www.snlp.ro Web analytics

Ioana Serban – instigare la blocarea salariilor

Ioana Serban a fost pe punctul de a bloca pe 10 octombrie 2018 plata salariilor doar pentru ca nu reuseste sa-si impuna interpretarea proprie conform careia nu se poate plati majorare de 75% pentru orele muncite suplimentar sambata, duminica si in zilele de sarbatoare legala (pe scurt SDSL). Cuvantul cheie din fraza anterioara este suplimentar. Focusand pe sambete, duminici si sarbatori, la programul normal suplimentar inseamna practic tot ce este muncesti in weekend sau in zi de sarbatoare.

La tura este mult mai complicat. Printr-un compromis s-a aplicat varianta in care, pentru ture, suplimentar inseamna tot ce muncesti dupa ce totalizezi numarul de ore lucratoare din luna adunand orele tura cu tura. Desi nu are nicio legatura cu Codul muncii, nu prea exista alta varianta, iar acest compromis a devenit cutuma in structura de aparare, fiind aplicat de multi ani. Si iata ca am acceptat si aceasta cutuma. Insa dupa ce ca acceptam un compromis, sa ajungem si la pierderi salariale pe durata de aplicare a unei norme legale favorabile – este de neconceput.

Ce tot incearca sa faca Ioana Serban? Sa se agate de noile prevederi care permit plata muncii suplimentare, sa insiste pe acest segment suplimentar de ore si sa nu mai plateasca majorarea de 75% pentru SDSL pe motiv ca acele ore nu pot avea dublu regim – munca suplimentara si munca in SDSL, ori legislatia in vigoare exact acest dublu regim il consolideaza. Pentru ca a munci doua ore in plus intr-o zi lucratoare nu este acelasi lucru cu a munci doua ore de Craciun si exact acest efort suplimentar este recunoscut de legiuitor, impunand mentinerea dreptului anterior la majoarare de 75% chiar si pentru orele care au regimul muncii suplimentare.

Insa noi suntem convinsi ca nici Ioana Serban nu crede cu tarie in aceasta interpretare dar este rusinos sa o recunoasca dupa ce a bulversat un sistem intreg si a mers pana in punctul in care a amenintat in scris cu blocarea salariilor si a incercat punctual (in special la Penitenciarul Craiova) chiar sa puna in practica amenintarea actionand pe cont propriu, instigand ostil, contrar deciziilor emise de linia ierarhic superioara, asumandu-si adrese neavizate de DG ANP, lansand mailuri si punand presiune pe colegii din DEA deja stresati de toata aceasta situatie.

Singura structura din ANP care a reusit sa se mentina ferm pe pozitii si sa apere drepturile salariatilor prin interpretari corecte a fost directia juridica (DCEAN ANP) care desi in coordonarea DGA Ioana Serban, a asumat punctele de vedere institutionale indiferent de presiuni. Atat DEA (economic) cat si DTI (informatica) au manifestat foarte multa receptivitate la manevrele de culise ale Ioanei Serban, intrand in joc si participand la atacuri ori manifestand pasivitate.

Ce face acum Ioana Serban este exact in registrul bunei reputatii pe care si-a creat-o inca din anul 2012 cand a facut tot posibilul sa blocheze Decizia DG ANP 569/2012 prin care suprapunerea regimurilor muncii impunea si suprapunerea compensarilor cu timp liber (timpul liber fiind singura modalitate de compensare permisa). Si materializarea acelei decizii istorice a fost posibila strict prin asumarea raspunderii DG ANP aflat in exercitiu la acel moment (Marian Stancovici). In loc de final, aveti mai jos cateva corespondente care daca nu indica necesitatea unei testari psihologice, atunci sigur reprezinta o serie lunga de abuzuri in serviciu.

 1. Adresa economic catre juridic (transmisa la presiunile Ioanei Serban)
 2. Adresa de raspuns juridic catre economic (se sustine linia initiala de interpretare)
 3. Mail informativ/explicativ de la juridic ANP – catre toti juristii din unitati
 4. Adresa juridic catre economic referitor la refuz viza CFP Craiova
 5. Mail transmis de la SNPAP Targu Ocna catre contabili (la presiunile Ioanei Serban – exercitate si asupra sef DEA)
 6. Adresa Ioana Serban catre juridic, informatica si unitati (adresa transmisa fara avizul DG ANP)
 7. Reactie DG ANP ulterior demersului de la pct 6 (adresa necesara pentru clarificarea pozitiei institutionale)

