www.snlp.ro Web analytics

Instructiuni. Delimitarea unor atributii pe categorii de personal

Daca pana in prezent instrumentul „DZU” era aplicat cu diferite interpretari, de acum avem instructiuni care clarifica si omogenizeaza elementele care stau la baza luarii unor decizii cu privire la delegarea sau stabilirea unor atributii pentru unele categorii de personal. Instructiunile prevad, de asemenea, si situatiile temeinic justificate in care directorii de unitati pot stabili atributii. Ceea ce pare destul de interesant si pune la bataie capacitatea managementului unitatilor de distribuire a resursei umane, o reprezinta imposibilitatea stabilirii pentru agenti a unor atributii specifice ofiterilor.

Instructiuni DZU (click poe imagine):

Ori, cunoastem prea bine faptul ca in multe unitati se practica ca functia de sef tura, spre exemplu, sa fie exercitata de agenti. Cu atat mai mult cu cat, daca marim aria de interpretare, agentii – sefi tura preiau practic atributii (ce-i drept reduse) de director de unitate in weekend si in afara orelor de program normal de lucru. Destul de interesant ar fi sa extindem aria functiilor, cele prevazute a fi exercitate de ofiteri si care sunt exercitate, in realitate, de catre agenti. O alta functie cu impact mare pe activitate ar fi aceea de sef birou evidenta, atributiile ofiterului fiind preluate si exercitate de catre agenti in unele unitati.

 

16 COMMENTS

  1. Ptr ofiterii de executie care prin dzu îndeplinesc atributiile si altui post de executie pe lângă cele ale postului in care e încadrat, de vreo 7 ani….ce e de facut? Îl plătim in plus sau ii desfiintan un post si.i cumulam atributiile celor doua…

    • Aici exista si un element destul de clar care poate face diferenta si anume, refuzul! Cu totii semnam o fisa a postului cu atributii generale si specifice pentru functia care suntem prinsi in statul de organizare insa nu toti isi asuma si refuzul semnarii unor fise de post abuzive in care se introduc fraze destul de crete pentru o minte sanatoasa. Este un subiect pe care-l vom aborda cat de curand, mai ales in contextul in care unele unitati si-au cam atins target-ul in privinta incadrarilor pe nevoia reala de personal.

  2. Ne gândim doar la agenți aici ? Sau ofițerii cu funcții de execuție numiți prin DZU pe funcții de comanda nu prezintă interes pentru dumneavoastră ?

    • Interes prezionta toate categoriile de personal. Am detaliat cis-a-vis de agenti pentru ca ponderea exercitarii acelor atributii este mai mare pentru aceasta categorie. Evident ca si ofiterii cu functii de executie prezinta acel interes insa tot instructiunile clarifica in clar procedura de delegare de atributii pe acele functii de comanda. De unde putem deduce mai usor doar citind instructiunile. Inm schimb la agenti o spune direct si fara alte precizari. Iar de aici reies multe alte aspecte.

      • Ar trebui sa va gândiți și la civili!orice faceti ,este doar pt FPPS

        • Ce anume sa andim pentru civili fata de ce este acum in plata ca drepturi? Norma de hrana, decont turism, majorare de 50%, un contract individual de munca mai „garantat” ca in multe alte parti. Cam ce ar mai lipsi?

  3. Dar de agentul asistent medical care este obligat sa execute toate atributiile medicului, chiar daca este atat de ilegal incat nici in DZU nu se poate trece acest lucru???

    • De exemplu decontarea ochelari si medicamente, sa nu uitam ca desi nu sunt Fps, indeplinesc exact aceleasi sarcini ca si un Fps!!! De ce nu ar beneficia si ei de o decontare de haine??? Hainele lor nu se uzeaza?? Le primesc de undeva??

      • In execitarea atributiilor de serviciu beneficiati de toate sporurile care presupun determinari. Vis-a-vis de echipament, salariatilor civili li se pun la dispozitie echipament de proitectie functie de locul unde isi desfasoara activitatea. Este evident si presupun ca si constientizati faptul ca un echipament militar nu implica aceleasi costuri cu cel de protectie. Pe de alta parte, nu doresc a fi rautacios insa a existat in sistemul penitenciar posibilitatea de trecere in corpul agentilor a salariatilor civili. Se pare ca pentru unii viata cazona era prea dura si au ales cu civilia.

        • Te rog sa te gandesti si sa si raspunzi daca ai ce:
          In urma cu ceva timp am preluat ca si personal contractual-exact la intararea in vigoare a NCP, NCPP si al legii 254- o anumita categorie de personal destul de bine calificat( ma refer la profespri care au venit cu grad difactic1!!) . Ce oferta concreta a lansat sistemul nostru si nu promisiunea de atunci, pentru a deveni FPS???
          Ce echipament de protectie oferi educatorilor??? Care crezi ca e nevoia de ochelari de vedere a lor in raport cu un FPS?? Despre ce vorbest?
          In codul muncii, in Constitutie si in conventiilw internaationale e prevazuta clar obligatoa de a plati la fel aceeasi munca si FARA NOCI UN FEL DE DOSCRIMINARE!!!
          Publica contractul de munca la nivel de ramura ci stampila si samnatura de anul asta!! Il ai?? Ca public nu este!!
          Despre viata cazona grea vorbesti cand le ceri acestpr „civili” sau „conyractuali” sa lucreze cot la cot cu FPS , face ore suplwmtare ca si FPS, wekenduri si cate si mai cate dar cand cere sa isi deconteze o pereche de ochelari- cu toate ca are peste 14 ani de munca in sistem ii spui ca nu are dreptul?? Iar vi si dumneata din partea sindicatului ca sa spui ce??? Daca ai ceva de raspuns astept cu nerabdare.

