www.snlp.ro Web analytics

Macar o planificare corecta! Atat ne-a mai ramas…

Dupa ce am aratat ca pontarea muncii suplimentare iese din sfera legala si se aplica intr-un mod mai mult decat iresponsabil fata de prevederile legale in domeniu, aprofundam clarificarea unor principii, chiar reguli ce ar trebui respectate vis-a-vis de planificarea in serviciu si acordarea de recuperari cu timp liber pentru orele prestate si restante pana la data de 01.04.2018. Asa cum s-a aratat in articole anterioare, s-a vizat modul inventiv al unor directori de unitati de a apela la diferite combinatii, de genul celor de a intercala LCS-uri (neplanificari in serviciu) pe parcusrul lunii prezumnand efectuarea de ore suplimentare in luna in curs in detrimentul acordarii de recuperari cu timp liber a orelor suplimentare restante (purtatoare de sporuri).

Se pare ca in contextul adresei transmise de ANP prin care ne ghideaza asupra pontarii muncii suplimentare, prezumarea efectuarii orelor suplimentare nu se poate admite decat dupa efectuarea fondului de timp lunar, in acest fel eliminand riscul unor situatii distincte in care salariatul poate fi pagubit de alte combinatii, in sensul revenirii asupra pontajului si inlocuirii neplanificarii in servicii (LCS) cu o zi sau doua de concediu. O combinatie menita sa acopere cu japca un fond de timp individual pe care cel care planifica nu l-a asigurat intr-o maniera predictibila si nu propozabila.

Este la fel de adevarat ca sunt unitati care, in urma infuziei de personal din sursa externa, isi pot permite asigurarea unui numar corespunzator de raspandiri raportat la fiecare schimb operativ, asa incat sa fie predictibila o planificare din care sa nu se genereze ore suplimentare si daca ar fi generate, pentru acestia existand propozabilitatea de a fi recuperate in urmatoarele 60 de zile. Dar pana acolo avem de parcurs doua principii distincte, de la care nu trebuie facut rabat in contextul articolului 12 din Ordinul care vizeaza plata:

  1. Recuperarea, cu celeritate, a tuturor orelor suplimentare restante la data de 01.04.2018 pe parcursul fondului de timp individual si nu in afara acestuia in luna curenta. Exenplu: daca din prezenta zilnica conform planificarii ating fondul de timp cu primele 14 ture lucrate, recuperarile cu timp liber se acorda in zilele in care sunt planificate aceste ture, fara posibilitatea de a acorda pe acest interval si LCS-uri (neplanificari in serviciu) pe prezumtia ca se vor efectua ore suplimentare. Singura posibilitate de a nu planifica in serviciu (de a acorda LCS) va fi atunci cand salariatul isi atinge fondul de timp individual (prin prezenta la serviciu si recuperare de ore suplimentare cu timp liber – CS);
  2. Planificarea judicioasa si posibilitatea acordarii LCS prezumand efectuarea de ore suplimentare poate exista doar in conditiile in care nu exista ore suplimentare de recuperat exclusiv cu timp liber, si dupa ce directorii de unitati s-au asigurat ca respecta prevederile articolului 12 al Ordinului 2721?C/10.07.2018.

In caz contrar, directorii d eunitati nu au nicio justificare pentru acordarea de timp liber neplatit (LCS) in conditiile in care inregistreaza ore suplimentare restante (ore libere platite) decat daca se doreste rostogolirea unei restante deja mult prea problematica pentru ANP.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)