www.snlp.ro Web analytics

Inca un cutit in spate. Ramaneti uniti, orice ar fi!

SCLAVAGISM MODERN O companie vrea ca angajatii sa poarte la mana bratari care sa le monitorizeze activitatea zi si noapteIn Romania mai suntem 1,2 milioane de sindicalisti din 5 milioane de salariati. Tactic si aparent implacabil, puterea elimina una dupa alta toate baricadele din drum. Sindicatele se mentin in prezent ca ultima miscare care se mai poate interpune cat de cat unor interese obscure orientate in special pe profit, pe pozitii politice dar cel mai adesea pe ambele.

Insa forta de reactie este slabita constant prin tot felul de mecanisme menite sa faca ilegale conflictele, grevele si in general lupta sindicala. Dupa ce au sters cu buretele toata legislatia sindicala in 2011 si au asumat legea dialogului social, negocierile colective au fost aproape eradicate. Sindicatele din penitenciare au pierdut prin aceeasi lege dreptul la greva.

Apoi au inceput sa curga deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei, care au stabilit neconstitutionalitatea prevederilor care vizeaza plata zilelor „de sindicat” de catre angajator, a protectiei liderilor contra concedierii abuzive pe durata mandatului si asa mai departe. Un plus de propulsie pentru aceste lovituri lansate una dupa alta a fost obtinuta in mod inteligent prin intermediul presei si a denigrarilor la adresa liderilor marilor structuri sindicale. 

Oamenii trebuie sa-si piarda increderea in sindicate, sa iasa din miscare si astfel calea sa fie libera. Cum sa se intample asta mai repede daca nu asmutindu-i impotriva propriilor lideri? Eliminand protectia liderilor si libertatea lor de miscare. Transformand aceasta calitate de reprezentant ales intr-o sperietoare.

Daca este ca ceva sa fie total gresit pentru un lucrator este ca acela sa nu faca parte din nicio organizatie sindicala. Dragi colegi, daca nu va place BNS, PUBLISIND, SNLP, nu este o problema, alegeti altceva, dar ramaneti uniti, orice ar fi! Utilizati dreptul la asociere sindicala. A fost castigat cu sange in trecut. Pasivitatea unora ne va costa enorm pe toti, in scurt timp. Mult mai scurt decat credeti!

Referitor la ultimul „cadou” primit de miscarea sindicala, aveti mai jos detalii complete furnizate de Blocul National Sindical. Incercam sa reparam ce se mai poate dar ramane de vazut ce vom reusi.

 

Hotararea Curtii Constitutionale privind neconstitutionalitatea art.60 din Codul muncii privind protectia liderilor de sindicat

Bucureşti, 11-01-2016

 

Avand in vedere Hotararea Curtii Constitutionale privind neconstitutionalitatea art.60 din Codul muncii privind protectia liderilor de sindicat au fost facute demersuri in sensul adoptarii de catre Guvern a unei Ordonante de urgenta care sa raspunda obligatiei legale ca in intervalul de 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial sa intervina pentru a pune in acord dispozitiile neconstitutionale cu Legea fundamentala.

 

Sursa: Departamentul Juridic BNS

 

EXPUNERE DE MOTIVE: 

 

Avand in vedere decizia Curtii Constitutionale cu privire la declararea neconstitutionala a art.60, alin.(1), lit.g) si  prevederile Constitutiei Romaniei – art.147 alin.(1) prin care Parlamentul are obligatia ca in 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale sa puna de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei,  prevedere reluată, la nivel legal, prin art.31 alin.(3) din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, se impune adoptarea unui text legal care sa inlocuiasca actuala prevedere de la art.60, alin.(1), lit.g).

