www.snlp.ro Web analytics

Majorari. Ordin publicat. Urmeaza platile

Stabilind un fel de record de viteza pe ultima suta de metri, astazi a fost publicat OMJ 2588/C/2019 semnat de Ana Birchall cu doar 4 zile lucratoare in urma. Ordinul este deci perfect aplicabil si va produce efecte rapid. Atentie, in finalul actului normativ sunt incluse prevederi prin care se realizeaza o continuitate a aplicarii ordinului anterior, in materia majorarii de 50% pentru misiuni speciale si lucrari de exceptie! Practic in privinta acestei majorari raman active regulile cu care ne-am obisnuit.  Totodata, atragem atentia asupra unor aspecte noi din normele publicate astazi, pe linia muncii suplimentare, respectiv introducerea obligativitatii pentru directorii unitatilor care au un volum foarte mare de ore suplimentare (peste plafonul maximal permis) de a solicita redirectionarea unor fonduri de la unitatile care nu au atins plafonul. Insa solicitarea trebuie justificata de unitate si analizata de ANP.

De retinut si faptul ca prevederea care impiedica acordarea simultana a celor doua majorari de 75% (pentru munca suplimentara si pentru sambete-duminici) se mentine si in OMJ 2588/C/2019. In continuare, cat de repede posibil, ANP va achita conform deciziei luate, un procent de 55% din munca suplimentara necompensata pe luna ianuarie 2019. Precizam ca necesarul total per sistem, pentru toata luna ianuarie ar fi de 1,8 milioane lei, dublu fata de februarie dar si fata de martie (aprilie este inca in termenul de doua luni de compensare cu timp liber). SNLP a cerut si catre ANP dar si la MJ achitarea integrala cel putin a drepturilor pentru ianuarie insa ANP alege o tactica excesiv de prudenta in opinia noastra. Fara a intra prea mult in zona tehnica, explicam doar ca aceste plati se fac din sumele ramase necheltuite pe trimestrele I si II din anul curent, la Titlul I – Cheltuieli de personal.

Proiectia si apoi repartitia bugetului in sistemul nostru dar in general in toate institutiile publice se face intr-un mod mai alambicat, pe primele doua trimestre plasandu-se fonduri mai mult decat ar fi necesare pentru ca sumele ramase necheltuite sa ajute strict plata drepturilor salariale in trimestrul III, pana cand se aproba rectificarea. Cu cat vom intra mai profund in explicatii bugetare cu atat vom plictisi mai repede cititorii. Ideea este ca pe primele doua trimestre din 2019 au ramas peste 6 milioane de lei necheltuiti iar noi spunem ca se pot plati cei 1,8 milioane pentru toate orele suplimentare prestate si necompensate in ianuarie, in conditiile in care vor ramane si suficiente fonduri pentru a asigura cel putin achitarea drepturilor salariale in plata la acest moment (fara bani pe munca suplimentara, fara decont turism integral si fara majorari de 50%) in luna iulie si daca va fi cazul si in august, desi speram ca pana pe 10 august sa se clarifice cu rectificarea.

Intelegem in oarecare masura prudenta ANP daca ne amintim situatiile extreme din trecut, cand rectificarea a fost publicata in septembrie! Cu toate acestea vom insista in relatia cu ANP dar mai ales cu MJ ca, imediat dupa ce se regleaza platile in acest procent de 55% din ianuarie (nu mai incurcam calculele pentru a se vira banii cat de repede), sa luam in discutie inca o transa de plati, pana la rectificare.

 

 

 

24 COMMENTS

  1. Domnule presedinte,
    Confirm cele transmise de colegul de mai sus cu privire la interpretarea ratei(cu dobanda sau fara),colegii din MAI intampina aceasta situatie,cu ce suntem noi diferiti fata de ei si de ce credeti ca nu va fi la fel si la noi,interpretarile la ANP sunt mai mult in defavoarea angajatului…

    • nu inteleg care este temerea si ce anume ar trebui mentionat in statut ca sa o eliminam / suntem diferiti de ceilalti din structura prin permisivitatea prevederilor la chirie / drept pentru toti si nu doar pentru mutari-detasari in interes de serviciu, jumatate din venitul net si nu din SF / stam mult mai bine ca ceilalti pe planul acesta / probabil stiti ca doar 12000 de politisti din 78000 au chirie in timp ce la noi proportia este de 8000 din 12500 !!!

  2. Deci nu o sa mai existe 175%( munca suplimentară + sambete și duminici )ca in 2018..??

    • ba da / la fel ca in 2018 / insa nu o sa existe 75+175=250% pentru orele de SDSL care sunt si suplimentare / maximul va fi 175% / 250%ar fi interpretarea cumulativa maxima, pe care am sugerat-o ANP/MJ insa am fi singurii din structura de aparare cu o astfel de interpretare, ceea ce cam sperie ANP/MJ

  3. Echipament? Norma de hrană? Concursuri din sursă externă pe specializări de nișă?( tipografie)

      • De la 32 la 34 sau de la 32 la 36? Ca am auzit de cea de-a doua varianta vehiculata mai recent!

  4. L 288/2018 privind folosirea compensației pentru chirie la plata ratelor este în vigoare din decembrie 2018 și încă NU se beneficiază de acest drept din cauza lipsei normelor de aplicare. Exista vreo șansă ca proiectul de HG ce va modifica HG 1867/2005 sa fie aprobat pana la vacanta parlamentară?

  5. Buna ziua.cu norma de hrană și echipare cum rămâne.parca in iunie trebuiau plătite restantele?intreaba un membru de sindicat

        • nu avem certitudinea unui termen fix / trebuie sa vedem banii in buget si apoi clarificata interpretarea OUH 114

  6. Bună ziua! Sindicatul poate ajuta în cazul mutărilor? (în cazul unui aviz negativ și unul pozitiv)

  7. Felicitări !!! Legat de concursuri Dl Teoroc avem vreo speranța ?!!! Sa poate relua anul acesta ? La ce sa ne așteptăm ?

  8. Domnilor… ce facem cu STATUTUL???
    „Va vorbeste un tânăr agent, care se gândește la viitorul familiei lui, dorind să.si achiziționeze o locuinta, dar din pacate nu poate suporta rata imensă pe 25, 30de ani, dintr.un salariu de 3100lei(fara plata chiriei)”
    Deja celor din M.A.i li se permite să aibă o locuinta pe numele lor si sa primească si mica parte din fosta chirie pt a pune la rata lunară!
    Chiar asa… la noi nu se poate????
    Multumesc anticipat!

      • Domnule Teoroc,

        Credeti ca in decursul acestui an vom finaliza si noi toate demersurile in vederea transformarii dreptului la chirie in achizitionarea unei locuinte?

          • Mare grija! Statul nu va acoperi DECAT RATA, nu si dobanda bancii. Cum la ratele pe 30 de ani, in primii 20 platesti mai multa dobanda decat rata… Din 1200 rata sa zicem, vom primi vreo 200-300. Corectati-ma daca gresesc. Asta o stiu de la cei din MAI, care si-au achizitionat deja.

          • Statul va acoperi chiria! Acela este dreptul de baza și aceea este valoarea care se poate comuta in plata ratei! Restul detaliilor cu dobânzi și altele sunt nerelevante

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)