Cu Alba Neagra prin Parlament. Chirie versus rate – moment de impas
O problema de mare interes pentru personalul din penitenciare era Proiectul de lege privind compensația chiriei sau plata ratei unui împrumut contractat în vederea achiziționării unei locuințe, respectiv Pl-x nr. 448/2017 – Propunerea legislativă pentru modificarea unor acte normative, căci așa se regăsește proiectul în discuție fiind inițiativa unor deputați și senatori înregistrată la Camera Deputaților cu nr. 448 la data de 13.11.2017.
Proiectul inițial făcea referire numai la modificarea statutului militarilor (Legea 80/1995) și al polițiștilor Legea 360/2002), fiind aplicabil numai acestor categorii de persoane. Desi nu suntem pe deplin impacati cu forma acestui act, tot era mai mult decat nimic. Proiectul ii are in vedere strict pe cei care au dreptul la chirie (deci nu au o proprietate, fie aceasta si ipotecata ca urmare a unui credit in derulare) stabilind o alternanta optionala a cuantumului chiriei cu posibilitatea platii (maxim in acest cuantum) a ratelor la un credit pentru cumpararea unei locuinte.
Ulterior, Camera Deputaților ca primă Cameră sesizată a aprobat forma propusă, cu modificări, textul aplicându-se și soldaților și gradaților profesioniști (Legea 384/2006), fiind apoi înaintat Senatului ca și Cameră decizională, conform Constitutiei Romaniei. După ce au fost făcute mai multe propuneri de modificare a proiectului în comisiile de specialitate (printre acestea regăsindu-se și aceea de modificare a statului nostru Legea 293/2004, aflata insa deja aproape de abrogare in Parlament, lucru care se va intampla prin aprobarea noului Statut al politistului de penitenciare).
Amendamentul referitor la modificarea statutului privind Statutul funcționarilor publici cu statut special din Administrația Națională a Penitenciarelor a fost insa respins ulterior, astfel că la momentul actual proiectul în discuție nu cuprinde referiri cu privire la Legea nr. 293/2004. A fost un fel de alba-neagra (asta are, asta n-are) comisiile reunite făcând un număr de nici mai mult nici mai puțin de patru rapoarte comune suplimentare, ceea ce nu este prea des întâlnit în activitatea comisiilor parlamentare.
Interesant este că în Raportul comun suplimentar nr. 2 amendamentul referitor la modificarea statutului nostru primea aviz favorabil pentru ca în Raportul comun suplimentar nr. 4 avizul să fie negativ. Stim informal ca MApN a fost deranjat de riscul de intarziere a adoptarii viitoarei legi din cauze care tin de sistemul penitenciar. Asa cum puteti vedea in dreptul amendamentelor noastre este indicata Camera deputatilor ca for decizional si practic trebuia o noua analiza la nivelul Camerei deputatilor, ceea ce ar fi tinut pe loc proiectul. Practica nu este deloc unitara la nivelul legislativului privind camerele decizionale. Inclusiv in materia legislatiei care tine de aparare nationala exista o fluctuatie in practica, intre Senat si Camera deputatilor ca si foruri decizionale.
Cert este că s-a aplicat un tratament diferențiat si ca s-a produs clar un prejudiciu care trebuie reparat. Ca și soluție, pentru a beneficia de aceleași prevederi, va fi nevoie să introducem o dispoziție asemănătoare în proiectul noului nostru statul, statut care, de altfel, se află pentru modificare și completare în Parlamentul României, Intre timp, nu mai departe de ieri, Senatul a adoptat cu majoritatea legea prin care militarii si politistii au ca drept alternativ la chirie posibilitatea compensarii unor rate pentru un credit imobiliar. Nu vedem impediemnte majore la persepectiva de reglaj rapid a problemei prin statutul nostru aflat la mica distanta de adoptare insa vedem cateva aspecte mai greu de observat la prima vedere.
Acest drept alternativ vine cu un revers. Politistii tocmai au pierdut din statutul lor acel drept erga omnes (aplicabil tuturor) chiar daca niciodata aplicat si anume dreptul de a fi sprijinit o data in cariera la cumpararea/construirea unei locuinte. De acum (dupa publicarea legii) beneficiaza de noul drept alternativ la chirie insa doar cei care au dreptul la chirie, iar in politie dreptul la chirie este mult mai restrictiv decat la noi.