 

Apreciem ca art.220, alin.(2) din actualul Cod al muncii nu asigura o protectie reala si eficienta persoanelor alese in organele de conducere ale sindicatelor in raport atributiile si expunerea lor in reprezentarea intereselor salariatilor. De aemenea se are in vedere faptul ca prevederile acestui articol sunt unele de trimitere catre un act normativ subsecvent, iar actul normativ subsecvent, in speta Legea 62/2011 a dialogului social, nu face altceva dacat sa preia ad litaram acest articol. Asadar prevederile de la art.220, alin.(2) in sine si nedublate de alte prevederi normative subsecvente nu raspund obligatiilor asumate de statul roman prin ratificarea Conventiei OIM nr.135/1971 privind protectia reprezentantilor lucratorilor in intreprinderi si inlesnirile ce se acorda acestora, inclusiv privind desfacerea contractului de munca al reprezentantilor alesi in organul de conducere al sindicatului.

 

In fapt norma de trimitere a art.220, alin.(2) era, pana la pronuntarea Curtii Const itutionala, completata tocmai art.60, alin.(1), lit.g), drept pentru care legiutorul are obligatia de a formula un nou text legal care sa asigure o protectie concreta reprezentantilor lucratorilor, in mod special in cazul desfacerii contractului de munca a acestora.In acest sens se impune asigurarea unei protectii reale a reprezentantilor alesi ai organizatiei sindicale, textul propus fiind un text ce a fost deja supus analizei Curtii Constitutionale aceasta ponuntandu-se asupra constitutionalitatii sale prin Decizia nr.174/26 septembrie 2000 si apreciind ca respecta criteriile de constitutionalitate pentru motivele expuse mai jos: Reprezentantii salariatilor alesi in organele de conducere ale sindicatelor se afla intr-o situatie diferita in comparatie cu celelalte categorii de salariati.

 

Or, tratamentul juridic diferit al cetatenilor care nu se afla in situatii identice este nu numai justificat, ci si obiectiv necesar. In acest sens este si jurisprudenta Curtii Constitutionale. Astfel, prin Decizia nr. 256/1997, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 134 din 2 aprilie 1998, Curtea a statuat ca principiul egalitatii nu se opune ca o lege sa stabileasca reguli diferite in raport cu persoane care se afla in situatii diferite. Sub acest aspect, situatia deosebita in care se afla salariatii membri ai organelor de conducere ale sindicatelor este determinata de atributiile lor in asigurarea indeplinirii rolului sindicatelor, prevazut in teza a doua a art. 9 din Constitutie, potrivit careia sindicatele „[…] contribuie la apararea drepturilor si la promovarea intereselor profesionale, economi ce si sociale ale salariatilor”. 

 

Pe de alta parte, dispozitiile art. 11 alin. (1) din Legea nr. 54/1991 reprezinta o masura de protectie a liderilor sindicali, pentru ca acestia sa poata indeplini in bune conditii atributiile cu care au fost insarcinati de salariatii membri de sindicat care i-au ales. Masura de protectie se justifica prin necesitatea de a se contracara eventualele masuri abuzive, cu caracter represiv sau de intimidare, din partea angajatorului. De altfel, este de retinut si faptul ca aceasta protectie functioneaza doar in cazul modificarii sau al desfacerii contractului de munca din initiativa angajatorului si pentru motive neimputabile liderilor sindicali salariati.


Protectia speciala a liderilor sindicali este impusa si prin prevederile art. 1 din Conventia privind protectia reprezentantilor lucratorilor din cadrul intreprinderilor si facilitatile de acordat acestora, aprobata de Conferinta generala a Organizatiei Internationale a Muncii la 23 iunie 1971, ratificata de Romania prin Decretul nr. 83/1975, publicat in Buletinul Oficial, Partea I, nr. 86 din 2 august 1975, potrivit carora „Reprezentantii lucratorilor din intreprindere trebuie sa beneficieze de o protectie eficace contra tuturor masurilor care ar putea sa le aduna prejudicii, inclusiv concedierea si activitatea lor de reprezentanti ai lucratorilor, afilierea lor sindicala sau participarea lor la activitati sindicale, in masura in care actioneaza conform legilor, conventiilor colective sau altor angajamente conventionale in vigoare.

