www.snlp.ro Web analytics

Supravegherea permanenta si telefoanele fixe din camere

Vedem in titlu, alaturate, doua aspecte care tin strict de operativ si sunt destul de tehnice. Aparent fara o mare legatura intre ele. Cand la Giurgiu a descins o armata de procurori si politisti ridicand in cercetari zeci de colegi, acuzatia cea mai uzitata a fost de neindeplinire a acestei obligatii prevazute in sarcina supraveghetorilor: supravegheaza permanent. Pentru ca un agent nu a supravegheat permanent 10 camere sau mai multe cu peste 100 de detinuti, a fost posibil ca un detinut dintre cei supravegheati sa vorbeasca la telefonul mobil savarsind o fapta de tip accidentul, flanco etc.

Dar cum ai putea fizic, supraveghea 10 camere pline cu detinuti, PERMANENT, cand conform Dex-ului acest cuvant inseamna FARA INTRERUPERE!? Avem doar doi ochi si nu putem sta intr-un punct fix cu ochii atintiti la un singur detinut. Chiar si asa exista riscuri sa ne scape detalii cat timp acel detinut nu e chiar o statuie. Mai doarme, mai mananca, mai merge la toaleta, mai face miscare… O prevedere aberanta de tip cazon care nu face decat sa responsabilizeze excesiv pe cei care duc greul, securizand sefii. Prevederea este localizata in Regulamentul privind siguranţa locurilor de deţinere din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor aprobat prin OMJ 1676/2010:

Art 113.
Supraveghetorul are următoarele atribuţii generale:
f) să supravegheze, în permanenţă, persoanele private de libertate pe care le are în primire, să împiedice stabilirea de legături nepermise cu alte persoane private de libertate şi să prevină abaterile din partea acestora;

La acest moment DSDRP ANP are aproape finalizat un proiect de modificare a acestui regulament. Solicitarea de eliminare a sintagmei supravegheaza permanent, a generat pentru DSDRP nevoie unei alte supape de rezerva iar acum am dat din lac in put.  Nu mai apare ca trebuie sa supraveghem in permanenta persoanele dar tot avem cateva obligatii permanente de avut in vedere. Extrase din proiect:

ART. 103

Supravegherea persoanelor private de libertate în locurile de deținere are ca scop cunoașterea permanentă a preocupărilor acestora în vederea aplicării regimurilor de executare a pedepselor privative de libertate, respectării de către persoanele private de libertate a obligațiilor legale, cunoașterii și influențării acestora în vederea reintegrării sociale și prevenirii incidentelor.

ART. 104

(1) Activitatea de supraveghere se realizează, în principal, prin observare și ascultare.

(2) Observarea și ascultarea constau în totalitatea acțiunilor efectuate în mod direct de supraveghetor în timpul executării serviciului, pentru verificarea permanentă a respectării regulilor aplicabile locului de deținere.

ART. 105

(2) În spațiile în care își desfășoară activitatea judecătorul de supraveghere a privării de libertate, în spațiile în care se acordă dreptul la vizită, comunicări on – line, convorbiri telefonice, în cele în care au loc activitățile moral-religioase, supravegherea se realizează vizual sau prin sisteme electronice de monitorizare exclusiv video, în condiții de confidențialitate. La solicitarea motivată a judecătorului de supraveghere a privării de libertate sau a reprezentantului cultului religios, pentru motive de siguranță, directorul locului de deținere poate aproba ca supravegherea să se realizeze prin observare directă de către personalul locului de deținere.

(3) Este interzisă supravegherea prin sisteme electronice de monitorizare video în camerele de deținere și grupurile sanitare, cu excepția camerelor de protecție.

Acum sa privim putin problema din unghiul in care am ajunge daca am duce la capat un alt demers de-al nostru aflat in derulare si anume introducerea telefoanelor fixe in camerele de detinere pentru simplificarea activitatilor de supraveghere. In proiect vedem ca, in „spatiile” pentru convorbiri telefonice, supravegherea se realizeaza doar prin observare; vedem (chiar si pe monitor) dar nu auzim. In camerele de detinere insa supravegherea este completa: observare si… ascultare.

