www.snlp.ro Web analytics

Creste salariul, dar cu cat?

OUG nr. 114/2018 a venit la pachet cu un set de masuri care au fost detaliate in ultimele articole. Am vazut ce creste si ce ingheata. Foarte multi colegi sunt insa curiosi sa afle cifre cat mai exacte in ceea ce priveste cresterile. Punem la dispozitie cateva simulari facute pentru functii de agent cu vechime minima-maxima (spor de studii inclus) precum si pentru ofiteri. Precizam ca sumele nu sunt confirmate de ANP care inca nu a trimis unitatilor subordonate instructiuni de aplicare a noilor norme.

Corespunzator functiei minime (coeficient minim), fara gradatie si implicit fara spor de fidelitate (in suma compensatorie), unui agent ii revine in 2022 un salariu de functie brut de 4457 lei. La o medie de 168 ore lucratoare si acelasi numar de ore lucrate cu sporuri de prezenta (antena, praf, supraveghere, noapte – 56 ore), la momentul decembrie 2018, salariul de functie brut este de 2354 lei. Prin aplicarea a 1/4 din diferenta SF brut 2022 (4457 lei) si SF brut 2018 (2354 lei) rezulta noul salariul de functie brut in cuantum de 2879 lei. Aceasta crestere a salariului de functie brut va genera la final un castig net de 354 lei. Cu aceleasi sporuri de prezenta insa cu gradatie, fidelitate, grad si coeficient maxim, unui agent ii revine un castig de 383 lei net.

Acest nou SF majorat este utilizat conform OUG 114/2018 ca baza de calcul doar pentru majorarile de 75% cuvenite pentru munca suplimentara si pentru munca in zilele de SDSL. Iar la o medie de 50 de ore in regim SDSL, se mai inregistreaza un castig net de 78 lei pentru un agent cu vechime minima si 82 lei pentru un agent cu vechime maxima. La aceasta valoare se adauga si cresterea majorarii de 75% pentru munca suplimentara (drept salarial care se va incasa peste doua luni de la acest moment in cazul in care nu se realizeaza compensarea cu timp liber). Semnalam un efect interesant al evolutiei contributiei CAS care trebuie urmarita si inteleasa exact (vom reveni la acest subiect).

Pentru categoria ofiterilor, un calcul facut pentru un ofiter de executie cu vechime mare indica o crestere neta de 550 lei, iar o functie de top management din sistem poate inregistra o crestere de aproximativ 800 lei net. Mai exista un efect surprinzator (pozitiv) al cresterilor salariale despre care vom vorbi insa in articolul urmator, efect in planul drepturilor din lunile in care salariatul se inregistreaza cu invoiri sau concedii.

 

 

20 COMMENTS

    • Pe brut va creste fix cu 1/4 din diferenta SF 2022 si SF calculat pentru decembrie 2018, Practic, ti se calculeaza salariul pe acelasi principiu ca pana acum decat ca incepand cu ianuarie 2019 ti se aplica aceasta patrime. Pe langa aplicarea acestei patrimi la sf brut, majorarea de 75% pentru munca in SDSL se aplica la noul SF brut. Este opinia noastra, a mea personal cel putin. Raman de clarificat elemente cu administratia. Evident ca vom informa la timp despre detalii care nu se vor intersecta cu opiniile noastre si la fel de evident ca vom interveni daca va fi cazul. Asteptam momentan cifre, scheme de calcul si ulterior clarificam.

  1. Dle Tudorache in legatura cu aceasta crestere a salariului minim,structura noastra de Politie Penitenciara,structura de aparare in general,nu beneficiaza de nicio marire?Cum interpreteaza legea ANP-UL?

    • Salariul minim brut care a crescut la 2080 este echivalentul salariului de functie brut care, la momentul asta, nu exista funcgie de agent care nu depaseasca acest plafon. Singura exceptie insa o face o situatie particulara raportata la momentul cand salariul minim brut a fost 1450 lei si tinand cont de faptul ca drepturile s-au acordat succesiv, prin echimvalarea acelui cuantum la 1450 exista niste modificari pe plus. Vom explica intr-un articol distinct si alte nuante legat de aceasta crestere de la 1 ianuarie.

  2. Pentru un agent nou 25% este exact aceiasi suma care s.a dat in 2018 dar nu s.a dat in 2018 ca a fost faza cu contributia etc mai pe scurt 487-10%impozit si rezulta suma 440 de lei cam acolo , un agent care este la tura . Si din cate stiu s.a marit minimul pe economie si ar mai fi inca 80 de lei care trebuiesx sa ne revina daca nu gresesc

    • Salariul de functie brut este asimilat ca interpretare salariului minim garantat in plata. La momentul asta, cel putin dupa aplicarea acestei patrimi, nu va mai exista agent care sa nu depaseasca SF brut de 2080 lei. Un element interesant il reprezinta modul in care este calculata majorarea contributiei CAS, element cu implicatie pe sal minim aferent 2017 (1450 lei). Speram ca in scurt timp sa lamurim printr-un articol.

