www.snlp.ro Web analytics

Eveniment: Statutul politistului de penitenciare merge la vot!

Astazi incepand cu ora 10,00, Comisia juridica si cea de administratie din Camera deputatilor s-au intrunit pentru a analiza Proiectul Legii privind statutul politistilor de penitenciare, proiect amanat de la dezbaterile programate in urma cu o saptamana. Presedintii SNLP-FSSP au participat la sedinta. Nu a mai fost cazul unei noi amanari. Presedintele Comisiei juridice, Nicusor Halici, a condus aceasta parte a sedintei mentionand pe rand toate amendamentele depuse fata de forma adoptata de Senat, amendamente care au fost dezbatute cu SNLP-FSSP anterior, convenindu-se asupra variantelor optime pentru personal.

Nu au existat comentarii din partea parlamentarilor care au participat la sedinta, astfel incat toate amendamentele au fost admise in forma stabilita urmand ca tot astazi sa fie redactat si publicat raportul celor doua comisii, astfel incat, maine, noul nostru statut sa poata fi adoptat prin vot in plenul Camerei deputatilor. La sedinta plenului de maine si-a anuntat participarea pentru sustinerea adoptarii legii, ministrul justitiei Ana Birchall care a monitorizat evolutia procesului legislativ avand ca obiectiv o adoptare urgenta a statutului, pana in vacanta parlamentara, precum si asigurarea adoptarii unei variante de lege agreate cu sindicatele.

Ulterior votului in plen, prezumand ca acesta va fi favorabil, va mai dura putin etapa controlului de constitutionalitate daca vor exista sesizari, precum si cea a promulgarii de catre Presedintele Romaniei, urmand ca ulterior statutul politistului de penitenciare sa fie publicat si sa produca efecte. Astfel, incheiem o etapa lunga care a inceput in anul 2010 cu primele intalniri pentru modificarea Legii nr. 293/2004 formandu-se un proiect care a trecut prin tot felul de stadii, prin nenumarate mandate de ministri ori directori generali, ajungandu-se in final la un statut bun, spunem noi, care daca va primi cat de rapid si un update pe partea de concursuri, ne va propulsa pe toti, ca si categorie profesionala, intr-o alta etapa a existentei noastre, mai nobila, mai certa, mai clara, mai plina de continut.

Dragi colegi, suntem cu totii doar la un pas de a ne denumi POLITISTI DE PENITENCIARE, de a purta insemne cu POLITIA PENITENCIARA si de a incepe adevarata lupta pentru eradicarea denumirii de gardian, fara sa omitem ca nu hainele sau insemnele noastre ne vor asigura respectul profesional, ci modul in care vom sti sa ne autodefinim ca politisti de penitenciare prin profesionalism si atitudine.

40 COMMENTS

 1. In cazul in care, anul trecut, am achiziționat un apartament prin programul prima casa, oare mai pot beneficia de fonduri pentru plata acestei rate? Sau se acorda doar celor care vor achiziționa locuința de acum încolo…?

  • intrebarea este – mai ai dreptul de chirie?
   dreptul la rate nu exista / doar ca se plateste chiria pentru plata rate
   chiria este dreptul principal

 2. ce inseamna mai exact? suntem conditionati exact in localitatea in cauza?
  Art.109.- (1) Poliţiştii de penitenciare vor fi sprijiniţi în
  construirea sau cumpărarea, o singură dată în timpul carierei
  profesionale, a unei locuinţe proprietate personală, în localitatea
  în care îşi are sediul unitatea la care sunt încadraţi, din fondurile
  Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor sau alte fonduri
  guvernamentale, în condiţiile legii.

  • da, exista niste limite / in schimb am reusit sa flexibilizam la chirie fata de forma initiala / caci de acolo pleaca noul drept

   • Adica mai concret?
    Daca lucrez la Rahova(in Bucuresti) nu imi pot lua in Ilfov?
    Daca lucrez la Jilava(in Bucuresti) nu imi pot lua casa in Bucuresti?
    Sintagma in aceeasi localitate limiteaza in mod concret sau se aplica cea cu limita a 70 de km?

    • Si pt cei care lucreaza la Rahova in Bucuresti,isi pot achizitiona in Bucuresti?

    • Cei care lucreaza la Rahova in Bucuresti,isi pot achizitiona in Ilfov,exemplu Bragadiru,comuna Berceni,Popesti?

    • Banuiesc ca pentru cei care lucram la sediul ANP care se afla in Bucuresti,nu exista problema in achizitionarea locuintei in Ilfov,Bragadiru sau Popesti Leoredeni,nu?

 3. Cunoaste cineva interpretarea art.133 lit. j care prevede ca raporturile de serviciu inceteaza cand:
  „nu mai indeplinesc conditiile specifice postului, in cazul in care refuza oferta conducerii unitatii de trecere in alta functie”

  • este reorganizarea mascata in reeditare de posturi / prevederi mult mai blande decat la functie publica generala
   nimic fantastic

 4. ce inseamna aceasta formulare, cum a trecut in aceasta forma ?
  posibil sa apara interpretari in care ne vor bloca pe functiile de executie,si asa putine !!!

  Ocuparea funcțiilor de execuție, prin concurs în cadrul aceleiași categorii
  Art.98. – (1) Funcţiile de execuţie vacante din poliţia penitenciară se pot ocupa prin concurs, dintre agenţii şi ofiţerii în activitate, din cadrul aceleiaşi categorii.

  Asteptam raspuns cu interes!

