www.snlp.ro Web analytics

MFP o da cu fenta. Norma de hrana inca-n dunga. MJ si MAI se activeaza

De la ultima noastra informare privind cresterea normelor de hrana si echipament, lucrurile au evoluat. Mai intai MFP a transmis catre MJ un raspuns in coada de peste, raspuns care nu incurajeaza urmarea exemplului MApN. Prin adresa emisa, MFP chiar pune oarecum sub semnul intrebarii legalitatea ordinului MApN prin care norma de hrana a fost deja actualizata, atragand atentia ca este de datoria MJ sa sa analizeze corect cadrul legal aplicabil (ultimul paragraf din adresa de mai jos).

Urmare acestui aspect, cei doi ministri, de la justitie si interne, au stabilit ca este de preferat reglarea situatiei printr-o ordonanta de urgenta, pentru a se evita probleme ulterioare. Astfel a aparut un text a carui livrare s-a incercat in recent adoptata OUG 19/29.03.2019 prin care a fost modificata OUG 114/2018 (salarizarea pentru 2019). Insa interventia nu a reusit, urmand foarte probabil ca situatia sa se regleze prin legea de aprobare a OUG 19/2019:

Deci mai avem de asteptat, dar drepturile trebuie acordate retroactiv daca se va reusi modificarea. Teoretic nu exista optiunea ca in structura de aparare sa existe doua tipuri de norme de hrana, iar MApN putin probabil sa retraga ordinul si sumele achitate. In lipsa unui text de lege clar, nici MJ nici MAI nu vor actualiza normele. Din perspectiva sindicala, daca este sa protestam pentru 2 lei, asta vom face: „in strada pentru o legatura de verdeata” se va denumi revendicarea pe care o vom adauga in lista deja lunga. Totusi, daca norma de hrana creste cu doar 2 lei pe zi, cea de echipament inregistreaza o crestere mai consistenta (aprox 400 lei pe an). Astfel incat, cel putin in sistemul penitenciar, interesul este destul de mare cat sa faca din acest aspect o prioritate pentru SNLP.

15 COMMENTS

 1. Este adevarat zvonul potrivit caruia este posibil sa primim diferenta de la NH si NE luna aceasta? Mentionez ca zvonul provine din zona M.A.I. – Jandarmerie.

  • cat timp nu stiu nici ministrii… / propunerea e pe masa guvernului / este vorba de o decizie care trebuie luata

    • pana la rectificare nu exista modalitati concrete / dar vom face tot ce trebuie pentru a garanta platile retroactive cel tz la rectificarea din iulie

 2. Ne țineți la curent și cu evoluția schimbării statutului , va rugam. Nu mai spune nimeni nimic de Poliția penitenciară? Mulțumim

  • fix acelasi stadiu / urmeaza ultima comisie – comisia juridica din cam dep / inca nu s a stabilit data

  • E deja August si tot cu preșul suntem duși..oare pana cand vom mai sta cu mainile in san?!

 3. Dar de orele suplimentare nu spuneti nimic? De ce nu protestam pentru neplata orelor suplimentare?!

  • saptamana aceasta se seteaza tot / urmeaza si o intalnire relevanta / apoi transmitem informari si planul de actiuni

 4. 2 lei/zi pt.hrana, iar echipamentul 1,09 lei/zi…total 3 lei pe zi…daca ne”rugam” pt.aceste sume…ar trebui mers peste/la ei ,pt.inghetarea sporurilor si restul.
  Din moment ce au mărit la alte categorii bugetare,la noi de ce „îngheață”?.Pt.ca li se permite…asa a facut si base, a dat fără plată, apoi a tăiat salariile(Ăștia încearcă si vad ca le merge).

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)