www.snlp.ro Web analytics

Dacă-i bâlci, circ să fie!

”Trăim un moment în care România întreagă parcurge un curs intensiv de Drept, predat de persoane care au interese în soluţionarea propriilor cauze şi care nu au absolvit cursurile unei facultăţi de Drept”, a spus, printre altele, Cristina Tarcea – Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) la prezentarea bilanţului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru anul 2017.

Și iată cum, după ce abia am răsuflat ușurați la declararea neconstituționalității de către CCR a proiectului de modificare a legii privind pedepsele alternative, ne trezim cu alte trăznăi de modificare pe Codul Penal: „Liberarea condiționată in cazul inchisorii poate fi dispusă, daca cel condamnat a executat cel putin jumatate din durata pedepsei, in cazul inchisorii care nu depaseste 10 ani, sau cel putin doua treimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 15 ani, in cazul inchisorii mai mari de 10 ani”, prevede un amendament adoptat recent, care vrea modificarea articolului 100 din Codul penal.

O alta prevedere adoptata de comisie prevede: „In cazul condamnatului care a implinit varsta de 60 de ani, se poate dispune liberarea conditionata, dupa executarea efectiva a cel putin o treime din durata pedepsei, in cazul inchisorii ce nu depaseste 10 ani, sau a cel putin jumatate din durata pedepsei, in cazul inchisorii mai mari de 10 ani, daca sunt indeplinite conditiile prevazute la alin. (1) lit. b)-d)”.

Saptamana aceasta, in unitatile din sistemul penitenciar, s-au finalizat numaratorile estimative pentru proiectul declarat neconstitutional, de care spuneam mai sus. Intre 10.000 si 15.000 de detinuti urmau sa iasa pe portile penitenciarelor pe baza acelei legi. Dupa doua zile aflam alte idei fanteziste despre liberarea conditionata, puneri in libertate si alte siretlicuri de micsorare a executarii pedepsei. Care, desigur, nu respecta niciuna dintre conditiile prevazute de Constitutie: de claritate, precizie, previzibilitate si predictibilitate.

Ca intr-un montagne russe, urmeaza sa facem calcule si simulari de fiecare data cand apar noi propuneri de modificari pe legile justitiei. Si noi nici nu ne-am linistit cu aplicarea Legii 169/2017! Nu mai facem comentariu pe text, speram sa fie si acesta contestat de ICCJ si oprit la CCR. Vedeti aici textul cu propunerile de modificare.

9 COMMENTS

  1. Au fost postate pe site-ul ANP concursurile pentru functiile de conducere in domeniul SDRP SI SEAP dar fara condiţii specifice, tematici si bibliografii. Stiti cumva conditiile si bibliografia ?

  2. Sincer, nu ma bucura sa dau vești de acest gen. Ma preocupă însă efectul asupra angajaților din sistem. Faceti un exercitiu de imaginație: scadeti din efectivul total 10.000 sau 15.000, apoi împărțiți la 45. Ingrijorator, nu? Cu siguranta ca voi scrie ori de câte ori simt ca se aduna nori de furtună.

    • Îngrijorător e și că foarte multe persoane periculoase pentru societate ar putea fi eliberate să fure, omare, violeze, tâlhărească, formeze sau să reactiveze clanuri de infraționalitate, etc. Deja acea grațiere mascată a avut ecouri în presă, mulți beneficiari ai acele mizerii populiste fiind deja înapoi în arestul poliției sau pușcărie. Vine toamna, să vedeți câți revin la 3 mese pe zi servite la timp!

    • Tocmai de aceea ar trebuii , in noul statut , prevazute măsuri de protectie al personalului in caz de concedieri.

  3. Nu mai postati de detinuti. Transformam siteul in altceva. Vorbiti doar despre membrii angajati, drepturi si libertati, incalcari si abuzuri. Nu ne intereseaza, aici pe site, detinutii. Daca nici aici in spatiul nostru nu scapam de detinuti e clara treaba. Sper sa postati asta. RESPECT

    • Probabil ca interesa faptul ca exista posibilitatea ramanerii cu aprox 5000 de detinuti in tot sistemul sau ca inca exista incercari ale guvernantilor de a insera modificari care afecteaza in mod direct salariatul din penitenciare. Vrem nu vrem, deciziile vis-a-vis de detinuti ne afecteaza in mod direct. Este evident si faptul ca exista probleme de genul celor de ulultraj. Nu le omitem intentionat si nici nu le tratam de departe insa nici intr-un flashnews nu ne putem transforma. In ce priveste drepturile salariatilor din penitenciare, statut, etc., presupun ca au fost „servite” explicatii si mod de actiune profesionist. Nu asa a obisnuit SNLP?

    • Nu ai cum vorbi de pușcărie și să ignori deținuții. Ei îs obiectul muncii noastre, asta e realitatea. Nu cred că SNLP a dat-o în bârfe, parodii de prost-gust cu tente politice și nici povești mai mult sau mai puțin vânătorești care uneori sunt la limita divulgării secretului profesional, cum se întâmplă altundeva.

  4. Atitudine tipic gazetărească în anul 2018 în scopuri comerciale, lipsită de deontologie: ”Veste bună pentru cei condamnaţi la mai puţin de 10 ani de închisoare. Când vor putea pleca acasă.” Prezintă informația ca și când măsura ar fi fost deja adoptată. Jurnalismul nu se mai face în scopul informării corecte a citititorului, ci în scop concurențial, scopul nefiind corectitudinea informării, ci numărul de vizualizări prin care se crește artificial ratingul.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)