www.snlp.ro Web analytics

(De)formare profesionala in loc de pregatire reala? In ce conditii ne instruim?

In mai multe randuri SNLP a receptionat sesizari de la cursanti, privind conditiile de cazare la Scoala Nationala de Pregatire a Agentilor de Penitenciare Targu Ocna, dar cu ultima serie de debutanti noi spunem ca s-a umplut paharul. Nu sunt suficiente conditiile proaste, trebuie adaugate si umilinte. Ce ne deranjeaza mai mult sunt amenintarile la adresa celor care ne-au informat si care au stat cu teama ca nu vor mai fi definitivati, desi nu cursul de la Targu Ocna decide definitivarea, ci este doar un reper.

Tocmai pentru aceste amenintari nejustificate, pentru acest comportament al colegilor nostri fata de alti colegi ai nostri, am decis sa publicam ceea ce am primit ca un fel de raport succint dar direct si cuprinzator cu privire la ultima sesiune de cursuri pentru debutanti, recent incheiata. Daca acestea sunt conditiile pentru cei intrati in sistem si salarizati chiar si ca debutanti, care sunt conditiile in care sunt cazati, se spala si mananca elevii admisi la SNPAP, tinerii care vietuiesc in acel mediu, timp de un an?

Daca schimbarile nu se pot face altfel decat cu ciomagul, noi putem sa utilizam si metode contondente, insa nu ar trebui sa fie necesar. Suntem colegi si trebuie in primul rand sa ne respectam intre noi. Nu trebuie sa ne formam viitorii colegi ca si cum am incerca sa-i obisnuim sa lucreze in conditii de munca improprii, sa fie obisnuiti cu lispurile si sa le ignore.

Cei care se cred in vreun campus in care se antreneaza trupe speciale in conditii de supravietuire, sa se trezeasca. Visele lor ar trebui sa fie mai degraba despre incompetenta. Atat elevii cat si debutantii dar in general toti cei care se pregatesc in sistemul nostru trebuie sa traiasca si sa se instruiasca in conditii decente, normale si nu minimale. Alegem sa nu mai comentam nimic la finalul informarii de mai jos, obtinute pe linie sindicala. Garantam ca va comenta conducerea ANP. Prin masuri urgente. In prezent se afla in verificare o sesizare SNLP privind aspectele concrete care tin de amentintarile directe la adresa cursantilor doar pentru ca au avut curajul sa se planga.

Curs 16.04 – 20.07 2018 – SNPAP Tg. Ocna

 În prima perioadă de curs (aprilie-mai), cursanții nu au avut apă caldă și nici căldură. Doar la intervențiile liderului de sindicat aceste probleme s-au rezolvat, deși s-a  atras atenția cursanților că s-a trecut la programul de vară, cu alte cuvinte li se făcea o favoare că primeau căldură (deși noaptea temperatura medie erau de 8 grade Celsius).

În a doua lună de curs desfășurată la SNPAP, cursanții au avut surpriza de a nu mai primi masă și de a fi debranșați total de la apa caldă, motivul invocat fiind că elevii din SNPAP sunt plecați în practică. Din nou s-a apelat la sprijinul reprezentantului sindical, dar abia din a doua săptămână s-a asigurat DOAR masa de prânz, pentru celelalte mese cursanții improvizând mini-bucătării în camerele de cazare pentru a-și putea încropi o masă caldă.

După două săptămâni în care apa calda lipsea aproape total, cursanții apelând la apa plată din bidoane și la fierbătoare pentru a-și asigura igiena minimă, aceștia au fost anunțați că vor fi mutați în dormitoarele elevilor SNPAP, unde se spera să se rezolve problema apei.

Condițiile de aici, departe de a fi decente chiar și pentru elevii SNPAP (am îndrăzni chiar a le numi deplorabile, prin existența gândacilor, a ruginei și mucegaiului), au determinat cursanții să-și închirieze camere în Târgu Ocna pe cheltuiala proprie dându-li-se „posibilitatea” de a semna cereri de decazarmare prin care erau înștiințați ca nu li se vor acorda decontările cheltuielilor de transport și cazare. Cei care nu au avut posibilitatea de a se caza în localitate, au cumpărat materialele necesare efectuării curățeniei, dezinfecției și dezinsecției pentru a se putea caza.

