www.snlp.ro Web analytics

Ce creste si ce ingheata in 2019? Clarificari

Conform OUG nr. 114/2018 (pdf, doc) in anul 2019 avem, punctual, urmatoarea evolutie in plan salarial sau al unor drepturi specifice (atasam si extrasele corespunzatoare din actul normativ publicat pe 29 decembrie 2018):

1. Conform art. 34 (1) – salariul de functie (SF) creste, conform Legii nr 153/2017 art 38, cu 1/4 din diferenta dintre SF din 2022 (care va include gradatia si majorarea de 7,5% pentru prerogative de aparare nationala; la ANP se adauga o extra majorare de 12,5% pentru aparatele centrale din structura) si respectiv SF in plata in luna decembrie 2018 (cresterea minima estimata in cazul unui agent cu vechime mica, este de aproximativ 250 lei net); acest punct va fi detaliat ulterior.

 

 

2. Conform art. 34 (2) – sporul „de pericol ANP” (30%) aflat in afara SF, se mentine la cuantumul din luna decembrie 2018; deci procentul sporului ramane de 30% dar in realitate se va acorda un cuantum (o suma efectiva) a acestui spor in limita valorii pe care dreptul a avut-o in luna decembrie 2018. Deci, gheata la mal!

 

 

3. Conform art. 37, dreptul la compensatia lunara pentru chirie, precum si normele de echipament si hrana se mentin la nivelul din luna decembrie 2018. Un alt pachet de drepturi care raman deci inghetate.

 

 

4. Conform art. 34 (2) majorarea de 50% pentru misiuni speciale se acorda in cuantumul din luna decembrie 2018; explicatie identica cu cea de la pct 2 (extras din OUG 114/2018 – in foto la pct 2).

5. Conform art 35 (2) – majorarea de 75% pentru munca prestata sambata, duminica si in zile de sarbatoare legala (SDSL) se plateste si in anul 2019 in conformitate cu legislatia in vigoare in luna iunie 2017; remarcam preluarea textului din actul normativ in vigoare la acest moment; accentuam referirea la baza de calcul a dreptului: „baza de calcul pentru acordarea acestor drepturi o reprezintă solda de funcţie/salariul de funcţie cuvenit(ă).” Sintagma „salariul de functie cuvenit” clarifica cu privire la obligatia de calcul a acestei majorari prin raportare la SF din 2019 (majorat cu 1/4 din diferenta mentionata la pct 1) si nu la SF din decembrie 2018.

 

 

6. Conform art. 35 (3-7) – plata salariului cu o majorare de 75% pentru munca suplimentara necompensata cu timp liber se mentine ca drept activ si in anul 2019, conditionat doar de emiterea unui ordin de ministru in acest sens; pentru personalul din penitenciare nu sunt prevazute restrictii legate de tipul activitatilor sau misiunilor efectuate. Remarcam, ca si la pct 5 de mai sus, preluarea sintagmei „salariul de functie cuvenit” din norma aflata in vigoare, sintagma care clarifica cu privire la baza corecta de calcul. Deci, ambele majorari atat pentru SDSL cat si pentru munca suplimetara IES DIN CATEGORIA SPORURILOR (ETC) CARE INGHEATA IN 2019! In concluzie se vor inregistra cresteri la aceste doua drepturi, in plus fata de cresterile mentionate la pct 1.

 

 

7. In completarea pct 6 de mai sus, nu putem rezista tentatiei de a ne pune retoric dar public intrebarea: „cum ar fi interpretat oare Ioana Serban cea de trista amintire, art. 35 alin (8) si cum ar fi aplicat cele doua majorari care au impins-o la suicid profesional, majorari care acum se regasesc in acelasi act normativ cu o prevedere clara, imperativa, ce impune acordarea ambelor drepturi care nu se exclud reciproc?”

 

 

8. Conform art. 36 (5) decontul serviciilor turistice se mentine ca drept specific pentru structura de aparare nationala, derogand de la cadrul general care reglementeaza voucherele de vacanta; in absenta acestei derogari, se mentinea dreptul la vouchere de vacanta care ar fi fost insa impozitate, avand totusi avantajul ca nu era necesara asteptarea decontului ulterior efectuarii concediu, decont presarat cu tot felul de peripetii asa cum s-a aratat pe parcursul anului 2018.

 

 

9. Conform art. 38, posibilitatea ocuparii unor posturi vacante este limitata strict la bugetul aprobat (cheltuieli de personal); daca pentru 2019 vom avea la acest titlu bugetar fonduri pentru intregul an, se vor putea organiza concursuri pentru posturile vacantate; daca insa, se va intampla ca in trecutul apropiat, sa primim buget doar pentru 11 luni din an, prin acest artificiu s-ar elimina total perspectiva concursurilor din sistemul penitenciar.