  3. Domnilor,
    Cat timp ne vom mai raporta la anul 2009,chiar nu putem face nimic in acest sens?
    Este bataie de joc!!!
    Au trecut 10 ani si noi luam sporuri raportate la acest an blestemat.

    • Filosofia salarizarii implica un cuantum maxium al sporurilor de 30%. Iar plafonul asta este atins de sporul ANP. Tot ce depaseste se duce in suma compensatorie. Daca tratam ȚdeschisȚ subiectul, tot ce depaseste 30% , cel putin pana in 2022 totul va fi asimilat de salariul de functie brut, in afar acestuia ramanand doar cuantumul de 30%. Deci, un viitor care ne-ar „surade”cu o lipsa a sporurilor de prezenta.

  4. Estimarile sunt apropiate dar se adauga si 80 de lei de la marirea salariului minim nu? La un agent tanar crestere este aceiasi ca 2018 adica 487 de lei exemplu minus 10%impozitul

  5. Domnule presedinte, pentru un agen care beneficiaza de spor HIV cresterea salariala este la fel ca si cea din simularea prexentata de dl. TUDORACHE?

    • Simularile au integrat cateva situatii. In situatia acordarii sporului TBC/HIV care este intr-un procent mare, trebuie vazut initial daca se depaseste plafonul salariului de functie brut aferent 2022 prin acordarea acestui spor. Daca nu, se aplica principiul cresterii cu 1/4 a diferentei SF 2022 – SF 2018. Doar in urma introducerii cadate initiale a SF 2022 corespunzator functiei pe care o ocupi se poate simula daca in ce consta cresterea prin oug 114/2018.

  6. Domnule presedinte, programele de salarizare sun facute sa fure din buzunarul celui care trudeste, de aceia va rugam cu deosebit respect sa luati masuri pentru a indrepta aceste nereguli. Cel mai bun exemplu este ce legat de sprurile de care beneficiaza un agent de la tura, daca luna are 160 ore si el lucreaza 200, de ce nu beneficiaza in totalitate de sporurile care le-a muncit cu truda sau la co de ce nu se face o medie din ultimele luni asa cum este normal si pirde in jur de aproape 1000 de lei daca are peste 10 zile co, si exemplele ar putea continua, va multumesc

    • Sporurile de preyenta se platesc in cuantumul Fti, adica a orelor lucratoare din luna reespectiva daca esti prezent toata luna la munca sau efectiv numarul de ore pe care le lucrezi. Diferenta de ore cu sporuri iti sunt platite la momentul in care ebeneficiezi de recuperarea orelor suplimentare insotite de acele sporuri. Singura exceptie o face sporul de paza 5% care, in mod firesc, ar trebui platit integral aferent lunii inj care muncesti cu acest spor. Este un obiectiv al SNLP de a lamuri acest aspect si a-l face inteles factorilor de decizie din ANP. Este adevarat, si nu ma pot abtine sa nu amintesc, ca am avut DG Anp pe economic o stimabila care a folosit in multe rabnd\nduri, aproape cu japca, interpretari personale. Dar o vom lamuri.
      Legat de pierderea atunci cand ne aflam in concediu, intr-un articol viitor vom prezenta un aspect surprizator (pozitiv) prin care aceste pierderi se diminueaza prin aplicare noii modalitati de crestere a salariului de fuinctie prin oug 114/2018. Demersurile anterioare pentru acordarea sporurilor de prezenta in concediu au fost initiate avand ca suport aplicabilitatea in ministerul justitiei. Sunt insa lacune legislative care limiteaza acordarea doar a sporurilor cu carcater permanent. Ins aprocesul de convingere nu s-a incheiat. Vor urma si alte etape in care SNLP va actiona in acest plan.

  7. (editat) – Admin: platforma SNLP nu este agentie de stiri. Aici sunt tratate subiecte care privesc exclusiv personalul din penitenciare si evenimentele care implica personalul din penitenciare. Ciclitatea cu care sunt postate articolele depind eexclusiv de elementele mai sus amintite. Nu ne erijam in Can-Can cu iz de „gratie”. Sunt platforme dedicate acestui gen de informare.

    • Nu doar sporul de pază trebuie plătit în luna respectivă, ci toate sporurile, pentru că am lucrat efectiv în condițiile vătămătoare pentru care sunt prevăzute sporuri. Așa spune și norma la o adică: „sporurile se plătesc pentru timpul efectiv lucrat în acele condiții”.
      Când vine vorba de concediul de odihnă plătit nu ți se mai acordă sporuri că n-ai lucrat efectiv în acele condiții. Atunci, când lucrez, să mi le plătească chiar dacă depășesc FTI-ul, și nu când urmează să compensez orele suplimentare. Nu văd care e problema ca acestea să fie plătite în luna respectivă.

      • gasesti divergenta pe site / intens dezbatuta – obiect de procese de anul trecut

  8. Domnule presedinte,
    Pentru un agent nou in sistem care lucreaza la 8 ore,evidenta mai concret,sa intelegem ca va primi in jur de 300 lei net?

    • in articol, Cristi Tudorache, autorul, a facut niste estimari destul de corecte care ajuta la formarea unei pareri / in scurt timp vom sti exact ce rezulta din programele de salarizare

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)