www.snlp.ro Web analytics

Hocus-pocus! Liber la concursuri dar nu si la finantare posturi

In Legea pentru aprobarea si completarea OUG 90/2017 (in curs de promulgare) ANP va fi exceptat de la restrictia care impune suspendarea ocuparii posturilor vacante. Ce observam in textul de mai jos? Mai intai vedem aceeasi greseala tipica, de a mentiona strict aparatul central ca institutie, cand ar fi trebuit sa fie mentionat intregul sistem al administratiei penitenciare (pana cand ne vom denumi politie penitenciara).

Concursurile din unitati sunt organizate de unitati si nu de ANP. Textul indica o deblocare teoretica strict pentru posturile din ANP. Dar sa zicem ca este doar un detaliu si ca suntem noi prea scrupulosi.  Mai observam apoi acea sintagma de final, omniprezenta in acest tip de norme: „cu incadrarea in cheltuielile de personal aprobate cu această destinaţie în buget”. Adica putem face concursuri linistiti dar in limitele bugetului existent. Care buget se intinde exact cat sa acopere salariile in plata pana la final de an, adica posturi ocupate si nu posturi prevazute. Tot rectificarea bugetara ramane de baza. Practic nu se schimba mare lucru decat putin din procedura.

Legea de aprobare si completare a OUG 90/2017

7. La articolul 14, după alineatul (3) se introduc trei noi alineate, alin. (4) – (6), cu următorul cuprins:

(5) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) – (3), instituţiile din cadrul autorităţii judecătoreşti, Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Serviciile Publice de Ambulanţă pot organiza concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante, indiferent de data vacantării acestora, cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate cu această destinaţie în buget

Haideti sa vedem si cum arata textul anterior ca sa intelegem ce se modifica:

OUG 90/2017
Art. 14
(1) Începând cu 1 ianuarie 2018, până la 31 decembrie 2018, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare. Pentru posturile pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, precum şi pentru cele a căror ocupare a fost deja aprobată de Guvern prin memorandum se continuă procedurile de ocupare a acestora, conform prevederilor în vigoare la acea dată.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), ordonatorii de credite pot aproba ocuparea unui procent de maximum 50% din totalul posturilor ce se vor vacanta după data de 1 ianuarie 2018, numai în condiţiile încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget.
(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) şi (2), în cazuri temeinic justificate, prin memorandum aprobat în şedinţa Guvernului se poate aproba organizarea de concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice prevăzute la alin. (1), cu justificarea necesităţii şi cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate cu această destinaţie în buget.

Practic nu mai apare ca necesar memorandumul de la alin. 3, ca modalitate de „deblocare” a unor posturi, in afara regulii de la alin. 2 (jumatate din posturile vacantate dupa 01.01.2018 pot fi ocupate prin concurs). Insa textul nou (in curs de promulgare) are un amagitor efect Placebo. Ce insemna „deblocare” spus pe scurt, in vechea varianta? Aprobarea in guvern a unui memorandum in care se detaliau posturile necesare, in vederea ocuparii dar, evident, si in scopul finantarii. Altfel ce am fi „deblocat” pentru ocupare? Niste posturi nefinantate, adica niste fantome? Uite postu’, nu e postu’?

In realitate este aceeasi Mărie cu alta pălărie. Nu mai facem un memorandum catre guvern dar cerem buget suplimentar tot catre guvern, ca doar nu ne-om trezi cu vreun cadou nesperat de la Ministerul Finantelor Publice, doar asa ca cerem noi frumos. Adica in loc de memorandum (ca procedura) care ar fi dus tot catre o eventuala rectificare bugetara, vom solicita direct acea rectificare bugetara care sa ne permita sa ocupam posturi vacante, in plus fata de cele finantate deja (aprox 12900). Iar acea solicitare va fi sustinuta furibund de… Tudorel Toader.  Oau!

2 COMMENTS

  1. Imi puteti raspunde domnule Teoroc? Daca nu aveti date sigure, macar cand estimati dumneavoastra. Va multumesc anticipat!

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)