          • Drepturile civililor sunt in oarecare masura apropiate de ale fpss inclusiv prin legea salarizarii care creeaza similaritati. In sistem nu se mai angazeaza contractuali si pe cale naturala aceasta categorie se va diminua pana la disparitie. Sunt decizii vechi care nu mai pot fi analizate. In 2009 inainte de criza eram pe cale sa producem cateva ajustari salariale care ar fi generat echitate (prima de vacanta etc). Dupa 2009 totul a fost dinamitat. Am avut contract colectiv la nivel de grup si in continuare vrem sa reactivam acest contract expirat desi multe imbunatatiri nu producea. Nu poti veni in CCM cu drepturi salariale, legea interzice. Ramuri nu mai avem din 2011; avem sectoare. In Romania negocierile colective au fost suprimate din 2011. Din peste 30 de sectoare ale economiei, avem doar doua contracte de sector – educatie si sanatate / care sunt publicate in monitorul oficial partea 5 cf legii. Discutia pe linia asta nu duce prea departe insa. Este adevarat ca exista inechitati care provin din direfentele de statut, iar acel prinicipiu la munca egala plata egala este istorie. Avem mai mult de atat – decizii CCR sau ICCJ privind inechitati si acestea totusi continua sa existe chiar intre salariati cu acelasi statut!

          • Stefane, toata stima pentru tot ce faci si ai facut pana acum si tot ressspectul pentru tot. Prefer sa nu intru in polemici inutile, mainales ca este public forumul si nu mai are-cum avea odata sectiunea de mesaje private!-, dar tot ce ai spus nu sunt decat raspunsuri evazive vis a vis de intrebari si din pacate pentru noi toti membrii, nu sunt ok. Indiferent de conjuncturi politice si nu numai, chiar am uitat de civilii aia din sistem, al caror numar scade natural dar de a caror munca si calificare o folosim si ne mai si laudam la bilanturi ca o avem!! Stiu foarte bine ca multi din cei cu statut de pedsonal civil contractual nu sunt membrii de sindicat, dar cum sa fie sau sa devina daca se simt singuri sau ca si o cantitate neglijabila si doar folosita de sistem ori de catevori e nevoie????
            Cine ii reprezinta pe acesti colegi?? Cine le apara interesele??
            Spre rusinea mea eu unul am taria sa recunosc ca absolut nimeni!!! Ma poti contrazice??
            Tot ce ai afirmat stiam foarte bine inca dinainte de a lansa intrebarile!
            Am o singura dilema: le garanteaza SNLP ca in cazul demararii in personam a unor actiuni juridice de revendicare si aparare a drepturilor lor care li se cuvin -si care azi nu le sunt aparate sau sustinute chiar daca nu sunt membrii( la negocieri participa cand se fac doar snlp si uneori (editat) !!), ca nu vor fi victime sigure ale bulingului?? Promiti tu personal ca vei angrena sttuctura sindicala pentru ai sustine??
            Ce mijloace au ei de a-si apara drepturile??

          • Oare cum sa fii intr-o dilema cand sustii ca nu esti membru de sindicat si ceri promisiuni de sustinere si angrenare a unei structuri sindicale in cauza ta ? Uneori trebuie vorbit pe sleau ca sa nu fie loc de interpretari. Angrenarea asta a structurii sindicale este inevitabil legata de sustinerea membrilor care cotizeaza si mentin vie posibilitatea de reactie in contextul asta delicat socio-politic in care ne zbatem. Si cum alktfel sa nu te simti singur cand alegi sa fii singur? Asta da dilema, nu crezi ?
            Stefan a incercat sa-ti arate contextul in care personalul civil se afla la acest moment, context generat de situatii socio-politice destul de complicate in ultimii ani iar tu pui o eticheta ieftina si iresponsabila: evaziv! Pai cum vine asta amice? Cateodata, personal, cu unele riscuri, mai transmit unele lucruri si pe sleau…Vrei sa fii reprezentat dar nu esti membru, vrei sa ai drepoturi similare fpss desi ai refuzat sa „te imbraci” cand ai avut posibilitatea, vrei drepturi similare statutului de fpss in confitiile in care nu esti supus interdictiilor unui fpss. Probabil ca cereai echitate si cand erai platit cu doua salarii candva, de la justitie si educatie, corect? Personal nu-ti transmit ca nu ai voie sa-ti ceri unele drepturi ce le consideri indreptatite insa nici nu o poti face cu atata ferocitate cand tu nu contribui si nu esti parte al unui sindicat. Pe de alta parte, in calitate de nemembru mai si tragi de atentie ca nu esti reprezentat. Hmmm…

          • (editat) – Iti apreciez efortul de a scrie atat de mult insa avem o problema cu soparlismul iar voalarea atacului la organizatie si persoane nu prea tine. La tot ce ai scris ai obtinut un raspuns anterior de la presedintele SNLP.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)