www.snlp.ro Web analytics

(De)formare profesionala

Codul muncii stabileste pentru angajatori urmatoarea obligatie: cel tarziu o data la doi ani fiecare salariat va fi implicat intr-o activitate de formare profesionala. SNLP incearca de mai multi ani, dar fara succes, sa obtina o imagine mai clara a strategiei ANP pe linia pregatirii profesionale. Articole, petitii, intalniri, divergente, prevederi incluse in Acordul colectiv, nimic nu pare sa fie de folos. Facem o noua incercare. Vrem in primul rand sa ne edificam pentru a stabili cum putem ajuta. Dar pentru acest lucru avem nevoie de anumite date. La ultima solicitare facuta de SNLP pe acest tipar, am primit raspuns in termen de… un trimestru. Insa asteptarea a meritat pentru ca informatiile respective ne-au speriat. Peste 1000 de salariati nu au avut acces la activitati de formare niciodata de la angajare, desi multi dintre ei erau angajati si de peste 20 de ani. Sigur ANP a facut o prioritate din corectarea acestei situatii si de aceea avem nevoie de informatii actualizate.

(click pe imagine pentru adresa completa)

formare

33 COMMENTS

  1. Maestre Asclepios,pana si eu am inteles asta!! 😆
    Dar se pare ca batem la usi inchise,cata vreme se merge pe ideea ca oricum platim taxe pentru atestate,cursuri si ce mai aveti voi pe acolo,daca vrem sa ramanem in minunatul sistem…
    Sindicatelor nu le poti cere prea mult avand in vedere ca majoritatea membrilor sunt din alte sectoare!! totusi putina implicare din partea conducerilor(atat a sindicatelor cat si a celor din ANP) n-ar strica in ce priveste drepturile …”minoritarilor” 🙂

  2. Deci nu se poate merge pe burta, pentru ca in aceasta situatie nu se prelungeste contractul casei de asigurari de sanatate AOPSNAJ cu spitalul/cabinetul medical si deci toate retetele compensate, biletele de trimitere nu ar mai fi decontate de casa de asigurari aceea parte compensata si penitenciarele si ANP-ul ar pierde o gramada de bani si de procese pentru ca este stipulat in lege obligativitatea de a le „conserva” detinutilor starea de sanatate !!!

  3. [quote name=”X-shoferul”]Daca ne imaginam urmatorul scenariu si anume ca jumatate -sa zicem -din cei de la medical, psihologi sau …shoferi 😆 din anumite motive mai mult sau mai putin obiective, nu obtin atestatele profesionale,ce facem?
    Inchidem puscariile sau mergem „pe burta” si ne folosim doar de cei care sunt in regula cu „docomentele” iar pe aia „neregulati/e” 😆 😆 ii transferam la paza ca tot e deficitar(nu spun in ce privinta 😉 ) sectorul?[/quote]
    Da este obligatoriu sa obtinem acele autorizatii, fara ele nu putem practica profesiile medicale pe teritoriul Romaniei, indiferent in ce domeniu (militar, transporturi, MS), contractul casei de asigurari de sanatate care finanteaza spitalele si cabinetele medicale, inclusiv cele din penitenciare, se face pe un an de zile si doar dupa ce se face proba ca toti angajatii de la medical au autorizatiile vizate la zi !!!!

  4. Daca ne imaginam urmatorul scenariu si anume ca jumatate -sa zicem -din cei de la medical, psihologi sau …shoferi 😆 din anumite motive mai mult sau mai putin obiective, nu obtin atestatele profesionale,ce facem?
    Inchidem puscariile sau mergem „pe burta” si ne folosim doar de cei care sunt in regula cu „docomentele” iar pe aia „neregulati/e” 😆 😆 ii transferam la paza ca tot e deficitar(nu spun in ce privinta 😉 ) sectorul?