 

Suplimentar jurisprudenta instantei de contenctios european a drepturilor omului a statuat ca principiul egalitatii justifica dreptul la diferentiere, deoarece egalitatea nu inseamna uniformitate, iar situatiile diferite sub aspect obiectiv si rezonabil impun diferente de tratament juridic (Decizia nr.107/1995 si Decizia 14/2013 sau jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului – Hotararea din 13 iunie 1979 pronuntata in cauza Marckx impotriva Belgiei, Hotararea din 8 iunie 1976 pronuntata in cazua Engel si altii impotriva Olandei sau Hotararea din 28 noiembrie 1984 pronuntata in cauza Rasmunssen impotriva Danemarcei).

 

TEXTUL LEGAL PROPUS:

Se modifica Art.60, alin.1, lit.g din Legea 53/2011 – Codul muncii si va avea urmatorul cuprins:

« Art.60 – (1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa :… „g)pentru reprezentanţii aleşi în organele de conducere ale sindicatelor pentru motive care nu ţin de persoana salariatului, pentru necorespundere profesională sau pentru motive ce ţin de îndeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariaţii din unitate pe toată durata exercitării mandatului, precum şi pe o perioadă de 2 ani de la încetarea acestuia.„

18 COMMENTS

 1. Asa este, nu au timp de noi, nu le pasa ei sunt cu familile lor,pana la urma o sa mergem toti in audiente,nu este acea cauza cu acele shimbari, nu are nici o legatura,suntem mintiti….RUSINE.

 2. Ce sa mai credem noi cei din Craiova???mai este putin si se fac 6(sase)luni de tergiversari pentru mutari….dar pe cine sa intereseze acest aspect????mintile luminate din anp nu au ei timp pentru lucruri asa de marunte…..mi-e greata de toti cei mari de la anp….

 3. In cazul in care la protest o sa participe si A.V. by Aiud,propun sa-l lasam sa strige,dar sa nu vorbeasca!!!
  Sau daca o face,sa fie pe „persoana fizica”!! 😆
  Nu-l cunosc personal, da` nu cred ca o sa fie greu sa-l ….evidentiem! 😆

 4. Nu sunt un adept al teoriei conspiratiei,dar parca sunt prea multe evenimente si informatii-la prima vedere disparate si independente unele de altele- care se succed cu repeziciune si care privite cu oarecare atentie, ca parti ale unui puzzle,dau de gandit,,,,
  Ce ni se pregateste,si mai ales de catre cine??

 5. Ce nu s-a spus la Bilanț :

  1. În Penitenciarul M.Ciuc încă nu s-a reușit efectuarea determinărilor pentru noxe ( spor praf , antena ) , ce înseamnă asta , înseamnă mai puțini bani în februarie la salariu .

  2. Actuala ministră refuză dialogul și nu emite Ordinul în baza căruia la nivelul sistemului penitenciar s-ar putea plăti cei 75% pentru lucru în zile de sâmbătă și duminică și sărbători legale , nici pentru majorarea de 50% nu există ordin , deci nu se poate acorda .

  3. Despre acordarea dreptului pentru ținută, nimeni nu cunoaște stadiul în care se află normele care ar trebui să reglementeze acest drept ( plata lunara , aducerea normei de echipare la suma acordată celor din M.I. ).

  4. S-au stabilit încă 2 bilanțuri , mai exact 1 bilanț Regional și un alt bilanț pe sistem , bani cheltuiți de aparatul central pentru ca să ne spună ce bine ne-a fost în trecut și ce nemaipomenit ne va fi în 2016 .

  Cei care au participat la acest bilant au văzut la un moment dat metoda aplicată de director pentru a intimida …. metoda pumnului în gură.

  Nu trebuie să ne lăsăm intimidați și nici păcăliți de mesajele , așa zise încurajatoare și chiar de mulțumire, adresate de către reprezentanții trimiși în teritorii de ANP , ei au fost instruiți să aibă această atitudine pentru a putea calma starea de nemulțumire și măsurile austere care vor marca acest an .

