www.snlp.ro Web analytics

Dosarele de pensie – se intra intr-un ritm normal

Captura de ecran din 2016.05.11 la 16.09.38

 

Un subiect fierbinte dar poate insuficient tratat este cel al pensiilor speciale, subiect de maxim interes pentru colegii care au depus solicitari de pensionare in cursul acestui an sau care stau inca in expectativa daca sa o faca sau nu. Evident ca primim des intrebarea daca legea actuala va rezista in timp sau daca ar fi bine sa se grabeasca pentru a prinde pensiile in formatul actual, inainte de vreo viitoare surpriza legislativa neplacuta, insa nu putem decat sa apreciem ca cel putin pana dupa alegeri stam pe aceasta varianta.

Este adevarat ca fata de baza de calcul din varianta initiala a Legii nr. 223/2015 Guvernul Ciolos a operat anumite limitari prin OUG 57/2015, insa trebuie precizat asa in treacat ca primele decizii emise indica, cel putin in sistemul nostru, cresteri semnificative ale pensiilor raportat la cele care se calculau conform Legii 263/2010 (in medie – o crestere de 1/3 la agenti si chiar mai mult la ofiteri).

Pana la aceasta data au fost depuse putin sub 400 de solicitari de pensionare din sistemul penitenciar insa asa cum estimam anul trecut noi ne asteptam la o progresie puternica in planul acesta mai ales dupa ce se va afla de cuantumurile indicate in deciziile de pensionare emise.

Intarzierile in emiterea deciziilor au fost generate de un anumit blocaj survenit pe fondul emiterii cu intarziere a normelor de aplicare a Legii nr 223/2015 precum si de anumite ajustari ca sa nu le denumim balbaieli intre casa de pensii si institutiile din structura de aparare, algoritmul de calcul prevazut nefiind chiar simplu.

Dintre cele aproape 400 de solicitari depuse in 2016, absolut toate dosarele corespunzatoare solicitarilor din ianuarie-februarie au fost trimise la casa de pensii, pentru multe dintre acestea fiind deja emise decizii. O parte sunt inca in lucru si o alta parte la semnat. 

Dintre cererile dupuse in luna martie (aprox 160), deja 50 de dosare au fost transmise si ritmul deja a crescut semnificativ in urma unor setari facute in relatia cu casa de pensii (metodologie, program etc). Angajamentul ANP este ca in perioada imediat urmatoare, toate dosarele vor fi finalizate si tranmise fara sa mai existe alte intarzieri astfel incat sa se ajunga la zi si sa se reduca la minimum timpul de asteptare in vederea emiterii deciziei.

Din totalul solicitarilor de pensionare depuse cam un sfert includ solicitari de calcul pe Legea nr. 263/2010 pentru comparatie in vederea unei decizii orientate spre cuantumul cel mai mare. Insa pana in prezent aceasta comparatie nu a indicat decat dezavantaje foarte mari in cazul calculului pe Legea 263 prin urmare toata munca de calcula fost inutila.

Si daca pentru un calcul pe Legea 223 dureaza foarte putin in noile conditii, pentru o comparatie cu Legea 263 trebuie sa fie introduse datele manual luna cu luna si poate dura trei zile calculul pentru o singura persoana. Suntem interesati de eventualitatea unor posibile cazuri in care pe Legea 263 o pensie poate fi mai mare decat cea calculata pe Legea 223 insa pana in prezent acest rezultat se retine ca fiind probabil in terorie dar neconfirmat in practica.

Prin urmare, avand in vedere reglajul care s-a facut cu casa de pensii pe metodologia de calcul in special pe pct 7 din fisa de pensii, precum si (probabil) diminuarea numarului de solicitari inutile de comparatie cu Legea 263, in zilele urmatoare se vor finaliza noi pachete de dosare pe unitati astfel incat sa nu mai existe reclamatii de altfel intemeiate pentru o perioada prea lunga in care noii pensionari sa fie nevoiti sa se descurce fara niciun venit.

 

23 COMMENTS

 1. EHE nu sa schimbat nimic!! Dosarele tot zac in unitati noi asteptam ca prosti fara niciun ban!Multumim sistemulul pentru efortul si aceritatea de a ne rezolva problemele!!!!! Rusine!!!!

 2. [quote name=”nicu”]Buna ziua dl. Stefan .
  Am si ieu o intrebare ,anii lucrati afara se adauga ca spor la varsta de pensionare sau numai anii lucrati in sistem se adauga ca spor la varsta de pensionare ? Multumesc .[/quote]
  Dacă îmi permiți îți răspund eu. Ca spor la vechime se adaugă numai anii lucrați în condiții deosebite, speciale sau alte condiții, și astea în condițiile legii. În ce privește vârsta, aceasta poate fi redusă, tot așa, pentru perioadele lucrate în condiții deosebite, speciale sau alte condiții. Nu se face diferență între perioadele lucrate în sistem sau afară, dar fiecare caz trebuie analizat în parte.

 3. Buna ziua dl. Stefan .
  Am si ieu o intrebare ,anii lucrati afara se adauga ca spor la varsta de pensionare sau numai anii lucrati in sistem se adauga ca spor la varsta de pensionare ? Multumesc .

 4. [quote name=”Romgermed”][quote name=”Un agent”]Am si eu o întrebare. Daca lucrez ca agent in penitenciar si as dori sa demisionez, pot apoi sustine concurs de admitere la Politie? Mai exact, daca ma puteti ajuta, cam care ar fi procedura, sau macar este posibil ce doresc eu? Am terminat scoala de la tg ocna de 2 ani. Nu ar fi problema plata scolii, vreau doar sa stiu daca exists posibilitatea.
  Mulțumesc anticipat![/quote]
  Ce fel de concurs ? admitere la scolile de agenti sau incadrare directa?[/quote]
  La scoala de politie.