  • fiind o modalitate de ocupare a functiilor in cadrul aceleiasi categorii (agenti/ofiteri) se procedeaza intocmai / nu este vorba procedura principala de ocupare prin concurs

 5. Domnule presedinte, s-a pastrat sau nu dreptul agentilor de a sustine concurs pentru functii de conducere? Multumesc!

 6. Nu are legatura cu subiectul si nici cu problemele din sistem,dar vreau sa va intreb domnule președinte daca anul acesta se mai organizează competiția de fotbal între unități!!

  • da, chiar am discutat subiectul insa ramane de vazut si interesul / pentru ca este nevoie de o participare mai consistenta ca sa ai o competitie

 7. Am observat ca agenții nu mai pot participa la concursuri pentru funcțiile de conducere. Asa a rămas în noul statut sau au intervenit ceva modificări pe ultima suta de metrii?

  • totusi suntem SNLP, as zice
   ne-am lasa noi surprinsi de asa ceva? 🙂
   stati linistiti

 8. Sunt agent, nu am nicio problema cu reinfiintarea (pe baze legale) comisiei de disciplina.
  In randul agentilor s-a creat un sentiment accentuat de dezinvoltura, relaxare, in executarea serviciului, ceea ce deseori ajunge la limita codului deontologic, adeseori depasind-o.
  Sa ne executam serviciul cu mai multa demnitate, integritate, profesionalism si nu cred ca vom ajunge pe ordinea de zi in acele comisii. Chiar se poate, credeti-ma, am 10 ani in sistem, din care 8 ca supraveghetor -le-am vazut cam pe toate- Nu am fost niciodata subiect in vreo comisie.
  Spor la treaba!
  Good job, sindicat

 9. Art 97 a fost un amendament respins .Drept urmare noi agentii nu mai putem avansa pe functii de conducere . Pacat

 10. Domnule Teoroc,
  Referitor la transformatea chiriei in rata ipotecara/imobiliara , cum se va proceda daca iti vei achizitiona o locuinta impreuna cu sotia ta,cum si cat se va deconta?

  • D-le Teoroc , este foarte buna observatia,ce detalii aveti in acest sens?

  • si cu chirie stai impreuna cu sotia dar nu primesti jumatate / nu cred ca se va injumatati dreptul / insa mai multe detalii privind aplicarea prevederilor noi vom avea ulterior publicarii / in mod cert lista de situatii va fi foarte lunga

 11. O lupta grea,in care nu de putine ori ne am pus intrebarea: oare se doreste acest lucru cu adevarat?la final am realizat ca numai de o parte a baricadei s a vrut,iar in momentul cand ministrul a dorit,s a deblocat si cealalta parte a baricadei.multumim dle presedinte Teoroc!eu sunt un angajat mai vechi,cu scoala militara,fost subofiter,actualmente fpss,de maine politist.injoseala noastra a durat fara cateva luni…15 ani!!!!

 12. Oare suntem constienti ca ne zbatem pt un statut care pe langa drepturi va veni si cu o comisie de disciplina pe care unii sefi abia o asteapta ca sa isi arate „puterea”? ( pt cei care considera ca e necesara o astfel de comisie va reamintesc faptul ca lucrurile au functionat foarte bine si fara ea…vor incepe abuzurile….legal?

  • Sunt cea mai protejata instituție din Romania de abuzuri prin proceduri disciplinare. Vom veghea și in continuare. Însă nu exista sistem in lumea asta fără un regim sancționator.

 13. Suntem oare constienti ca ne zbatem pentru un statut care pe langa drepturi prevede si acea comisie de disciplina pe care unii sefi abia o asteapta ca sa isi arate „puterea”? Vor incepe si abuzurile curand…( pt cei care considera ca e necesara comisia vreau sa va mentionez ca lucrurile au functionat foarte bine si fara ea).

 14. Speram că nu pierdeți agenții pe drum cu dreptul participării la concursuri funcții conducere din cauza câtorva ofițeri plângăcioși. Daca va fi așa ne veți pierde din sindicate, ne vom lupta singuri până când vom obține din nou acest drept. Veți rămâne sindicatele ofițerilor.

  • Exact asa vor păți. De luni ma retrag din sindicat. De când sunt înscris dau 40 de Ron pe luna degeaba. Tot ce s-a obținut au primit și cei care nu sunt în vreun sindicat. Sporul de studii nu primesc ca nu am avut schimbare de funcție, sa candidez pe vreun post de ofițer îmi va fi fff greu, plata ratei canci. În schimb am pus vreo 3 grade de chestor, transfer din armata pe posturile noastre etc.

   • ce anume te deranjeaza atat de tare, nu am inteles exact? sunt multe lucruri bune rezolvate, insa propun sa ne linistim putin pentru ca vom avea mult timp de dezbatut pe statut
    aveti incredere ca si in alte dati / nu va dezamagim

 15. felicitari pentru reusita !! concurusile cand se reiau ??? o data aproximativa in luni sau ani sau cum vreti doar sa nu mai invatam ca idiotii ??? multumesc aniticipat

  • Multumim. Cum am putea știi o data când încă nici ju avem statutul publicat ca sa purcedem la noua treaba – concursurile

  • Doamna Adina, nimeni nu invata ca idiotul. Veti vedea ca dupa ce veti ajunge pe o functie de conducere (banuiesc ca asta doriti o data ce intrebati de reluarea concursurilor) veti fi nevoita sa invatati incontinuu, pentru a va perfectiona cunostintele si pentru a fi un bun profesionist. Sau daca nu asta urmariti, sa fiti un un bun profesionist si sa aduceti un plus valoare sistemului, eu va recomand sa renuntati de pe acum la invatat. In rest, felicitari pentru reusita sindicatelor

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)