 6. Dac-ar fi numai asistentul Petcu….Eu nu inteleg de ce liderii ar trebui sa se bucure de imunitate! Si unde e cutitul?

 7. Dl Avram – postează ce a si nu se va ocoli nimic. Nu imi mai direcționa mesajele dlui Dogaru ca le primesc pe 7 cai.

 8. Dl. Stefan…asta e…imi ocolesti postarile..nu ma super..pentru ca nu am dreptul…nu sunt in nici un sindicat si nici nu am fost…dar…cei care critica aici pe site si nusi dau numele…nu au nici o sansa…ANP-ul stie asta..cei care pot lua masuri pe pseudonime nu au relevanta!

 9. (Editat) Pai, probabil ca sunt lideri corecți care s-au născut au învățat sa lupte pentru drepturile salariaților și nu în ultimul rand au fost aleși de către membrii sindicatului.De exemplu la (…)liderul nostru (…) e pe o mana cu „sistemului fel și cei aleși de pe lângă ea .Se merge pe principiul lasă că știu eu ce am de făcut. Și asta deja de multi ani ..exact ca la alegeri parlamentare doar vorbe,promisiuni,cred ca acesta e și motivul pentru care multa lume alege sa iasă din sindicat (…) și cred ca același lucru voi face și eu în cazul în care nu se pensionează acest „lider” de la (…) .concluzia: oamenii nu se simt reprezentați corect ! E ușor sa îți pui geamuri termopane și sa nu reprezinți colegii care cotizează.

 10. Nu faptul ca aducem in prim plan unele „fapte” ale liderilor de sindicat este important. participatia voastra, a tuturor la acest mecanism numit sindicat elimina rand pe rand toate „neajunsurile” membrilor de sindicat.
  In felul asta, la un moment dat, veti avea capacitatea de a pune in fruntea sindicatului oameni care nu va vor dezamagi. Este firesc ca in orice structura sa existe elemente nu tocmai bune dar depinde foarte mult si de voi sa schimbati si sa impuneti a va reprezenta cei mai buni oameni. Sta in puterea voastra asta. Trebuie numai sa participati activ, sa va implicati macar prin informare. Un om informat detine puterea.

  Pe de alta parte, atunci cand un lider pe care to voi l-ati ales, nu se mai ridica la nivelul pretentiilor voastre, pueti candida si incerca astfel sa preluati aceasta munca. ma tem insa ca in multe situatii liderul nu este sprijinit cu nimic de membrii dar i se pun in carca toate necazurile lor. De unul singur nu poate reusi. Si poate asta aduce liderul in postura de a se blaza si a deveni retrograd. Asadar, sprijin si participatie ! Sa ramanem uniti !

 11. [quote name=”Ștefan Teoroc”]Nu afirmam ca liderii sunt perfecti si nu asta este ideea, ca unii pot abuza. Esenta este cu totul alta si trebuie perceput mecanismul care musca din noi bucata cu bucata.[/quote]
  Eu am inteles asta 😆 Liderii aia imperfecti,pe ca re ar trebui sa-i urmam in lupta 😉 sau drept exemplu ,ar trebui sa constientizeze neshte treburi….

 12. Nu afirmam ca liderii sunt perfecti si nu asta este ideea, ca unii pot abuza. Esenta este cu totul alta si trebuie perceput mecanismul care musca din noi bucata cu bucata.

 13. Ar mai fi totusi ceva de spus:de multe ori cand e o activitate ordonata in penitenciar(perchezitie sa zicem….) anumiti lideri-locali!!- sunt implicati in activitati sindicale si e liberi,dom`le!!La fel de sarbatori.Se confunda calitatea de lider cu cea de sef smecher,deasupra celorlalti agenti de rand.
  Si asta nu-i bine,cred 😀

 14. Ca de obicei, la noi exceptia este considerata regula-iar daca un lider sindical-Petcu sa zicem-o face „de oaie”, se incearca de catre cei interesati -aflati vremelnic , prin rotatie 😀 😀 la putere sa se induca in mentalul colectiv ideea ca toti sunt corupti sau aserviti politic deci intr-un fel sau altul manati de interese meschin-obscure…
  Dom`le da oare puterea asta,orice culoare politica o fi avand,are oare un departament special care se ocupa cu asa ceva?Ma intreb si eu…. :-*

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)