 

 

10. In 2019 nu se acorda premii acestea fiind suspendate din anul 2010; ar fi deci impropriu sa spunem ca… premiile ingheata in 2019. Se amana de fapt speranta de resuscitare a acestora, ca sa o spunem intr-un mod cat mai literar.

 

 

35 COMMENTS

  1. Ma puteti lamuri si pe mine: extra majorarea de 12,5% pt aparatele centrale se aplica peste cei 1/4 din acea diferenta sau este inclusa?

  2. Cand se spune ca sporurile indemnizatiile,etc…raman la nivelul cuantumului din dec. 2018,la ce se face referire?La procentul pe care il au sporurile etc… sau la suma pe care o are sporul respectiv in luna decembrie.

    • Nici la procent nici la suma. Sporurile de prezenta se calculeaza la fel ca in decembrie 2018, raportate la baza din 2009, Deci, sporurile raman in acelasi procent si sumele difera in functie de numarul de ore muncite cu acele sporuri.

  3. La mulți ani!!!
    Poate vă uniți toate sindicatele, pentru mitingul pe care vrea să-l facă snppc, pe 7,8 februarie. Ar fi interesant să fim toți acolo.

  4. Buna seara,

    Salariul de grad se va actualiza cu salariul minim pe economie asa cum prevede L 153?

    • Circula in mediul on-line prin raspandirea unei fotografii cu sume marite la salariul de grad insa nu se confirma nimic oficial.

  5. D_le. presedinte este normal conform Lg. Pensiilor civilii vor avea pensii de 4500 _ 5000 lei , iar noi acum daca iesim la pensie iesim cu 3000 _ 3800 lei , prea isi bat joc de noi . Iar in privinta Lg 153 isi bat joc de noi pt. ca nu castigam nimic la salariu .Chiar nu iuam poyitie

    D_le. presedinte este normal conform Lg. Pensiilor civilii vor avea pensii de 4500 _ 5000 lei , iar noi acum daca iesim la pensie iesim cu 3000 _ 3800 lei , prea isi bat joc de noi . Iar in privinta Lg 153 isi bat joc de noi pt. ca nu castigam nimic la salariu .Chiar nu luam poyitie .

  6. Domnule Teoroc,de la 1 ianuarie 2019 toti bugetarii primesc indemnizatie de hrana in valoare de 346 lei/luna.Ne incadram si noi in aceasta prevedere?Ordonanta spune ca neexistând nicio categorie de bugetari exceptați de la acest beneficiu.

    • Nu. Noi beneficiem de drepturi de hrană în temeiul Ordonanţei Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

    • Domnule Teoroc, de unde ati dedus ca SF din 2022 va include si majorarea de 7,5% pentru prerogative de aparare nationala. Conform L. 153/2017, art. 19. – ,,Pentru realizarea prerogativelor constituționale de apărare, ordine publică și securitate națională, personalul militar, polițiștii, funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare și personalul civil beneficiază de majorarea soldei de funcție/salariului de funcție/salariului de bază cu 7,5%”.
      Referitor la sporul de 12,5%, acesta se adauga tot la solda/salariul de functie, ca si sporul de 7,5%, dupa intrarea in vigoare in integralitate a L. 153/2017 (2023) si se acorda tuturor structurilor din aparare, nu numai la ANP. – L. 153/2017, art. 23 ,,Personalul militar, polițiștii, funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare și personalul civil care sunt încadrați în structurile centrale ale instituțiilor din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională sau în structuri militare ale NATO sau UE dislocate pe teritoriul României, beneficiază de majorarea soldei de funcție/salariului de funcție/salariului de bază cu 12,5%”.

      • E relativ simplu de dedus. Salariul de functie in 2022 este un plafon maxim la care se adauga maxim 30% sporuri. Fiind un plafon maxim, in mod firesc makorarea de 7.5 pentru prerogative de aparare este inclusa, implicit cea de 12.5 pentru aparatul central. E opinia personala.

  7. Domnule Stefan, agentii cu studii superioare asteapta cu nerbdare un raspun , la intrebarea adresata de doamna Diana. Va multumim

  8. asteptam mai multi raspunsul la aceasta intrebare domnule Teoroc:

    Domnule Teoroc de la 1 ian 2019 agentii cu studii superioare vor fi incadrati conform legii de salarizare,adica ca si agenti cu studii superioare?Anp va trimite vreo adresa in acest sens sau resursele umane ca face acest lucru nefiind nevoie de vreo adresa ?
    Multumim SNLP pentru promtitudinea informarii membrilor si a angajatilor!!