Problema apei calde s-a rezolvat totuși odată cu sosirea în locație a comisiei de examinare. Cu această ocazie, cursanții au eliberat camerele și fără drept de apel, au fost obligați să se mute în căminul elevilor.

De menționat este că în toată această perioadă atitudinea coordonatoarei de curs, doamna (editat) a fost cel puțin ostilă. Amintim doar câteva din replicile dumneaei:

  • ”Ați ales banul! Sunteți liberi să mâncați în oraș după orele de curs.”
  • ”Nu e treaba voastră dacă cei din comisia de examinare vor avea apă caldă”
  • ”E inuman să vă uscați prosoapele pe balcon, angajații nu sunt obligați să vă vadă chiloții, că nu suntem la plajă!”
  • ”Voi nu puneți întrebări, clar?”

Similar, conducerea unității a invitat cursanții să-și cumpere prosoape din oraș, deși în prima lună de curs, aceștia le-au avut asigurate de către unitate. Cursanților li s-a atras atenția pe parcurs și de către doamna (editat) că sunt recalcitranți, că și-a pus obrazul pentru ei pentru a fi cazați în hotelul SNPAP deși nu meritau asta.

În timpul cursurilor pentru asistenți medicali, doamna (editat), în calitate de lector venea la ore unde, în loc să predea materia impusă, când nu dormea cu capul pe catedră  făcea ședințe foto sau stătea cu picioarele pe masă.

13 COMMENTS

  1. imi aduc aminte cand duminica se servea hrana rece. conserve de carne, de peste urat mirositor. la fel ca intotdeauna, cand apare o comisie se imbunatatea hrana. cand vedeam la micul dejun cremwursti o data la 4 zile.. ce sa facem, ne certam unii cu altii din cauza banilor.

  2. Cursurile cu pricina…In cunostinta de cauza…
    1.Unii cursanti erau din zona si s-au decazarmat ca sa stea cu sotul/sotia si copii acasa…nu din cauza conditiilor.
    2.Oamenii au fost alocati la norma 6 deci au mancat la popota unitatii, cu bani din buzunar absolut acelasi meniu ca oricare alt angajat.
    3.La inceput au fost cazati in hotel care este nou renovat si cand nu s-a mai putut au fost cazati in pavilionul elevilor. Normal ca esti ofuscat…Pe de alta parte pavilionul cazare elevi este suprapopulat datorita renovarii (care nu se mai termina) a celui de al doilea pavilion. Suprapopularea duce la o uzura mai accentuata a conditiilor existente.
    4.Cursantii nu au tratat serios examenul si au luat note de 5, 6 maxim 7. Ori asta a durut cel mai tare si a dus la plangerile cu pricina…

    • 1. Cei care erau din zona, doi sau trei, nu au fost cazați deloc acolo. Nu acestia intra in discutie.
      2. Oamenii au fost alocați la norma 6, dar în luna a doua de curs nu au mai primit masă, deci nu au mai avut ce cumpăra. Deloc în prima săptămână, doar o masă, cu intervenții, din a doua săptămână.
      3. Uzura despre care vorbiți nu are legătură cu suprapopularea. Ci cu timpul. Și cu faptul că nu se investește în renovări.
      4. Plângerile, sau reclamațiile, cum doriți să le numiți, au existat pe tot parcursul săptămânilor de curs. Nu cumva notele despre care vorbiți sunt chiar consecința acestora?

      • Ca idee: știți ce soldă au elevii în sistem, bănuiesc. Despre faptul că sunt puși să-și cumpere singuri detergenți și alte materiale și soluții pentru curățenie, ce aveți de spus?

  3. Domnule Stefan, problema cu SNPAP Tg Ocna este de mult timp, insa se refuza luarea unor masuri concrete fata de conducerea școlii.
    Elevii mereu sunt, sau au fost amenintati ca daca fac reclamatii vor avea de suferit la examenul final.
    Debutanții sunt tratati la fel, din cate observ.
    Problema este, ca majoritatea angajatilor din SNPAP, ii tratează pe cei care vin in școala ca pe niste PPL, sau mai rau.
    Sunt anumite persoane, printre care si directorul scolii, domnul Scutaru, sau altii gen (editat) care inca se crede antrenor al trupelor SAS, sau SASS, indiferent de minister..
    Daca cineva din ANP, sau la nivel sindical ar analiza atent ar putea observa ca in fiecare an se oprește apa, se oprește caldura, mancarea e groaznica, iar „hoțul” rade de tine cum esti batjocorit la sectoare, ba mai mult daca vrea (editat) iti ia si legitimatia.
    Pe final, inchei intr-o nota optimista, e pacat ca asa stau lucrurile intr-o scoala de unde ar trebui sa ramai cu amintiri placute si cu prieteni din randul indrumatorilor sau profesorilor.