  5. Revin cu o explicatie referitoare la cotizatia de 1% pentru asistentii medicali.
    Asistentii medicali conform OUG 144/2008 au obligatia sa faca parte din Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti , Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania (OAMGMAMR), organizatie profesionala care ne elibereaza certificat de membru (fosta autorizatie de libera practica)pe baza caruia putem profesa si care se reavizeaza anual in urma acumularii de credite .
    Creditele se acumuleaza prin participarea la diferite manifestari stiintifice (conferinte, simpozioane,cursuri s.a) organizate de Ordin si care costa, iar cheltuiala este suportata de asistentul medical pentru ca unitatea nu deconteaza, chiar daca legislatia in vigoare prevede.
    Pentru reavizarea iti mai trebuie obligatoriu si asigurarea malpraxis care este suportata tot de asistent.
    Ca orice organizatie percepe o cotizatie lunara de 1% din salariu de baza de incadrare , NU din brut si nici din net.
    Toate cele bune!

  6. D-le Presedinte,personalul din administrativ primeste sporul ptr munca in conditii deosebit de grele? Va rog sa lamuriti ce inseamna „conditii deosebit de grele”! Va salut !

  7. Buna ziua . Se acorda spor conditii grele de munca personalului care lucreaza in conditii de umiditate(cred ca intr-un bloc alimentar este asa ceva)in conditii de zgomot (cand merg hota si ventilatoarele nu te mai intelegi) si temperatiri ridicate(imaginativa vara cand afara sunt 35 grade ce temperatura este intrun bloc alimentar unde fierb 10 cazane cu mancare)mai documentativa si veti vedea ca sar putea rezolva si aceasta problema dar nu se vrea

  8. Calculul Dariei este foarte corect si da acei 1% din salariu este cotizatia la OAMMR (Ordinul Asistentilor medicali di Romania) care este un organism profesional si unde suntem obligati sa fim membrii pentru ca sa putem practica profesia pentru care ne-am pregatitit.Am inteles ca nu se poate acorda spor de noxe intr-un cabinet medical, bloc alimentar, popota dar noua celor de la medical ni s-ar putea acorda sporul de preventie tot in cuantum de 15% pentru pericolul la care suntem expusi cand consultam un bolnav care poate avea o afectiune contagioasa?!Si da sporul de praf nu este putin este lunar in cuantum de peste 200 de lei!

  9. D-le Steafan o sa incerc sa fiu mai explicit:
    Este vorba de cotizatia la „ordinul” ala al lor OAMR sau cam asa ceva,in procent de 1% din salariu(aia cu brutu` sau netu` tot n-o stiu!!) despre ala vorbea cred Daria,
    Regret 😆 ca am lasat sa se inteleaga ca vreau sa fie inchise cabinetele medicale,blocurile alimentare sau mai ales popotele!!
    Dvs spuneati ca depinde de flexibilitatea conducerii in cazul acordarii sporului de „calculator”,sau asa am inteles,deci ori se da ori nu se da!! 😆 (un fel de Oreste -Orinueste 😆 )
    P.S.N-o sa intru intr-o polemica cu alecustietot si antiorice!!

  10. Bine ,cum ziceti dvs,dar mie imi place mai mult Etno tv! Trecind peste refuzul dvs si schimbind ‘registrul” tactic,sa inteleg ca ala de lua spor de popota la Jilava( sau Rahova),avea temeiul legal pe acest considerent? Bine,nu lucrati dvs acolo in acea perioada si poate nu ati auzit de asta! Eu am auzit pe postul Kanal D sau Pro tv,nu retin acum!

  11. [quote name=”finul Alecu”]Eu cred ca X-shoferul ar vrea ca popotarii sa manince gratis la popote!Sau sa plateasca haleala asa cum platesc asistentii ,leacurile! :-*Meseria de bucatar ,nu e una liberal? Sa le dea si lor spor de noxe,pentru aburii care ies din cazane sau pentru mincarea „afumata 😉 „![/quote]
    De ce nu ??? 😆 😆

  12. Ai sa razi dar exista un astfel de spor, respectiv pt acea substanta toxica pe care o degaja uleiul incins in anumite situatii: acrilamida
    https://www.google.com/search?q=substantta toxica ulei incins&hl=ro-RO#hl=ro&q=acrilamida
    Urmatorul comentariu nu se autorizeaza. Poti sa utilizezi postul TV Taraf, pt asta

  13. Eu cred ca X-shoferul ar vrea ca popotarii sa manince gratis la popote!Sau sa plateasca haleala asa cum platesc asistentii ,leacurile! :-*Meseria de bucatar ,nu e una liberal? Sa le dea si lor spor de noxe,pentru aburii care ies din cazane sau pentru mincarea „afumata 😉 „!

