobarea in regim de urgenta a hotararii de guvern cu privire la sectoarele de activitate, pentru relansarea negocierilor colective la nivel de ramura cat si pentru protejarea organizatiilor sindicale de la nivel de unitate care nu indeplinesc conditiile de reprezentativitate.
 2. Reluarea activitatii Consiliului Economic si Social cu eliminarea reprezentantilor guvernului din structura CES si punerea CES in functiune
 3. Constituirea in conformitate cu Legea 62/2011 a Consiliului National Tripartit: guvern, patronat, sindicate care are ca scop stabilirea principalelor seturi de politici macroeconomice (inclusiv stabilirea salariului minim)
 4. Modificarea Codului Muncii si a Legii Dialogului Social
 5. Stabilirea cu prioritate a unor politici nationale de creare de locuri de munca
 6. Stabilirea unei intalniri comune de lucru in vederea imbunatatirii activitatii POSDRU
 7. Modificarea proiectului de lege a Asistentei Sociale (Lege cadru), cat si nevoia lucrului in comun privind legislatia subsecventa
 8. Recrearea si finantarea comitetelor sectoriale
 9. Readucerea la viata a Consiliului National de Formarea Profesionala a Adultilor
 10. Imbunatatirea Legii Inspectiei Muncii
 11. Ratificarea mecanismului sesizarilor colective atunci cand se incalca Carta Sociala Europeana
 12. Imbunatatirea Ordonantei de Guvern nr. 116 privitoare la platile compensatorii (extindere si flexibilizare)

CONCLUZII:

 1. Time-out cerut de Ministerul Muncii pana in 3 octombrie pentru aprobarea hotararii de guvern cu sectoarele de activitate. PE CALE DE CONSECINTA SE SUSPENDA ACTIUNEA DE PROTEST ORGANIZATA DE BNS SI CARTEL ALFA PANA PE DATA DE 3 OCTOMBRIE
 2. Pentru toate celelalte teme, Ministrul Muncii ne-a cerut time-out pana luni, promitand ca in acest weekend va face evaluarile si va propune la inceputul saptamanii viitoare un calendar comun de lucru.


Document atasat:

12 COMMENTS

 1. Chiar daca a formulat in stilul lui, Tepes cam are dreptate aici

  Isis spui ca liderii nu se vor intelege

  Dar daca vom afla ca liderii s-au inteles si mai dihai, chiar au fuzionat, ce crezi, vom avea milioane in strada?

  :sigh:

 2. [quote name=”Mihai”]Tepes, la ultimul miting, cel din primavara, unde ai fost ? Atunci a fost un prilej bun de a schimba ceva,ma tem ca acum este prea tarziu sa mai facem ceva.[/quote]
  Nu vorbi ce nu sti,am fost la toate si am o doza de nemultumire fata de cei care nu au participat,toti spun ca ar fi trebuit sa fie mai multi dar pe ei se exclud…sa faca altii pt. ei,vai de capul lor de ghiocei,isi merita soarta! 😳 😳 😳 😳

 3. Se va iesi in strada, dar ca si anul trecut, fragmentat, nu toate confederatiile odata. Liderii sindicali nu se vor pune de acord si vor iesi pe rand. Starea conflictuala se va detensiona, toata lumea se va linisti, vine iarna si conform traditiei vom petrece sarbatorile de iarna si iarna, linistiti, resemnati. Vom concluziona ca ei sunt niste nemernici iar noi, nu am putut face mai mult. C-asa-i romanul.

 4. Va rog nu va mai gândiți la capra vecinului.
  Scrie ceva care sa ajute aceste teme,nu Va mai intepati.

 5. Scuze, in general se posteaza destul de off-topic

  Inteleg ca faceai o comparatie pe documentul postat

  Esenta miscarii de protest a BNS-ALFA a fost urgentarea emiterii HG cu sectoarele de activitate in lipsa careia nu se pot dobandi reprezentativitati, nu se poate negocia, sindicatele sunt scoase din sedii, etc

  Exista un angajament in acest sens
  Este drept ca si patronatele incurca tare / exista o falanga patronala aservita, care blocheaza in permanenta / asa s-a reusit si eliminarea contractului la nivel national

 6. Se pare ca temele propuse spre dezbastere de catre sindicate n-au nicio legatura cu prioritatile ministrului,ma rog, ministrei. La interese divergente , nu trebuie sa ne asteptam la rezultate spectaculoase.

 7. Mihai, dar tu unde ai fost ? Cu siguranta, in strada… Omul cere sa se ia atitudine in masa. Ma tem ca atitudinea mai mult se discuta decat sa se apeleze concret la ea. Si uite asa, spunem de unul si de altul ca nu au participat la mitinguri, marsuri, greve si altii ne rad in nas.
  Poate ca un dram de adevar exista si in spusele lui Isis si osiris… Dar am fi subiectivi sa mergem pe varianta asta. Pana la urma, puterea nu este la marii lideri de sindicat, ci la noi !!! NOI SUNTEM PUTEREA !

 8. Tepes, la ultimul miting, cel din primavara, unde ai fost ? Atunci a fost un prilej bun de a schimba ceva,ma tem ca acum este prea tarziu sa mai facem ceva.

 9. Bineinteles ca marile confederatii „vor cadea” in capcana intinsa .
  Domnilor , mie nu mi-e frica de inteligenta celor de la guvernare , ci de tradarea marilor lideri de sindicat.Pariez ca se va repeta scenariul din anii anteriori.

 10. Trebuie sa iesim in strada sa ne cerem drepturile,ne-au mintit ca or sa revina salariile si in realitate mai pierdem ceva sporuri,suntem ciuntiti ici si colo si astfel noi tot pierdem iar pe ei ii doare in cot,sa iese iarasi 50000-150000 de oamnei in strada cum au iesit si inainte,se fac ca nu-i afecteaza protestele dar ii afecteaza.Au mintit de fiecare data prin noua securitate (toate serviciile secrete=securitatea lui ceausescu cu alta fata acum si alt conducator) privind numarul de participanti la mitinguri,nu trebuie sa ne fie frica sa spunem lucrurilor pe nume.SCOTETI-NE IN STRADA NE-A AJUNS CUTITUL LA OS..ISI BAT JOC DE NOI CAT DE CURAND DUPA LEGEA MINISTRULUI LA 22 DE ANI A DAT BAC-UL NE INTOARCEM IN COMUNISM,INCET DAR SIGUR…;TREBUIE SA NU LE MAI SUPORTAM AROGANTA SI INDIFERENTA! 😳 😳 😳 😳 😳

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)