  4. Țin sa va asigur de faptul ca lucrurile au fost exact cum le-ați prezentat din păcate.
    Nu poți trimite angajatul la un curs dacă nu poți asigura o cazare și o masa decenta. Pe lângă cele prezentate de dvs ar mai fi de adăugat calitatea preparării meselor… Pur și simplu își bat joc de prepararea hranei. Oare directorul scolii, directorii adjuncți au mers neanunțati sa guste din mâncarea preparata acolo?
    De ce trebuie cursantul sa plătească din propriul buzunar cazare în oraș ptr simplul motiv – condiții decente… Iar sumele plătite nu sunt deloc de neglijat.
    Dar poate va citi și dl director al SNPAP și-și va pune un semn de întrebare…

  5. A se mentiona faptul ca alcoolul a fost introdus in unitate nu prin inducerea in eroare a agentului de poarta, ci prin neindeplinirea atributiilor de serviciu ale acestuia si anume controlul.
    Daca a-ti arunca gunoiul la…..GUNOI este incorect, atunci ce sa mai vorbim despre atitudinea toleranta si aproape ignoranta vis-a-vis de detinuti, despre aproape disperarea de a mentine curatenia, dar cea pe care am gasit-o la fata locului, in niciun caz cea care a lipsit cu desavarsire ?

  6. Domnule Valeriu Ionuț, uitați un lucru esential: in „sifoneala” de mai sus se vorbește despre debutanți. Oameni care nu avut de-a face până la angajare cu sistemul acesta.
    Nu credeți că, așa cum spune și @Cristian Tudorache, oamenii fac ceea ce vad la ceilalți?
    De ce omiteți din replica dv faptul că și profesorii introduc băuturi alcoolice în unitate?
    Știți noaptea aceea când doi dintre profesori au (editat – sifoneala, sifoneala, dar se mai uita si lumea la noi 🙂 )?
    Sau….nu contează prea mult?

  7. Acesta este un raport sau doar o sifoneala ?
    Curios este faptul ca nu se are in vedere introducerea si consumul de alcool in unitate, de catre colegii debutanti, introducere facuta prin inducerea in eroare a colegului din PC.1 😉

    Atitudinea fata de detinutii care fac curatenie, detinuti care „si-au permis” sa nu vina sa stranga de pe jos din salile de clasa, terasa amenajata pt. fumat la nivelul clasei de curs, diferite mizerii de pe jos , mese si canapele, ca de …nu suntem acasa la noi, deci nu trebuie sa ne strangem mizeria !

    In raportul succint se mentioneaza despre atitudinea unor colege debutante de a arunca diferite „chestiuni” de igiena intima in grupul sanitar sau chiar in cosul de gunoi din sala de curs ?
    Sunt convins ca probabil mare parte din „RAPORTUL SUCCINT” contine elemente adevarate, pacat insa ca NU TOATE ELEMENTELE , ci doar se incearca a se denigra activitatea anumitor persoane !

    • Am facut 4 ani de academie si marturisesc cu sinceritate ca nu o data am consumat alcool in interior 🙂
      Daca stie cineva vreo institutie de acest tip in care nu se conmsuma – sa o numeasca
      Poti confirma ca vreunul din debutantii din seria respectiva a incercat asta? Nu ca ar fi esential…
      Iar privitor la curatenie, fiind toti salariati in acelasi sistem in care un detinut este multumit sa se serveasca de o matura pentru a se libera mai repede, ce rost are afirmatia cu curatenia?
      Sa nu mai vbesc de aspectul cu igiena intima…
      Dar pentru obiectivitate – comentariul tau a fost aprobat / onoarea celor care se simt criticati pe nedrept este salvata / putem continua ca pana acum, e bine

    • Cu tot respectul, se pare ca ai confundat cateva elemente desi unele lucruri afirmate de tine pot fi adevarate. Conditiile de cazare cu cele aferente sunt una, chestiunile de educatie sunt cu totul alta. Presupun ca nu tampoanele colegelor au determinat ruginiturile alea si mormanul de mucegai. Asa cum nici unele ambalaje lasate la voia intamplarii nu au legatura cu conditiile de servire a mesei sau lipsa capacului de wc. Sa delimitam deci, aspectele astea.