  14. Sa mor daca inteleg ce zici 🙂
    La cabinete si zone unde sunt alimente nu se poate acorda sporde praf / daca determinarile ar concluziona ca in spitale, cabinete, popote sau blocuri alimentare exista microflora sau mai stiu eu ce, ar trebui sa le inchidem nu sa dam spor / acele spatii nu se regasesc in anexele corespunzatoare ale ordinului 399 / apropo sporurile sunt pe locuri de de munca nu pe persoane

  15. D-le Steafan,m-am interesat intre timp-poate si pentru simplul fapt ca subiectul nu prezinta la fel de mare interes ca …oferta la telefoane 😀
    Este vorba de cotizatia lunara in cuantum de 1% din salariul lunar brut sau net(asta n-am inteles 😳 ) la ordinul asistentilor medicali(e plin de „ordine”,or fi si asistentii o ramura a ..masoneriei,mai stii?? 😀 😀
    Ma mira oarecum ca puneti in aceeasi „oala” personalul de la bloc alimentar/popota cu personalul medical(asistente)..Sa fie doar pentru faptul ca toti poarta halate -mai mult sau mai putin- …albe??
    -Inteleg ca sporurile se acorda in functie de (in)flexibilitatea conducerii?? 😮
    Cat despre asistenta medicala gratuita!!nu cred ca se fac diferentieri intre diferitele”caste”…
    Sincer ,inca nu am auzit ca un cadru medical sa beneficieze de reducere la farmacie pentru …aspirina doar pentru simplul fapt ca apartine acestei ramuri a profesiilor liberale..

  16. Cu tot respectul Daria, dar nu sunt sigur ca am inteles calculul. Mai ales includerea cotizatiei. La care cotizatie te referi?

    Cu sporul de „praf” ai dreptate, insa nu doar asistentii medicali sunt privati de dreptul asta ci si personalul de la popote si bucatarii. Mai merge luat un spor de calculator sau altele, in functie de flexibilitatea conducerilor dar si de implicarea personalului inclusiv prin sindicate.

    Cat despre faptul ca ANP trebuie sa suporte costurile cu formarea propriului personal, acest lucru este stabilit prin lege si prin acordul/contractul colectiv, intr-un anumit cadru. Nu trebuie sa facem un calcul pentru a justifica obligatia asta.

    Ca daca ne apucam sa facem calcul cu asistenta medicala gratuita de care cica beneficiem, ne enervam subit cand punem „cotizatiile” oe hartie si vedem ce primim in schim cu titlu „gratuit”.

  17. Sunt curioasa cat ne costa pe noi,asistentii medicali,pregatirea profesionala. Sa facem o socoteala:
    -cotizatia lunara, 1% din salariu de baza, aprox 15 lei lunar deci pe an 180lei;
    -cursurile 60lei pe an;
    -malpraxisul , depinde unde prestezi, intre 20- 35 lei pe an .
    Un total de aprox 260-275 lei.
    Daca ne mai luam si concediu pt. cursuri mai pierdem si aici ceva bani.
    Asa ca rugam ANP-ul sa participe financiar la pregatirea profesionala a personalului medical.
    Si mai vreau sa-si aminteasca ANP-ul ca personalul medical ia mai putin bani decat personalul administrativ pt. ca nu beneficiaza de asa zisul spor de praf care nu e mic deloc.