16 COMMENTS

 1. Buna ziua
  Pentru cei ce lucreaza in ture varianta de compromis este sa se socoteasca ca si ore suplimentare acele ture prestate dupa efectuarea normei lunare de lucru. Dar daca acele ture pica in SDSL, se platesc ca si ore suplimentare? La noi la MAI nu se platesc deloc acele ore suplimentare care depasesc norma lunara si pentru care nu a fost acordat liber in 60 de zile, indiferent ca pica tura in cursul aptamanii sau in weekend.
  Multumesc

 2. Buna seara domnule Teoroc,

  Observam ca acum cateva ore proiectul referitor la plata unui credit imobiliar in detrimentul chiriei al celor din MAPN si MAI a trecut,noi nefiind prinsi in acest proiect datorita mult asteptatului statut,ce masuri se vor lua in acest sens,am inteles ca domnul TT nu se misca insa cred ca am fi putut fi prinsi in acest proiect si cred ca putem misca ceva in acest sens.
  Astept cu interes raspunsul dvs!

 3. Domnule Teoroc, eu m-am saturat de chestia asta! Serios! În fiecare lună dna se da de ceasul morții contra interpretării OMJ chiar de acest minister .
  DUPĂ CE CĂ MINISTRUL SI-A INTERPRETAT NORMA, CU CONSULTAREA MINISTERULUI MUNCII SI A CELUI DE FINANTE, MURA ÎN GURĂ, DNA NU ȘI NU ! Se știe că această majorare deranjează încă din 2014. Dar totuși, respectul față de lege – chiar dacă convine sau nu- unde este? De ce bătaia asta de joc? Acum ce sa facem? Sa nu mai ducem detinutii la doctor pt că sunt asigurati OPSNAJ la fel ca noi, diferența fiind aceea ca noi nu beneficiem de aceasta asigurare, pt că noi nu avem medic de familie sau specialisti cu contract de OPSNAJ ? Putem face diferența ! Legea e lege! Dna se joaca cu focul, sunt oameni care trebuie sa iasă la pensie, nu poate sa se joace așa cu soarta oamenilor! Mulțumesc!

 4. Citez din adresa DGA Ioana Serban:
  ” 18 unitati au platit suma 59.481 lei in cursul lunii octombrie”.
  59.481 lei impartit 18 unitati inseamna 3304 lei pentru fiecare unitate.
  La o medie de 250 fpss pe unitate rezulta ca marea lupta se da pe 13 lei / fpss.
  Si toata lumea sta in loc pentru cei 13 lei/fpss facand analize daca sa se plateasca mai devreme / mai tarziu cu 60 zile. Eu nu am inteles deloc faptul ca se intentioneaza a nu se plati acea suma. Pur si simplu galceava este pe momentul platii.

  • A se vedea primul paragraf din adresa ampla in care se ameninta cu refuzul vizei cfp pe motiv ca plata majorarii de 75% pentru munca suplimentara prestata SDSL este ilegala

 5. Revin si arat, din cauza acestui exemplar, intreg sistemul penitenciar a fost lipsit de dreptul salariului de merit in perioada 2009-2016. Sistemul penitenciar fiind singura structura din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, care nu a primit acest drept.
  Cat rau mai poate face aceasta femeie?

 6. Mai bine i-ați face plângere penală pentru abuz in serviciu. Aceasta (editat) amenință inclusiv directorii de penitenciare sa aibă grija cu plata orelor suplimentare . De ceva timp conducerile s-au pus sa acorde libere personalului (in special pe ture) sa nu între in plata nici un ban in detrimentul siguranței deținerii. Se întâmpla la Târgu Jiu unde este planificat un om pe 2 sau chiar trei posturi .
  Jos cu comunista !

 7. Dacă nu o arde/frige,vor continua,ea si altii ca ea cu astfel de sicane….
  P.s. niște „lovituri” preventive executăm si noi,pt.a nu ne” trezi”,”înghețati ” pt.2019?( asa cum umbla vorba ca se face bugetul pe aceleași sume ca in 2018?

 8. Este a nu stiu cata oara, cand aceast exemplar se comporta in aceast mod.Voi postati aceste mizerii facute de faptura asta, in mod repetitiv fara a intreprinde vre-o actiune impotriva ei, lasand-o astfel sa repete greselile, fara a plati pentru acestea.Va rog: dat-o in judecata, tarati-o prin tribunale, poate asa se satura se mai se joace cu nervii nostrii.Mult prea multa vorba (parerea mea) !!!

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)