      Pe de alta parte observam cum arunci o anatema asupra acestor colegi debutanti vis-a-vis de prezenta detinutilor in zona. De curiozitate, nu crezi ca este elementar de constatat ca atat timp cat ai un detinut pontat pentru munca in aceste sectoare, sa faca fix lucrurile pentru care este pontat? Legat de chestiunea asta, am avut ocazia sa vizitez sa fiu cazat cateva zile (in perioade diferite) in scoala de pregatire a personalului din Austria. Un lucru este cert: omul iti ofera ceea ce il inveti sa-ti ofere. Mai exact, daca ii oferi conditii mizerabile, nu te astepta sa-ti ofere altceva decat mizerie. Ofera-i conditii excelente si omul se va obisnui cu binele si conditiile de cente iar atitudinea va fi cu totul alta. Nu e rea vointa sau nesimtire, este o chestiune studiata psihologic.

      Intr-o discutie cu un fosty sef al sistemului (din perioada militarizata) am ajusn la concluzia ca exemplul de mai sus este extrem de relecvant. Adica, spre exemplu, la un penitenciar in permanenta wc-urile erau murdare, fara hartie igienica si materiale de curatenie. Si de aici a inceput testul: zilnic era prevazut un detinut sa execute curatenia de cel putin 3 ori pe zi la acele wc-uri, sa schimbe hartia, sa puna prosoape curate, sa puna mirositoare la wc, etc… Intr-o prima perioada, disparea hartia, parte din materialele de curatenie si chiar si acele prosoape. Cu timpul, observand personalul ca in permanenta erau inlocuite si curatenia la fel de impecabila…de aici a inceput adaptarea. Nu s-a mai „completat” din hartie si prosoape, se curata wc-ul, etc… Omului incepusera sa-i faca placere sa foloseasca acele wc-uri si aceeasi placere sa lase curat in urma sa.

      Cam despre asta este vorba. Ofera si ti se va oferi. Ignora si vei ignorat!

      • Cu tot respectul, pentru cei 4 ani de Academie si pt. activitatea dvoastra, insa sunt curios daca pe vremea aia va plangeati de conditiile de cazare sau masa din Academie, sau poate in ultimul timp nu ati mai trecut pe acolo sa vedeti „cat de mult” s-au imbunatatit acestea.
        Nu ca as tine partea vreunui detinut, doamne fereste, dar sunt sigur ca programul si intructajul detinutilor din SNPAP este unul riguros si spre uimirea multora, sunt absolut sigur ca se respecta.

        Nesimtirea este la cote maxime in randul anumitor colegi, chiar si a debutantilor, pentru ca nu cred ca un detinut selectionat la munca este obligat sa stearga WC-ul dupa cineva, sau sa stranga jegul lasat intentionat sau din nesimtire.

        Conditiile de cazare de la SNPAP sunt MODESTE, nu sunt rele, dar nici nu exceleaza, insa cu siguranta se poate locui/caza sau mai stiu eu ce alta activitate ……
        Intentia conducerii unitatii este de a a sigura conditii optime , dar nu se poate peste noapte. Conditiile de scolarizare , cladirea scolii , laboratoarele existente sunt realizate la standarde optime . Atitudinea unor colegi m-a intristat , in conditiile in care grupurile sanitare din cladirea scolii acolo u8nde trebuiau sa invete debutantii ( a se vedea ce note au luat) sunt dotate cu hartie igienica permanent , prosoape sapun , aspecte care in alte unitati penitenciare nu exista ca dotare din partea institutiei. Ma repet , conditiile din spatiile de invatamant sunt excelente ,si acolo colegii au excelat in….a oferi mizerie si nu ceea ce li s a oferit.
        Stiu sunt constient ca aceste conditii de cazare nu sunt la nivel ridicat , sunt deficiente , sunt cunoscute, iar remedierea acestora nu poate fi insa realizata peste noapte mai ales cand depinzi de un buget limitat…..

  8. Sunt curios daca in vreun penitenciar, ppl-ii au stat in ultimii 10 ani in aceste conditii. 🙁 …

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)