Impingem catre introducerea telefoanelor fixe in camere si eliminam astfel componenta de confidentialitate a convorbirii. Cat timp telefonul este in camera atunci convorbirea poate fi ascultata. Dar nu asta e chiar grija noastra. Ci experienta de la Giurgiu. Practic si noul regulament pretinde supraveghere permanenta desi in termeni mai indulciti. Nu numai ca nu rezolvam acuzele privind telefoanele mobile de pe care se face flanco dar adaugam la raspunderea PERMANENTA a agentilor supraveghetori si telefonul fix din camera. Diminuam incarcatura de activivitati de pe hol, dar cand se va mai produce o descindere de tip Giurgiu, vom plati decontul.

Sa ne imaginam scenariul:

Aveam sau nu obligatia de a supraveghea? Se face sau nu supravegherea prin observare si ascultare? Trebuie sau nu sa vad si sa aud permanent ce fac detinutii? Daca a facut un detinut flanco de pe telefonul fix din camera, mai pot sa spun ca nu aveam cum sa-l vad pentru ca probabil a vorbit la mobil in grupul sanitar, sub patura sau mai stiu eu pe unde, daca telefonul fix e la vedere ca sa fie supravegheat PERMANENT?

Deci catre ce impingem, de fapt? Vrem sa scapam de nebunia de pe holuri cu convorbirile telefonice dar totodata vrem sa ne stim colegii cat mai feriti de riscuri aberante nascute prin reguli scrise doar ca sa fie scrise. In cursul saptamanii trecute, Biroul Executiv SNLP a luat in discutie aceste aspecte. Vicepresedintele SNLP Marcel Enache impreuna cu secretarul general al SNLP Florin Stoica au preluat sarcina studierii proiectului de RSLD si elaborarii primului set de observatii. A avut loc o intalnire cu directorul DSDRP, Razvan Cotofana pe aceasta tema.

Ulterior a fost facuta de catre vicepresedintele SNLP Marcel Enache observatia privind modificarea tipului de supraveghere a convorbirilor telefonice in cazul mutarii telefoanelor in camerele de detinere, cu riscurile aferente. Studiem acest aspect si vom propune ANP cel putin sa elimine termenul de PERMANENT complet din regulament, fiind o reminescenta cazona, o regula inaplicabila, ori normele se dau spre aplicarea si nu spre neaplicarea lor. Ramane la ideea pe care o si sustinem ca telefoanele fixe trebuie introduse in camere insa vrem sa ne asiguram ca nu ne bagam oamenii in belele si mai mari.

4 COMMENTS

  1. Sunt nenumarate cazurile cand detinutul iese la telefon vizand alte scopuri.Nu poti sta in spatele hotului cand vorbeste la telefon pentru ca anulezi dreptul la confidentialitate si pur si simplu nu-ti vezi capul de treaba.De asemeni daca in situatia data hotul mimeaza o convorbire si te pandeste ca esti prins cu altceva ,o tuleste la vizete pentru combinatii.Nu o data,atentionat fiind ,acesta pur si simplu refuza sa mai intre in camera si atunci incep complicatiile.Cert este ca telefonul de pe hol reprezinta biletul de iesire din camera a fiecarui detinut.Avand in vedere starea de fapt si semnalele din teritoriu ,ar trebui ales raul mai mic,tinand cont ca eliminarea telefoanelor din hol ar usura munca si riscurile muncii de supraveghere in proportie de 50% in multe cazuri.

  2. Doua aspecte:1.de ce este interzisă montarea de camere video in camerele ppl , iar in birourile supraveghetorilor se poate?2. Înțeleg ca unii directori nu au (editat) și nu aproba montarea telefoanelor in camere,dar de ce mu le suplimentează pe cele de la curțile de plimbare,de ce nu identifica alte spații , de ce toată nebunia trebuie sa se întâmple pe hol???de ce nu se reduc timpii de convorbire( e normal 100minute zilnic?), practic nu se pot acorda tuturor ppl.(stiu … comisioanele sunt babane), dar cu noi … ce faceți???

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)