Mai mult de atat, nivelul de sprijin al salariatilor care se incadreaza la drept, este calibrat in functie de venit, identic cu chiria. Si astfel vor fi agenti de politie care vor primi 1000 de lei pentru o rata si ofiteri superiori care vor primi poate 4000 de lei pentru o rata la acelasi tip de locuinta. ceea ce nu este chiar corect. Mult mai corect ar fi fost sa se mentina in statut dreptul erga omnes la sprijin o data in cariera chiar daca ar fi limitat cuantumul dreptului la un anumit procent din salariul minim brut garantat in plata, de exemplu. Indiferent de forma, daca insa se va contura riscul ca acest drept sa nu fie activat si pentru penitenciare, cel putin similar cu militarii si politistii, evident ca vom trata situatia ca discriminare si ne vom mobiliza sindical.
18 COMMENTS
Comments are closed.
Cand va intra la vot statutul?
21 nov – term actualizat de adoptare tacita senat
Bine ca raspundeti doar cand vreti si la ce vreti.
Am impresia ca,cotizez degeaba,intai nu ne oferiti raspuns la intrebari,dupa nici nu postati comentariile care sunt in contradictoriu cu dvs !!!
Dar care sunt intrebarile? Se poate folosi si adresa de email ce la contacte
Despre ce comentarii sau intrebari este vorba? Ne-a scapat ceva?
Intrebarile ramase fara raspuns ,cele de mai jos din aceasta postare.
postam maine informare edificatoare / sper sa cuprindem raspunsurile asteptate / sunt inca multe incertitudini dar ne apropiem repejor de un deznodamant
Va multumim pentru suport domnule presedinte si sper sa nu va suparati pe noi cand mai reactionam putin mai aspru,insa asta era un moment bun si simtim cum trece trenul pe langa noi…
chiar deloc / nervozitatea este normala / insa nu ne-am grabit niciodata sa aruncam informatii doar de dragul frecventei informarii / ne lamurim cu toate in scurt timp
Va salut! Vin si eu cu o intrebare,daca ma puteti lamuri! O sa fiu supus unei interventii chirurgicale,am ales sa merg la privat (medlife),aveti idee daca pot deconta ceva ? Macar partial. Costurile totale le estimez undeva la 1500 ron.multumesc !
Depinde despre ce interventie este vorba.
Cam cat mai dureaza dezbaterea noului statut? cand preconizati ca vom avea un vot final si intrarea in vigoare?
Ajutorul ptr. cumpararea /construirea unei locuinte o singura data in cariera poate impune si activarea casei de credit a personalului de penitenciare (sau chiar a sistemului de aparare …..). Anp sa prevada in buget bani
finanatarea (cel putin initiala) a casei de credite urmand ca aceste credite sa fie recuperate de la angajati prin ajutorul acordat pentru cumpararea / construirea unei locuinte. Prin recuperarea lunara a sumelor acordate unor angajati se poate finanta acordarea de credite pentru altii, asfel ca sumele de la buget pentru casa de credit vor fi mai mici sau chiar nu va mai fi nevoie de acesta finantare a casei de credit de la buget.
Domnule Teoroc,
Ce vom face in acest sens in viitorul apropiat,statutul pana va ajunge in forma finala agreata stim cu toti ca va mai dura mult si bn fara spijinul lui TT.
Haideti sa facem ceva sa fim prinsi in proiectul lor daca nu sunt sanse reale de mai bine in viitorul foarte apropriat,adica 2018,este un subiect foarte sensibil si deloc de neglijat.
Astept raspunsul dvs!
#GIGI
Nu te chinuii! Pierdere de vreme. Oamenii sunt ocupati de altceva: dosare, anchete. Solutia legislativa va fi identica cu MAI, doar cei care au vocatia de a primi chirie…
Foarte buna analiza si viziunea privind activare acestui drept pentru personalul de penitenciare. Fara discriminare o suma egala pntru toti, ca procent din salariul minim pe economie , fara impunerea altor conditii in afara celei de a se acorda acest ajutor o singura data in cariera, indiferent de structura in care activeaza din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, cu posibilitatea continuarii acordarii in cazul transferului in alta structura din sistem.
Domnule presedinte(
Aveti timp sa ne raspundeti la intrebari punctual??
Este un subiect foarte delicat. Va rog in numele a multor angajati din penitenciare care urmaresc cu interest acest subiect. Nu ne abandonati in acest drept!! Avem incredere in sindicat. Nu ne dezamagiti!