  18. Revin la acesta tema cu obligatia cadrelor medicale si a psihologilor de a urma un numar fix de cursuri de formare profesionala pentru a obtine cele 30 de credite EMC (educatie medicala continua) la profesiile medicale, nu stiu cate se cer psihologilor, pentru a putea sa li se vizeze autorizatiile de practica profesiei.Aceasta viza anuala se obtine cu trei conditii cumulative:plata cotizatiei la Colegiul medicilor/OAMMR/Colegiul stomatologilor/Colegiul farmacistilor+30 de credite EMC anual+asigurarea de raspundere civila (mal praxis) incheiata pentru anul pe care se solicita vizarea.Toate aceste conditii presupun cheltuieli , aceasta viza conditioneaza la randul ei atat practica profesiei dar si reinoirea anuala a contractului casei de asigurari de sanatate cu spitalul sau cabinetul medical, care prelungire a contractului conditioneaza primirea banilor de la casa de asigurari pentru activitatile desfasurate.Desi penitenciarele se lauda ca obtin autorizatiile pentru profesiile care necesita autorizatii speciale, singurul lucru care s-a decontat in vreo 3 sau 4 ani, pana in urma cu 4 ani a fost asigurarea de mal praxis, de 4 ani incoace nu se mai deconteaza nici aceasta ?!In plus aceste credite EMC nu sunt luate in considerare la cea ce se cheama pregatirea profesionala in ANP?!

  19. Vezi update 2 in articol / este postat de ieri / s-a amanat din cauza vremii / dir gen venea dinspre Constanta si nu aveam garantia incadrarii in timp

  20. Domnule Teoroc, ce s-a discutat astazi in comisia mixta vis-a-vis de statut si ghidul carierei? va salut

  21. Pentru Un Coleg:
    De ce nu informezi reprezentantii sindicali de la Tichilesti ? Sunt oameni care te pot ajuta daca vii si cu o propunere in ce priveste planificarea de care spui. Presupun ca esti in alt sector decat cel al vizitei si esti deranjat de faptul ca te planifica unul de la vizita.

    Lucrurile sunt simple. Vin-o cu o propunere, cu un om din sectorul tau care sa se ocupe de planificare si te asigur ca se vor lua masuri ca interventie sindicala pentru a ti se rezolva problema. Nu este deajuns sa constati asta doar pe acest site. Crezi ca ar putea cineva din sectorul tau sa se ocupe de aceasta planificare ? Astept un e-mail : rgrapes2013@gmail.com

  22. Pentru Tepes: cunoastem si atacurile si demersurile, insa alegem sa ne vedem de drum.

    Pentru shoferul: din punctul nostru de vedere si atestatele trebuie decontate. Recomand corespondenta scrisa pentru a fi posibil un proces in caz de refuz.

    Pentru Un coleg: abuzuri sunt peste tot si incercam sa limitam fenomenul daca suntem sesizati. Pentru situatii punctuale in care doriti sprijin recomand corespondenta pe email (cu respectarea confidentialitatii, daca se doreste).

  23. Domnule Teoroc,
    Cumva poate fi un om format atat de bine incat sa faca planificari pentru mai multe sectoare de activitate? Si in acelasi timp sa tina sefii la curent cu realitatile pe care doreste el sa le transmita? Oare trebuie sa fii format sau te nasti cu asa ceva? Ca examplu va informez ca la Tichilesti se poate! Exista aici o persoana de la vizita care se pare ca este foarte „competenta”! Doar la strategii legate de cum sa „sape” pe altii. Se pare ca doar in aceste lucruri se cauta competenta!

  24. La art.39 alin.4 din Acordul colectiv, se poate interpreta ca obligatie a angajatorului suportarea de catre acesta a cheltuielilor ocazionate de participarea unor categorii de personal-psihologi,personal medical -la cursuri de formare profesionala in vederea obtinerii avizelor de libera practica in domeniile respective? Aici incluzand si decontarea de catre angajator a sumelor platite drept „taxa de participare”.
    Dar cheltuielile conducatorilor auto,in vederea obtinerii atestatului profesional?