 5. [quote name=”Romgermed”][quote name=”Un agent”]Am si eu o întrebare. Daca lucrez ca agent in penitenciar si as dori sa demisionez, pot apoi sustine concurs de admitere la Politie? Mai exact, daca ma puteti ajuta, cam care ar fi procedura, sau macar este posibil ce doresc eu? Am terminat scoala de la tg ocna de 2 ani. Nu ar fi problema plata scolii, vreau doar sa stiu daca exists posibilitatea.
  Mulțumesc anticipat![/quote]
  Ce fel de concurs ? admitere la scolile de agenti sau incadrare directa?[/quote]
  La școala de agenți.

 6. pe 18.01.2016 mi-am incetat raportul de serviciu prin pensionare si de atunci tot astept.

 7. Multumesc pentru raspuns,insa un domn avocat,mi-a spus altceva ,ba chiar mi-a sugerat sa fac o plangere la parchet,in cazul in care nu se solutioneaza pozitiv.

 8. o practica foarte buna la anumite penitenciare ; se acorda timp de 6 luni prima de 50% ptr lucrari de exceptie pentru personalul care indeplinesc conditiile si isi manifesta intentia de a se pensiona in urmatorii 1 – 2 ani
  sindicatul ar putea incerca sa sustina o astfel de practica la nivelul intregului sistem in cadrul sedintelor in care se dicuta acordarea acestei prime
  in conditii normale intro unitate de marime medie nu se pensioneaza mai mult de 5 – 6 persoane anual nu cred ca ar fi un efort prea mare avand in vedere ca pentru tot personalul mai devreme sau mai tarziu va veni
  acea zi in care trebuie iasa la pensie

 9. Nu 3 ci doua (60 de zile) este intervalul legal in care trebuie compensata munca suplimentara cu timp liber insa legislatia impune compensarea exclusiva cu timp liber deci nu exista posibilitata platii unui spor (redefinit ca majorare) decat pentru orele prestate sambata, duminica si in sarbatori legale / prin urmare chiar daca se sare din termenul de compensare singura revendicare ramane tot compensarea cu timp / evident ca ramane varianta instantei pt solicitarea platii insa nu exista precedemnt decat o sentinta in prima instanta care vizeaza pontarea si plata „permanentei la dimiciliu” care se mai practica in politie

 10. Daca in 3 luni nu se acorda compensarea cu timp liber a irelor lucrate suplimentar, se poate cere compensarea in bani a aceatora?

 11. A primit cineva decizia de pensionare.Care a fost brutul cumulat pe 6 luni si care este pensia pe care o primeste in mina.Si inca ceva citi ani are si cit a lucrat in sistem.Va multumesc.

 12. [quote name=”Un agent”]Am si eu o întrebare. Daca lucrez ca agent in penitenciar si as dori sa demisionez, pot apoi sustine concurs de admitere la Politie? Mai exact, daca ma puteti ajuta, cam care ar fi procedura, sau macar este posibil ce doresc eu? Am terminat scoala de la tg ocna de 2 ani. Nu ar fi problema plata scolii, vreau doar sa stiu daca exists posibilitatea.
  Mulțumesc anticipat![/quote]
  Ce fel de concurs ? admitere la scolile de agenti sau incadrare directa?

 13. Si daca voi fi admis cum se procedeaza? Si totodata, ma gandesc ca la inscriere trebuie sa declar ca nu am alta funcție sau ca nu lucrez. Sunt acele declaratii pe propria răspundere.
  Mulțumesc pentru feedback.

 14. Nelutu noi avem 3 luni si nu au plecat dosarele din unitati chiar mai mult de trei luni!!! Tu intrebi dac vine deciazia in 3 luni! Nu vine la noi cerd ac vine in 6 luni decizia!!!

 15. O sumă calculată la o decizie de pensionare pt un dosar depus în 2016 al unui agent cu 25 ani vechime efectiv o știți? Ms.

 16. cam cat timp se asteapta pana vine decizia,dureaza 3 luni?
  multumesc

 17. Am si eu o întrebare. Daca lucrez ca agent in penitenciar si as dori sa demisionez, pot apoi sustine concurs de admitere la Politie? Mai exact, daca ma puteti ajuta, cam care ar fi procedura, sau macar este posibil ce doresc eu? Am terminat scoala de la tg ocna de 2 ani. Nu ar fi problema plata scolii, vreau doar sa stiu daca exists posibilitatea.
  Mulțumesc anticipat!

 18. [b]#1 Ciobanu Danut,Focșani[/b] – nu se mai platesc. Orele suplimentare trebuia sa le fi recuperat inainte de a-ti depune cererea de pensionare. Plata orelor suplimentare este suspendata. Doar compensarea cu timp liber era posibila.
  Cele 50 de ore ce urmeaza a-ti fi platite, cu siguranta nu sunt suplimentare ci muncite de tine de la inceputul lunii pana la data la care ai parasit sistemul.

 19. Orele suplimentare efectuate ,în speță 292 ,se mai plătesc?!
  Este evident ca nu a fost respectată legislația, în ce privește acordarea timpului liber ,iar șeful biroului resurse umane,în speță dl. Slavoiu,mi-a spus că mi se vor plăti doar 50 ore,restul …Menționez faptul că am făcut cerere în sensul că toate orele suplimentare să-mi fie plătite.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)