    • In opinia persoanala, intreaga structura a salarizarii se va raporta la cea din decembrie 2018, cu exceptia modificarilor aduse de ordonanta 114/2018 si anume, 1/4 crestere la salariul de functie si cresterea generata de aplicarea majorrarii pentru munca in SDSL la noua baza majorata cu acea patrime. Referitor la incadrarea agentilor cu studii superioare, aceasta nu se va aplica pe considerent ca legea salarizarii in sine nu este aplicabila. Avem aceesi situatie ca cea a ultimilor 9 ani deja in care se da o ordonanta de urgenta care reglementeaza salarizarea pe anul urmator, preluand cu titlu de ultractivare a tuturor drepturilor si in forma initiala de la sfarsit de an. Deci, gheata la mal privind studiile superioare.

  9. Sunteți mulțumiți stimați colegi? Luam atitudine? Imi declar disponibilitatea de a mă deplasa în fața guvernului. E bătaie de joc, discriminare și minciuna pe fata! Cum adică să ne înghețe aproape tot, până în 2021, la valoarea din 2018?

    • Eu unul sunt multumit! Nu sunt scaderi , ba mai mult sunt cresteri de 250-300.
      Trebuie sa fii naiv sa crezi ca legea salarizarii putea fi aplicata si intreg sectorul bugetar sa primeasca o marire de 25%.
      Si sa fim seriosi nu suntem nici medici nici profesori !

    • Draga colega, ( Marius), de ce crezi ca unii dintre noi , suntem mai prejos decat medicii sau profesorii? Tu esti absolvent al vreunei facultatii de stat , la forma de invatamant zi, buget si absolvent de master , la aceeiasi universitate, aceeasi specializare ? Daca , da, pot spune ca esti *editat), gandind ca esti inferior unui medic sau unui profesor. Daca, nu, stai in banca ta , vorbeste doar pentru tine si nu ne cataloga pe noi ca inferiori comparativ cu altii care exercita alte profesii. Nu uita ca toate profesiile au importanta lor, ca fara diversitate nu exista munca intro societate si ca nu are nimeni, dar nimeni, dreptul sa se considere superior . Ai inteles?

  10. Sporurile de antena , praf, supraveghere îngheață la nivelul dec.2018?Sporul de confidențialitate ?

    • Toate sporurile de prezenta inclusiv cel de pericol 30% vor avea aceeasi baza de calcul ca decembrie 2018.

  11. Domnule presedinte,

    Chiar nu putem face nimic concret in legatura cu norma de echipare,sunt cu mult in urma fata de celelalte structuri,chiar nu exista posibilitatea de a intelege cineva ca suntem pe dinafara la acest capitol?
    De asemenea cand estimati dvs ca va intra in vigoare noul statut si implicit transformarea chiriei in plata ratei.
    Multumesc!

  12. ok dar pentru ajutorul in achizitinarea unei case cand ne luptam si noi? ca vad posturi, concursuri si ceva majorari dar suntem noi cei tineri, la inceput de drum in viata. nu sa asteptam data de 10 sa luam banii sa platim chirii ca ne bat la usa proprietarii. chiar am avea nevoie de ajutorul acesta cum beneficiaza si cei din alte structuri

    • Cresterile vor eolua fix asa cum sunt explicate in articol. Se va intelege doar daca se va citi articolul.

  13. Poate reușiți să faceți niste simulări de creșteri pe net,pt diferite categorii de agenți!

    • Simulari se vor efectua in urmatoarea perioada, mai ales ca dorim o aplicabilitate cate a noilor prevederi fara alti virusi de genul celor iubiti de stramoasa Grinch si acolitii acesteia.

    • Net. Insa trebuie avut in vedere faptul ca nu este o suma general valabila pentru tot ce inseamna agent cu vechime mica. Sukma a fost inaintat cu titlu orientativ.

  14. Domnule Teoroc de la 1 ian 2019 agentii cu studii superioare vor fi incadrati conform legii de salarizare,adica ca si agenti cu studii superioare?Anp va trimite vreo adresa in acest sens sau resursele umane ca face acest lucru nefiind nevoie de vreo adresa ?
    Multumim SNLP pentru promtitudinea informarii membrilor si a angajatilor!!

  15. Inca o magarie din partea guvernantilor! Eu nu pot sa tolerez minciunile nesimtite ale acestora .Cresteri de fatada! La medici si la profesori s-a putut …noi suntem mai „prostuti „de fel ! Domnule Stefan, trebuie sa luam atitudine si sa nu lasam ca aceasta discriminare intre categoriile profesionale sa se acutizeze!

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)