  25. Să fi fost pervertit simbolul sindicalismului? Sa stea pe acelasi loc sacrul si profanul?! „…..Unde esti tu Tepes,doamne”?

  26. Ce am observat in ultima perioada intareste cele scrise de mine mai devreme,pai pe blogul de scandal al federatiei (editat) sunt atacati directori,adjuncti etc numai in unitatile unde (editat) nu are sindicate (si asa pe site figureaza mai multe sindicate afiliate decat in realitate) si aproape deloc pe unde au membrii federatia (editat), sa intelegem ca cei de pe acolo sunt perfecti sau sperati sa mai prindeti ceva cotizatii, dle moderator va rog sa publicati cele 2 comentarii,sunt rationamente logice si va pot transmite si o mica dovada. Nu aplicati cenzura ca dincolo,acolo se publica doar elogiile federtaiei (editat) si atacurile la persoana.Ei va ataca la greu,asa ca … 😳 😳 😳 😳 😳

  27. Paradoxul naibii.Concurenta dvs,a SNLP.adica unii din federatia (editat) sustineau sus si tare ca SNLP a fost sindicatul directorilor,…dar domniile lor in ultima perioada (acum am aflat eu) contacteaza diferiti directori,adjuncti chiar si sefi de servicii sa-i sprijine sa faca si ei un mic sindicat FSANP acolo in unitatea respectiva,promit cate luna si in stele (bine-nteles directorilor ca nu-i deranjeaza, ca-i protejeaza, nu-i ataca pe blog nici macar la comentarii etc),am aflat inainte de aceste aspecte dar nu am crezut, cica chiar dl (editat) si cativa lideri zonali se ocupau de racolarile de sefi. Pai FRATILOR VOI STRIGATI „HOTUL” SI HOTUL SUNTETI VOI, RUSINICA, RUSINICA !!! Ce sa inteleg eu ca sindicalismul „curat” pe care anuntati ca vreti sa-l faceti este in interesul directorilor care va canta in struna si va sustin,iar apoi voi jucati si pe sarma pt cateva de amarate de cotizatii??? 😳 😳 😳 😳 Asa nu se face sindicat,iar minciuna are picioare scurte. 😳 😳

  28. [quote name=”Tepes”][quote name=”Andrei”]Atentie! In cei care au facut cursuri sunt prinsi si cei care s-au angajat din sursa externa si au facut acel curs de initiere de 45 de zile ceea ce nu este normal pentru ca initierea in munca nu poate fi curs de formare profesionala in sesul pe care-l are formarea profesionala.[/quote]
    Detaliza te rog,nu prea am inteles,fii mai explicit ![/quote]
    Adica atunci cand penitenciarele au angajat personal a fost nevoie de o minima instruire asupra locului de munca (acte normative, regulamente, activitati etc). Toate astea se faceau in acest curs de initiere… care nu poate fi contablizat la pregatire profesionala. E ca si cum am prinde la cursuri de formare profesionala faptul ca ai fost a Targu Ocna sau Baneasa. Asta e ideea!

  29. [quote name=”Andrei”]Atentie! In cei care au facut cursuri sunt prinsi si cei care s-au angajat din sursa externa si au facut acel curs de initiere de 45 de zile ceea ce nu este normal pentru ca initierea in munca nu poate fi curs de formare profesionala in sesul pe care-l are formarea profesionala.[/quote]
    Detaliza te rog,nu prea am inteles,fii mai explicit !

  30. Atentie! In cei care au facut cursuri sunt prinsi si cei care s-au angajat din sursa externa si au facut acel curs de initiere de 45 de zile ceea ce nu este normal pentru ca initierea in munca nu poate fi curs de formare profesionala in sesul pe care-l are formarea profesionala.

  31. Credeti cumva ca noi avem oameni competenti la formare profesionala atat in ANP cat si in unitati?
    Toti puturosii si pilosii sistemului s-au retras pe aceste posturi foarte caldute chiar daca sunt de executie.
    Si atunci despre ce vorbim?

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)